kiszony i żółty ser. Nie jest to może najzdrowsza kolacja, ale czasami można, poza tym jeśli dodamy do tego porcję warzyw, to nie będzie tak strasznie:) Na 8 sztuk naleśników: 2 jaja L 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 1 szklana gorącej wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli Na farsz: 4 cienkie parówki 2 ogórki kiszone 8 plastrów(...)znów miksować. Dodać olej oraz mąkę i znów miksować na gładka masę, odstawić ciasto na 30 minut. Na rozgrzanej patelni (już bez oleju) smażyć z obu stron cienkie naleśniki. Tak przygotowane naleśniki nie będą pękać przy zwijaniu. Na środek naleśnika położyć plaster sera, następnie pół parówki i ćwiartkę ogórka, zwinąć w rulonik. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem
Krylowa Kuchniaoleju opcjonalnie parmezan do posypania Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi 6 małych naleśników. Szpinak dokładnie myjemy w zimnej wodzie. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę(...)końcu doprawiamy pieprzem i solą. Patelnię zdejmujemy z ognia. Usmażone naleśniki wypełniamy farszem i zwijamy w rulon. Posypujemy parmezanem lub kładziemy trochę pozostałego farszu szpinakowego na wierzch. Artykuł Naleśniki ze szpinakiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEZnów dawno mnie tu nie było, no cóż,takie życie,ale mam za to dla Was przepis na pysznego naleśnika z jajkiem i serem żółtym w środku.Bardzo ciekawe połączenie,a do tego sałatka i sos czosnkowy, którego akurat nie ma na zdjęciu, no niestety ale zapomniałam do zdjęcia polać naleśnika sosem.Pomysł na takiego naleśnika znalazłam u Moniki Gastrofilki(...)Zapraszam serdecznie do obejrzenia filmiku Moniki z przygotowania naleśnika - klik . Monika to wspaniała kobieta z bardzo wielką wiedzą i pomysłami na szybkie i smaczne gotowanie,zresztą nie tylko na gotowanie ale z pomysłami na marynowanie mięsa, przechowywanie żywności itd. Monika Gastrofilka także co tydzień w poniedziałki prowadzi live na żywo i zawsze coś smacznego pitrasi.Polecam, zajrzycie na stronę Gastrofilki
Moje domowe kucharzeniepodać je na ciepło, lub na zimno – wówczas rezygnujemy z zapiekania ich oraz z dodatku śmietany z parmezanem (no chyba, że ktoś koniecznie chce ) Na około 5 sztuk. Naleśniki: 150 g mąki 150 ml piwa 100 ml mleka 2 jajka sól, pieprz 40 g masła, roztopionego 2-3 łyżki oleju Nadzienie: około 230 g serka śmietankowego 2 dymki(...)zieloną część dymki drobno siekamy. Bazylię z grubsza siekamy. Twarożek mieszamy z dymką, bazylią i papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Naleśniki smarujemy farszem twarożkowo-ziołowym, rolujemy. Przekrawamy na pół i układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Śmietanę mieszamy z parmezanem. Zalewamy naleśniki. Pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Smaki Na Talerzupush({}); Składniki na farsz: 2 podudzia z kurczaka ugotowane w rosole 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki majeranku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na naleśniki: 1 jajko 1szkl. mąki pszennej 3/4szkl. mleka 0,5szkl. wody szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: 2 jajka do panierowania kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób przygotowania(...)olejem i nalewałam porcje ciasta naleśnikowego. Smażyłam cienkie naleśniki i wykładałam je na talerz. Naleśniki smarowałam farszem mięsnym i zwijałam je w krokiety, zawijając brzegi naleśnika do środka. Zwinięte naleśniki odkładałam na talerz. Jajka roztrzepałam widelcem ze szczyptą soli. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Naleśniki maczałam w jajku i w bułce tartej i wkładałam
Waniliowe Improwizacjeszczędzą przypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA. Potrawy najczęściej są DUSZONE w tradycyjnych garnkach, GOTOWANE NA PARZE lub GRILLOWANE czy PODSMAŻANE. Marokańczycy kochają wszelkiego rodzaju NALEŚNIKI i PLACKI – jedzą je zarówno na śniadanie, jak i są dodatkiem do obiadu czy kolacji. Często służą do nabierania innych składników zamiast łyżki czy też widelca. Jedzenie jest(...)Działa rozgrzewająco. Często jedzona jest podczas ramadanowej kolacji, gdyż działa regenerującą i przyprawa siły po całodniowym poście. BAGHRIR Tak jak Wam pisałam powyżej Marokańczycy uwielbiają wszelkiego rodzaju placki i naleśniki ( sami dobrze wiecie z mojego instagrama, że będąc w Marrakeszu na śniadanie jadłam naleśniki! ). BAGHRIR to arabskie placuszki z „tysiącem” małych dziurek. Podawane bardzo często
Ostra na Słodkodość często. Tym razem trafiło na brokuł i ser pleśniowy. Pyszne i charakterystyczne w smaku połączenie, to świetna propozycja na obiad, jak i kolację. Składniki (4 porcje) -4 naleśniki -250 g brokuła -125 g sera pleśniowego typu lazur* -50 ml śmietanki UHT -1 łyżka oliwy -1/2 małej cebulki -sól, pieprz -opcjonalnie: sos czosnkowy, tarty ser żółty, pestki(...)słonecznika, dyni lub orzeszki piniowe (wedle uznania do podania) Przygotowanie Przygotować naleśniki. Brokuł obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. W małym rondelku lub na patelni z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy. Zeszklić posiekaną drobno cebulę. Dodać pokorojone drobno brokuły i wkruszyć ser pleśniowy. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem Całość dokładnie wymieszać i chwilę poddusić do rozpuszczenia
Zielona KuchniaFrancji. Bardzo popularne jako danie na śniadanie np z serem. Można właściwie podawać je o każdej porze dnia w rozmaity sposób.U mnie w domu w roli głównej, to naleśniki z gorącymi malinami. Ale żeby nie było nudno zaserwowałam moim najbliższym naleśniki po meksykańsku. Bardzo syte, treściwe i po zjedzeniu takiej 1 sztuki można głód zaspokoić na długo(...)mieć gęstość śmietany, regulować mąką i wodą gazowaną w razie potrzeby. Na każdym naleśniku rozsmarować farsz zwijać w rulon u układać w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika na 10-15 minut w 180 stopni. Podawać z ulubionymi sosami, surówką. Smacznego:) Artykuł Naleśniki po meksykańsku pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąobiad dla fanów naleśników na słodko, jak i na deser. A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie. Są bardzo sycące, 2-3 naleśniki spokojnie zaspokoją głód. Składniki: Naleśniki przygotowane z tego przepisu Krem kajmakowy: 125 g serka mascarpone, 200 g masy krówkowej kajmakowej, 100 ml słodkiej śmietany 30-36%, 2 banany, 1/2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki kakao(...)tartej czekolady do ozdoby. Usmażyć naleśniki z podanego przepisu. Przygotować krem kajmakowy: serek mascarpone oraz kajmak dokładnie zmiksować na gładką masę. Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru na sztywno. Banany pokroić w plasterki. Każdego naleśnika (1 połowę) posmarować kremem kajmakowym, na wierzchu ułożyć plasterki bananów, złożyć na pół i jeszcze raz na pół, aż powstaną trójkąty
Moja kraina smakówNaleśniki z serkiem waniliowym i frużeliną wiśniową Składniki ciasta naleśnikowego: 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1/5 szklanki cukru (ilość według uznania) łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 szklanka mleka około 1/3 szklanki wody Składniki frużeliny: 250 g wiśni 50 g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: waniliowy serek homogenizowany Wykonanie frużeliny: Wiśnie drylujemy i odstawiamy(...)patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie muszę smarować patelni olejem. Czasami pierwszy naleśnik lekko przykleja się do patelni. Aby temu zapobiec, można przesmarować ją 1 łyżką oleju. Ja używam do tego celu pędzelka kuchennego. Kolejne naleśniki już nie przywierają. Naleśniki smarujemy serkiem i rolujemy. Na wierzchu układamy frużelinę wiśniową. Smacznego
Smak mojego domuNaleśniki owocowe przyrządzam dosyć często. Lubię ten sposób urozmaicania tych prostych placków i Wam też go polecam :) 1,5 szklanki mąki pszennej szklanka(...)nektaru z czarnej porzeczki 3/4 szklanki wody gazowanej 2 jajka łyżka oleju serek naturalny (200g) łyżka śmietany łyżka cukru z prawdziwą wanilią jadalne kwiaty np. bratki Składniki na naleśniki miksujemy i smażymy 8 sztuk na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Twarożek mieszamy ze śmietaną i cukrem. Smarujemy nim gotowe naleśniki i składamy w trójkąty. Smacznego :) Artykuł Naleśniki
Mienta blogBardzo lubię śniadania na słodko. Takie jest idealne. Zdrowe naleśniki ze słodko twarogowo – owocowym nadzieniem. Taki pomysł może być również smacznym obiadem na słodko. Naleśniki: 1 ¼ szklanki mąki jaglanej 2 jajka 1/ 1/3 szklanki mleka Nadzienie: 250 g półtłustego twarogu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki wiórków kokosowych 2 mandarynki(...)gruszka Jajka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy mleko. Ciasto na naleśniki musi być lejące. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Mandarynkę obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki. Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Twaróg ucieramy z jogurtem, ksylitolem , wiórkami kokosowymi i cynamonem. Łączymy z owocami. Farszem wykładamy naleśniki
VioletoweKucharzenierosołową i szpinak, podsmażać z 3 minuty mieszając, wystudzić. Twaróg, śmietanę w misce rozetrzeć łyżką na gładką masę, wymieszać ze szpinakiem, papryką ostrą. Ciasto z olejem na naleśniki zmiksować mikserem, można dolać zimnej wody gdy jest za gęste, zostawić na 30 minut(...)patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana raz olejem, na gorącej patelni smażyć złociste naleśniki. Każdy naleśnik posmarować po całości nadzieniem, złożyć na "cztery" , czubata łyżka nadzienia na naleśnik. Naleśniki podawać dodatkiem gęstej śmietany - naleśniki na maślance są delikatne, miękkie, z nadzieniem szpinakowo-twarogowym smakują idealnie...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWaniliowe naleśniki z bananem i kremem czekoladowym. Uwielbiam naleśniki. Są idealnym pomysłem na śniadanie, obiad, a nawet deser. Dziś polecam Wam tą pyszną, słodką deserową wersję. Waniliowe naleśniki z bananem i kremem czekoladowym, to mój dzisiejszy pomysł na poprawę humoru w tak pochmurny dzień. Pogoda dziś nie dopisuje, ale … my zawsze znajdziemy ciekawe zajęcie(...)ogniu z obu stron (masa w trakcie smażenia ładnie się zetnie). Uwaga! Nie smażymy zbyt długo ani na zbyt mocnym ogniu – naleśniki mają być miękkie, plastyczne. Każdego naleśnika smarujemy kremem czekoladowym, układamy obranego banana i zwijamy. Następnie kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszki