tydzień Tłusty Czwartek. Pomyślałam, że podrzucę Wam kilka przepisów może szukacie inspiracji. Ja przygotuję oponki dyniowe zdrowsze niż pączki, gdyż piekę je w piekarniku. Zapraszam na karnawałowe inspiracje talerzowe. 1. Wszystko co mini musi być dobre :) Proste pączusie http://uwagababciagotuje.blogspot.co.uk/2016/01/mini-paczki-bez-drozdzy-smaczne-i-proste.html 2. Trochę pracochłonne, ale prezentują się pięknie. Róże karnawałowe http://kulinarneinspiracje.blogspot.co.uk/2016/01/roze-karnawaowe-mojej-babci.html 3. Polecam też
NA MOIM TALERZUsoli 2 łyżeczki spirytusu cukier puder do oprószenia tłuszcz do smażenia olej lub smalec, ja smażę na oleju i smalcu w proporcjach 1:1 Link do filmu z przygotowania: Oponki drożdżowe bez sera Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn, do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, około 50 ml letniego mleka i jedną dużą łyżkę mąki. Składni mieszam ze sobą(...)żeby podwoiło swoją objętość, moje ciasto wyrastało około 40 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Wałkowanie i wykrawanie oponek: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką i je rozwałkowuję na grubość około 1 centymetra. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki dużą foremką
Uwaga Babcia GotujeJeśli nie macie pomysłu na karnawałowe słodkości, a smażone w głębokim tłuszczu pączki i oponki już się Wam przejadły, to takie paluchy będą ciekawą odmianą. Pieczone w piekarniku są na pewno zdrowsze, choć o wersji fit nie może być mowy :) Wszak jak się bawić, to się bawić :) Składniki: Na 16 paluchów: 150g serka śmietankowego 110g masła (min 82%) 1 łyżka
Kuchnia w czekoladzieForemką wytnij w każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każdej dziurki połóż odrobinę ciasta i ugnieć palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczkę budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij z pieca , Gdy lekko przestygną , włóż do każdej jeszcze łyżeczkę
Różne smaki w kuchniForemką wytnij w każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każej dziurki połóż odrobine ciasta i ugniec palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczke budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij z pieca , Gdy lekko przestygną , włóż do każdej jeszcze łyżeczkę
Słodkości i nie tylkojednym: pączkami, faworkami, oponkami i innymi smażonymi pysznościami. To ostatni moment, żeby pofolgować sobie bez wyrzutów sumienia i skonsumować trochę więcej kalorii niż zazwyczaj ;) Bo przecież z pączkami i faworkami spotkamy się dopiero w przyszłym roku :( Ujęta za serce pięknymi, wprost artystycznymi zdjęciami na blogu TUTAJ postanowiłam wypróbować przepis na pączki pieczone ... w piekarniku
Walijskie Pichceniesię okazuje, że brzegi mimo schłodzenia i foli jednak zjechały to nadklejam pozostawionym ciastem i potem farsz i do piekarnika Ta tarta z owocami postała w zeszły weekend dość spontanicznie – staram się nie piec ciast za dużo (oponka..) ale w ogrodzie zebrałam resztkę malin i pierwsze jeżyny, w domu miałam brzoskwinie więc postanowiłam zrobić prostą tartę bo wszystkie pozostałe(...)ciasta w formie ponakłuać widelcem. Jak macie miejsce w zamrażarce to można jeszcze na chwilę wstawić formę z ciastem do zamrażarki. Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni. Wyciągnąć z piekarnika. Jak ciasto podczas pieczenia wam "zjedzie
Cooking for Emilycukier/stevia do posłodzenia do smaku ~2-3 kostki gorzkiej czekolady (u mnie 70% kakao) *białka zostały mi z robienia oponek na Tłusty Czwartek, ale jeśli nie macie takiego zapasu możecie użyć dużego jajka i ok. 30-40ml mleka Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. W misce mieszamy płatki, kakao, sodę, sol, cukier/stevię. Dodajemy białka, mleko, sok z cytryny
breakfast of dreamswzględu na to, że przeciwnie niż większość tego typu smakołyków nie jest smażony a pieczony w piekarniku. Dziś postanowiłam zrobić córeczce, ale nie tylko jej tą przyjemność i zabrałyśmy się za pieczenie. A tak wyglądał mój mały pomocnik: Składniki na około 16 oponek - 3 szklanki mąki tortowej - 30 g świeżych drożdży - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru(...)kieliszka do wódki. Krążki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Wyrośnięte donaty wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż się ładnie zarumienią. Dekorujemy lukrem, polewą i posypkami według naszych upodobań. Smacznego : ) function load
dom-agi.plPączki z dziurką, donaty parzone, drożdżowe bułeczki z piekarnika... każda nazwa będzie właściwa :-) Przedstawiam troszkę szaloną wersję pieczonych pączków z ciasta parzonego. Zależało mi na tym, by: - oponki nie były tłuste - długo zachowywały świeżość - bez wyrzutów można je było zjeść na śniadanie lub kolację - były idealne do mleka, herbaty czy kawy Czas przygotowywania: 30 minut + wyrastanie łącznie
AniaGotuje.plobsypanym mąka blacie rozwałkowujemy na placek grubości ok pół centymetra. Wycinamy koła a nastepnie np. kieliczkiem ich środki. Oponki i małe kółeczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na ok pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Wyrośnięte ciastka pioeczemy ok 15 minut. Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny. Lekko studzimy
Dzieje kuchennej WiewióryWitajcie, w niedzielne przed południe przychodzę do Was z kolejnymi słodkościami. Miały wyjść pączki ale uznałam, że zrobię oponki. Bardzo delikatne w smaku pachnące kokosem i domowej roboty cukrem waniliowym. Idealne do zabrania na weekendową wycieczkę i do schrupania na świeżym powietrzu. Dodatkowo są bez mleka, drożdży, cukru oraz mąki pszennej czyli doskonałe:) Składniki - 4 jajka(...)kuleczki, które następnie spłaszczamy i wycinamy mały otwór w środku. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15-18 minut. Masa z mąki kokosowej jest bardzo delikatna i łatwo się kruszy. Jednak smak i aromat kokosowych oponek jest wyjątkowy. Równie wyśmienicie smakują polane polewą z gorzkiej czekolady. Smacznego
Health-Fit-Lifedniem. Oczywiście pojawiły się wcześniej 2 przepisy na bardziej tradycyjne pączki : pączki hiszpańskie i oponki skąpane w czekoladzie ,ale dzisiaj przy tym całym kalorycznym szaleństwie proponuję coraz bardziej popularne pączki nie smażone ,a pieczone w piekarniku. Jak dla mnie przepis dla mnie jest strzałem w dziesiątkę. Mięciutkie, puszyste, delikatne. Ciasto w smaku przypominające najdelikatniejsze bułeczki maślane
vaniliowoczekoladowaDziś mam coś dla tych, którzy nie chcą w Tłusty Czwartek najeść się do syta ociekającymi tłuszczem pączkami. Nie będę ukrywać - te smażone smakują nieco inaczej niż te z piekarnika, jednak warto je zrobić jeżeli faktycznie liczymy kalorie. Poza tym, są obłędne. Technika przygotowania jest podobna. Wyrabiamy, czekamy aż wyrośnie, wykrawamy a po chwili ... pieczemy zamiast smażyć w głębokim tłuszczu(...)krótko przerobić. Rozwałkować na placek około 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki, tak jak na oponki. Ja użyłam do tego kufla od piwa i kieliszka. Tak przygotowane pączki włożyć na papier do pieczenia, odstawić jeszcze na pół godzinki by podrosły. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni - grzałka gór i dół z włączoną funkcją termoobiegu. Do gorącego pieca wstawić pączki
Poezja Smaków - blog kulinarnySprawdź inne wyszukiwania: