pada na słupki pokrojone razem z ziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe
Zasmakuj KuchniEtny. W naszych szerokościach geograficznych przyjęło się uważać kalafior raczej za warzywo jesienne, a nawet zimowe. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, pierwsza kucharka XIX-wiecznej Warszawy pisała w swojej książce kulinarnej „365 obiadów”, że „kalafior najlepszy jest we wrześniu”. Trudno się z nią zgodzić, bo naszym zdaniem młody, letni kalafior smakuje najlepiej, a szczególnie pyszny jest surowy, maczany w majonezie własnej roboty. Majonez
Niedzielny kucharzSezonowa sałatka z delikatną wędzoną rybą, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami, wyrazistą rukolą, aromatycznymi czarnymi oliwkami i pachnącym świeżą miętą sosem to świetna propozycja na letni obiad lub pożywne drugie śniadanie w pracy. Składniki: 100g rukoli 150g truskawek 125g łososia wędzonego z pieprzem 20 czarnych oliwek 150g sera mini mozzarelli 90g orzechów nerkowca Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek
Szalona Kuchnia EwelinyObiad znakomity na mym stole a czy i na Waszym będzie? zdecydujcie sami. Ja tylko napisze że warto bo mięso tak upieczone jest soczyste, kruche i pyszne, dlatego warto wykorzystać pomysł. Mięso jest idealnie doprawione sokiem z czereśni a dopóki owoce są na straganach, dopóty trzeba je wykorzystać, polecam gorąco. Baleron upieczony z czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzedstawiam przepis na warzywka do obiadu w nieco innej formie:). Kluczowe są tu małe, słodkie marchewki. Są łatwo dostępne, możemy kupić mrożone lub nie. 500g mini marchewek 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 1 łyżeczka chilli sól 1. Marchewki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 10 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy marchewkę, miód
Szefowa kuchniBardzo lubię takie jednogarnkowce, często robię je dzień wcześniej kiedy potrzebuję pysznego i szybkiego obiadu do pracy, który dodatkowo mogę łatwo podgrzać w kuchence mikrofalowej. To danie nadaje się do tego idealnie. Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron
nietylkopasta.plzawierającą dużo wartości odżywczych cukinią to świetna propozycja dla fanów kurczaka z rusztu, który w połączeniu z grillowanymi warzywami smakuje rewelacyjnie. To ciekawy pomysł na szybki, pełnowartościowy sezonowy obiad. Składniki: 600g fileta z kurczaka 2 cukinie 1/2 cytryny przyprawa do kurczaka sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawą
Szalona Kuchnia Ewelinyszybka sałatka bez mięsa, za to z podsmażoną cukinią. Idealne połączenie słodyczy mięciutkiej cukinii z delikatnym smakiem kaszy. Sałatka z kaszy jaglanej to super propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację czy dodatek do dań głównych na przyjęcia. Jeśli lubisz takie warzywne pyszności, to z pewnością spodoba Ci się też tarta ze szpinakiem i serem - fantastyczna
AniaGotuje.plBardzo lubię wszelkie tarty na słodko, ale te na słono lubię nie mniej :). Taka wytrawna tarta może być świetnym pomysłem na obiad lub kolację. Proponuję Wam dzisiaj tartę z brokułem i serem feta. Kruche, maślane ciasto ( bo jeśli kruche ciasto to tylko na prawdziwym maśle ) i wyraziste w smaku warzywno - serowe nadzienie. Tarta najlepiej smakuje na ciepło
Opowieści z piekarnikaIndyk jest smacznym i szybkim w przygotowaniu mięsem, dzięki czemu można przygotować szybki obiad. Do tego pyszne kurki z dodatkiem cukinii i mamy świetne danie. Zapraszamy na pysznego indyka z kurkami i cukinią :) Składniki na indyka z kurkami: – 350 g piersi z indyka – 150 g kurek – 1 cukinia (ok. 300g
Kuchenne Wariacjebyło tu żadnych naleśników ! Pora nadrobić zaległości! Dziś zapraszam Was na pyszne, zapiekane naleśniki z kurczakiem, pesto oraz serem. Pyszne, sycące, bardzo aromatyczne! Świetny pomysł zarówno na tani obiad dla całej rodzinny, jak i kolację na gorąco. Uwielbiam pesto! Okazało się no nie tylko świetnym dodatkiem do makaronów , ale i naleśników. Strzał w 10! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 4 szt ) NALEŚNIKI: * mąka
Ostra na SłodkoRóżne techniki przygotowania, z wykorzystaniem wielu warzyw. Znajdziecie tu kapustę czerwoną, pomidory, cukinię. Całość moim zdaniem prezentuje się bosko no i nie ma szans na nudę
wysmienityWystarczy pesto przygotować, makaron ugotować, połączyć składniki i zajadać makaronowe smakołyki. Pesto można wcześniej zmiksować, do lodówki schować i w dowolnym czasie obiad przygotować. Składniki: 250 g makaronu spaghetti, sól do smaku, pesto: 100 g świeżej rukoli, 80 g łuskanego słonecznika, ok. 50 – 70 ml oleju rzepakowego, sok z cytryny do smaku, 10 szt. całych zielonych oliwek
Moniki Smakołykisię soczyste i kruche :) Do tego intensywny zapach ziół, który wspaniale się łączy w lekko kwaśnymi morelami i miodem. Całość z pewnością wspaniale sprawdzi się nie tylko na niedzielnym obiedzie, z którym często kojarzą się wszelkiego rodzaju pieczone mięsa :) Ziołowy indyk w morelach Potrzebujesz: filet z piersi indyka bez skóry (ok. 1kg) 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczkę suszonego
Kuchnia w Słońcu Skąpana