ciasta razem z marchewką startą na małych oczkach i posiekanymi orzechami. Wszystko razem mieszamy. Ciasto przekładamy do małej tortownicy (o średnicy 18-20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni (160 przy termoobiegu).Krem:250 g serka mascarpone100 g białej czekoladyorzechy włoskie do dekoracjiCzekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek mascarpone miksujemy
Smakowity Blog KulinarnyOdnowiona wersja caprese. Ostra i aromatyczna :)Składniki:1 duża kulka mozzarelli2 pomidory2 garści liści młodego szpinakugarść orzechów włoskich1/4 papryczki chiliocet winnyoliwasuszona bazylia i oreganopieprzSer, pomidory kroimy
Bon Appetit Małgorzatykwaśny, czekoladowy i śliwkowy! ŚLIWKOWY CZOKODŻEM Składniki: - 2 kilogramy śliwek - 1 kilogram cukru - szczypta soli - 130 gram kakao - 3 tabliczki czekolady, u mnie: mleczna, gorzka i deserowa - 100 gram orzechów włoskich, zmiksowanych Przygotowanie: Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki. Całość miksujemy w mikserze i dolewamy pół szklanki wody. Lokujemy owoce w garnku, gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy cukier oraz sól(...)ponownie gotujemy przez 20-30 minut. Po tym czasie dołączamy pozostałe składniki - kakao, czekoladę i zmiksowane orzechy włoskie. Zamykamy w wyparzonych słoikach i odstawiamy do góry dnem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupieczenia 50 g orzechów włoskich Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania puszystej piany (masa powinna potroić swoją objętość). Następnie o miski dodajemy 100 g rozpuszczonej i ostudzonego masła i ekstrakt pomarańczowy – mieszamy. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i świeżymi żurawinami mieszamy, dodajemy pokrojone drobno orzechy włoskie. Ciasto przelewamy do dużej prostokątnej formy
Słodkie Przyjemnościmargaryny, 2 garści orzechów włoskich. Przygotowanie: Mieszamy w jednej misce mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy w drugiej misce z żółtkami i cukrem. Miód podgrzewamy w rondelku i wlewamy do utarte margaryny. Następnie dodajemy stopniowo mąkę i miksujemy. Ubijamy na sztywno białka. Dodajemy je do naszego ciasta. Dodajemy orzechy włoskie i mieszamy. Przelewamy ciasto
Aga w kuchnitypowo zimowe ciasto w pełni lata..., tak na pocieszenie po wyeliminowaniu naszych z eliminacji... Orzechowe ciasto Engadynskie, to kruche ciasto, które skrywa we wnętrzu bogate, lekko klejące nadzienie z orzechów włoskich, śmietany, miodu i chrupiącego karmelu. Jako ciekawostkę dodam, że ciasto pochodzi z doliny Engadyny( pól-wsch Szwajcaria), która ma 80 km długości i jest najwyżej polożoną zamieszkałą doliną(...)mąki krupczatki 200 g masła lub margaryny Kasia 120 g cukru pudru 2 żółtka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów włoskich 175 g cukru 2 łyżki miodu 20 g masła lub margaryny Kasia 150 ml słodkiej śmietany 2 łyżki soku z cytryny Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki
Mia Cucina Sofietacukru pudru 50 g rodzynek 300 g suchego maku (lub 500 g maku z puszki) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka aromatu waniliowego Ciasto orzechowe (1 placek): 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich 5 jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest(...)średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru (lub do smaku) galaretka pomarańczowa Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy Do dekoracji: 100 g orzechów włoskich pokrojonych na mniejsze kawałki 50 g startej gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) Przygotowanie ciasta Ciasto makowe: Miękką margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę, miód, kakao, cukier puder, aromat waniliowy
Trzeci talerzformę do tarty o średnicy 28 cm: Spód: 2 łyżki wiórków kokosowych, do wysypania dna formy 100 g blanszowanych migdałów, moczonych wcześniej w wodzie przez 2 godziny 150 g orzechów włoskich 300 g świeżych daktyli, wypestkowanych 2 łyżki kakao Krem: 2 sztuki miękkiego awokado 2 bardzo dojrzałe banany 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 7 sztuk świeżych daktyli, wypestkowanych(...)łyżek kakao Spód formy równomiernie wysyp kokosowymi wiórkami. Aby przygotować spód, do robota kuchennego wrzuć odcedzone migdały oraz orzechy włoskie i zmiksuj je na drobny proszek. Następnie dodaj daktyle oraz kakao i ponownie miksuj do połączenia składników (w razie potrzeby pracę robota co jakiś czas przerywaj, aby mógł chwilę odsapnąć). Kiedy spód będzie gotowy, wyłóż nim dno oraz brzegi przygotowanej
Roślinna - blog wegańskimnie trochę za suche. Smak masła orzechowego jest dość wyraźny. Idealnie prezentują się z gorącym kakao. Składniki: 1,5 szklanki mąki, 150 g masła orzechowego, 50 g orzechów włoskich, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 0,5 litra maślanki. Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia(...)Następnie dodajemy jajko, masło orzechowe i mieszamy składniki by się połączyły. Wlewamy maślankę i olej. Na koniec wsypujemy kawałki orzechów włoskich i mieszamy. Masę przelewamy do papilotek albo foremek silikonowych. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnisłodko-słone, kruche ciasteczka. Synek uwielbia ciasteczka i już od dawna namawiał mnie, żebym jakieś upiekła. Przygotowałam więc ciasto i zaczęłam szukać po szafkach jakiejś "inspiracji":) Wykorzystałam orzechy włoskie oraz orzeszki ziemne solone, które dostałam do testowania i domową konfiturę z czarnej porzeczki. Ciasteczka świetnie pasują na zbliżające się Walentynki oraz na prezent dla babci(...)Dziadka;) Składniki: 3 jajka, 3 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny, szczypta soli, szklanka cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (użyłam Kresto), 3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych (użyłam Kresto), 300g domowej gęstej konfitury - u mnie z czarnej porzeczki. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny
Z miłości do słodkościznalazł. Do tego dania wykorzystałam kolczaka obłączastego ale oczywiście wszelkie inne grzyby jak najbardziej tu pasują. Poza grzybami postawiłam w tym przepisie na pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z włoskich orzechów i bazylii. Pesto jest tu idealnym smakowym dodatkiem. Gemelli ze smażonymi grzybami Składniki: 4 porcje 300 g makaronu, u mnie gemeli 400 g leśnych grzybów 1 łyżeczka świeżego rozmarynu(...)pokrojonego sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka jasnej soi Przepis na pesto 1 rozrośnięta doniczka świeżej bazylii garść włoskich orzechów 3 łyżki utartego parmezanu 10 ząbków pieczonego czosnku szczypta soli Oczyść i pokrój grzyby jeśli są bardzo duże. Usmaż grzyby na łyżce masła i łyżce oleju. Dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i pietruszką. Ugotuj makaron al dente, odcedź
codojedzeniaszklanka wody 200 g margaryny 3 łyżki kakao 1,5 szklanki mleka w proszku 5 wafli (andruty) 50 g ananasa kandyzowanego 50 g mieszanki studenckiej (bakalii) 50 g orzechów włoskich 50 g kukurydzy prażonej SKWORCU (tu kupisz) Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy (do rozpuszczenia margaryny), gotujemy. Zestawiamy z ognia i wsypujemy mleko(...)proszku. Energicznie mieszamy, tak żeby nie powstały grudki. Do masy dodajemy jeszcze drobno pokruszone 3 wafle, kandyzowanego ananasa, mieszankę studencką, orzechy włoskie i prażoną kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. W blaszce wykładamy jeden wafel, wylewamy masę, dociskamy drugim waflem. Na wierzch kładziemy drewnianą deseczkę (dla obciążenia). Odstawiamy do zastygnięcia. Chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzenielekko odciśniętej z soku - 140g mąki pszennej - 150g cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki soli - 100g rodzynek - 0,5 szklanki posiekanych (średnio) orzechów włoskich - 1 łyżeczka cynamonu - 1/4 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej * krem: - 250g mascarpone - 150g śmietany kremówki - 1-2 łyżki cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny - szczypta soli(...)śmietanę kremówkę delikatnie zmiksować, dodać sól, cukier i sok z cytryny. Zmiksować na sztywno. Podzielić na 2 części i przełożyć ciasto. Wierzch pokryć masą śmietanowo-mascarponową. Udekorować połówkami orzechów włoskich i oprószyć cynamonem. Smacznego
CookYourselfząbki czosnku 1/2 pęczka koperku kilka gałązek natki pietruszki sól pieprz 4-5 łyżek oleju słonecznikowego ( ja tym razem dodałam 2 łyżki oleju sezamowego + 2 rzepakowego ) garść siekanych orzechów włoskich ( ja miałam migdały więc je dodałam) Ogórki obrać i pokroić w małą kostkę, osolić i odstawić na kilka minut. Do kefiru dodać olej i dokładnie wymieszać. Dodać ogórki, posiekany
Jemy Pijemy