piękniejszego niż powitać dzień takim fajnym śniadaniem! Pyszne naleśniki, lekko chrupiące, do tego serek granulowany, który ja uwielbiam, dżem 100% z czarnego bzu i dzikiej róży (tak, tak- zjadłam całe dwa naleśniki i jeszcze miałam ochotę na jednego 😜) i owoce! Jutrzejsze święto zakochanych może być fajną okazją, by je przygotować, ale pamiętajcie, że zakochani powinni świętować tak naprawdę cały(...)czarnego bzu 2 małe gruszki kilka truskawek Sposób przygotowania: Mleczko kokosowe, wodę, mąkę, cukier oraz jajko miksujemy na gładkie ciasto. Na odrobinie oleju kokosowego smażymy w miarę cienkie naleśniki. Każdy smarujemy odrobiną dżemu i serka granulowanego. Nakładamy pokrojone drobno owoce i zwijamy najpierw boki, a następnie na pół- do góry. Możemy podać zarówno na ciepło jak i na zimno
Kuchnia w czekoladzieNaleśniki robiłam już na sto sposobów, a tym razem przedstawiam sposób 101 😁 Naleśniki z dodatkiem kakao, tzw.kakaowe naleśniki ;) z owocami i nasionami chia. Jak dla nas propozycja idealna! Składniki: 1,5 szklanki mąki poznańskiej 300 ml mleka 300 ml wody 2 jajka kakao 30 ml oleju Przygotowanie: Jajka ucieramy mikserem, dodajemy mleko, wodę, olej, kakao i mąkę
Życie zaczyna się w kuchnifont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Witajcie :D W dzisiejszej propozycji wykorzystanie szpinaku do dań na słodko. Piękne, zielone naleśniki zaskoczą niejedną osobę nie tylko wyglądem, lecz również smakiem! Składniki: Ciasto: > 100g świeżego szpinaku -> 1,5-2 szklanki mleka -> 1 jajko -> 1-1.5 szklanki(...)zblendować z mlekiem. Następnie dodajemy jajko, oliwę, sól z cukrem oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko mieszamy stopniowo dodając mąkę, aż uzyskamy konsystencję ciasta przypominającą gęstą śmietanę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony po około 1-2 minuty. W tym czasie twarożek mieszamy z jogurtem greckim dodajemy 1 łyżeczkę miodu. Naleśniki smarujemy serem i składamy. Na wierzch układamy pokrojone pomarańcze
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Już kilka osób pytało mnie o proporcję na ciasto na naleśniki. Dlatego postanowiłam dodać ten przepis. Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mleka 1 jajko 2 łyżki oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko i olej oraz dodajemy jajko. Miksujemy wszystkie składniki dokładnie na gładkie ciasto. Odstawiamy miskę z ciastem na naleśniki na 30 minut, aby ciasto odpoczęło(...)czasie rozgrzewamy patelnię i na gorącą wlewamy małą porcję ciasta. Poruszając patelnią rozlewamy ciasto na całej jej powierzchni. Smażymy naleśniki na lekko brązowy kolor.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneNaleśniki z proszkiem budyniowym to ostatnio HIT internetowy, więc i ja postanowiłam spróbować. Przyznam, że są naprawdę smaczne. Proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie, jako przekąska do szkoły czy do pracy. Naleśniki podałam z serem, a druga opcja to masło czekoladowe. Składniki: * 3 szklanki mąki * 2 jajka * 400 ml mleka * 400 ml wody * 2 budynie waniliowe bez cukru * opcjonalnie(...)cukier do smaku (ja nie dodałam) Wykonanie: W misce umieścić wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić ciasto na około 10-15 minut. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni
Zrób to smaczniepielusze tetrowej lub ścierce, wymieszać z cukrem. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, następnie podzielić na 8 części. Każdą część uformować w wałek i rozwałkować na wydłużony naleśnik, na każdy naleśnik posmarować cienką warstwą farszu makowego, zostawiając po 1 cm z każdej strony bez farszu, zawinąć, jak naleśnik, wzdłuż dłuższego boku. Cztery zwinięte wałki, złączyć ze sobą końcówkami, przeplatać
moj przepis naSmaczne i kolorowe danie, idealne na rozpoczęcie dnia. Jeśli lubicie lekkie a zarazem sycące śniadania to jest to propozycja dla Was. Składniki (na 1 porcję): 1 naleśnik z tego przepisu 1 jajko 1/4 czerwonej papryki 1/4 awokado odrobina sera feta (20 gram) szczypta soli i pieprzu Na suchej patelni umieszczam naleśnika na którego wbijam jajko. Białkiem sklejam(...)boki, tak by jajko nie wypłynęło poza naleśnika i całość smażę 3-4 minuty na patelni przykrytej pokrywą. Tuż przed podaniem doprawiam solą i pieprzem jajko. Podaję z kawałkami papryki, awokado oraz pokruszoną fetą. Wartość odżywcza 1 porcji = 1 sztuka Wartość energetyczna: 270 kcal Białko: 15,3 g Tłuszcze: 16,7 g Węglowodany
Mango PapajaDziś miałam takie oto zdrowe śniadanie :) Pieczone naleśniki bez glutenu i laktozy w sam raz dla alergików. Ciasto zrobiłam na mące z quinoy, która w porównaniu z innymi ma niski indeks glikemiczny, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym. Naleśniki podałam z prozdrowotnym dżemem z rokitnika, suszonymi morelami, kumkwatem, liofilizowanymi wiśniami i posypałam je pudrem z liofilizowanych malin (łatwo(...)papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, na 15 - 20 minut (u mnie były 20 minut). W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Po upieczeniu wyjmujemy naleśniki mogą upaść na środku, nie należy się tym martwić, tak powinno być. W ten dołek na środku nakładamy dżem, wiśnie pokrojone na plasterki morele i kumkwaty. Całość posypujemy przez sitko
Quinoa Raz!Krokiety często przyrządzam gdy mam nadmiar domowego pasztetu, wystarczy tylko do pasztetu dodać ugotowane jajka oraz natkę pietruszki oraz usmażyć naleśniki. Mają wspaniały smak i w dodatku są szybkie do przyrządzenia, polecam. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka Farsz: 400 gram pasztetu najlepiej domowego(...)pietruszki drobno siekamy, wszystko razem łączmy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz olej, miksujemy. Na rozgrzanej patelni smażmy dość cienkie naleśniki, na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zwijamy krokiety składając boki do środka. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażmy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu
Bajeczna Kuchniadżemem z pomarańczy z nutą imbiru Owocowa Rozkosz;) uwaga! producent pisze: zostały przygotowane ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Stanowią wyśmienity dodatek do pieczywa, naleśników i ciast. Nie zawierają substancji konserwujących. A więc idealnie skomponowały się z moimi gryczanymi naleśnikami;) Składniki 200 g mąki gryczanej szczypta soli 2 jajka 2 łyżki cukru(...)kielicha blendera, dodajemy sól, cukier, jajka, olej oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto odstawiamy na około pół godziny, ale może być i dłużej. Rozgrzewamy patelnię do naleśników. Nalewamy z kielicha odpowiednią porcję ciasta, rozprowadzamy je po powierzchni patelni i smażymy do zrumienienia, przewracamy na drugą stronę i powtórnie smażymy. Przed każdym nałożeniem ciasta na patelnie, wymieszać lub miksować
Życie zaczyna się w kuchniNaleśniki robiłam już na sto sposobów, używałam różnych mąk, robiłam z mlekiem i z wodą i z piwem, po prostu różne. Te też niby są klasyczne ale po pierwsze z mąką idealną, ponieważ za taką uważam mąkę z Lubelli a po drugie z dżemem idealnym. Owocowa Rozkosz stworzyła coś naprawdę ekstra;) dżem malinowy z dodatkiem kopru włoskiego. Przepis dodaje(...)naszej akcji Błyskawiczne Piątki na Facebooku, zapraszamy! Składniki na 10 naleśników: 1,5 szklanki mąki poznańskiej 300 ml mleka 300 ml wody 2 jajka szczypta soli 30 ml oleju ulubiony dżem, u mnie malinowy z nutą kopry włoskiego od Owocowa Rozkosz Przygotowanie: Jajka ucieramy mikserem, dodajemy sól, mleko,wodę, olej i mąkę. Ucieramy do powstania jednolitej masy. Ciasto
Życie zaczyna się w kuchniprzepis Karoliny i Dawida z Katowic: SKŁAD: produkty nabyte w 100 % w dość tanim markecie z dolnych polek na których zazwyczaj znajdują się najtańsze produkty ukryte przed kupującymi. Produkty : Naleśnik : Mąka, woda. Farsz: Pierwsza warstwa: Ziemniaki, cebula Druga warstwa: pieczarki z półki z przecena lekko czarnawe, koncentrat pomidorowy Trzecia Warstwa: szpinak mrożony. Sos: koncentrat pomidorowy, musztarda, Przyprawy : Sol, czosnek, pieprz(...)oregano, bazylia. Torcik składa się z 7 naleśników o standardowym rozmiarze patelni. Ciasto wykonane z wody i maki bez użycia jajek i mleka. Każdy naleśnik przekładany jest kolejno od dołu farszem z ziemniaków, w skład którego wchodzą ugotowane ziemniaki wymieszane z surową, drobno pokrojoną cebula. Następnie starte uduszone pieczarki z koncentratem pomidorowym, doprawiamy je bazylią i oregano. Ostatnia warstwa
Kryzysowa Książka Kucharskaczasach PRL-u powstawały nawet dania kuchni chińskiej z ograniczonych produktów dostępnych wtedy w naszym kraju. W tej sytuacji moje danie jest w pełni uzasadnione :) Jako pity użyłem tradycyjnego naleśnika, hummus zrobiłem z powszechnego u nas grochu, a oliwki według XIX wiecznej receptury z niedojrzałych śliwek. Składniki: Oliwki: - zielone śliwki mirabelki - woda - sól - olej Hummus - groch łuskany - musztarda Pita - mąka(...)godzin. Odlewamy wodę, dolewamy nowej i gotujemy do miękkości. Miksujemy i doprawiamy musztardą. Wodę mieszamy z mąką, aby powstało nam lejące się ciasto. Dolewamy trochę oleju i smażymy płaskie naleśniki. Do naleśnika dodajemy nasz hummus i podajemy z oliwkami. Informacja dla przezwyczajonych do amerykańskich standardów: UWAGA NA PESTKI
Kryzysowa Książka KucharskaDanie przygotowane z okazji dnia naleśnika. W jednych miejscach obchodzony był on wczoraj, a gdzie indziej jest dzisiaj. Danie w modnym w tym sezonie kolorze, zwłaszcza w odniesieniu do ścian:) Ubolewam tylko, że Twin Peaks ze swoją "Poczekalnią" nie zrobiło takiej furory. Wszystkie "welwetowe" dania dla podkreślenia swojej welwetowatości są podawane w kompozycji z czymś białym. Zależało mi bardzo(...)czymś wytrawnym, przy jednoczesnym zachowaniu kryzysowego charakteru dania, no i żeby było białe. Wybór padł na risotto z białego ryżu z białą fasolą ... zmielone :) Kolor naleśników jest wynikiem użycia soku z buraka, nie mylić z sokiem z Buraka, choć chyba nie powinienem tak żartować :) Dzięki temu sokowi zawdzięczają im swój słodkawy smak, ale też uwaga, bo szybciej się palą. Składniki
Kryzysowa Książka Kucharskamakaron jaki powstał na tamtych ziemiach, a jego korzenie, według badaczy, sięgają neolitu. Wywodzi się w prostej linii od pierwszego pieczywa - podpłomyków. To nic innego jak pokrojony w kwadraty naleśnik, ewentualnie w romby. Sama jego nazwa pochodzi od płaskiego naczynia testo , za pomocą którego był przyrządzany. Składniki: - liście botwiny - liście rzodkiewki - olej - mąka - woda Wykonanie: Z mąki i wody robimy(...)ciasto naleśnikowe, z którego smażymy ... naleśniki. Liście miksujemy na papkę razem z małą ilością oleju. Tak powstałe pesto radzę dosolić :) Naleśniki kroimy w kwadraty (lub romby) i mieszamy ze zmiksowanym pesto
Kryzysowa Książka Kucharska