ciastka "mniejsze zło" bo nie zawierają cukru tylko naturalny miód. Idealne na jesienny podwieczorek bo zawierają ziarna słonecznika, orzechy włoskie, morele itd...pełny skład i sposób wykonania poniżej :) owe ciastka robi się 2 minuty i piecze się około 15 minut. Zbrudzicie tylko 1 miskę (dla mnie to info najważniejsze bo nie lubię zmywać :))Składniki można dodać spokojnie(...)łyżki płatków owsianych3 łyżki sezamu1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych1 łyżka rodzynek1 łyżka suszonej żurawiny6 orzechów włoskich1 łyżka słonecznikakilka pokrojonych suszonych moreli (można też dodać daktyle)1 łyżka wodyokoło 2-3 łyżek naturalnego miodu (u mnie różany z Bułgarii) Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą, na koniec dodajemy odrobinę wody a następnie miód. Ilość miodu tyle by składniki dobrze wymieszać
Bon Appetit Małgorzatywszędzie gdzie tylko się da! Dziś kokosowy smak ( przypominający moje ukochane rafaello ) przemyciłam do naleśników. Delikatne, puszyste naleśniki wypełnione po brzegi domowym budyniem malinowy smakują obłędnie! Bita śmietana, prażone orzechy włoskie i soczyste maliny to taka kropka nad I, która sprawia , że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam SKŁADNIKI: ( 5 szt ) NALEŚNIKI : * mąka pszenna – 1 szkl * mleko kokosowe(...)szczypta NADZIENIE: * mleko – 1 l * mąka ziemniaczana – 4 płaskie łyżki * maliny – 2,5 szkl * cukier puder – 3-4 łyżki * śmietana kremówka – 200 ml * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanej patelni, odkładamy w ciepłe miejsce. BUDYŃ MALINOWY: Maliny miksujemy
Ostra na Słodkopieczenia np. Kasi (w temperaturze pokojowej) 4 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 krople aromatu waniliowego ( lub jeśli ma ktoś inny) 3 łyżki kakao orzechy włoskie cukier puder Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miękką margarynę utrzeć mikserem z jajkami i cukrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąki, następnie aromat(...)mleko. Na koniec dodać pokrojone i sparzone orzechy włoskie. Foremka jest silikonowa, to chyba nie trzeba jej smarować ?. Połowę ciasta przełożyć do foremki, drugą polowe wymieszać z kakao. Przełożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do tzw. ”suchego patyczka”). Upieczoną babkę odstawić do wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i posypać
MarciochaKucharzypyszne, mięciutkie ciasteczka z białą czekoladą i orzechami :) Składniki : 1 i 1/3szklanki mąki, 100 g białej czekolady, 1 łyżeczka sody, 100 g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru , 1 garść orzechów włoskich , 1 jajko. Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą(...)kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z orzechami do ciasta. Mieszamy łyżką. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut
Aga w kuchniOmnomnom 100 g gorgonzoli garść roszponki 2 garście orzechów włoskich 4 łyżki oleju lnianego 1 łyżka octu balsamicznego Jamar sól z pieprzem Kamis Makaron ugotować al'dente i przelać zimną wodą. Dobrze osączyć i ułożyć na talerzach. Ser pokroić w kostkę i razem z roszponką ułożyć na makaronie. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i również ułożyć na makaronie
Monia miesza i gotujesolonym karmelem . W tym roku postanowiłam nieco zmienić przepis, przede wszystkim jest on bez glutenu i bez jajek. Ponadto zrezygnowałam z solonego karmelu na rzecz prażonych z cynamonem orzechów włoskich a dodatkowo pojawiła się salsa z truskawek. Wyszło pyszne, słodkie danie główne, które każdemu polecam. Składniki: (na 2 porcje): 500 gram ziemniaków (podobno najlepsze są stare, ja użyłam młodych(...)wyszły super!) 3 łyżki mąki jaglanej (można użyć innej bezglutenowej) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta soli łyżka cukru trzcinowego 15 średnich truskawek Dodatkowo: garść orzechów włoskich szczypta cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego łyżka oleju kokosowego 300 gram świeżych truskawek sok z 1/4 limonki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy
Mango Papajaorzechami przyprawiona cynamonem. Jedno z moich ulubionych śniadań :) S KŁADNIKI (dla 1 os. 369 kcal) 1 szklanka mleka -np. 1,5 % 1/2 średniego jabłka 1/2 garści orzechów włoskich (ok.15g) 3 łyżki płatków owsianych górskich 1 łyżka otrębów pszennych cynamon PRZYGOTOWANIE Płatki i otręby gotujemy na mleku około 6 minut (na małym ogniu). Przekładamy do miseczki. Dodajemy jabłko
Moje Kuchenne RewelacjeKruszonka: 80g masła 75g cukru 75g mąki 75g orzechów włoskich dodatkowo: 15 dag marcepanu (lub więcej jeśli wolicie) 40dag truskawek Wszystkie składniki ciasta zagnieść, wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu, wylepić ciastem formę, widelcem zrobić dziurki i piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Orzechy włoskie zmielić na proszek, dodać masło, mąkę i cukier
Zapiski Młodej Żonycytryny - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu - garść siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Kaszę mieszamy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy roztopione masło. Daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w połowie szklanki wody stale mieszając. Następnie dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy
Zainspirowana w kuchnibłonnika. Porcja 40g to 171,5kcal w tym 4,4g białka, 8g tłuszczu, 22,4g węglowodanów oraz 4,8g błonnika. SKŁADNIKI: 400g płatków owsianych górskich 125g miodu 100g orzechów włoskich 100g pestek dyni 50g suszonej żurawiny 30g masła 1 płaska łyżka cynamonu PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni (powinny lekko orzechowo pachnieć i nabrać złocistego koloru), należy uważać(...)przypalić Do płatków dodać pestki dyni i posiekane orzechy włoskie Zmniejszyć ogień, dodać miód, cynamon oraz żurawinę (jeżeli jest cała to również należy ją wcześniej posiekać) i wszystko dokładnie wymieszać- konsystencja powinna być kleista Dodać masło i mieszać całość aż do jego rozpuszczenia Tak przygotowaną masę przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Rozprowadzić na dowolną grubość i pozostawić
peanutbuttermonsterŚródziemnego. Ps. Czy wy też macie manię zbierania różnych gazetek z przepisami? :) Składniki na 2 porcje: 250g mrożonych krewetek Opakowanie świeżego makaronu tagliatelle (300g) 2 łyżki zielonego pesto Kilka orzechów włoskich Przygotowanie: Krewetki obrać, pozbawić żyłek. Następnie gotować je w osolonej wodzie przez 1 minutę. Odcedzić, zachowując wodę. Do wody po krewetkach wrzucić makaron. Gotować wg instrukcji na opakowaniu(...)Odcedzić. Makaron wymieszać z pesto, a następnie dodać ugotowane krewetki oraz pokruszone orzechy włoskie (możecie je wcześniej uprażyć na suchej patelni, by wydobyć głębię smaku). Przed podaniem możecie posypać startym parmezanem i udekorować listkami świeżej bazylii. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwykonaniu i niemięsnego. Tym razem: Grillowany camembert z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z rukoli *-* SKŁADNIKI: 2 serki camembert (mogą być smakowe) żurawina 6 ziemniaków sól, rozmaryn, tymianek rukola pomidor orzechy włoskie sól, przyprawa do pizzy, oliwa z oliwek Dokładnie umyć ziemniaki, pokroić w ćwiartki. Umieścić w naczyniu żaroodpornym przyprawić rozmarynem tymiankiem i solą, dodać oliwę z oliwek. Piec(...)piekarniku 25 minut w temperaturze 190 stopni. Opłukać rukole, pokroić pomidora, rozłupać orzechy włoskie. Rozłożyć na talerzu, przyprawić solą i przyprawami, oblać oliwą z oliwek. Ustawić elektryczny grill na 3, opiekać ser camembert do zrumienienia. Podawać z żurawiną :P Szybko i pysznie!!! Smacznego
MarciochaKucharzykostka margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu migdałowego orzechy włoskie siekane Kostkę margaryny, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody(...)łyżki kakao zagotowujemy. Po ostygnięciu masy dodajemy 2 szklanki mąki, 4 całe jaja, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat migdałowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dodajemy posiekane orzechy włoskie. Pieczemy w tortownicy o średnicy ok. 23 centymetry przez ok. 25 minut w temperaturze 150 C. Następnie zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze
vegetanieobrać i pokroić je na małe kawałki. Gruszkę również obieramy i kroimy na małe kawałki. Jabłka układamy w kokilkach, na nich układamy gruszkę, posypujemy płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami włoskimi i rodzynkami. Całość polewamy łyżką miodu.Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.Można je podawać z gałką lodów lub bez ;)Obie te wersje są przepyszne ;)Szybki
Lawendowe Nieborozciągać je. Dodatkowo : 3 jabłka garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny pół łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu Sposób przygotowania: Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki, które następnie kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do salaterki, następnie owoce lekko skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół łyżeczki kardamonu
Słodkie Przyjemności