Naleśniki z jabłkami z sosem waniliowo karmelowym 220Królewicz zażyczył sobie naleśniki z jabłkami: "zrób takie dobre, jak robiła moja babcia ". Nie lada wyzwanie, wszak z babcią lepiej nie konkurować a tylko czerpać od
Jemy Pijemy
Naleśniki orkiszowo-gryczane z serowo-chałwowym nadzieniem i pomarańczą 195Zapraszam na nalesniki orkiszowo-gryczane.Bardzo delikatne ,smaczne i pomimo dodatku maki gryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie,ani struktura ciasta,ani smakiem.Te natomiast polecam ,bo sa naprawde pyszne.A farsz,jesli lubisz chalwe po prostu Cie zachwyci.Chalwowa slodycz przelamuje sos z orzezwiajacymi filecikami z pomaranczy.Nalesniki zniknely w oka mgnieniu,ledwo zdazylam(...)sera mozna spokojnie uzyc jogurtu,ktory po dodaniu tahini bedzie mial konsystencje twarozku.Usmazyc 12 cienkich nalesnikow,kazdorazowo smarujac patelnie bardzo cienko przy pomocy pedzla maslem ghee lub olejem. Usmazone nalesniki skladac w stos i trzymac w cieple.Przygotowanie sosu pomaranczowego.Pomarancze obkroic nozem zbierajac cala biala skorke.Nad miseczka wycinac kolejno segmenty pomaraczy z pomiedzy bialych blonek.Po wyfiletowaniu pomaranczy wycisnac reszte soku.Tak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki na soku pomarańczowym z serkiem i kolorowymi cukierkami. 203soku 100% pomarańcza od HORTEX, ale słodki serek i cukierki sprawiają, że są mniej kwaśne. Polecam spróbować takich naleśników, pachnących, cieniutkich, delikatnych i z chrupiącymi brzegami. Dodam, że naleśniki na soku są lekki i nie zapychają tak jak ten na mleku. Koniecznie spiszcie recepturę. Warto. Słodkich inspiracji Wam życzę :) #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej(...)pysznych naleśników: 1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. 2. Smażenie: Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron. 3. Składanie: Naleśniki smarujemy serkiem, składamy w trójkąty. 4. Podanie: Naleśniki posypujemy kolorowymi cukierkami. Cukierki można pokruszyć. Podajemy i smacznego
Izabelawkuchni
Krokiety z farszm ze świeżej kapusty i jajek 210mąki 3 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/2 główki małej kapusty 3-4 jajka ugotowane na twardo sól i pieprz do smaku dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, następnie dodajemy olej oraz mąkę i sól. Jeśłi ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki. Z ciasta smażymy naleśniki. farsz: Kapustę kroimy(...)dużą patelnię i obsmażamy do momentu, kiedy kapusta zacznie się zarumieniać. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Na usmażone naleśniki nakładamy gotowy farsz i zawijamy boki,aby powstał krokiet. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce, a potem smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. (Na zdjęciach krokiety przed panierowaniem
Bon appetit mon amie
Naturalnie - Zdrowy gryczany tort naleśnikowy z obłędnym kremem kokosowo - truskawkowym! 185ciasto było słodkie według Twojego uznania, ja słodzę mało) - łyżka kakao Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz z pozostałymi składnikami. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Naleśniki odkładaj do np. nagrzanego naczynia żaroodpornego, aby utrzymać ich temp. do samego podania. KREM KOKOSOWO- TRUSKAWKOWY: - śmietanka kokosowa (jak otworzysz puszkę, to zbierz śmietankę do kubeczka
SMYKWKUCHNI
65. Orkiszowe placki na maślance z truskawkami 385Jak zwykle piękna pogoda, gdy mój mężczyzna idzie do pracy! Nie mogę nadziwić się przyrodzie, że dokładnie wie, kiedy się popsuć, a kiedy być ładną..
Be Fit Be Strong
58. Najprostsze orkiszowe placki z mango i maślanki 264Uwielbiam momenty, kiedy szykuję się na długi spacer, a w drodze na niego - po prostu łapie mnie deszcz, który pada nieustępliwie. Wtedy trzeba szukać jakichś alternatyw
Be Fit Be Strong
47. Orkiszowe placki pomarańczowe polane sosem z kawałkami pomarańczy 169Czy Wy też macie takie wrażenie, że od czasu pierwszego dnia lata, pogoda jest jeszcze brzydsza niż była? Dramat! I jak tu cieszyć się z wakacji
Be Fit Be Strong
Idealne naleśniki 175pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Jeśli naleśniki będą jedzono na słodko polecam dodać łyżkę cukru. Patelnie do naleśników nacieramy olejem przy użyciu ręcznika papierowego! nie wlewamy oleju na patelnie!! smażymy na średnim ogniu wyjdą idealne odwracają się lekko, nie ma problemu przywierania !! Szykujemy wszystkie nasze składniki
Sprawdzone przepisy kulinarne
Sezon na kurki w pełni! 177łyżeczki cukru wanilinowego 3 łyżki oleju szczypta soli Do garnka wbijamy 4 jajka, dodajemy cukier oraz część mleka - miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy porcjami mąkę i miksujemy do otrzymania bardzo gęstej masy (zapobiegniemy w ten sposób grudkom). Na koniec wlewamy resztę mleka, wodę gazowaną oraz olej i mieszamy. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni na kilku kroplach oleju. Farsz
Receptura smaku
Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy 207zrobiony jest z naleśników.Do zrobienia kremu wykorzystałam nowy budyń Winiary do ciast i kremu z kawałkami wanilii. Rodzina będzie zachwycona jak zrobimy im taki torcik. ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/3 szklanki wody 4 łyżki masła klarowanego 2 jajka 1 łyżka kakao olej do smażenia krem(...)się mleka i chwilę gotuję. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą tak żeby folia dotykała budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha i odstawiam do przestygnięcia. W tym czasie smażę naleśniki na odrobinie oleju. Usmażyłam po 10 sztuk jasnych i czekoladowych naleśników o średnicy 19 cm. Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i mieszam delikatnie mikserem na wolnych obrotach. dodaję
wesoła kuchnia
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami 216Składniki: Naleśniki: 1 litr mleka; 2 jaja; 3 szklanki mąki pszennej; 1 łyżeczka białego cukru; 1 płaska łyżeczka soli; Olej do smażenia. Farsz: 1 duża cebula; 500 g pieczarek; 1 kg kiszonej kapusty; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 ziarenek pieprzu; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Panierka: 4 jaja; Bułka tarta. 1 szklanka(...)olejem (przy pomocy pędzelka; oleju powinno być jedynie kilka kropel, ale patelnia powinna być nim dokładnie pokryta). Na tak przygotowaną patelnię (patelnię należy smarować olejem przed smażeniem każdego naleśnika) wylewać porcjami ciasto i smażyć cienkie naleśniki, na średnim ogniu, z obu stron. Przygotować farsz. Cebulę podsmażyć, na rozgrzanym na patelni oleju (około 1 łyżki), na złoty kolor
Gospodyni Miejska