obiad - 95112 przepisów (strona:3457/6341)

Śląskie kluseczki 136

Składniki: ziemniaki ząbek czosnku mąka ziemniaczana sól Przygotowanie: Ugotować w osolonej wodzie ziemniaki , tyle ile zawsze na obiad używamy, z ząbkiem czosnku. Od cedzić wodę, przestudzić. Przecisnąć mi ękkie ziemniaki przez praskę do miski. Uklepać z wierzchu i podzielić na 4 części. Jedną ćwiartkę wyciągnąć na pozostałe 3 części i w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej ( tak aby była równo

Gaździnka warzy
Bigos z kurczakiem 344

Bigos w mojej wersji jest dobrym pomysłem jako obiad dla zabieganych. Zapewniam, że taki bigos po jednym przyrządzeniu z pewnością powróci  na Wasz stół w porze obiadowej. Przyznam się, że kurczak w bigosie był w charakterze eksperymentu i ku mojemu zdziwieniu okazał się bardzo udany. Ta wersja bigosu jest zdecydowanie lżejsza od tradycyjnego bigosu. 1/2 kg piersi z kurczaka

Kuchcik gotuje
Kopytka 257

wczorajszego obiadu zostały mi ziemniaki, dlatego też dzisiaj postanowiłam uraczyć moich domowników kopytkami. Szybkie, klasyczne, bardzo smaczne. Idealne do dań mięsnych, jak i na słodko. Polecam;) Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie 1 jajko 200 gram mąki pszennej + do podsypywania szczypta soli Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i wystudzić. Następnie przecisnąć je przez praskę bądź maszynkę do mielenia

Krakowskie smaki Ani
Kapuśniak na żeberkach 281

Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kapuśniak. Najlepszy wychodzi z własnoręcznie ukiszonej kapusty (przepis niebawem pojawi się na blogu) i żeberek. Jego przygotowanie jest czasochłonne, nie należy on do szybkich zup- to prawda, jednak dla jego smaku warto poświęcić jedną chwilę dłużej w kuchni;) Jestem pewna, że Wam posmakuje. Spróbujcie bo naprawdę warto;)  Składniki: 0,8 kg żeberek

Krakowskie smaki Ani
Zapiekane klopsy z makaronem w sosie serowym 248

Proste, sycące i bardzo dobre danie;) Idealna propozycja na jesienny obiad. Kolory bardzo wiosenne;) Klopsiki jak i sos możemy przygotować dzień wcześniej dzięki czemu nasze danie będzie gotowe w 50 minut. Na drugi dzień również bardzo dobre, powiedziałabym, że nawet lepsze bo bardziej aromatyczne, dzięki przegryzieniu się smaków. Inspiracją była stronka MniamMniam . Serdecznie polecam;) Składnik klopsy: 0.5 kg fileta

Krakowskie smaki Ani
Stromboli 217

Stromboli- a cóż to takiego?  Stromboli to odmiana włoskiej pizzy . Jest to połączenie drożdżowego ciasto, z naszym ulubionym,dowolnym farszem, zwinięte w roladę. Idealne zarówno na obiad jak i ciepłą kolację. Fajnie sprawdzi się również jako przekąska na domowych przyjęciach.  Wybornie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo. Dodatki możemy dowolnie modyfikować. Ja dzisiaj zrobiłam z tego

Krakowskie smaki Ani
Pampuchy 200

Dzisiejszego dnia miałam trochę załatwień w urzędzie więc obiad musiał być na szybko. W sumie pomysł na dzisiejsze jedzonko podsunął mi wczoraj dziadek.  Pampuchy, paruchy, kluski na parze czy parzaki to kilka z wielu określeń tych przepysznych drożdżowych bułeczek;) Oczywiście można kupić je w sklepie a w domu tylko ugotować ale są tak dziecinnie proste, że wstyd nie przyrządzić

Krakowskie smaki Ani
Pieczarki marynowane 192

tych kupnych, wprost idealne, bardzo aromatyczne i przede wszystkim wiemy co tak naprawdę w nich jest. Bardzo fajne jako samodzielna przegryzka bądź też dodatek do sałatek, kanapek czy obiadu. Polecam bardzo;)  Składniki: 1 kg pieczarek łyżka soli  łyżka octu  6 plasterków marchewki  łyżeczka gorczycy 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu  1 mała cebula ewentualnie połowa

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka z kaszą jaglaną, brukselką i jajkiem (433 kcal) 245

Przepis na prostą zapiekankę z kaszą jaglaną, warzywami i jajkiem. Taki kryzysowy obiad albo ciepła kolacja. Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej pomidor pęczek szczypiorku 4 jajka 200 g brukselki sól i pieprz Przygotowanie Kaszę jaglaną zalewamy półtora szklanki wody, solimy i na małym ogniu gotujemy aż wchłonie cały płyn. W tym samym czasie w innym garnku w osolonej wodzie gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Pierożki z jagodami 261

Przypominam że do godziny 23:59 dzisiaj czekam na chętnych w konkursie w którym do wygrania podwójne zaproszenia do teatru [ klik ] Teraz natomiast zapraszam na iście letni obiad czyli pierogi z jagodami. Można a wręcz trzeba zużyć zapasy mrożonek czy przetworów w słoikach. Takie pierożki z kleksem jogurtu smakują wyśmienicie, zapraszam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krupnik 566

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Mój ostatni krupnik nie doczekał się zdjęć, także dziś prezentuję wam moją wczorajszą wersję tej zupy :). Krupnik to zupa

Marta Gotuje
Zapiekanka z boczkiem i sadzonym jajkiem 496

Kiedy jest zimno, z większą chęcią zjadamy konkretne i sycące dania. Zapiekanka z ziemniaków, z boczkiem i jajkiem to obiad z prawdziwego zdarzenia, który nawet w niewielkiej porcji napełni nam brzuchy na długie godziny. Boczek nie jest szczególnie korzystny dla naszej figury, ale czasami można zaszaleć. ;-) 1 kg ziemniaków 3 cebule 300-400g wędzonego boczku 3 ząbki czosnku 250ml

Szefowa kuchni
Omleciki 172

Zapraszam dzisiaj na pyszne omleciki według przepisu Ani Starmach z książki Pyszne 25 .    Takie omleciki można podać jako deser lub danie na obiad  szczególnie wtedy gdy nie mamy czasu na przygotowanie czegoś innego :)   Składniki : 1 cukier waniliowy 8 jajek 6 łyżek mąki 6 łyżek mleka szczypta proszku do pieczenia ( tylko wtedy gdy pieczemy w piekarniku , jeśli

Sama słodycz i szczypta chili
PODLASKA SAŁATKA Z SEREM KORYCIŃSKIM 262

pewno wszyscy czytelnicy mojego bloga sałatki i surówki uwielbiam,stąd też często o nich wpisy. Dal mnie taka porcja zastępuje np kolację a czasem nawet i obiad, samo zdrowie . Ta powstała z wykorzystaniem sera korycińskiego swojskiego pani Czesławy Zarzeckiej.   Składniki: miks sałat z roszponką 10 pomidorków koktajlowych 1 duży plaster sera korycińskiego dresing polski: 3 łyżki oleju 3 łyżki

Z Majeczką w kuchni
Azjatycki rosół na dorszu 200

świeżo po porcjowane owoce, wszytko obowiązkowo podane w foliowej torebce. Bardzo popularne są zupy, które są dobre na każdy dzień i jada się je na śniadanie, obiad, kolację oraz w między czasie :) Są to aromatyczne wywary mięsne, rybne i/lub warzywne, do których można samodzielnie skomponować dodatki (zazwyczaj bezpłatnie), takie jak grzyby, zioła, zieleninę, przyprawy, kiełki fasoli mung

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania