obiad - 95112 przepisów (strona:2879/6341)

Dorsz po japońsku 155

Szukając sposobu na zużycie zapasów sosu sojowego przetestowałam kolejny przepis z Tesco Inspiracji. Gotowany dorsz w towarzystwie warzyw, czyli w sam raz na lekkostrawny obiad. W moim domu wszystkim smakowało, mimo że do niedawna wszyscy byli przeciwni potrawom z pikantną nutką. A jak to byłoby u Was? :) Skladniki -4 filety z dorsza -marchewka -1 mały por -kawałek świeżego imbiru

Zielona Kuchnia
Kotlety kalafiorowe 209

krótkiej nieobecności wracam z propozycją... nieco odmiennych kotletów. Zdrowe i pyszne, są wspaniałą propozycją na obiad. Jadłam je przez cały tydzień i szczerze mówiąc nawet mi się nie znudziły. Przepis znaleziony w 'Chwili dla Ciebie'. Składniki -kalafior -2/3 szklanki kaszy manny -1 i 2/3 szkl. mleka -3 jajka -bułka tarta -olej do smażenia -sól i pieprz Przygotowanie Kalafior oczyścić

Zielona Kuchnia
Zapiekanka z kurczakiem i serem pleśniowym 211

wiem, jak Wy, ale bardzo lubię zapiekanki. Pełne dobrych i zdrowych rzeczy. W dodatku mogą być świetnym sposobem na wykorzystanie 'pozostałości' z wczorajszego obiady, np. ryżu czy kaszy. Co prawda w tej zapiekance użyty jest ryż niegotowany, sądzę że już przygotowany też spełniłby swoje zadanie. Składniki -200g ryżu -kostka bulionowa -podwójny filet z kurczaka -sól, pieprz -2 żabki czosnku

Zielona Kuchnia
Dip z awokado i bazylią 186

Kiedy nie mam czasu albo ochoty na ciepły obiad (zwłaszcza latem), zajadam się świeżymi warzywami z dipem. Poniższy, ze smakowitą chrzanową nutą znalazłam w książce 'Zimny bufet' i szczerze polecam. Składniki -1 pęczek bazylii -3 awokado -sok z 1 cytryny -150 g chrzanu śmietanowego -sól, pieprz. Przygotowanie Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Awokado podzielić na połówki, usunąć pestki

Zielona Kuchnia
Minipizze z cukinią 161

przygotowywania obiadu pozostała mi świeża cukinia. Postanowiłam ją wykorzystać do pysznych 'drożdżówek', które towarzyszyły nam w wieczornej wyprawie z psem nad rzekę. Składniki -2 szklanki mąki -2 dag świeżych drożdży -6 łyżek oliwy z oliwek -2 ząbki czosnku -mały koncentrat pomidorowy -1 cukinia -25 dag sera mozzarella -oregano -cukier, sól, pieprz Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pół łyżeczki

Zielona Kuchnia
Penne zapiekane z brokułami i sosem śmietanowo-serowym 207

Przez dni brokuł uśmiechał się do mnie z lodówki, a ja za nic nie wiedziałam co z nim zrobić. Aż w końcu przedświąteczny harmider wymusił szybki i syty obiad. I tak powstało zapiekane penne z brokułami i sosem śmietanowo-serowym. Posiłek dla zabieganych potrzebujących dużej dawki energii na dłuższy czas :-) Składniki -ok. 200g makaronu penne (do przygotowania dania użyłam makaronu

Zielona Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa z pomidorami 152

Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa, czyli sposób na tani i pyszny obiad. Zawarte w niej pomidory idealnie przełamują delikatny smak ziemniaków i szpinaku. Chociaż w wersji bez pomidorów jest równie smaczna! Składniki -450g rozdrobnionego szpinaku -ok. 6 dużych ziemniaków -3-4 pomidory -350 g żółtego sera -400 g gęstej śmietany -pieprz, sól -ulubione zioła -4 ząbki czosnku Przygotowanie Ziemniaki ugotować

Zielona Kuchnia
Placuszki z buraczków i twarogu 166

Przepyszne wytrawne placuszki, które dzięki obecności buraczków zyskują ciekawy słodkawy smak. Idealnie komponują się z kwaśną śmietaną. Świetna alternatywa na prosty obiad. Składniki -3 średnie buraki -2 jabłka -500 g twarogu -1 jajko -1 szkl. mąki -1/2 szkl. mleka -sól, cukier -kwaśna śmietana -tłuszcz do smażenia Przygotowanie Buraki ugotować w łupinach. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce. Twaróg rozdrobnić

Zielona Kuchnia
Jarskie burgery z tofu 192

Smaczne kotleciki z tofu idealnie nadają się do podawania jako burgery w bułce z sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Składniki -300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz

Zielona Kuchnia
Kotlety z czerwonej soczewicy z orzechami i papryką 235

zadziwiające, jak niewiele dodatków potrafi urozmaicić danie. Niby zwykłe kotlety (któż nie robił kotletów z soczewicy?), ale z orzechową i paprykową nutą tworzą naprawdę ciekawą propozycję na rodzinny obiad. Składniki -225 g czerwonej soczewicy w połówkach -1 zielona papryka -1 czerwona cebula -2 ząbki czosnku -1 jajko -2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych -bułka tarta -1 łyżeczka przyprawy garam masala

Zielona Kuchnia
Tarta z wędzonym boczkiem i szypiorkiem 224

Tarta jest świetnym sposobem na niecodzienny obiad. W dodatku dowolność w doborze składników farszu czyni ją bardzo uniwersalnym posiłkiem. Kruche ciasto idealnie nadaje się zarówno do przyrządzenia na słono, jak i na słodko. Tarta z boczkiem jest idealnym sposobem na przekonanie miłośników tradycyjnych polskich smaków do odrobiny nowoczesności. W dodatku wygląda elegancko, zwłaszcza podawana z sałatą z dressingiem. Składniki Ciasto

Zielona Kuchnia
Zapiekane mięso mielone 161

mięsa mielonego robimy głównie klopsiki lub sos do spaghetti. Ja ostatnio zapiekłam je w keksówce z pieczarkami, wyszło bardzo soczyste, idealne do obiadu lub po prostu na kanapkę. Składniki 1  kg wołowego mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki majeranku 1 łyżka sosu worcestershire (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przekładamy do miski

Delusional Trine
Ryż z brzoskwiniami 196

Czasami, ale mimo wszsytko bardzo żadko nachodzi nas ochota na obiad na słodko. Wcześniej jedyną opcją, dla mnie, były pyszne naleśniki z serem, lub makaron z serem i cukrem. Tym razem miałam kilka brzoskwiń i stwierdziłam, a może z ryżem ;-) Czytaj więcej

Pasja tworzenia
Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami 340

Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami to danie, które po jednym przygotowaniu będziecie powtarzać! Tym bardziej, że robi się je błyskawicznie – potrzebowałam zaledwie 20

Kuchnia Bazylii
Pikle wielowarzywne w kurkumie 230

popisu, bo ilość oraz gatunek użytych warzyw jest tutaj dowolny. Smaki warzyw pod wpływem marynaty się przenikają i zimą ucieszą nas swoim smakiem i wyglądem. Idealne do obiadu, kanapek czy zapiekanek.  Składniki na 4 słoiki: 1 nieduża cukinia 8 pomidorków cherry 8  żółtych pomidorków koktajlowych gruszkowych 8  malutkich cebulek 1 papryka czerwona 1 papryka żółta

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania