Pielmieni 578Pielmieni to jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw kuchni rosyjskiej. Jej korzenie sięgają Syberii, dlatego też pielmieni często nazywane są syberyjskimi. To tradycyjne pierożki, kształtem
Smakowity Blog Kulinarny
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym z różowym pieprzem 251Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone sól biały pieprz niewielka ilość oleju Sos: 1 szalotka, posiekana skórka i sok z 1/2 cytryny 400ml śmietany
Smakowity Blog Kulinarny
Gnocchi z masłem szałwiowym 258Gnocchi to delikatne, włoskie kluseczki. Przypominają nasze polskie kopytka. Jednak w przeciwieństwie do kopytek, robionych wyłącznie na bazie gotowanych ziemniaków, włoskie kluseczki dają nam szerokie pole
Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 209Ryby w codziennej diecie to źródło cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Dlatego dietetycy zachęcają do częstego ich spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie
Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 385Choć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem
Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone podudzia kurczaka z bekonem i puree z selera i ziemniaków 421Składniki: Kurczak 8 podudzi z kurczaka 150 g plastrów wędzonego boczku 100 ml rumu 3-4 łyżki miodu 2 limonki świeża szałwia 1 ostra papryczka chilli
Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz ze szpinakiem, fetą i orzechami 214Składniki: 4 filety z dorsza, 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) ser feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
Smakowity Blog Kulinarny
Królik pieczony z warzywami 234Mięso królika charakteryzują nie tylko walory smakowe, lecz także dietetyczne. Niska zawartość cholesterolu, bogactwo aminokwasów i witamin, szczególnie z grupy B. W dodatku przyswajamy aż 90
Smakowity Blog Kulinarny
Rybne curry/ryba 229Curry to sposób przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, ryby, mięso i inne składniki dania głównego w sosie. Nazwa pochodzi od tamilskiego kari co
Smakowity Blog Kulinarny
Karp zatorski w migdałach z puree z fasoli korczyńskiej 212Składniki: 800 g karpia zatorskiego 70 g migdałów w płatkach 1 jajko sól pieprz biały mielony odrobina mąki 50 ml oleju do smażenia Puree z fasoli
Smakowity Blog Kulinarny
Knedle ze śliwkami 368W tej prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę
Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi z dynią 191Jesienne klimaty zawitały w mojej kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej
Smakowity Blog Kulinarny
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 217Wątróbka drobiowa. To stały punkt w moim życiu. Stała się nawet tradycją. Przynajmniej raz w miesiącu z moją przyjaciółką przyrządzamy ją z cebulką i wcinamy, potem
Blondynka Gotuje
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 301Jeśli nie próbowaliście jeszcze nigdy placków ziemniaczanych z dodatkiem marchewki - polecam gorąco! Są pyszne! Mają piękny, złoty kolor i leciuteńko słodkawy posmak od dodatku marchewki
Walijskie Pichcenie
Spaghetti z czosnkiem, oliwą i peperoncino czyli Aglio e olio 243Jak lubisz czosnek, to jest danie dla Ciebie. Nie poznałam do tej pory nikogo, kto by nie zachwycał się prostotą i smakiem tego dania. Typowo włoska
Pasje Jolki