Jajecznica na boczku lub tortilla w tosterze z mozzarellą i szynką to moje śniadaniowe standardy. Gdzieś tam pomiędzy tym czasem pojawiały się pancakes lub wytrawne omlety. Jednak pierwsze dwa dania są u mnie 4-5 razy w tygodniu.. Wstając dziś rano nie miałam ochoty ani na tosty, ani jajecznicę ani nic słodkiego, ale bez śniadania z domu się
Czarnawisienkaproporcje i przygotować więcej. Wtedy jednak pamiętajcie żeby słoiki zapasteryzować przed odstawieniem ich na zimę ;-) A taka złota konfiturka idealnie sprawdza się jako dodatek do sera białego, owsianki czy omletów :-) SKŁADNIKI 2 szklanki dyni startej na drobnej tarce 1/2 szklanki wody 6 łyżek cukru cynamon aromat pomarańczowy Wodę zagotowujemy z cukrem, a następnie dodajemy do syropu startą dynię (najlepiej zetrzyjcie
Czary - gary w kuchnipłaskie łyżki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 4 nieduże łyżki mąki pszennej tortowej, 1 łyżka zimnej wody, 250 śmietanki 30%, schłodzonej, 2 płaskie łyżki cukru pudru, plus do oprószenia omletów, maliny lub inne owoce, mięta ( opcjonalnie ), szczypta soli. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u MonikiHERBACIANY OMLET Z RICOTTY /przepis własny/ 90 g ricotty 40 g mąki graham 15 g mąki kokosowej 50 ml mocnego naparu z ulubionej herbaty* 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) łyżka syropu daktylowego Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować
Poranek na słodkokilka ciekawych propozycji na dania z JAJEM w roli głównej 1. Jajecznica z cukinią i pieczarkami 2. Kotlety jajeczne z kaszą manną 3. Muffiny jajeczne ze szpinakiem 4. Omlet ze szpinakiem 5. Jajka faszerowane pastą chrzanowo- marchewkową 6. Jajka faszerowane pastą rybką z sardynek 7. Panierowane jajko w koszulce 8. Zapiekanka brokułowa z jajkami 9. Pizza z jajeczną osłonką
Tradycyjna KuchniaPyszne, wilgotne serniczki lub jak kto woli - placuszki serowe. Przygotowałam je na odmianę, aby troszkę odpocząć od codziennych omletów. Dodatek mąki kokosowej sprawia, że placuszki przyjemnie pachną i mają niezwykle wilgotną strukturę... Dla przełamania smaku podałam kiwi, które równoważy słodycz batonika białkowego :) Składniki: 100 g twarożku 1 jajko 1 łyżeczka mąki kokosowej 1 łyżeczka otrębów owsianych 1 łyżeczka mąki
Chocolate Muffin Blogustach, choć sam jej smak - w przeciwieństwie do surowych bananów - jest dość mocny. Jak jest ze smakiem i strukturą bananowych wypieków i koktajli? Struktura ciasta/placków czy omletów jest wręcz idealna, absolutnie nie gumowata czy ziarnista, jak to czasem bywa przy zastosowaniu mąki bezglutenowej. Jeśli chodzi o koktajle - to bardzo dobrze się rozpuszcza, nie pozostawia grudek ani nieprzyjemnego posmaku
Poranek na słodkopiernika i muszę przyznać, że są naprawdę bardzo efektowne. - masła kakaowego w pastylkach Masło kakaowe to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lubię też używać go do smażenia omletów czy placków, ze względu na charakterystyczny smak i kakaowy zapach. Dodane do czekolady nadaje gładkości jej strukturze. - błyszczących perełek Crispearls ™ Smaków do wyboru jest sporo, jednak ja wybrałam solony
Poranek na słodkoOmlet na bazie kalafiora Według ilości odsłon, to te właśnie przepisy cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem :) Wegańskie drożdżówki z bananem Deser owsiany z ricotty Naleśniki z serem Naleśniki z kokosowym twarożkiem Świąteczne dekoracje do ciast Wegańskie pączki dyniowe Placki marchewkowe
Poranek na słodkoabsolutnie się nie zawiodłam. Smak jest mocno owocowy i słodki, podkreślony przez wanilię i lekką goryczkę gorzkich migdałów. Plus za brak rafinowanego cukru. Najlepszy do placków, gofrów i omletów :) * Allos pieczywo chrupkie amarantusowe wielozbożowe Ekologiczne pieczywo chrupkie, podobne do popularnego pieczywa z supermarketów, jednak ma w swoim składzie kminek, len i kolendrę, z którymi w tego typu wypiekach spotykam się
Poranek na słodkoPróbowaliście już placuszków, gofrów lub pączków na bazie serka mascarpone? Jeśli nie... to koniecznie spróbujcie! Do tej pory smażyłam już omlet, który bardzo mi posmakował i podobnie było z pancakes. Wyszły puszyste i kremowe w smaku, a dodatek banana nadał pięknego aromatu i słodyczy. Co najlepsze, nie "rozpływają się" na patelni jak te na bazie zwykłego serka
Poranek na słodkoOMLET Z RICOTTY /przepis własny/ 125 g ricotty 30 g mąki graham 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) łyżka syropu daktylowego Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego zmiksować* na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem, wylać
Poranek na słodkoOMLET A'LA TIRAMISU /1 porcja/ /PRZEPIS WŁASNY/ 100 g mascarpone 40 g mąki z zielonych bananów (może być gryczana, pszenna lub inna) ok. 40 ml espresso 100 % Arabica 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin płaska łyżka konfitury malinowej bio + dowolny jogurt
Poranek na słodkoOMLET NA PUREE Z DYNI /1 porcja/ /PRZEPIS WŁASNY/ 100 g puree z pieczonej dyni hokkaido 30 g mąki kukurydzianej 10 g masła orzechowego w proszku 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia patelni (lub innego) łyżeczka syropu daktylowego pół Quest Bar'a Peanut
Poranek na słodkojuż dość mocno. Obecnie ciężko jednak o sprzęt, który zachowywałby się cicho i jednocześnie był niedrogi. Korzystałam z blendera droższego znanej firmy i wtedy również późnowieczorne miksowanie ciasta na omlet nie wchodziło w grę :) Zestaw nie zastępuje oczywiście robota kuchennego, ponieważ brakuje np. haków do wyrabiania ciasta. Z pewnością jest za to solidnym, podstawowym wyposażeniem kuchni. Na podstawie ceny
Poranek na słodko