drobną kostkę. W miseczce dokładnie wymieszać jogurt z pesto, dodać do niego kawałki indyka i wymieszać, aby sos dobrze pokrył mięso. Ogórka dokładnie umyć i pokroić na plastry o grubości kilku milimetrów. Układać na nim indyka, przyozdobić plasterkami chili lub listkami kolendry. Ułożyć na talerzu i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniesię rozpuści, dodać sok wyciśnięty z jednej mandarynki, mandarynkę podzieloną na segmenty oraz rodzynki.. Doprawić pieprzem i płatkami chili. Pałki wyłożyć na talerz polać sosem, posypać tymiankiem oraz pietruszką. Udekorować mandarynką, kwiatkami z rzodkiewki i ogórka
Gosia gotujelekko pikantny... pachnący imbirem, kokosem i cytryną. Podałam z ryżem i świeżym ogórkiem skropionym sokiem cytrynowym. Bardzo dobre, lekkie danie. Proporcja na dwie osoby: - 1 duży filet z kurczaka - 1 średnia cytryna - świeży kawałek imbiru długości ok. 4 cm ( 2 + 2 cm) - 1/2 papryczki chili ( jeżeli lubicie bardzo ostre dania - dajcie całą) - 400-500 ml mleka kokosowego
kawawszklancezrobię pikle w zalewie musztardowej, ale by ich ostrość lekko wzmocnić, dodałam po odrobinie papryczki chili do każdego słoika. Po tygodniu spróbowałam i jestem zadowolona. Ostrość nie jest dominująca, a taka "zagrycha" na pewno znajdzie u mnie swoich zwolenników. Składniki: 3 kg ogórków liście laurowe gorczyca ziele angielskie korzeń chrzanu czosnek kilka gałązek kopru wraz z baldachami Zalewa
Kuchnia w czekoladziePołączenie kaszy z kiełbasą w cebuli i ogórkiem kiszonym, to takie nasze swojskie danie, którego przygotowanie, jest szybkie i banalne, ale w smaku idealne. Wszystkie składniki ze sobą współgrają i nasz głód zaspokajają. Danie jest pachnące, pestki słonecznika w kaszy chrupiące, kiełbasa w cebuli uduszona jest soczysta i fajnie podsmażona. Składniki: 200 g kiełbasy wędzonej z linii Premium(...)odcedzamy. Na suchej patelni prażymy słonecznik (część słonecznika odkładamy), dodajemy kaszę, oliwki i doprawiamy pieprzem i sosem chili. Kaszę z prażonym słonecznikiem podajemy z duszona kiełbasą w cebuli. Całość posypujemy słonecznikiem i posiekanym szczypiorkiem. Do takiego dania najlepiej pasować będą ogórki kiszone. Smacznego
Moniki Smakołykigarstka* cykoria radicchio – 1 garstka* rukola – 1 garstka* świeży ogórek – ok. 50 g* tofu – ok. 50 g* wędzony łosoś ( ja użyłam Tatar z Łososia Suempol ) – ok. 50 gDRESSING:* ketchup pikantny – 1 łyżka* szalotka – 1 szt* papryka chili – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* zioła prowansalskie – 1 szczypta(...)natka pietruszki – 1 łyżka* oliwa – ok. 3 łyżki* Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:DRESSING: Szalotkę i papryczkę chili i natkę pietruszki drobniutko siekamy.Dodajemy podprażony słonecznik, ketchup i Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią.Doprawiamy solą i pieprzem , a następnie dokładnie mieszamy. SAŁATKA: Tofu kroimy w kosteczkę, smażymy na rozgrzanej oliwie na rumiano.Odsączamy
Ostra na Słodkosporej wielkości plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki kiszone, również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również(...)minut, w połowie tego czasu rolady obróciłam na drugą stronę, a ziemniaki również przemieszałam. Smacznego, polecam w ten sposób przygotowane rolady. Do rolad podałam sałatkę z roszponki, pomidorów i ogórków. The post Rolady z indyka pieczone z rozmarynem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświeżo zmielonym pieprzem. Zdarza się także ostrą papryką lub przygotować pastę z kilkoma talarkami chili, na ostro. Smak złagodnieje po dodaniu jajek i jogurtu, serka naturalnego, tofu, do woli. Do gotowej pasty można dodać pokrojoną drobniutko paprykę, świeżą lub marynowaną, podobnie z ogórkiem. Dodaję świeży koperek lub natkę pietruszki dla wzbogacenia smaku i aromatu, pięknie wtedy wygląda na kromce. Składniki
Zasmakuj Kuchnimamy pewność, że nie ostatni. Potrzebujemy: 4 słoiki litrowe 1,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1,5 litra wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 2 łyżki soli 250 g cukru Dodatki: 2 marchewki 1,5 papryki czerwonej 1 papryczka chili pokrojona na plasterki korzeń chrzanu 1 cebula 2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki gorczyca
Marder&Marder Manufactureząbki czosnku • 4 ziemniaki • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 3 łyżki papryki słodkiej • 1/2 łyżki majeranku • 1/2 łyżeczki chili lub mała papryczka • 1 łyżka przyprawa do mięsa wołowego • 1/2 szklanki drobnego makaronu np kolanka • 2 duże ogórki kiszone • 1 łyżka mąki • olej • kostka rosołowa ja użyłam domową( przepis w mojej kolekcji ) • pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania
W królestwie smaków Beatykolorach) 250g pieczarek Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona papryka chili 1/2 łyżeczki miodu ( jeżeli komuś nie przeszkadza słodkawy smak) zmiażdżony ząbek czosnku S&P Surówka: Rzodkiew biała Ogórek świeży 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% Składniki marynaty mieszamy w sporej misce. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (około
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/sera provolonełyżka oliwysezam do posypaniałyżka mleka do posmarowania bułek kotlety:puszka czerwonej fasoli6 łyżek ugotowanej kaszy gryczanejząbek czosnkułyżeczka koncentratu pomidorowegosól, pieprz, chili do smakudodatkowo:4 plasterki sera havarti4 łyżki kiełków brokułakilka plasterków czerwonej papryki4 małe ogórki kiszone4 łyżki pikantnego ketchupu (użyłam ketchupu z cukinii)4 łyżeczki musztardy dijonMąkę mieszamy z drożdżami, solą, cayenne i wodą.Wyrabiamy mikserem około
Mienta blogKerrygold Vintage Cheddar ) 1 pomidor 2 ogórki konserwowe roszponka, rukola, szpinak lub dowolna sałata 4 łyżki majonezu light 4 bułki pszenno-żytnie 2-3 łyżki oleju (do smażenia) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa z udźca indyka 2 łyżki słodkiego sosu chili + do podania 1 łyżeczka musztardy
Poezja smakujako jedna z przypraw do dipów, labnehu lub masła ziołowego Składniki 3 kg twardych ogórków gruntowych lub wężowych Dodatki 2-3 pęczki koperku i sól do smaku lub jedna z przykładowych mieszanek przeprawowych wariant pierwszy - 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka papryki chili lub wariant drugi - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu i 1 łyżka suszonego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKimchi czyli tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką. Dziś podaję przepis na kimchi podstawowe. Ja używam kimchi do dań mięsnych, znakomicie podkreśla smak
Moje Małe Czarowaniediecie. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonych piersi będzie pęczak i domowej roboty marynaty (marynowana cukinia, papryka, kalafior lub ogórki). Składniki: 4 pojedynczych piersi kurczaka 400 g jogurtu naturalnego 1 cebula 2 ząbki czosnku suszony imbir przyprawa curry chili sól, pieprz Wykonanie: Piersi kroimy wzdłuż na pół. Cebulę kroimy w kostkę. Do jogurtu dodajemy do smaku curry, sól, pieprz, imbir
IMPRESJA SMAKU