naleśnik - 11212 przepisów (strona:427/748)

Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 202

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach.  Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek. W tym roku sezon na przetwory rozpoczęliśmy wyjątkowo wcześnie. Kilka dni temu w jednym z podwarszawskich gospodarstw ogrodniczych Paweł kupił piękne pomidory

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone naleśniki z domowym serkiem homogenizowanym i truskawkami 130

Naleśniki to danie, które w różnych formach gości na naszym stole od czasu do czasu. Zarówno w postaci wytrawnej jak i słodkiej. Dziś inaczej niż zwykle, bo nalesniki będą na koniec jeszcze pieczone. Doskonały pomysł, jeśli chcecie żeby były lekko chrupiące, gorące z ciepłym nadzieniem z domowego serka homogenizowanego i truskawek

Milion Smaków
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 183

Składniki: ∙ 10 kwiatów czarnego bzu ∙ 2/3 szklanki mąki pszennej ∙ 1 jajko ∙ woda (ja używam wody niegazowanej do naleśników, można ją zastąpić mlekiem lub wodą gazowaną) ∙ szczypta soli morskiej ∙ olej słonecznikowy do smażenia ∙ cukier lub cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Kwiaty bzu odstawiamy na jakiś czas, aby pozbyć się niechcianych lokatorów 2. Z mąki, jajka, wody i soli morskiej

Gocha gotuje!
Pasta z zielonego groszku, tahini i fasoli azuki 159

natką pietruszki, olejem sezamowym i kilkoma łyżkami wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiam pastę solą i pieprzem. Gotową pastę przechowuje 3-4 dni w lodówce. Podaję z pieczywem, goframi, naleśnikami lub słupkami warzyw.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zupa kalafiorowa z kluseczkami 146

razie potrzeby doprawić do smaku. Przygotowanie kluseczek – jajko, mąkę i wodę, sól dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję tak jak na naleśniki. Pamiętam jak byłam mała takie kluseczki robiła moja ciocia Jadzia. Były zjawiskowe, nie mogłam się nadziwić. Powiedziała mi niedawno, że najlepiej je robić trzepaczką bo lubią być mocno napowietrzone. Z garnka

Kuchnia Pokoleń
Budyniowe naleśniki z waniliową nutą i kwiatami czarnego bzu 144

niektóre z nich mogą spokojnie grać pierwsze skrzypce w niejednej potrawie. Ja już się przekonałam, że to prawda i co i rusz wplatam w jadłospis jakieś kwiatowe pychotki. Dzisiaj naleśniki, które rozpływają się w ustach i smakują latem. Czytaj więcej

Pichceniomania
Placuszki z mąki kukurydzianej 191

Placuszki z mąki kukurydzianej Zastosowań dla mąki kukurydzianej jest naprawdę wiele. Ostatnio na blogu pojawiły się naleśniki z mąki kukurydzianej . Wcześniej wielokrotnie używałem jej do panierowania boczniaków i kotletów sojowych. Jak donoszą internety, ma ona również zastosowanie przy oparzeniach skóry, usuwaniu zabrudzeń… tak bardzo uniwersalna, że postanowiłem zrobić z niej to co lubię najbardziej i jest już niemalże pospolite

Blendman
Szparagowe pesto. 196

roku. Poprzednio było dodatkiem do łososia, a dziś w nieco innej kombinacji jest uzupełnieniem dania z makaronem. Polecam Wam również użyć takie szparagowe pesto jako smarowidło do kanapek czy naleśników. Zapewniam, że smakuje wybornie, jest też urozmaiceniem codziennej diety. Korzystajcie więc dopóki jeszcze są dostępne nasze rodzime szparagi. Na zdrowie. Pesto szparagowe z makaronem składniki: 1 pęczek zielonych szparagów

Przysmaki Karolki
Dżem rabarbarowo- truskawkowy 159

Wiecie, że to moje pierwsze takie połączenie? Różne się zdarzały, ale rabarbaru z truskawką jeszcze nie jadłam :) A dżemy ogólnie, to ja bardzo lubię- jeść. Zwłaszcza do naleśników, takich cieniutkich, że prawie sąsiednią wieś przez nie widać 😉 Z ich pzygotowaniem jednak już trochę gorzej... Smażąc w tamtym roku truskawkowy tak przypaliłam garnek, że jeden od razu wywaliłam, a drugi uratowałam

Kuchnia w czekoladzie
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 207

Serki są pełne witamin, ale są też źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka, które powinniśmy uzupełniać. Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, moja babcia zawsze kupowała te serki do kanapek czy naleśników - jako jedyne ze sklepowej półki jej służyły, a ze względów zdrowotnych nie mogła jeść wysoko przetworzonych produktów z chemicznymi dodatkami w składzie. Dlatego tę markę zawsze będę polecać z czystym

Poezja Smaków - blog kulinarny
Naleśniki z sosem śliwkowym 197

Przygotowanie : Do mleka wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli i roztrzepane dokładnie jajka, połączyć. Pozostawić na kilka minut, jesli wyjdzie nam za gęste mozna dodać odrobinę wody i ponownie wymieszać. Naleśniki smażyć na patelni z obu stron na rumiano Po usmażeniu posmarować serem roztartym ze śmietaną Polać sosem. Składniki na sos śliwkowy: ok. szklanki mrożonych wypestkowanych śliwek ok. 3 łyżek cukru

Proste Potrawy
Szakszuka ze szpinakiem 221

Możemy z niego przyrządzać zupy,  dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów..., naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem Spaghetti

Kulinarne przygody Gatity
Bananowe placuszki 159

Ilość porcji: ok. 25 placuszków Czas przygotowania: 0,45 h Koszt przygotowania: ok. 6 zł Masło bananowe idealnie pasuje także do różnego rodzaju pieczywa. Można nim dekorować desery, posmarować naleśniki czy omlety. Jest to też pyszny dodatek do gofrów z bitą śmietaną i lodów. Produkt można zamówić bezpośrednio na stronie producenta

Pobite gary Barbary
Jogurtowe ciasto z jagodami 153

potrzebne, nowa energia, nowe pomysły, nowe przepisy. To wszystko już niebawem.  Dzisiaj zapraszam na jogurtowe ciasto z jagodami, ale na dniach wyczekujcie bardziej wytrawnych przepisów na faszerowana cukinię, naleśniki ze szpinakiem i inne smakołyki. Składniki: 1 duży kubek 400 g jogurtu naturalnego 3 kubki mąki 1 kubek cukru 6 łyżek cukru 1 kopiasta łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku

Życie zaczyna się w kuchni