na wigilię - 3599 przepisów (strona:9/240)

Barszcz wigilijny 139

grzyby, czosnek, jabłko i zakwas. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli za mało kwaśne i esencjonalne daję zakwas, zaś wodę, jeśli jest „za gęste”. Barszcz najlepiej zrobić dzień przed Wigilią, wtedy nasiąknie smakiem jabłka i czosnku. W dzień Wigilii podgrzewamy barszcz, usuwamy czosnek i jabłka, podajemy z uszkami bądź białą fasolą.   Post Barszcz wigilijny pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
Najsmaczniej w Święta czyli bez jakich potraw Wigilia się nie uda? 121

przyjętej ostatnio praktyki, i by sprawdzić czy to ma sens, postanowiłam przypomnieć, jednocześnie aktualizując, wpis, który zagościł na Krzywej Prostej niemal rok temu. Ciekawi czy nie stracił na świeżości? Wigilia to ta jedyna kolacja w roku, która z natury swej […] Post Najsmaczniej w Święta czyli bez jakich potraw Wigilia się nie uda? pojawił się poraz pierwszy w Krzywa Prosta

Krzywa Prosta
Sos z suszonych grzybów 129

teraz sos z suszonych grzybów jest moim ulubionym. Co w nim uwielbiam? Zachwyca mnie jego lekko kremowa konsystencja, smak i aromat. Jest uniwersalny – u rodziców zjadamy go na Wigilię do ryby, ziemniaków, pierogów lub w wersji solo. Urzeka mnie prostota jego przygotowania, niewielka ilość potrzebnych składników. Do przygotowania sosu (porcja na dwie osoby) potrzebujemy: – 40 g suszonych grzybów(...)minutach) dodajemy śmietanę oraz przyprawy wraz z pietruszką. Całość mieszamy i podajemy gorące – np ziemniakami. Życzę Wam smacznego! Dajcie znać jakie potrawy u Was przygotowujecie na Wigilię, jestem strasznie ciekawa tej różnorodności

Szybko Tanio Smacznie
KAPUSTA WIGILIJNA Z OLEJEM LNIANYM 248

najszybciej znika ze stołu. To właśnie olej lniany nadaje jej nie powtarzalny smak, a aromat, który wydobywa się z niej podczas jej gotowania od zawsze kojarzy mi się z Wigilią- pewnie dlatego że,  przygotowywana jest tylko raz w roku specjalnie na Wigilie. SKŁADNIKI 1 kg kapusty kiszonej 15 dkg suszonych grzybów 150 ml oleju lnianego 2 cebule, pokrojone

RAROSSA
RYBA PO GRECKU 10721

wiem jak u Was, ale u mnie na Wigilię ryba po grecku musi być obowiązkowo. Ile kucharek tyle szkól jej przygotowania. Niektórzy dodają więcej składników do sosu, u mnie jest tylko marchew, cebula i przecier pomidorowy. Nic więcej nie dodaję. Taka jest najlepsza. I taką się zajadamy nie tylko na Wigilię ale i w święta- zimna najlepsza !   Składniki

Z Majeczką w kuchni
Barszcz czerwony czysty 270

wiem jak Wam, ale mi czerwony barszcz zawsze kojarzy się z Wigilią, chociaż świetnie sprawdza się podczas różnych imprez, obiadu czy kolacji. Podstawą barszczu czerwonego jest duża ilość buraków oraz odpowiednia ilość wody. Ja zawsze na litr wody daję kilogram buraków. Barszczyk wychodzi idealny. Barszczyk możemy podać z różnymi dodatkami: pierogami, pasztecikami, krokietami czy ziemniakami z patelni. Jednak w Wigilię

Passion of Cooking
Wigilijna zupa grzybowa 150

wyobrażam sobie Wigilii bez  zupy grzybowej. To taka nasza rodzinna tradycja. Od kiedy sięgam pamięcią zawsze tak było. U nas nigdy nie ma barszczu, żuru, ani innej zupy. U nas zupę grzybową gotuje się raz do roku, właśnie na Święta. Ale na blogu znajdziecie też inne zupy, które możecie podać w czasie Wigilii: Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Zupa

Kulinarne przygody Gatity
Wigilijny karp smażony. 177

moim rodzinnym domu na Wigilii zawsze królował karp. Moje pierwsze wspomnienia dotyczące Świąt sięgają chwil, gdzie jeszcze jako mały szkrab, ledwo sięgający stołu, plątałam się pod nogami i czekałam na pierwszą gwiazdkę. Pamiętam, duży okrągły stół, suto zastawiony Wigilijnymi potrawami, gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się(...)duży seler 4 średnie cebule przyprawa do ryb 2 jajka bułka tarta olej sól pieprz      Karpia należy zacząć przygotowywać dzień przed Wigilią, by mógł dobrze przejść smakiem i zapachem warzyw i przypraw. Ryby czyścimy z łusek, patroszymy, odcinamy głowę, płetwy i kroimy w dzwonka (tę czynność zawsze zlecam mężowi, bo to ciężkie zadanie i mało miłe

Rozpustne gotowanie
Jak zrobić uszka? 158

Uszka z grzybami… Dzis pokaże wam jak proste jest lepienie uszek. Nie wiem jak Wy ale ja nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z uszkami. Kiedyś kiedy patrzyłam jak robiła je babcia wydawało mi się, że to trudna sztuka. Teraz, kiedy robię je sama wiem że to „łatwizna”. Sporóbujcie – będą pyszne. Składniki: grzyby suszone(...)przykleiły sie do dna. Jak wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 5 min. Do wody można dolać odrobinę oleju wtedy nie będą sie sklejały. Uszka możemy przugotowac bezpośrednio przed Wigilią lub wcześniej i zamrozić. Smakuja fantastycznie i ślicznie wygladają w wigilijnym barszczu…. The post Jak zrobić uszka? appeared first on Kulinarna Patilogia

Kulinarna Patilogia
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 138

Święta już za kilka dni więc najwyższy czas na wielkie gotowanie. Dziś tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie to smak Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna(...)odstawiamy do ostygnięcia i na troche do lodówki wtedy łatwiej dzielić go na poszczególne pierogi.   Teraz pozostaje tylko kleić i gotować. Jeżeli chcecie przygotować pierogi kilka dni przed Wigilią najlepiej je zamrozić. W tym celu pierogi wrzucasmy na gorąca posoloną wodę i obgotowujemy 7 min. Wyciągamy do obeschnięcia i zamrażamy. The post Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami appeared

Kulinarna Patilogia
Piernik z marcepanem i powidłami 418

Masło rozetrzeć z kakao. Białka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na gęstą lśniącą masę, ucierając dodać kakao a następnie wanilię. Piernik posmarować lukrem, odstawić do zastygnięcia. na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

królestwo garów
Wigilia w królestwie garów 136

font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} kisiel żurawinowy Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE wino do ciasta na świątecznym stole wino na Wigilię wino na Wigilię II Chablis - wino na Boże Narodzenie

królestwo garów
Moje Wigilie 138

takich bym zaczęła moją małą wigilijną opowieść. Bo pewnie jak niejednemu z Was, przy wigilijnym stole zmieniały się nie tylko potrawy, ale przede wszystkim ludzie... Myślałam ostatnio ile Wigilii jestem w stanie odtworzyć w pamięci. I zaskoczyłam samą siebie, bo nie pamiętam własnych urodzin, imprez, sylwestrów, świąt wielkanocnych, ale Wigilie mam poukładane w pamięci w sposób chronologiczny, od momentu, kiedy

bistro mama
Pierogi z grzybami kapustą i otrębami 174

Zawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje(...)wałkiem. Moje są już zamrożone i w wigilię będą podsmażone, idealne do barszczyku.rozwiń i czytaj dalej :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Barszcz wigilijny 455

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli trzeba to odrobiną cukru i/lub soku z cytryny.Barszcz przed podaniem zagrzewamy - nie zagotowujemy, gdyż straci wtedy swój ładny, intensywny, czerwony kolor.We Wigilię podajemy z uszkami, ale w inne dni idealnie sprawdzi się pity z kubeczka do wszelkiego rodzaju krokietów i pasztecików :)Wesołych Świąt

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania