Problem z odtwarzaniem ulicznego jedzenia w domu jest taki, że przeważnie efekt nie jest tak doskonały, jak u fachowców, którzy zajmują się produkcją danego smakołyku codziennie
zadanie-gotowaniePrzepis autorski (mój). W telewizji widziałam popularne placki ziemniaczane ze śledziem, spotkałam się też z przepisami na inne naleśnikowo-śledziowe. Co prawda każdy wariant przewidywał śledzia
Di gotujePrzepis autorski (mój). Uwielbiam placuszki, więc często staram się przygotować ich jakąś niecodzienną wersję. Placki z kaszy manny już Wam prezentowałam tu - klik i choć są
Di gotujeWszyscy je robimy i wszyscy je lubimy. Mogą być zarówno cienkie jak i grube. Są serwowane z owocami, serem, czekoladą i tym wszystkim na co tylko
mecookshttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Placuszki są przepyszne i już sam zapach sprawia, że nie sposób im się oprzeć. "Ziarna
Di gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorki (mój). Uwielbiam te placuszki i przyznam, że należą do jednych z moich ulubionych. Zresztą moja rodzina
Di gotujeA cóż to za dziwnie brzmiąca nazwa? Taratuszki (таратушки, akcent na U) to rodzaj pączków, faworków albo racuszków. Trudno określić, co przypominają bardziej. Pamiętam je jeszcze
Obiad gotowyUwielbiam momenty, kiedy szykuję się na długi spacer, a w drodze na niego - po prostu łapie mnie deszcz, który pada nieustępliwie. Wtedy trzeba szukać jakichś alternatyw
Be Fit Be StrongPlacki z dyni. Przepis krok po kroku Placki z dyni. Składniki: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do
kuron.com.plsię bowiem zbyt często). Nie liczymy kalorii, ale cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków(...)dodatkowo: syrop klonowy, miód lub cukier puder do podania olej do smażenia Mąkę, sodę i cynamon wymieszać. Mleko roztrzepać z dyniowym puree i miodem. Wlać mokre składniki do suchych, dobrze wymieszać. Odstawić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Na wierzchu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGofry niby zwykła rzecz – mąka, jajka, cukier, woda i olej, ale smaczna. Jakieś dwa lata temu mąż kupił mi na urodziny taki sprzęt 3w1 –
Niebieski kubek z kawaDziś proponuję Wam całkiem fajny obiad. Schabowa kieszeń , to płat schabowego nadziewany pieczarkami w cieście naleśnikowym. Dzięki temu, że kotlety zapiekają się w naczyniu żaroodpornym, mięso
Pysznosci Babci Basimogłabym jeść je w dużych ilościach. Tylko M. oczywiście poszkodowany, bo on nie uznaje obiadów z owocami... U niego żadne pierogi, kluski, racuchy itp nie przejdą. Podobnie naleśniki z dżemem lub serem. No ale trudno, nie każdemu musi wszystko smakować, zresztą na pewno i wśród Was są takie osoby, które na samą myśl kręcą głową i nosem oznajmiając wszem(...)ciasto pozostawiamy w misie z temperaturą ustawioną na 35 ⁰C i czasem 40 minut. Wyrośnięte wyrabiamy przez chwilę na stolnicy, po czym dzielimy na ok 18 kawałków. Każdy rozpłaszczamy, układamy na środku większą truskawkę i dokładnie zlepiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką. Przed przygotowaniem klusek, do misy w której było ciasto nalewamy ok 1½l wody. Parowar smarujemy delikatnie olejem
Kuchnia w czekoladziedodawany do ciast. Zalecane dzienne spożycie: maksymalnie 2 pestki dziennie! OLEJE Zarówno olej konopny jak i palmowy będę używać po raz pierwszy. Na co dzień w mojej kuchni znajduje się olej kokosowy i oliwa z oliwek - ekologiczne, tłoczone na zimno. Do smażenia używam tego pierwszego, a do sałatek i potraw już gotowych zazwyczaj dodaje oliwę. OLEJ PALMOWY - uzyskany(...)poddany procesom rafinacji. Bardzo często olej palmowy jest źle kojarzony, produkowany na skalę przemysłową, rafinowany pozbawiany jest najcenniejszych wartości odżywczych. Ten poniżej jest całkowicie inny! Dostarcza witaminy E, K, karotenoidy oraz koenzym Q10. Można używać go do smażenia, pieczenia, duszenia, jako dodatek do zup i sosów. Nadaje potrawom intensywną barwę. OLEJ KONOPNY - ekologiczny olej tłoczony na zimo. Jest ogromnym
Zdrowie na języku :Psmalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden składnik: słonina Z podgardla albo boczku także można wytopić smalec(...)albo omaścić nimi warzywa gotowane na parze. Ja smalcu używam najczęściej zamiennie z masłem klarowanym ( przepis ). Do smażenia używam oleju kokosowego, gdy jego zapach i słodkawy smak dobrze się komponuje, czyli np. do panierowanych ryb i drobiu albo też naleśników paleo . Do smażenia wołowiny, niezależnie czy jako stek czy na gulasz, używam właśnie smalcu (domowego). Placki ziemniaczane, czy jajecznica
PaleoSMAK