trzeba wielkiego zachodu, żeby coś wymyślić. Na ogrodzie wyrósł mi pięknie szpinak, to zerwałam słuszną garść liści. Wypłukałam i zblanszowałam. A córka zabrała się za robotę :D Zrobiła omlet ze szpinakiem. Tu ukłony w jej stronę, bo mi taki smaczny nigdy nie wychodził. W domu już mam specjalistę od śniadań "na bogato" :D Zresztą zauważyłam, że coraz lepiej sobie radzi(...)walce z garami :D Przyglądałam się temu chociaż jak robi ten omlet. Wypada zresztą...;) Wiedziałam, że to fajny pomysł, żeby się nim tu z Wami podzielić. Oczywiście podpytałam jeszcze co i jak :D Składniki: * 3 jajka * 5 łyżek mleka * garść liści szpinaku * odrobina soli i pieprzu * pomidory koktajlowe ewentualnie plastry zwykłego * łyżeczka masła do smażenia Jajka i mleko należy roztrzepać
Pieprzyć z FantazjąDzień dobry! Mamy poniedziałek, więc spieszę do Was z poniedziałkowym przepisem z akcji "Pomysł na śniadanie", szybko, lekko, świeżo i bardzo zdrowo ;) Omlet ma tą zaletę, że z jednego przepisu możemy przygotować kilka albo nawet kilka naście różnych wersji, dla każdego coś ulubionego! Składniki: 3 jajka około 100 mleka lub wody gazowanej około 50 gram mąki sól, pieprz ulubione(...)masy jajecznej dodajemy pokrojoną paprykę, szynkę i cebulę. Wszytko wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem. Smażymy około 2 minut z każdej ze stron, pamiętaj żeby smażąc omlet boki przesuwać do środka aby rzadka masa napływała na brzegi i ścinała się. Jeśli już na wierzchu nie będziemy mieli rzadkiej masy przekręcamy omlet na patelni, smażymy do zarumienienia
Życie zaczyna się w kuchniOmlet na słodko w dodatku bezglutenowy. Bardzo smaczne śniadanie, które jest gotowe w 10 minut. Omlet na słodko, bezglutenowy Drukuj Czas przygotowania 2 min Czas gotowania 6 min Czas całkowity 8 min Ilość porcji: 1 Składniki jajka, 2 szt szczypta soli mąka ryżowa, 2 łyżki olej do smażenia cukier puder, 2 łyżki konfitura do podania Wykonanie Oddziel białka(...)mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wlewamy wymieszaną masę, smażymy na bardzo małym ogniu. Po 3–4 minutach delikatnie przewróć na drugą stronę. Smażymy jeszcze 2 minuty. Usmażony omlet przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dodajemy konfiturę
Apetyt na Zielonedelikatnie całość, aby piana nie opadła. Dużą patelnie wysmarować olejem koko i wyłożyć masę. Wyrównać za pomocą łyżki zanurzonej w wodzie. Smażyć na średnim ogniu. Szybkim, energicznym ruchem przewrócić omlet na drugą stronę, aby nie rozlał się. Podawać z ulubionymi dodatkami. UWAGA! Jak rozpoznać, że omlet jest gotowy, aby przewrócić go na drugą stronę? Na wierzchu pojawią(...)się pęcherzyki, a na środku zauważycie, że masa lekko tężeje. Omlet można smażyć pod przykryciem na małym ogniu, wtedy wierzch omleta szybciej stężeje i łatwiej będzie go odwrócić
Kuchnia PaulettesOmlet jajeczny z dodatkiem wanilii oraz mlecznej czekolady, która skrywa się wewnątrz omletu, aby po jego ugryzieniu eksplodować gorącą, czekoladową rozkoszą w ustach! 💥 Omlet, zwany również Grzybkiem jest w wersji bez ubijania piany- przez co jest ciut mniej puszysty, ale za to mniej z nim roboty i szybki w 'obsłudze' więc nie trzeba czekać do wolnego weekendu, aby zaserwować
Kraina Miodem PłynącaOmlet z żurawiną, płatkami owsianymi i orzechami to moje pierwsze śniadanie sportowca – od jakiegoś czasu wzięłam się za swoje ciało, parę kilo do zrzucenia. Mój najstarszy mężczyzna zaczął szukać informacji odnośnie spalania tkanki, co należy jeść, kiedy i czego należy unikać. Po zapoznaniu się z tymi mądrościami, dowiedziałam się dlaczego sportowcy po ćwiczeniach piją... Więcej The post Omlet
Magiczny Garnekpanierowanych, mięsnych kuleczek, przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka, przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską, omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce, veloute(...)panierowanych, mięsnych kuleczek, przegrzebki z konfiturą pomidorową i pudrem ogórkowym to niezwykle wykwintna przystawka, przegrzebki, kaszanka z przepiórczym jajkiem, mus z kalafiora to nowoczesne połączenie kuchni polskiej z francuską, omlet koreański Haemul Paejon to ulubione danie w Korei, które świetnie sprawdzi się w roli sylwestrowej przystawki, sajgonki z wołowiną i mango, to popularne chińskie danie uwielbiane również w Polsce, veloute
Poezja Smaków - blog kulinarnyFrancuskie omlety z risotto z quinona, marchewką i groszkiem podane z chipsami z jarmużu! Kto powiedział, że zdrowe jedzenie musi być nudne? Albo, że jesienią to nie można zjeść już nic kolorowego? Oczywiście, że można! Ba, nawet trzeba! To właśnie w tym okresie powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi, jak największej dawki witamin, odżywiać się zdrowo, ze względu na duże ryzyko(...)zblanszuj czosnek, szalotkę i warzywa, podduś przez 5 minut. Dodaj ryż i quinonę, zalej mlekiem i wodą, duś co jakiś czas mieszając, aż ryż będzie miękki. Około 20 minut. Omlet francuski: - 3 jajka ekologiczne - szczypta soli - 3 łyżeczki śmietanki chudej - 1 łyżka oliwy Do miski wbij jajka, roztrzep trzepaczką, aż zaczną być luźne i dość płynne, dodaj pozostałe składniki. Podsmaż
SMYKWKUCHNIdobry początek dnia. I smaczny początek. Frittata to włoski omlet z warzywami. Dla mnie to coś pomiędzy omletem a quiche. Nie ważne, jak ją zdefiniujemy, ważne, że smakuje wybornie a wielość składników, które można wykorzystać sprawia, że tak jak i omlet i quiche – codziennie można jeść to samo, a jednak coś innego. Dlatego lubię takie śniadania. Wystarczą jajka
Kucharzycafont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kiełbasa Żywiecka Łuków idealna na kanapkę, do porannego omletu czy jako składnik imprezowych koreczków. Smakuje zawsze i w każdym połączeniu. Składniki: 4 jajka ulubiona wędlina u mnie pyszna kiełbasa Żywiecka Łuków po kawałku kolorowych papryk pokrojonych w drobną kosteczkę(...)suwak Przygotowanie: Do woreczka wlać rozkłócone jajka, dodać do nich wszystkie ulubione dodatki, sól oraz pieprz. Wymieszać, zamknąć woreczek i umieścić go w garnku z gotującą się wodą. Omlet gotować w zależności czy lubimy luźny środek 15 minut jeśli chcemy podać w śniadaniowych porcjach/plastrach gotować 20minut. Po tym czasie wyjąć omlet z woreczka, pokroić na porcje i smacznie zajadać
W garach u GosiFantastyczne omlety bez dodatku glutenu, cukru, laktozy.. Omlety są aromatyczne, wilgotne i soczyste. - dieta bezglutenowa - dieta ketogeniczna - dieta cukrzyka - dieta z obniżoną ilością laktozy Czas przygotowywania: 10 minut Czas smażenia: około 25 minut Ilość porcji: 4 omlety średnicy około
AniaGotuje.plsiebie i pozostaje w miejscu,to jest gotowy. Wlać do pasteryzowanych słoików .Gotową galaretkę gorącą przelać do słoików,zakręcić i pozostawić do ostygnięcia:)) Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny(...)używane w potrawach z pomidorów i z mięsa, zwłaszcza z drobiu, a także w pizzach i we włoskich sosach. Wchodzi w skład ziół prowansalskich. Zioło to jest stosowane w omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup, duszonych mięs, drobiu, oraz do potraw mięsnych z wieprzowiny, wołowiny, baraniny
w mojej kuchniPień schabowy z grzybami Pyszne pieńki schabowe na różne okazje oraz Święta Bożego Narodzenia Przepis zaczerpnięty z ruskiej strony. Składniki: na 2 osoby schab b/k - 300 g Omlet grzybowy: pieczarki - 250 g cebula - 1 szt. jajka - 2 szt. natka pietruszki - 1 pęczek mąka - 2 łyżki vegeta sól i pieprz tłuszcz(...)kilka minut, ostudzić. Jajka wybić do miski, dodać natkę pietruszki i cebulę z pieczarkami, wymieszać z mąką, solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu, usmażyć dwa nie duże omlety. Schab dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Na schab nałożyć omlet, ciasno zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami. Obtoczyć najpierw w mące, zanurzać w rozmąconym jajku, obtaczać
Kuchnia Danusiletnie śniadanie idealnie nadaje się omlet ze świeżymi sezonowymi owocami. Składniki: - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mleka - szczypta soli - 1 op. serka waniliowego - jeżyny i maliny - masło #MyVictorinox Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko i sól, wszystkie składniki łączymy trzepaczką. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą delikatnie mieszając. Na patelni(...)średnicy 20 cm roztapiamy troszkę masła i przekładamy połowę masy, smażymy pod przykryciem na średnim ogniu do zrumienienia. Delikatnie odwracamy na drugą stronę i ponownie smażymy. Tak usmażony omlet przekładamy na talerz. Na połowie smarujemy serkiem i posypujemy owocami i przykrywamy drugą połową. Z pozostałą masą postępujemy tak samo. Tak przygotowany omlet możemy podawać z bitą śmietaną i syropem
Kulinarne życieLubicie omlety? Szczerze mówiąc to ja zawsze wolałam jajecznicę, taka tradycyjną, najlepiej z boczkiem. Omlety wcinam dopiero od jakiegoś czasu. I urozmaicam je na różne sposoby, dziś ze świeżą cukinią i szczypiorkiem smakuje obłędnie i jest bardzo lekki. Składniki: 3 jajka szklanka żółtej cukinii pociętej w cienkie paski pęczek szczypiorku 2 łyżeczki sezamu sól i pieprz(...)smaku kilka kropli octu winnego Przygotowanie: jajka ubij z octem i dopraw delikatnie do smaku, dodaj cukinię i szczypiorek przecięty na pół 4 cm, na koniec dosyp sezam. Omlet smaż na niewielkiej ilości tłuszczu, na małym ogniu pod przykryciem z każdej strony po 5 minut. Smacznego
Niezły Młynek