Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 258Najbardziej popularną potrawą ze schabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe
mojewypiekiinietylko
Kurczak pieczony na butelce 264Jedna z kolejnych inspiracji, niewiadomego pochodzenia, wykopana z internetu. Kto jest autorem tego sposobu wykonania? Naprawdę nie wiem, ale wielu do niego się przyznaje. Faktem niewątpliwym
mojewypiekiinietylko
Roladki drobiowe z bananami 376Lubię kontrastujące ze sobą smaki, więc nie po raz pierwszy, na moim stole gości kombinacja mięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami
mojewypiekiinietylko
Kurczak w cieście francuskim 251Co decyduje o wykwintności dania? Użyte składniki? Wygląd? Dodatki? A może smak? Moim zdaniem, to wszystko, nawet i jeszcze więcej. Czy proponowane przeze mnie danie jest
mojewypiekiinietylko
Placek ziemniaczany z gulaszem 242Placek po węgiersku… placek po cygańsku… placek po zbójnicku… a może jeszcze inaczej? U mnie, to jest placek ziemniaczany z gulaszem. Są wersje z papryką, z
mojewypiekiinietylko
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 190Wygląd dania bardzo wiele znaczy, a jak wiele - niech przykładem będzie zupa cebulowo serowa, zapiekana w chlebkach. Z poniższych proporcji wyjdą 2 chlebki do zupy i
mojewypiekiinietylko
Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli 272W dzisiejszych czasach, kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani, doceniamy potrawy, których przygotowanie nie dość, że nie sprawia trudności, to w dodatku nie zajmuje nam tak cennego czasu
mojewypiekiinietylko
Gnocchi 270Znane są nasze tradycyjne kopytka, więc może zaczerpnijmy, dla odmiany, coś z kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba
mojewypiekiinietylko
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 350Po Tłustym Czwartku pora odpocząć trochę od łakoci i słodkości. Tuńczyk jest popularną rybą. Kupując go i jedząc nie zdajemy sobie sprawy z jego rozmiarów. Większe
mojewypiekiinietylko
Pierogi ruskie 199Lubicie pierogi? Bo ja bardzo, a szczególnie ruskie. Wydawać by się mogło, że co jak co, ale pierogi są na pewno kulinarnym wynalazkiem czysto polskim. A
mojewypiekiinietylko
Chińszczyzna 533Jedno z popularniejszych dań. Prawie każdy je próbował, a kto nie, to na pewno o nim słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich
mojewypiekiinietylko
Żeberka w piekielnej marynacie z coli 257Tylko patrzeć, jak zacznie się sezon grillowy. Potrawa znana i lubiana przez amatorów żeberek, ale… i nie tylko. Sposób przygotowania decyduje o tym, jaki będzie jej
mojewypiekiinietylko
Bakłażany faszerowane mięsem 303Bakłażan jest podstawowym składnikiem wielu tradycyjnych dań - prowansalskiego ratatouille - greckiej musaki, arabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć
mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 262Jest bardzo wiele sposobów na przyrządzanie mięsa, ale każdy z nas szuka tego najlepszego, aby efekt był zachwycający – mięso delikatne, mięciutkie, soczyste – jednym słowem
mojewypiekiinietylko
Kiełbaski faszerowane 373Nie da się ukryć, że sezon grillowy zbliża się, i to coraz większymi krokami. Pora rozejrzeć się za ciekawymi potrawami. Może tak kiełbaski faszerowane. Składniki
mojewypiekiinietylko