Chociaż jesień już dawno za nami, a za oknem leży (wreszcie) śnieg, to nadal najlepszym pomysłem na obiad są rozgrzewające zupy bądź dania jednogarnkowe. Można je przyrządzić praktycznie ze wszystkiego, w wersji mięsnej, wege, rybnej i czego jeszcze sobie człowiek nie wymyśli. Na dodatek tego typu dania są po prostu ekspresowe. A to w dzisiejszych czasach stanowi niezwykle
W kuchni Karmel-itkiObiad wyszedł przepyszny. Cała rodzina zajadała, aż im się uszy trzęsły. Wiem, zawsze tak piszę... ale po prostu nieudanych kulinarnych prób raczej Wam tutaj nie prezentuję ;) Także możecie zaufać rekomendacji i nakarmić domowników. Kiedyś usłyszałam, że mięsa z kośćmi nie powinno się podawać gościom, bo nie wiadomo jak to jeść, żeby faktycznie zjeść bez rękoczynów- a jeść rękoma podobno
PichceniomaniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT (+ 12 GODZIN MARYNOWANIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 4 podudzia z kurczaka. Składniki marynaty
JejKuchniaSpirits Magazine – gorąco polecam! Zdecydowanie trafiło w mój i domowników gust. Trafia na listę ulubionych i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na stole. W weekend planuję obiad dla rodziny: pieczona polędwicę wołową z ciemnym, aromatycznym sosem, pieczonymi ziemniakami i szparagami. Myślę, że będzie się świetnie komponować
Ostra na Słodkozestawów. U mnie "pod nóż" poszedł zestaw Trendy Lunch z orkiszem, moim kochanym makaronem vermicelli oraz suszonymi pomidorami. Jeśli szukacie pomysłu na szybki, prostu i zdrowy obiad - koniecznie wypróbujcie te mieszanki 😊 A potrzebujemy: 2 woreczki po 100 g Trendy Lunch z suszonymi pomidorami 1 podwójnej piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku olej słodką i ostrą paprykę sól natkę pietruszki
Walijskie Pichceniesałatce znajdziemy składniki, które każdy z nas zawsze ma w lodówce:). Robię ją często do obiadu kiedy nie mam pomysłu na inną surówkę. 1/2 główki sałaty lodowej 3 pomidory 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy 1 pęczek szczypiorku sos: 4 łyżki oleju, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu z cytryny, sól, pieprz 1. Sałatę
Szefowa kuchniŚledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka
Ola la LCHFdzisiaj z przepisem na pyszne bezglutenowego oponki serowe. Oponki to kolejny z moich smaków dzieciństwa. Moja Babcia przygotowywała je nie tylko na Tłusty Czwartek, ale również na słodki obiad. Podawała je posypane cukrem pudrem z domowym sokiem malinowym, w którym się je moczyło. Było to cudowne połączenie! Moja wersja jest bezglutenowa, ale zapewniam Was, że oponki są tak samo smaczne
Okiem Blondynki by McBlondimacu jest jak w garncu , przekonałam się już dawno. Ale żeby już w styczniu pogoda serwowała nam danie wprost z kociołka, i to nie tylko na obiad, ale też na śniadanie, kolację i deser...? Muszę przyznać, że taki stan rzeczy nieco mnie rozstraja. Gdy wstaję rano, chwilę przed ósmą, ciągle jest szaro, ponuro i nieprzyjemnie. Na śniadanie więc podgrzewam pasztet
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodsmażać na niezbyt rozgrzanym tłuszczu w rezultacie zaczął mi się rozpadać na patelni. Cóż było robić? Dodałam nieco składników, by uratować rybę i powstało naprawdę smaczne danie na piątkowy obiad. Składniki (na 3 porcje): 2 płaty dorsza bez skóry 10 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego sól biały pieprz 2 duże pieczarki cebula200 ml mleka kokosowego chili gałązka natki pietruszki
Weekendy w domu i ogrodziechętnych do wypróbowania poniżej pokazanych przepisów. biały-barszcz żurek-w-chlebie grochówka zupa-rybna zupa-klopsikowa zupa-ze-świeżych-ogórków zupa-z-dyni zupa-cebulowa-przepis-podstawowy chłodnik obiad-jednogarnkowy-z-pulpetami zupa-schabowa Smacznego
chleba naszegoprocesu smażenia, zapach jest bowiem wszechobecny. Chciałabym Wam zaproponować moją ulubioną wersję tego dania. Sprawdzona i niezawodna. Uwarzcie taką rybkę, do tego ziemniaczki lub ryż, jakieś warzywka i super obiad gotowy. Czytaj więcej
PichceniomaniaSurówka z marchewką i jabłkiem to wszystkim dobrze znany dodatek do obiadu. Spotkałam go już w różnych wersjach, a niżej przedstawię Wam moją. Zauważyłam, że na blogu wcale nie mam surówek, a przecież to coś, na co zawsze jest zapotrzebowanie. Tak więc co jakiś czas będę dzielić się z Wami przepisami na pyszne surówki – w planach mam już kolejne
Kuchnia BazyliiKotlet mielone to klasyka polskiej kuchni. Ale nawet najlepsze danie po jakimś czasie się nudzi i szuka się przeróżnych modyfikacji. I taką właśnie modyfikacją tradycyjnych kotletów
Kuchnia MagdaLeny