urozmaicenie. Oczywiście nie mogło się obejść bez kotletów schabowych, które Piotrek również usmażył, Warzywa wykorzystywane do sałatki gotowane są ze skórą, a ziemniaki w tzw. mundurkach. Ugotowane warzywa, kiszone ogórki dokładnie są krojone w drobną kostkę. Jajka na twardo rozdrabnia się za pomocą specjalnego siekacza do jajek. Czasami dodajemy do sałatki groszek konserwowy lub mrożony (ja nie lubię(...)sałatkę jarzynową. Możemy sałatkę jarzynową urozmaicić podając na mini babeczkach. albo np. w cukinii Do warzyw można dodać śledzie marynowane, taka sałatka śledziowa świetnie smakuje. Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 dużego selera, 5 szt ziemniaki, 4 szt ogórki kiszone, 1 łyżka musztarda sarepska, 5 łyżki majonez Winiary, 5 szt. jajka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępochodzi z bloga Backtothebooknutrition.com Składniki: 200-300 g wędzonej ryby ½ szklanki kaszy orkiszowej 1 mała cukinia ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku ½ szklanki tartego parmezanu 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oleju Szczypta curry Szczypta kminu rzymskiego Sól Pieprz Dodatki: sałata, słodka cebula, pomidor, ogórek Bułki 31/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (około 450 g) 4 łyżeczki proszku do pieczenia 11/2 szklanki jogurtu(...)wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj na wolnym ogniu 15 minut. Odkryj, przemieszaj, przestudź. Krok 3 Przełóż wędzoną rybę, cebulę i czosnek do malaksera i zmiksuj na gładką masę. Cukinię zetrzyj na tarce dobrze odciśnij z wody, dodaj do masy rybnej razem z kaszą i parmezanem. Ponownie zmiksuj. Dopraw masę curry, kminem, solą i pieprzem. Krok 4 Wsyp płatki kukurydziane
Niedzielny kucharzJeśli szukacie szybkiego dodatku do potraw z grilla to polecam Wam ten przepis. Sałatka ziemniaczana na grilla to błyskawiczny dodatek, który stworzycie dosłownie z 3 składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!argentyńskiego (może być też inna ryba) 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe średniej wielkości 1,5 cebuli 2-3 jajka bułka tarta do panierowania sól, pieprz przyprawa do ryby sok z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa: 1szkl. wody 0,5szkl. cukru 150ml ketchupu (użyłam z cukinii) 100g koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 1/4szkl. oleju szczypta soli Sposób przygotowania(...)ryby wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi i odstawiłam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paprykę czerwoną umyłam, osuszyłam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w cienkie paseczki/słupki. Podobnie pokroiłam ogórki konserwowe. Cebulę obrałam i przekroiłam na ćwiartki, a każdą ćwiartkę w plasterki. Wszystkie składniki zalewy czyli: wodę, olej, ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy umieściłam w rondlu. Dodałam szczyptę
Waniliowe Improwizacjeryby. Koper, rzodkiewka, małosolne, cukinia, co macie dajcie, niech będzie bogato, je się też przecież oczami Kolorowo wypełniony talerz plus zdrowa wędzona ryba to dopełnienie nadmorskiego porannego widoku. SKŁADNIKI: kilka kromek chleba, może być razowy, u mnie wyjątkowo jasny pszenny, do grzanek w sam raz jajka ugotowane na twardo wędzona ryba dodatki: pomidory, ogórki, rzodkiewka masło i/lub majonez
Zasmakuj Kuchnimielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki. Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam grillowane tosty z serem, ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie pyszna! Ja przygotowywałam własną tortillę
Czerwona PorzeczkaBigos z pieczarek. Z dodatkiem papryki, ogórka konserwowego i dużej ilości mięsnych pulpecików. Bardzo pyszny, pikantny, sycący, pachnący tradycją i rodzinnym domem. Nie do końca rozumiem to, w jaki sposób pozwoliłam, by ten przepis zapodział mi się kilka lat całkowicie zapomniany. Lubię wspominać ciasto drożdżowe z jeżynami podane w sierpniowy ranek przez babcie, czy kompot z rabarbaru i papierówek gotowany(...)blogu mieliście okazje poznać przepis na bigos tradycyjny z kapusty, na bigos z cukinii, danie gołąbkowe i inne jednogarnkowce a dziś zapraszam po przepis na pyszne danie jednogarnkowe z pieczarkami w roli głównej! :-) Składniki: 2 kg młodych, białych i zamkniętych pieczarek słoiczek 0,5 l ogórków konserwowych 2 duże czerwone papryki 2 cebule 1 kg mięsa mielonego z szynki
Poezja Smaków - blog kulinarnySurówka z marchwi i jabłka to bardzo szybki, prosty i smaczny przepis na dodatek praktycznie do każdego obiadu. Jak zapewne wiecie marchew to bogactwo beta-karotenu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kurczaka – falafel – cordon bleu z kurczaka – kotlety z cukinii – sałatka grecka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE W SOSIE MUSZTARDOWYM PRZYGOTOWANIE: 30 minut
nietylkopasta.plKotlety mielone z mozzarellą – Kotlety mielone z kurczaka – falafel – cordon bleu z kurczaka – kotlety z cukinii – sałatka grecka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: około
nietylkopasta.plbądź też do sałatki, gdzie polecam poszukać przepis na sałatkę z zupek chińskich, właśnie z dodatkiem ogórków konserwowanych i marynowanej papryki. Papryka faszerowana mięsem mielonym Innym sposobem na wykorzystanie papryki w kuchni są popularne papryki faszerowane mięsem mielonym. Może ktoś robił faszerowane cukinie to robimy to w podobny sposób. Wydrążone papryki nadziewamy mięsem mielonym, doprawionym i zmieszanym z ugotowanym
sierotka maRysia w kuchniszczypiorem smakuje na zarówno na grzance, toście lub razowym pieczywie. Można wzbogacić go posiekanym zielonym ogórkiem, rzodkiewką, jajkiem ugotowanym na twardo, świeżymi ziołami. Polecam także przepisy na: twarożek z jajkiem ; dla tych co lubią słodkości – twarożek na słodko ; twarożek z grillowaną cukinią . SKŁADNIKI: 2 x 200 g twarogu półtłustego 150 g serka naturalnego, u mnie Bieluch lub jogurtu naturlanego
Zasmakuj Kuchnidostępnych w sklepie. Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów: – kotlety z cukinii – kotlety mielone – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta ROLADKI Z INDYKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDRAMI
nietylkopasta.plwymieszaj z sosem salsa verde. Pomidorki przekrój na pół, marchewkę pokrój we wstążki przy pomocy obieraczki. Ogórek i paprykę pokrój w kostkę. Warzywa dodaj do makaronu, dorzuć jeszcze oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszaj i przełóż do lunchboxów. Środa - Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową Uwielbiam warzywne placuszki, dlatego na blogu znajdziecie kilka propozycji
Chilli Czosnek i Oliwakuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Sałatka z kaszą kuskus, papryką i czarnymi oliwkami Sałatka z kaszy kuskus z papryką, ogórkiem i czerwoną cebulą Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem
Moja smaczna kuchniaBotwinka - od maja do września Bób - od maja do lipca Cebula dymka - od marca do września Cukinia - od lipca do października Dynia - od sierpnia do listopada Fasolka szparagowa - od lipca do października Kalarepa - od maja do września Kukurydza - od lipca do października Ogórek - od maja do października Papryka - od lipca do września Pomidor - od kwietnia do października Rabarbar - od maja
Zasmakuj Kuchni