obiad - 95112 przepisów (strona:3565/6341)

Łosoś z warzywami 279

Przepyszny łosoś w glazurze imbirowej, z warzywami i chińskim makaronem- to propozycja na letni , zdrowy i lekki obiad, który zajmuje chwilkę by zrobić, a jego smak pozostaje z nami  na dłużej. Polecam :) Zaczynamy(...)paprykę, szczypior i szparago pokrojone na trzy części. Pamiętajmy o odcięciu końcówek- około 1-2 cm. Smażymy jeszcze 3 min- gotowe. Gotujemy około 100-200 gr makaronu chińkiego. I obiad gotowy. Na makaron dajemy łososia i dodajemy warzywa. Smacznego

Smaki Edyty
Surówka z białej kapusty 234

pomysły na surówki mamy przeróżne , często inspirowane tym , co mamy. Warto jednak po nie sięgać, mają sporo witamin i na pewno są zdrowe. Moja surówka była podana do obiadowego dania  faszerowany filet z indyka . A oto przepis na surówkę. Czego potrzebujemy: 1/2 główki małej białej kapusty 1 marchewka 2 jabłka koperek lub natka pietruszki majonez, jogurt naturalny, cukier , sól

W kuchennym oknie Ewy
sernik na zimno z musem truskawkowym 441

mogę upiec nic gorszego. hmm  w sumie idealna motywacja dla ambitnej osoby. Ciasto zrobiłam z myślą o naszych znajomych, którzy nie znają kuchni polskiej (ciasto było deserem do obiadu)  Zabawna była reakcja gdy położyłam ciasto na stół: "o jak polska flaga a to jakieś tradycyjne wasze ciasto w barwach kraju? ". A to Ci dopiero przypadek (no może kolory(...)kolejności), wyszedł mi zatem tradycyjny obiad od początku do końca.  Składniki na tortownicę o średnicy 32 cm Spód: 1/2 kostki margaryny duża paczka herbatników sernik: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 276

już od jakiegoś czasu. Praktycznie jak tylko ugtowałam ją pierwszy raz to zadomowiła się u nas na dobre, były już naleśniki jaglane, chlebki, ciasteczka, bywa często jako dodatek do obiadu ale jeszcze nigdy nie była dodatkiem do dań z grzybów. Wyszło tak w sumie przypadkiem, a okazało się iż jest to połączenie bajeczne. Przypadkiem bo po grzybobraniu i szybkim przygotowywaniu(...)obiadu z darów lasu jakoś tak nie chciało się nikomu gotować makaronu. Zazwyczaj grzyby jadamy właśnie z makaronem, rzadziej z ziemniakami (choć też bywają). Ale jeszcze nigdy nie wpadłam na to by podawać je z kaszą. A, że była akurat w lodówce od poprzedniego dnia, to znalazła swoje zastosowanie. Od tej pory jest to dla mnie idealne połączenie. Do tego

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka ze szparagami 318

Zostają Wam czasami resztki z obiadu i nie wiecie co z nimi zrobić? Za mało na obiad na następny dzień. Za dużo by wyrzucić. Czasami też, nie mamy zwyczajnie ochoty jeść dwa dni z rzędu tego samego. Nam ostatnio zostały ziemniaki i mięso z pieczonego kurczaka. Myślałysmy co z nimi zrobić, myślałyśmy i wymyśliłyśmy... zapiekankę! Dorzuciłyśmy trochę szparagów ( trzeba karzystać

Kolizje Smaków
Tortilla z łososiem 201

Tortilla na szybko obiad? Czemu nie... wystarczą gotowe placki, trochę sałaty, wędzonego łososia, ulubione warzywa i sosik. Wszystko szybciutko myjemy, siekamy, placki podgrzewamy, obkładamy farszem i gotowe. Obiad, którego przygotowanie nie zajmie dłużej niż kwadrans, a zawiera wszystkie niezbędne wartości odżywcze! :) Składniki: 4 gotowe placki do tortilli lub zrobione własnoręcznie według tego przepisu 150g wędzonego łososia groszek mix sałat

Kolizje Smaków
Calzone 267

Ostatnio na naszym obiedzie pojawił się u nas nie zapowiedziany i dawno nie widziany gość. Było nam niezwykle miło go gościć, zwłaszcza że tego dnia miałyśmy obiad mistrzów. Delikatne ciasto z bogatym farszem zapiekane w jedną całosć jako calzone.Obiad smakował nam wyśmienicie: wspaniała atmosfera, cudowne towarzystwo i fantastyczne jedzenie.. czego chcieć więcej?:) Ilośc porcji: 4 Składniki: Na ciasto: 300g

Kolizje Smaków
Marchewka duszona na maśle według Julii Child (Carottes etuvees au beurre) odc. 15 450

Kolejna potrawa z książki „Francuski szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to marchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 marchewki 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki wody 2   łyżki masła ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy

Kolizje Smaków
Ryba po grecku 295

laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Dokładamy również usmażoną rybę. Całość delikatnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Próbujemy i doprawiamy. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kolacji

Kolizje Smaków
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 244

rodzina uwielbia spaghetti i zapiekanki to weźmy od razu 4 albo jeszcze lepiej 6. To produkt, który się nie psuje, a mały zapasik zawsze się przyda. Gotując kolejny obiad mamy puszkę w szafce, a zaoszczędzone pieniądze w kieszeni. Jednak równocześnie je sprawdzajmy , aby upewnić się czy promocja, na pewno jest promocją. Wiele razy spotkałyśmy się z faktem, że cena produktu(...)Jeśli nie mamy do tego maszyny to posmarujmy masłem czosnkowym i zróbmy grzanki. A to tylko dwie możliwości na jego wykorzystanie... Ani żadnego innego jedzenia.  Zostały resztki z obiadu? Zjedzmy je na drugi dzień. Nie lubimy jeść dwa dni pod rząd tego samego? Przeróbmy to co zostało. Niedojedzone spaghetti zamieńmy na zapiekankę, ziemniaki na puree, kotleta na tortille

Kolizje Smaków
Zielona fasolka szparagowa z masłem i natką pietruszki według Julii Child (Haricots verts a la Maitre d’Hotel) odc.15 352

ponownie sięgnęłyśmy do książki „Francuski szef kuchni” Julie Child. Odświeżyłyśmy kilka starych przepisów i wypróbowałyśmy całkiem nowe. Dzisiaj zielona fasolka szparagowa w roli głównej jako przepyszny dodatek do dań obiadowych, czy kolacji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 osób Składniki: 1kg zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 niecała łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kolizje Smaków
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 192

dodatek ryż basmanti. Już z daleka poczułyśmy zapach naszych potraw, a ich prezentacja wpasowała się w kanon restauracji. Dania zostały podane w atrakcyjnych czarkach, danie wegetariańskie było słodszą opcją obiadową, natomiast kurczak był bardziej tradycyjny w smaku. Jedynym minusem był zbyt dosolony sos szpinakowy. Natomiast ryż zasługuje na pochwałę, gdyż był przyrządzony perfekcyjnie. Na deser zamówiłyśmy lody domowe: specjalność szefa

Kolizje Smaków
Pożywna zapiekanka 274

Zapiekanki stanowią ciekawe urozmaicenie domowych obiadów, wystarczy kilka składników, by danie fajnie smakowało. Ziemniaczane zapiekanki bardzo lubię, więc pewnie jeszcze kilka ich Wam pokaże, ta jest pożywna i proporcjonalnie na obiad dla 4 osób. Składniki: - 2 kg ziemniaków - 1 kg mięsa mielonego - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 250 g sera żółtego sos: - 1 szklanka wody - 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Zainspirowana w kuchni
Galette pomidorowo - bazyliowe 227

przewrotny pomysł posmarowania go maślanką , który okazał się udany - ciasto ładnie się zezłociło. Galette pomidorowo - bazyliowe - Przepis przepis inspirowany blogiem Two Peas & Their Pod na 2 porcje obiadowe ( w oryginale mamy 6-8 porcji, ale to może na przyjęciu lub jako przystawka, albo dla jakiegoś wróbelka:P ) Składniki: 230 g mąki pszennej 1 łyżka (14 g) cukru

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes plaki 243

wakacji, danie traktowano jako niedroga przystawka (3-4 euro). Chętnie zamawiałam je w parze z drugą przystawką, np.  dolmades  (liście winogron nadziewane ryżem) i otrzymywałam pyszny urozmaicony obiad. Ale  gigandes plaki   samo w sobie jest na tyle sycące, że w połączeniu z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i zdrowy wegetariański obiad , doskonały w czasie jesiennych i zimowych

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania