Sezon cukinii nadal w pełni u nas. Praktycznie możemy codziennie ją jeść, tak nam obrodziła w tym roku. Oczywiście z powodu braku czasu w tygodniu, najlepiej na obiad przygotować coś co robi się w przysłowiowe 5 minut. A jeśli to zawiera makaron - Miska jest kupiona :) Składniki: 1/2 opakowania makaronu 1 nieduża cukinia 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku
Gotowanie z pasjąUwielbiam zapiekanki. Zawsze jest to idealne rozwiązanie na obiad lub kolację w ok 30 min. A jak wiecie brokuły uwielbiam. Składniki: 1 brokuł (500 g) 2-3 jaja 2 łyżeczki mąki 2 łyżki majonezu przyprawy do smaku (sól, pieprz, bazylia) Przygotowanie: brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al'dente ułożyć w naczyniu żaroodpornym w misce wymieszać
Gotowanie z pasjąMoże ktoś nie ma pomysłu na surówkęna dzisiejszy obiad. My uwielbiamy kapustę pekińską, ale żeby nie było jak zawsze, tym razem dodałam odrobinę jabłka. Smak zależy od tego jakie jabłko mamy w domu - jak będzie słodkie surówka będzie słodziutka, jednak gdy jabłko będzie kwaskowate będzie intensywna. Składniki: kapusta pekińska marchew jabłko sól i pieprz oliwa Przygotowanie: kapustę siekamy marchew
Gotowanie z pasjąbardzomi podpasował i już wiem, że będę z niej częściej korzystała. Do tego to co tygryski lubią najbardziej plus kawałek indyka i danie do pracy czy też na obiad / kolację gotowy. No i co najważniejsze , robi się dosłownie w 30 min. Czyli tyle ile zazwyczaj mam teraz na przebywanie spokojne przy garnka hej. Chociaż
Gotowanie z pasjąKluski śląskie to oznaka domowego obiadu. Podawane zwyczajowo z sosami pieczeniowymi, gulaszowymi czy po prostu z cukrem i masłem lecz nie tym razem. Tym razem podane z sosem kurkowym. Przepis na kluski śląskie znajdziesz TUTAJ Składniki na sos kurkowy ( na 3 osoby): 200 gr kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła najlepiej klarowanego 300 ml śmietany 30% sól
Mechanik w kuchniKurczak pieczony o smaku wędzonym? Tak, wiem że to dziwnie brzmi, ale jest możliwe. Taki obiad mogłabym jeść codziennie, więc... dość często robię. Zresztą z mężem uwielbiamy kurczaka pieczonego w rękawie, gdyż dobrze doprawiony jest pyszny i taki soczysty. A w tym przepisie sekretem jest sól wędzonkowa. Można ją dodawać wszędzie tam, gdzie chcemy uzyskać aromat wędzonki. Koniecznie spróbujcie
Di gotujeWarszawie a Akademii. Rzeczywiście działa. Bo kaszę wystarczy zalać zimną wodą i poczekać, tak jak zawsze, aż kasza wchłonie cały płyn. Sałatki przygotowałam więcej tak, aby była i na obiad i na kolację. Jest w lodówce i idealnie smakuje schłodzona! Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami / 2 porcje Składniki: 150 g kaszy kuskus 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki
Moja smaczna kuchniaDziś przedstawiam Wam przepis na danie z mojej ostatnio ulubionej kuchni indyjskiej. Wertując moją kolekcję książek w poszukiwaniu natchnienia na łatwy, szybki i pyszny obiad, wpadł mi w oko przepis na curry z kurczakiem i szpinakiem jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera. Generalnie jego książka “Simple honest food” jest kopalnią genialnych, prostych i rewelacyjnych przepisów. Nie pierwszy
karmelowydodatkiem pomidora- to pyszny, wegetariański i dietetyczny posiłek. Obiad lekki, syty , ale co najważniejsze bardzo zdrowy . Podam jaja na czerwonym ryżu. Czerwony ryż to jedna z odmian , która jest podstawą tradycyjnej medycyny chińskiej, która uważa go za najbardziej wartościowe zboże. Dlaczego? - zawiera witaminy A, D, E, a także minerały - m.in. magnez, cynk, żelazo - wpływa korzystnie na serce, układ krążenia, działa
Z Kuchni Do KuchniOstatnio rozpieszczałam Was deserami, ale jakiś obiad też trzeba zjeść🍗co by po nim można pochłonąć kawałek ciasta 😆 Może zdjęcie nie oddaje tego, ale te danie jest tak pyszne, że na pewno nie jeden niejadek będzie prosił o dokładkę😀 Mam też dla Was pewną wiadomość📢 W moich przepisach znajdziecie odnośniki do stron gdzie będzie mogli kupować składniki. Sama zakupuję się
Zdrowie i pysznie na talerzuGulasz kojarzy się z sycącym, ciężkim daniem idealnym na zimną, jesienną aurę. Ten gulasz całkowicie obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad. Składniki: jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek
Pyry na Gazserce i działa antyrakowo. Fasola mung to super pokarm, marchewkę kochają moje dzieci, dorsz-nie trzeba go przedstawiać. Dziś u nas same dobroci na talerzu, poddane szybkiej obróbce termicznej. Obiad? wczesna kolacja? Dodaje sił, energii,radości! Składniki 250 g fasoli mung jaja wiejskie marchewka baby, u mnie mrożona dorsz filet sól ,pieprz do smaku oliwa z oliwek parmezan opcjonalnie
Z Kuchni Do KuchniTaką karkówkę można jeść na zimno jak i na ciepło. Bardzo prosta w wykonaniu. Karkówkę umyć i osuszyć. Miód wymieszać razem z musztardą w małej miseczce
Kuchnia PokoleńKocham lato za kolory! Nie ma nic lepszego niż szybki, kolorowy obiad, przygotowany z miłością, inspirowany kuchnią śródziemnomorską, a tak naprawdę wymyślony z głowy, bo nie lubię korzystać z książek kucharskich. Lubię swobodę w gotowaniu, korzystam z własnej wyobraźni i gotuje często pod wpływem chwili, lubię takie gotowanie! Wena twórcza mnie nie zawodzi, zwłaszcza, gdy żar leje się z nieba
Moja smaczna kuchniajutrzejszy obiad proponuję pyszny gulasz z żołądków drobiowych. Gulasz zasmakuje wszystkim, nawet osobom, które nie lubią podrobów. Można go podać z ziemniakami lub pieczywem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g żołądków drobiowych. 1 marchewka, 4 ogórki kiszone, 200g pieczarek, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki mąki, oliwa, majeranek, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE
Tradycyjna kuchnia Kasi