Pierogi w rosole 201Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad. Przygotowujemy składniki na rosół, czyli: -ok. 3 l wody -seler, por, pietruszka -marchewka -kilka suszonych grzybów -kilka ząbków czosnku -opalona cebula -ziele angielskie, listek laurowy -sól, pieprz Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka. Na ciasto
Maminek kulinarny
Świeżynka mazurska 217żaroodpornym przekładamy zawartość patelni, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 90 minut. Gotowe. Równie dobrze smakuje jako mięso do obiadu jak i jako wkład do kanapek. Smacznego
Maminek kulinarny
Schab duszony 247Kruchy i delikatny, duszony schab to pomysł na wykwintny obiad. Składniki do przygotowania mięsa: -ok. 1 kg schabu bez kości -olej -pieprz -sól -słodka papryka -3 ząbki czosnku Schab po opłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron. Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki słodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę
Maminek kulinarny
Kaszanka zapiekana w cieście 217Kaszanka w innym wydaniu - rewelacyjna, jako danie obiadowe. Składniki: -2 krupnioki -1 cebula -kawałek pora -10 dkg pieczarek -2 jajka -1,5 szklanki mąki -szklanka ciepłego mleka -1 dkg drożdży -przyprawa warzywna -pieprz -olej Przed krojeniem warzyw sporządzamy rozczyn z 1/5 szklanki mleka, szczypty cukru, drożdży i łyżeczki mąki. Rozczyn rośnie a my kroimy: -pora w półplasterki cebulę
Maminek kulinarny
Ogórki małosolne 218Pojawiły się ogórki gruntowe a więc pora na mała odmianę - ogórki małosolne. Świetne do każdego obiadu, do kanapek a zwłaszcza do chleba ze smalcem a także do wszelkich potraw z grilla. Składniki: -ogórki gruntowe ( ilość zależna od potrzeb ) na naszą porcję ok. 2 kg -2 l wody -4 łyżki soli -kilka ząbków czosnku -po kilka liści wiśni i czarnej porzeczki
Maminek kulinarny
Boczek - warkoczyk, zapiekany w cebuli 219Warkoczyki z boczku to pomysł na obiad a także na grilla. Składniki: -boczek surowy -6-7 średnich cebul na 1,5 kg boczku -kilka ząbków czosnku -przyprawa grillowa i do mięs -przyprawa warzywna -olej Boczek kroimy w wąskie paski. Czosnek kroimy w plasterki. Z pasków boczku splatamy warkoczyki. Końce warkoczyków spinamy wykałaczkami. Układamy
Maminek kulinarny
Szynka pieczona 314minut a potem przykrywamy ponownie, wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut. Szynka jest gotowa. Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba lub sałatek. Smacznego
Maminek kulinarny
Pieczarki w śmietankowym sosie 226Jeden z najprostszych i bardzo sycących obiadów. Składniki: -30 dkg małych pieczarek -1 cebula -łyżka posiekanego koperku -1,5 szklanki słodkiej śmietanki 18% -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia Cebulę kroimy w drobną kostkę i posypujemy warzywkiem. Pieczarki obieramy ze skórek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy pieczarki i smażymy do uzyskania złotego
Maminek kulinarny
Zapiekanka warzywno - mięsna 232Pyszne danie obiadowe i nie tylko. W zasadzie można w niej zapiec wszystko. Bazą są ziemniaki i wędzony boczek oraz por. Reszta to kwestia wyobraźni a ciasto wszystko idealnie połączy. Składniki naszej zapiekanki: -5 ugotowanych ziemniaków -2 plastry wędzonego boczku -por -20 dkg piersi z kurczaka -1/2 kg fasolki szparagowej -3 łyżki startego żółtego sera -3 jajka
Maminek kulinarny
Roladki z piersi kurczaka z fasolką szparagową 235Fasolą szparagową wykorzystamy do przygotowania wyśmienitego dania obiadowego. Proponujemy roladki z piersi kurczaka wypełnione fasolką szparagową z małymi dodatkami. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -20 dkg fasolki szparagowej -1/2 czerwonej papryki -1 marchewka -1 jajko -1 łyżka maki pszennej -2 łyżki mleka -sól, pieprz, przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta Filety kroimy na płaty
Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty 229Dużą popularnością cieszy się sałatka z ogórków. Sałatka z kapusty jest równie dobra i stanowi świetny dodatek do obiadów i kanapek. Składniki: -3-3,5 kg poszatkowanej kapusty -0,6 kg marchwi -0,6 kg cebuli -szklanka oleju -1/3 - 1/2 szklanki octu -2 łyżki cukru -do smaku ok. 3-4 łyżki soli -pieprz do smaku Kapustę szatkujemy
Maminek kulinarny
Surówka z kalafiora 301Bardzo prosta i bardzo smaczna surówka do obiadów i nie tylko. Składniki: -kalafior -marchewka -cebula -łyżeczka posiekanego koperku -2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -łyżka majonezu -przyprawa tzatziki Kalafiora, marchew i cebule tarkujemy na grubych oczkach. Jogurt łączymy z majonezem, dodajemy koperek, przyprawę tzatziki i wszystko mieszamy. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Do smaku przyprawiamy solą
Maminek kulinarny
Śledziki w papryce 241wyciętym gniazdem nasiennym. Paprykę odsączamy, do środka wkładamy zwiniętego fileta śledziowego. Dokładamy plasterki ogórka kiszonego i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Można podać jako danie obiadowe z ziemniakami. Smacznego
Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z masłem czosnkowym 220Niezwykle proste i smaczne danie obiadowe z piersi kurczaka. Składniki: -filet z piersi kurczaka -masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę ) -kilka ząbków czosnku -natka pietruszki -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki mleka -sól, pieprz -bułka tarta -olej do smażenia Filety kroimy wzdłuż na połówki. Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy
Maminek kulinarny
Zapiekanka z kaszanką 278Szybka zapiekanka na obiad i nie tylko. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 60-70 dkg kaszanki -30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty -15 dkg wędzonego boczku -cebula -pieprz ziołowy Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju
Maminek kulinarny