KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 236Krokiety to faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Farsz do krokietów można wykonać w wielu wersjach, jednak na święta Bożego Narodzenia najczęściej
Kuchnia MagdaLeny
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 209Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł
Kuchnia MagdaLeny
Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą 225Kopytka z sosem grzybowym z suszonych grzybów i ćwikłą Dziś mam dla Was przepis na pyszny bezmięsny obiad. Domowe kopytka z sosem grzybowym na bazie suszonych grzybów. Dla mnie coś cudownego. Taki sos jest wyjątkowo aromatyczny i naprawdę prosty w przygotowaniu. Warto pokusić się o jego przygotowania teraz, gdy przygotowujemy najróżniejsze farsze na bazie suszonych grzybów. Dzięki temu można(...)razu przygotować pyszny obiad i jedno z świątecznych dań Ja właśnie tak zrobiłam. Namoczyłam ciut więcej grzybów. Część wykorzystałam do dzisiejszego sosu grzybowego, a resztę do pysznych drożdżowych pasztecików na święta. Jak kopytka z sosem grzybowym, to koniecznie do tego ćwikła z chrzanem. Ja uwielbiam takie połączenie. Szukając naprawdę dobrych produktów warto sięgnąć po produkty firmy Moryń . Kilka słów
Słodkie okruszki
SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ 217Domowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych
Kuchnia MagdaLeny
Kotleciki z suszonych grzybów 178Kotleciki grzybowe z suszonych prawdziwków Kotleciki z suszonych grzybów oraz panierowane kapelusze prawdziwków robiła moja św. pamięci Babcia. Na wiele lat grzybowe kotleciki zniknęły z naszego
Korniszonki
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 237Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie
Kuchnia MagdaLeny
Sałatka na ciepło z brukselki z orzechami 218Niektóre smaki dzieciństwa pozostają w naszej pamięci jako te wyjątkowe, które kojarzą się nam z domem, czymś przyjemnym, smacznym. Inne natomiast zapadają w pamięć po pewnych
Obiad gotowy
Staropolski piernik dojrzewający z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami 161Piernik staropolski z orzechami, rodzynkami i skórką pomarańczową Prawdziwy piernik staropolski dojrzewa dwa razy - pierwszy raz po zarobieniu ciasta, drugi raz po upieczeniu. Ten piernik , pełen
Korniszonki
Pierniczki z okienkiem witrażowym na Boże Narodzenie 238Pierniki z witrażem z landrynek Pierniczki z okienkiem wypełnionym witrażem z landrynek to piękna i pyszna ozdoba świąteczna. Ich wykonanie jest banalnie proste, a efekt końcowy
Korniszonki
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 451Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli
Kuchnia MagdaLeny
NIEMIECKIE PIERNICZKI 170Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają
Kuchnia MagdaLeny
Miękkie pierniczki z nadzieniem 144Piekę je co roku, obdarowuję rodzinę i mam wrażenie, że nigdy nam się nie znudzą. Może dlatego, że piekę je tylko na Boże Narodzenia, bo właśnie
Obiad gotowy
Placki ziemniaczane ze śledziem 208Miłośnicy placków ziemniaczanych dzielą się na dwie frakcje - z cukrem i na wytrawnie. Ja zdecydowanie należę do drugiej grupy i zajadam placki ze śmietaną, gulaszem, wszelakimi
Obiad gotowy
Kruche ciastka z pieczątką 247Kruche ciastka z pieczątką Ciastka z pieczątką lub ciastka ze stempelkiem są uroczym i pysznym dopełnieniem nie tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie
Korniszonki
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM 214Świąteczny tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną. Składa się z trzech piernikowych blatów biszkoptowych, przełożonych konfiturą żurawinową oraz masą z serka mascarpone, kremówki i marcepanu
Kuchnia MagdaLeny