czerwona cebulka 2 łyżeczki majonezu ½ łyżeczki musztardy np. sarepskiej mini pumpernikiel czarny pieprz natka pietruszki Przygotowanie tatara ze śledzia marynowanego: Marynowane śledzie razem z marchewką i marynowaną cebulą, ogórek konserwowy, oraz czerwoną cebulkę drobno siekamy i przekładamy do miseczki. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i 1 łyżeczką majonezu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Każdy mini pumpernikiel smarujemy sosem składającym się(...)majonezu i musztardy. Na posmarowanym sosem okrągłym pumperniklu nakładamy tatara ze śledzia np. łyżką do lodów, wtedy kanapki będą mieć równe kształty. Możemy udekorować dodatkowo natką pietruszki lub gałązką koperku. Smacznego! The post Tatar ze śledzia na pumperniklu appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Wegański twaróg – 200g Nori – 1 arkusz Olej lniany – 3 łyżki Mleko sojowe – 10 łyżek Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki Pomidory suszone – 3 sztuki Koperek – 1/2 pęczka Papryka wędzona – szczypta Czarna sól – spora szczypta Płatki drożdżowe – spora szczypta Pieprz – do smaku Sól – do smaku Sok z cytryny(...)misce, jeśli używasz blendera ręcznego i zmiksuj na gładką i jednolitą masę. Ja polecam klasyczne podawanie, jak dla mnie – ciemne pieczywo (żytnie) i ewentualnie dodatki, takie jak ogórek gruntowy czy pomidor. Smacznego! Artykuł Pasta bezrybna pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendmanminut. W tym czasie kroimy w kostkę ogórki konserwowe i spieniamy lekko śmietanę. Śmietana powinna mieć temperaturę pokojową. Po wymienionym czasie duszenia wyciągamy potrawę z piekarnika dodajemy ogórki, keczup, przecier i zalewamy śmietaną. Delikatnie wszystko mieszamy i wstawiamy jeszcze do ciepłego piekarnika, ale już wyłączonego. Potrawa jest najlepsza jak jeszcze 10 minut postoi w cieple. Nabiera wtedy wyrazistego(...)potrawy ugotowałam kaszę bulgur wg. przepisu na opakowaniu i podałam ćwikłę z chrzanem. Oczywiście należy pamiętać, aby potrawę posypać obficie zieleniną. W moim przypadku był to przepięknie pachnący, świeży koperek zerwany z przydomowego ogródka
Kulinarne przemysleniajakoby smakował wyśmienicie tylko z udkiem kurczaka. Spróbujcie polać nim warzywa surowe lub pieczone. Smakuje??? Czas też, by przyrządzić go z cukinią zamiast ogórka, bo tego ostatniego sezonowo brak. Dla mnie bez większej różnicy w smaku. Ogórek czy cukinia - oba warzywa bardzo zdrowe, nawadniające i odkwaszające organizm. Oba świetnie pasują do sosu tzatziki. Wybieraj to, które lokalnie i sozonowo jest(...)starej na grubych oczkach cukinii, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 1 łyżka soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka soku z cytryny, Szczypta pieprzu, Szczypta koperku suszonego lub łyżka świeżego (posiekanego). Wykonanie : Migdały moczymy przez noc w zimnej wodzie lub 1 h w gorącej. Po wymoczeniu obieramy je ze skórek*, a następnie blendujemy z wodą
Jeść, by żyć w zdrowiuracji tego, że był to naprawdę posiłek "na szybko" pomijam dzisiaj wartości kaloryczne, ale mam nadzieję, że sam smak w tym przypadku wystarczy;) SKŁADNIKI: 150g filetu z pstrąga koperek suszony lub świeży sól czosnkowa pieprz plaster cytryny odrobina soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Rybę kładziemy na dużym kawałku folii aluminiowej Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawami Na wierzch kładziemy plaster(...)przez 15-20 minut w 180°C Podczas gdy nasz pstrąg piecze się możemy przygotować do niego sałatkę. Moja, BARDZO improwizowana składała się z kukurydzy oraz fasoli konserwowej, pomidora, ogórka, natki pietruszki, soli i pieprzu- prosto i smacznie. I takim oto sposobem mamy zdrowy obiad w niecałe pół godziny- kolejny dowód na to, że nawet w pośpiechu nie jesteśmy
peanutbuttermonsterusuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, musztardę, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy(...)masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak. U mnie z purre ziemniaczanym z szynką i marchewką (przepis TUTAJ), ogórkiem i czerwoną zasmażaną kapustą
Walijskie Pichcenieprzepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Przełożyć do miski. Paprykę, ogórka i pomidora umyć i osuszyć. Ogórka obrać ze skórki. Paprykę oczyścić z błon i nasion. Pomidory, paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę. Dodać do tortellini. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Sos sałatkowy wymieszać z olejem (1 łyżka). Dodać(...)przyprawę tzatziki i majonez i dobrze wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki. Szczypiorek można zastąpić koperkiem. Sałatkę należy podać niedługo po przygotowaniu. Sałatka im dłużej stoi, tym bardziej podchodzi wodą. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskałyżka musztardy francuskiej sól świeżo zmielony czarny pieprz Jajka ugotowałam na twardo. Brokuły również ale na pół twardo-nie powinny się rozgotować. Kolejno do miseczki wsypywałam: Pokrojone w kosteczkę ogórki, pokrojone fileciki anchois, posiekane kapary, brokuły, posiekane w kostkę jajka. Wszystko wymieszałam. Pozostało już tylko dodać majonez i musztardę. Przyprawić i pasta gotowa. Smacznego! Polecam inne pyszne propozycje past(...)OLIWKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC SALSA Z BAKŁAŻANA POMIDORÓW I ŚWIEŻEJ BAZYLII MASŁO CZOSNKOWO KOPERKOWE Z KOPERKIEM I ANCHOIS TATAR Z KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI SMALEC DOMOWY GUACAMOLE
potrawyregionalneoregano, bazylia, lubczyk Wykonanie: Filety kroimy w kostkę. "Ucieramy" przy pomocy blendera na jednolitą masę. Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na maśle. Dodajemy do ryby wraz z koperkiem, ziołami, przyprawami, jajkami (2 szt.) oraz kajzerką wcześniej namoczoną w ciepłym mleku. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. i formujemy z niej kotleciki. Obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce, a następnie(...)moim poście proponuję skomponować kotleciki z ziemniakami i mizerią, jako danie typowo obiadowe, ale jak wcześniej wspomniałam, możemy je jeść również jako burgery rybne z bułką i warzywami (sałata, ogórek, pomidor
Taste Of My DayMoja Mamusia mnie rozpieszcza :) Wczoraj przygotowała PATE Z WĄTRÓBEK, TATAR Z ŁOSOSIA i KREM ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW, a dziś uraczyła mnie przepysznym kremem z dyni. Obawiałam się, że będzie mdły, jednak moje obawy były całkowicie bezpodstawne. Wyszedł pyszny, wyrazisty i kremowy. Niebo w gębie! Składniki (6 porcji): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2,5 kg dyni (średniej wielkości(...)łyżek śmietany (wedle uznania).3. Patelnię mocno rozgrzewamy (bez tłuszczu!). Nasiona obieramy i wrzucamy na patelnię, prażymy przez chwilę.4. Zupę przekładamy do talerzy, posypujemy nasionami dyni i świeżym koperkiem. Smacznego
My Culinary Artbędą: ładna i świeża botwinka wraz z buraczkami świeże gałązki koperku listki lubczyku natka pietruszki Świeżą botwinkę myję i osuszam (oczywiście tylko te ładne i zdrowe liście wraz z łodyżkami). Buraczki dokładnie myję, obieram i ścieram na tarce do jarzyn na grubych oczkach. Myję i osuszam na papierowym ręczniku koperek, listki lubczyku oraz natkę pietruszki. Tak przygotowaną zieleninę siekam, porcjami(...)BOTWINA DO BARSZCZU NA ZIMĘ: potrzebne Wam będą: 4 pęczki botwiny z buraczkami (dokładnie myję, odrzucam zwiędłe lub chore liście) - razem z buraczkami drobno kroję 4 łyżki posiekanego koperku 4 ząbki posiekanego czosnku kawałeczek korzenia chrzanu - ścieram na tarce o dużych oczkach Tak przygotowane składniki wkładam do czystych i wyparzonych słoików. zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu
Moja Książka Kucharskatakie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem... Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki(...)indyka 3 łyżki otrębów (można użyć kaszy manny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 400 ml wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej duży pęczek koperku 1 czubata łyżka śmietany 18% sok z połowy cytryny liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru sól pieprz Indyka wrzucamy do miski, dodajemy do niego pokrojoną w drobną
Kardamonovysmak pasował do delikatnego i aromatycznego sosu. Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę z groszkiem. Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku(...)soli 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu kilka łyżek mąki do panierowania klopsików olej do smażenia klopsików Składniki sosu: 2 i 1/2 szkl. bulionu drobiowego 5 kopiastych łyżek koperku (bardzo drobno posiekanego) 1 płaska łyżka mąki 2 łyżki kwaśnej śmietany (18 lub 22 %) 1 łyżeczka masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Płatki jaglane zalać wodą i pozostawić
Codziennik Kuchenny