obiad - 94612 przepisów (strona:3007/6308)

Zupa pieczarkowa z kaszą jaglaną 151

zupa, bo wszyscy lubimy każdą możliwą do ugotowania. Proponuję więc dzisiaj szybką i sycącą zupę pieczarkową zagęszczoną zdrową kaszą jaglaną, która w zupełności zastąpi cały obiad. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 marchewka, 4 ziemniaki • 1 ząbek czosnku • 2 łyżki sosu sojowego • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oliwy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki • natka

To co kocham
Łazanki z młodą kapustą 171

dzieciństwa. Jest jarskie, ale dodatek podsmażonego boczku podkręci tylko smak łazanek. No i mamy prosty w przygotowaniu, do tego pyszny, sycący i pachnący wiosną obiad. Składniki: • 400 g makaronu łazanki • 1 mała młoda kapusta • 1 marchewka • 1 cebula • 2 łyżki sosu sojowego • 5 łyżek oliwy • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • Makaron

To co kocham
Szparagi ze szpinakiem i zielonym groszkiem 144

wszystkie, a teraz szczególnie szparagi. Ponieważ chłopaki mający awersję do tych warzyw wyjechali na weekend do Madrytu, mogłam sobie pozwolić na zielony, jarski obiad szparagowo-szpinakowo-groszkowy. Nie tylko smaczny, ale i napawający bardzo optymistycznie, szczególnie w poszukiwaniu wiosennego słońca i ciepła. Lekki, jednak sycący i bardzo odżywczy, prawdziwa wiosenna

To co kocham
Rolada z indyka faszerowana brokułem 345

zwykle i można wyczarować zgrabną roladę z indyka, z zielonym farszem na bazie brokuła i serka białego. To moja propozycja na niecodzienny obiad lub elegancką kolację. Końcowy efekt zależy od dokładności w zwijaniu rozłożonych płatów mięsa z farszem. Taką zwiniętą roladę należy najpierw zawinąć szczelnie w folię spożywczą, następnie

To co kocham
Sałata rzymska z kurczakiem i jajkiem 151

Sałatka obiadowa na początek wakacji zawiera wszystko co powinna, a więc białko i warzywa. Jest więc dość sycąca i doskanale zastępuje obiad w gorące dni lata, a słodko-kwaśny sos dodaje jej konkretnego smaku. Doskonała na kolację z chrupiącą bagietką z masłem. Składniki: • 2 małe główki sałaty rzymskiej • 1 pierś kurczaka

To co kocham
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 174

Rolada z mielonej masy mięsnej z kurczaka i farszu z dodatkiem szpinaku może być podawana na ciepło do obiadu lub na zimno jako przekąska. Mnie osobiście bardziej smakuje na zimno z dowolnym sosem albo z żurawiną. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, wyśmienicie smakuje i delikatnie pachnie czosnkiem

To co kocham
Zupa kalfiorowa z marchewką 161

Letnią porą mogę jeść same zupy warzywne, które praktycznie gotuję na okrągło. Jem na obiad i na kolację, a czasem nawet na śniadanie. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśniejszego koloru. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • pęczek

To co kocham
Zdrowe kanapki z awokado i kiełkami 203

Upały nie sprzyjają ciężkim, gorącym obiadom czy kolacjom. Sięgamy po coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Dzisiaj polecam zdrowe kanapki na kukurydzianych ultracienkich waflach z awokado i kiełkami. Składniki: • wafle kukurydziane cienkie • 1 awokado • ćwiartka cytryny • kiełki rzodkiewki i soczewicy Wykonanie: • Z awokado wyjąć miąższ i rozgnieść widelcem. • Wafle posmarować awokado, skropić sokiem

To co kocham
Roladki wieprzowe z pesto i mozzarellą 195

Czasem lubię zaszaleć i poświęcić więcej czasu na przygotowanie obiadu. Trochę więcej czasu niż na zwykłe schabowe poświęcam więc na roladki. Ale nie spędziłam w kuchni kilku godzin, bo wbrew pozorom nie są aż tak pracochłonne. Moje roladki nadziałam mozzarellą i zielonym pesto. W towarzystwie sałatki z pomidorów można

To co kocham
Placki cukiniowe z koperkiem 165

Dostałam niedawno ogromną cukinię, którą przerobiłam w kuchni na różne sposoby. Jednym z nich były placki koperkowo-bazyliowe. Pachnące i zdrowe, idealne na letni obiad. Składniki: • 2 szklanki startej cukinii • 1 mała cebula • 3 łyżki mąki kukurydzianej • 1 łyżka skrobi kukurydzianej • 1 łyżka mielonego siemnienia lnianego • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki jogurtu • sól, pieprz

To co kocham
Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem 173

Klasyka polskiej kuchni czyli wołowe roladki faszerowane ogórkiem, cebulą i słoniną. Idealne na niedzielny obiad, podane z prażoną kaszą gryczaną. Wymagają trochę pracy ale zapewniam, że warto. Po zwinięciu gotują się już same. Idzie weekend, więc można w kuchni coś zrolować! Składniki na 8 roladek: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz

To co kocham
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 172

przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka • 250 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 3 łyżki oleju • sól

To co kocham
Pulpeciki z dorsza i łososia 171

Można je praktycznie przygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: • 300 g filetu

To co kocham
Rolada z kurczaka z pieczarkami 171

Kurczak z pieczarkami w formie rolady to moja propozycja na niedzielny lub świąteczny obiad. Mięso kurczaka jest kruche i aromatyczne dzięki pieczeniu w folii. Rolada łądnie się kroi i smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: • 2 duże piersi z kurczaka połączone ze sobą • 150 g pieczarek

To co kocham
Pulpety indycze z mozzarellą 167

zapotrzebowanie na nie w mojej rodzinie jest ogromne. Wszyscy za nimi przepadają i nawet gdybym chciała przygotować więcej na dwa obiady, jest to niemożliwe, bo znikną w mgnieniu oka. Dzisiejsze pulpeciki mają niespodziankę w postaci kulki sera mozzarella. Najlepiej smakują z ziemniakami puree. Składniki: • 750 g mięsa mielonego

To co kocham

Proponowane wyszukiwania