przygotowanie odpowiedniego ciasta na naleśniki to nie lada wyzwanie. Pamiętam swoje początki, ciasto wychodziło to za rzadkie to za gęste, a to za chrupiące i trudno było zwijać naleśniki. Z czasem powstały proporcje na ciasto prawie idealne i chcę się nimi z Wami podzielić. Oczywiście jak to w kuchni bywa, wiele też zależy od produktów, ważna jest też(...)mieszać, aby nie przypalić). Następnie dodać szpinak, przyprawić pieprzem (nie solić, gdyż ser Feta jest słony). Smażyć chwilę, aby ewentualnie odparowała woda. Do gorącego szpinaku dodać rozdrobniony ser Feta, dokładnie wymieszać (nie smażyć). Pod wpływem ciepła ser lekko zacznie się topić i oklejać szpinak. Smarować farszem naleśniki i zwijać je w rulony lub składać w koperty. Dobrze smakują jeszcze
Kuchcik gotujemleka, 1 jajko, ½ łyżeczki soli, 2,5 szklanki mąki, ½ kg pieczarek, 2 cebule, 3 łyżki masła, 15 dag sera żółtego, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mleko dokładnie mieszam trzepaczką razem jajkiem, solą i mąką. Na rozgrzanym oleju smażę cienkie naleśniki. Pieczarki oraz cebulę obieram i drobno kroję. Przekładam(...)patelnię i smażę na maśle. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Na środek naleśników nakładam porcję farszu pieczarkowego. Zwijam w rulony. Naleśniki układam ciasno w naczyniu żaroodpornym. Posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Zapiekam 20 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasinaleśnikowego). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki. Olej dałam tylko przy smażeniu pierwszego, następne smażymy na suchej patelni. Naleśniki z kaszy jaglanej podajemy z ulubionym dżemem, owocami, musem jabłkowym, serem lub… z czym kto lubi. Najlepsze są świeże, podane zaraz po usmażeniu. Pomijając cukier lub stewię możemy przygotować naleśniki w wersji wytrawnej
mojewypiekiinietylkoukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami
Cooking Monsterukochanych pieczarek też całkiem nieźle sobie poradziły, więc widać wśród moich czytelników też jest sporo ich fanów. :) Moje kulinarne (i nie tylko!) plany na październik: Naleśniki z prażonymi jabłkami, bitą śmietaną i... serem żółtym Strucla z prażonymi jabłkami Szarlotka Pyszne ciasto dyniowe Placuszki dyniowe Dżem dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami
Cooking Monsterczasie przygotować nadzienie: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Szynkę pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą. Doprawić mocno pieprzem. Wystudzić i dodać ser starty na tarce, wymieszać. Usmażyć cienkie naleśniki. Na każdym rozłożyć porcję nadzienia i złożyć w koperty. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasobie robotę smażąc naleśniki na dwie patelnie :-) Składniki: ok. +- 10 naleśników przepis 1 duży filet z kurczaka (ok. pół kg) czubata łyżka suszonego rozmarynu sok z połówki cytryny sól pół słoika borówek 200 g sera gorgonzola sos tysiąca wysp przepis 1 łyżka oliwy Sposób przyrządzenia: Pierś kurczaka(...)cytryny. Zostawić na kilka godzin lub na cała noc. Po tym czasie przełożyć na patelnie i smażyć do miękkości. Na koniec dodać ser i borówki. Delikatnie wymieszać. Zdjąć z ognia i przekładać naleśniki. Placki zawijać wg uznania, ja zawinęłam tylko rogi. Podawać na gorąco. SMACZNEGO
pieprzny smaczekjajka szczypta soli Dobra patelnia i odrobina tłuszczu. Nadzienie - mirabelkowy serek: 125 g chudego białego sera 4 morele lub brzoskwinie 2 łyżki jogurtu typu greckiego 0% tłuszczu o smaku wiśniowym * do podania śmietanka (lub jogurt) + cukier * wiśniowy smak jogurtu stosuję dla przełamania słodyczy Przygotowanie: Naleśniki: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy mleko, wodę gazowaną i jajka, miksujemy(...)rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Nadzienie: Do misy blendera przekładamy połówki owoców, ser biały i 2 łyżki jogurtu typu greckiego o smaku wiśniowym, wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Na naleśniki nakładamy nadzienie, po czym składamy każdy na pół. Podajemy polane śmietanką lub jogurtem i posypane cukrem. Smacznego
Słodkie okruszkisosem pomidorowym, z farszem mięsno-warzywnym. Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja łyżka oleju szczypta soli Farsz: cukinia 250 g mięsa mielonego sól, pieprz Sos: puszka pomidorów łyżeczka przecieru pomidorowego ząbek czosnku pół łyżeczki cukru oregano, bazylia sól i pieprz 2 łyżki oliwy Ponadto: 200 g sera żółtego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto(...)tarce o dużych oczkach cukinię. Smażymy jeszcze przez chwilę, następnie dodajemy 1/3 sosu pomidorowego i dusimy jakieś 10 minut. Na naleśniki nakładamy farsz, składamy w roladę. Krokiety układamy na blaszce, zalewamy resztą sosu i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut
e-PrzepisyKulinarnePamiętacie Mini quesadillas czyli tortilla z... tostera :) z pysznym farszem pieczarkowo-porowym z kurczakiem i serem żółtym? Tak mi posmakowało to nadzienie, że tym razem zrobiłam z nim naleśniki (dorzuciłam tylko kukurydzę). Wyszło przepysznie! SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 duży por 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2-3 łyżki sosu sweet chilli (można zastąpić pikantnym keczupem
Kto ugości moich gości?Naleśniki... na ostro, na słodko, na ciepło, na zimno, zapiekane czy też prosto z patelni, z mięsem, z serem, z owocami, z warzywami, z dżemem, z cukrem, a może suche? Nie ważne jakie najbardziej lubimy i jak najczęściej jadamy. Jedno jest pewne - najważniejsze jest ciasto! Ciasto powinno być puszyste, miękkie, delikatne, jednak na tyle trwałe żeby nie rwało się(...)bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dowolnymi owocami, i do podawania na wytrwanie - z mięsem, z warzywami, zapiekane z serem czy z sosem. Wiele osób cukier dodaje zupełnie niepotrzebnie. Po pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem gwarantujemy słodki smak, a podając na wytrawnie nie potrzebujemy słodkiego ciasta
Jedzeniomaniapapryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą jak na sałatkę. Przygotować sos: Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można także na tej o drobnych). Zmiksować ze śmietaną, jajami i przyprawą. Farsz nakładać w naleśniki i zwijać je w ciasne rulony. Ułożyć jedną warstwę na spodzie, tak by na długość mieściły się(...)naleśniki. Polać 1/3 sosu serowego, ułożyć drugą warstwę ale odwrotnie niż poprzednią, tak by na długość mieścił się już tylko jeden naleśnik. Wylać resztę sosu. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 25 minut by wierzch sie zarumienił. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapiekanka świetnie się kroi, nie rozpada się. Do farszu można dodać także
Poezja Smaków - blog kulinarnyprzydadzą się do deserów lub jakiegoś ciasta. Są naprawdę mocne i rozgrzewające. Długo nie czekały na wykorzystanie. Tak się złożyło, że zostało mi trochę sera po upieczeniu sernika. Miałam go wykorzystać do naleśników, ale wpadł mi do głowy pomysł na tartę serową. Zabrałam się ochoczo do pracy i w jej trakcie ponownie mnie olśniło, że te właśnie wiśnie będą
Wiem co jempieczarek 1 cebula 50 g serka topionego ze szczypiorkiem Sól, Pieprz Sos czosnkowy Orzech (KLIK) 1 szklanka startego żółtego sera Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy lub miksujemy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Mi wyszło 5-6 naleśników. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę(...)koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Tak przygotowane ruloniki ustawiamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera
VioletoweKucharzenieprzeciśnięte przez praskę, nieco soli i pierzu. Mieszamy i równomiernie polewamy sosem wierzch naleśników. Możecie zrobić także sos beszamelowy zamiast śmietanowego – http://nerdskitchen.pl/2013/03/27/spaghettitagliatelle-ze-szpinakiem/ 11. PIECZENIE (15 min): całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Pod koniec obsypujemy wierzch żółtym serem i pieczemy jeszcze 2,3 minuty. 12. PODANIE: po wyciągnięciu z piekarnika warto poczekać
Nerds Kitchen