na swieta - 5074 przepisów (strona:235/339)

Piernik przekładany kremem i powidłami 379

Pierniki nigdy nie były moją mocną stroną. Swój pierwszy piernik upiekłam w Al-Khobar w maszynie do chleba, ponieważ mieszkania w naszym compoundzie nie były wyposażone

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piernik z kremem czekoladowym 261

Ten świąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 185

Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych w naszym domu jest zupa grzybowa ze specjalnie robionymi na tą okazję łazankami. Konkurowała ona zawsze z nie mniej tradycyjnym czerwonym

Smaki Ewy
Karp w galarecie 173

Pewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba

Smaki Ewy
Tarta gruszkowo-pomarańczowa 155

Obdarowana koszem soczystych gruszek, postanowiłam upiec chrupiącą Tartę gruszkowo-pomarańczową. Tarta składa się z ciasta kruchego, czekoladowej warstwy z gorzkiej czekolady dla przełamania smaku oraz pysznego

Moja Delicja
KRUCHE CIASTECZKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 184

  Wspaniałe, kruche CIASTECZKA z " niebiańską" BIAŁĄ czekoladą , dla której zrbiłabym wszystko.Mogę się powstrzymać od słodyczy , ciast i ciasteczek , ale kiedy mam w domu zapas

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 223

Ręczę głową – to jest najlepsza kaczka pieczona w całości jaką zjecie w życiu. Jest soczysta, idealnie wypieczona, świetnie doprawiona i ma to, co powinna mieć każda

Karo in the Kitchen
Karp w mleku po polsku - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 178

N a terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie   szef kuchni  Villi Intrata   Maciej Nowicki z ogromną pieczołowitością odtwarza historyczne smaki podczas

SzczyptaSmaQ
Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 230

Śledzie i musztarda. Słone i kwaśne. To połączenie pasuje do siebie zawsze. A jeśli do tego duetu dodamy miód, wiśniówkę, dobrą whisky i korzenne przyprawy… Znacie

Karo in the Kitchen
Keks 284

Keks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w

Smakołyki Bereniki
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1289

Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te

Karo in the Kitchen
Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle 306

W Polsce znane jako knedle, podobnie w Niemczech i Austrii, we Włoszech noszą daleko śpiewniejszą nazwę – Canederli . Popularne przede wszystkim w regionach północnych, w Trydencie

Bon Ton Italia
Świąteczny tort piernikowy z kremem krówkowym 197

Polska to kraj z bogatymi tradycjami kulinarnymi, o czym można się przekonać sięgając chociażby po  Compendium Ferculorum Stanisława Czernieckiego, znakomitą kulinarną inspiracją dla współczesnych profesjonalistów

SzczyptaSmaQ
Makowiec na kruchym cieście 704

Makowiec na kruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak struc la makowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości

Smakołyki Bereniki
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 643

Co podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką

Karo in the Kitchen