Domowy syrop cynamonowy, znakomity dodatek do deserów, lodów, naleśników, gofrów, sałatek owocowych itp. Bez konserwantów i sztucznych barwników, zachowuje świeżość przez trzy miesiące :) Czas przygotowania: Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 5 kawałków kory cynamonu 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, połamany cynamon, laskę wanilii razem z nasionami, doprowadź do wrzenia mieszając, gotuj
SzczyptaSmaQKiedy nie mamy czasu na smażenie naleśników można je zastąpić gotowymi plackami tortilli. Polecam przepis na pyszne krokiety z farszem meksykańskim zapiekane z żółtym serem. Składniki: 4 placki tortilli puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) papryka czerwona pół puszki kukurydzy 200 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, oregano Przygotowanie Mięso podsmażamy na patelni, następnie
e-PrzepisyKulinarnebananami powinny ucieszyć nie jednego łasucha. U nas zawsze z talerzy znikają równie szybko, jak się je robi. Spróbujcie. Jagodowy serek możecie również wykorzystać np. jako nadzienie do naleśników . Pamiętam, że robiąc to zdjęcie musiałam się powstrzymywać, by od razu nie zjeść całego tosta Francuskie tosty w otrębach z jagodowym serkiem i bananami 2016-04-19 01:26:13 Write
Słodkie okruszkizależy od owoców. Ja miałam mrożone i średnio słodkie były. Dałam 3 łyżki, więcej nie polecam. A do czego sos pasuje? Chyba do wszystkiego, co chcemy zjeść na słodko: naleśniki, omlety, lody, pierogi na słodko, a także do budyniu, kaszki dla dziecka lub po prostu z kaszą jaglaną. My tak zjadłyśmy na drugie śniadanie: trochę kaszy jaglanej polałam suto sosem
Anioszek w kuchnijestem jakaś inna, to wiecie wszyscy. Dokoła wszyscy pieką ciasta, świętują dni czekolady czy naleśnika, a ja jem surówki. A właściwie przerabiam marchewki. Sałatki, surówki, serniki, chleby. Wychodzi na to, że moim ulubionym warzywem jest marchewka. A ja przecież nie jestem fanką marchewki. Ot, lubię, ale szału nie ma. A jeszcze mi ... [Read more
Gotuj z Blue Ravenpodaniem, serniczki dekoruję pozostałym lemon curd, świeżymi malinami oraz świeżą miętą. Smacznego, Klaudia. *Lemon curd to krem, angielskie masło cytrynowe. Jest świetny jako nadzienie do babeczek, przełożenie tortów, do naleśników i przeróżnych deserów. Można go przechowywać w lodówce
Mango Papajapieprzem ziołowym. Szpinak z serem wyłożyć na ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Jeść gorące z dodatkiem sałatki lub np. grzybków marynowanych . ----- Podobne: Zielone naleśniki z makrelą Ciasto ze szparagami, porami i serami Jarmużowa rolada z tuńczykiem Dawno się tak nie uśmiałam, jak przy książce Marty Obuch "Łopatą do serca" . Dobrze, że czytałam tylko w domu
Weekendy w domu i ogrodzieDziś przedstawię Wam jedną, a właściwie dwie moje miłości - kasza pęczak i szpinak. Zawsze jadałam szpinak w towarzystwie naleśników, albo makaronu, ale tym razem postanowiłam pokombinować. Efekt tych kombinacji podbił moje kubki smakowe, więc dzielę się z Wami przepisem na pyszny i zdrowy obiad szpinakowy. Składniki (porcja dla 2 osób): 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szkl. pęczaku
Cynamonowe szczęściewarstwę cynamonu :) Co poradzić, kiedy to takie dobre? Dlatego konfitura niskosłodzona – mniejszy grzech, gdy mniej cukru! :D Ależ bym jadła kanapeczki z taką konfiturką! A jak by pasowała do naleśników, omletów… Aż mi ślinianki zaczęły intensywnie pracować, a dopiero co kolację zjadłam :( A na koniec wierszyk, żeby było pozytywniej ;) Dżemy i konfitury? Cuda z owoców natury! Jabłko, śliwka czy jagoda
Mała CukierenkaDziś zerwałam niewielką porcję jarmużu, który zimował w ogródku. Nie bardzo wiedziałam co z niego przygotować. Najpierw myślałam o zupie, później o naleśnikach z nadzieniem warzywnym, następnie o makaronie w sosie z kurczaka i jarmużu. Wybór był trudny, ale że ostatnio wprost przepadam za makaronem, postawiłam na ostatnią propozycją. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i przygotowałam ten bajeczny, neutralny
Rozpustne gotowaniedań, które zachęcają do głębszego poznania kuchni toskańskiej.Aż chce się jeść oczami. A na dodatek mój ulubiony papier kredowy.... Autor „ Kuchni Toskańskiej ” przedstawia przepisy m.in. na: bruschettę, florenckie naleśniki, zupę pomidorową z grzankami, szaszłyki z kalmarów, faszerowane cukinie, florencką pieczeń wieprzową, polędwicę w ziołach, ciasto korzenne, tiramisu, czy panna cottę. Oprócz ciekawych przepisów, książka Piotra Adamczewskiego zawiera wykaz
Bon Appetit MałgorzatyNaleśniki z serem to smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam ten waniliowy farsz. Tym razem urozmaiciłam je truskawkami i utartą czekoladą. Składniki Ciasto naleśnikowe 2 jajka 1,5 szkl mąki 1,5 szkl mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Farsz 200 g sera półtłustego … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzdjęciu tego nie widać, ale ser miał delikatny kolor fioletu (użyłam jogurtu z owocami leśnymi). Można go spożyć bez żadnych dodatków (jako deser), albo użyć np. do naleśników, ciasta itp. Jest delikatny i kremowy. 400g jogurtu greckiego (można użyć naturalnego) 250g jogurtu owocowego (użyłam z owocami leśnymi) Sitko ustawić na misce (aby nie dotykało dna), wycielić pieluszką tetrowa, ściereczką
Di gotujespokojnie da się go zjeść - jest smaczny. Malutkie kuleczki pyłku są średnio twarde i bez problemu się je przegryza. Pyłek można używać jako dodatek do wielu dań - owsianek, placków, naleśników, jogurtu, koktajli itp. Pamiętajcie, aby go nie podgrzewać, żeby nie stracić cennych wartości odżywczych. Wartości odżywcze na 100 g produktu: energia: 262 kcal białko
Zdrowie na języku :P