na sernik - 2049 przepisów (strona:27/137)

Wariacje sernikowe. CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. 234

kiedy tylko spróbowali. I zapragnęli jeszcze. Nic dziwnego. Ma nietypową, musową i delikatną konsystencję. Rozpływa się w ustach.Niesamowicie pachnie czekoladą.Udał mi się ten eksperyment, oj, udał ;]  CZEKOLADOWY SERNIK BEZ SERA. (pomysł i wykonanie - Karmel-itka.) na mała blaszkę, 23 x 23 cm ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 kostka margaryny 4 żółtka 1 łyżka(...)mieszając delikatnie drewnianą łyżką.  Dokładnie wymieszaną, połączoną masę, wylałam na ciasto.  Pozostałą część ciasta rozkruszyłam na wierzchu. Całość piekłam przez godzinę w 180 stopniach. Następnie wystudziłam sernik w piecu, a kiedy był już dostatecznie  zimny, zaczęłam kroić. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 204

malinowy. Jednakże... Z aparatem krążę po domu. Szukam weny, nie znajduję.Wychodzę na ogród, z czerwoną miseczką w ręku. Z aparatem na szyi.Szukam inspiracji pośród malinowych krzewów.Znajduję. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. (aj tam, aj tam, mój i tyle xd ) spód: 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100g cukru pudru 150 miękkiej margaryny masa serowa(...)gładką masę. Delikatnie wmieszałam maliny,  które najpierw troszkę obtoczyłam w mące. Wylałam masę na spód, poukładałam na  wygładzonym wierzchu maliny.  Temperaturę pieca obniżam do 175 stopni. Sernik piekę ok. godziny. Zostawiam do wystygnięcia w piekarniku, lekko go uchylając po 15 minutach od wyłączenia. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY. 196

długo potrwa ta dobra passa.Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca,a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego

W kuchni Karmel-itki
Sernik z żurawiną i białą czekoladą 195

jednym jajku, miksując dokładnie po każdym. Do masy wmieszać ok. 120 g żurawiny i wylać ją na przygotowany spód, na wierzch wysypać resztę żurawiny. Piec w kąpieli wodnej. Sernik(...)wstawić na środkowy poziom. Piec w 180°C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 50 minut. Jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę, należy skrócić czas pieczenia. Sernik jest gotowy, gdy boki odchodzą od blaszki, a środek sprężynuje. Studzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Fałszywy "Sernik na Zimno", czyli deser grysikowy! 247

macie pojęcia ile osób nabrało się na ten Fałszywy "Sernik"! Każdy kto próbował myślał, że zjada sernik na zimno z truskawkami, nawet mój podejrzliwy syn zjadł nie domyślając się, że tak naprawdę zjada kaszę mannę, której zarzekał się, że nigdy nie zje! Trzeba to sprawdzić! Przepis z jednego z moich ulubionych blogów Moje Wypieki.  Składniki

Blondynka Gotuje
Sernik z makiem z nutką pomarańczy 217

Dzisiaj coś słodkiego:) Sernik z makiem i kandyzowaną skórką pomarańczową. Do sernikczka wykorzytałam również przyprawę do sernika i mas serowych Kamis. Bałam się nieco dodatku kardamonu ponieważ nie miałam okazji używać tej przyprawy i bałam się ze smakiem przypomina cynamon za którym nie przepadam. Jednak przyprawa smakowo przypadła mi do gustu i nadała serniczkowi wspaniałego aromatu. składniki(...)szklanki cukru pudru 250 g masła lub margaryny 5 jajek 1 budyń waniliowy 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki mielonego maku Back Mit 1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych Kamis 150 g kakaowych herbatników Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Pół kostki margaryny rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić

Monia miesza i gotuje
Cytrynowy sernik z polewą kajmakową 219

minut. Sernik zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Gotową polewą posmarować wystudzony sernik. Na wierzchu posypać kandyzowaną skórką cytrynową

Monia miesza i gotuje
Bananowy sernik Nigelli 196

ryba, którą jakoś nieczęsto jadamy w domu. Zdarzyło się również przegryzać coś słodkiego lecz po raz kolejny potwierdziło się, że nic nie może się równać z domowym sernikiem ;) Bananowy sernik z przepisu Nigelli został zrobiony przypadkiem dla zużycia bananów okazał się pyszny - nie za słodki, aksamitnie bananowy, cudowny!   Spód: 200 g herbatników 70 g masła Masa serowa: 700g

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Najlepszy sernik krakowski 1199

Sernik krakowski jest zupełnie innym sernikiem niż te jakie przeważnie piekę. Zazwyczaj robię lekkie, kremowe serniczki, pieczone w kąpieli wodnej. Ten jest na kruchym cieście a masa serowa z prawdziwego twarogu ma inną, bardziej zwartą konsystencję. Jest jednak bardzo smaczny i prosty do upieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Łatek, czyli sernik z czekoladowo - bananową nutką 171

Trochę inny pomysł na sernik niż tradycyjny. Uwielbiam połączenie czekolady z bananami, a w powiązaniu z smakiem sernika i kruchym ciastem czekoladowym to po prostu bajka! A wszystko zaczęło się, gdy znalazłam w lodówce twaróg i banany :) Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa

Smakowy Raj
Waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami i galaretką 185

Sernik na zimno z brzoskwiniami, czy innymi owocami jest dobrym pomysłem na ciasto, zwłaszcza, gdy robimy jakąś imprezę. Owoce zawsze dobrze smakują i myślę, że ciasto zadowoli nawet najbardziej wybrednych osobników :) Biszkopt: 5 jajek kl.0 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier, jeszcze chwilę miksujemy(...)góry dnem, a następnie delikatnie odrywamy od papieru i przekrawamy poziomo na pół, tak by powstały nam dwa jednakowe płaty ciasta. Biszkopt delikatnie nasączamy przegotowaną zimną wodą. Wierzch sernika - galaretka: 1 duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki żelatyny Odlewamy sok brzoskwiniowy i dolewamy do niego wody, tak by było około 800ml i zagotowujemy. Następnie wsypujemy galaretki i żelatynę

Smakowy Raj
Sernik z różą i skórką pomarańczową 146

Zawsze bałam się piec serniki, ale zauważyłam, że nie ma czego. Ten wyszedł rewelacyjny – delikatny, kremowy. W całości przeniknięty smakiem skórki pomarańczowej i konfitury różanej. Może przygotujecie taki na zbliżającą się Wielkanoc? Ja dałam radę to i Wam się uda! Kruchy spód: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru 80 g margaryny(...)serowej. Musi nam powstać kratka.  Ciasto pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku w 170*C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150*C i pieczemy jeszcze 60 minut. Sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu dekorujemy konfiturą różaną i cukrem pudrem

VioletoweKucharzenie
Sernik z ricottą i mascarpone 157

Sernik zrobiony na Nowy Rok doczekał się w końcu przepisu. Jak już wielokrotnie wspominałam, gotować i piec uwielbiam, zdjęcia też chętnie pstrykam i obrabiam, ale z napisaniem przepisu idzie mi znacznie gorzej. Mam kilkanaście zaległych i ambitne plany, aby na blogu pojawiał się codziennie nowy przepis. Zobaczymy czy mi się uda. Póki co zapraszam na pyszny serniczek. Składniki(...)piekarniku  z termoobiegiem  przez 1, 5 godziny. Pozostawić po upieczeniu do ostygnięcia w piekarniku. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przełożyć do szprycy i udekorować sernik po wierzchu. Na śmietanie rozrzucić pestki granatu. Smacznego

Gosia gotuje
Sernik z brzoskwiniami 223

Jeden z ulubionych, kolejny wypiek kojarzący mi się z dzieciństwem. Sernik z brzoskwiniami to taki sernik , który Mama zawsze piekła na Święta, stanowił on taką aurę świąteczną. Moją ulubioną częścią ciasta był zawsze kruchy wierzch, ale jak dorosłam to najbardziej lubię wyjadać jeszcze sernik, gdy jest ciepły, ale wtedy nie jest do końca zwarty. Ten sernik to ulubione ciasto P. i gdy mówi mi, że ma ochotę na tradycyjny sernik, wiem, że to właśnie ten ma na myśli. Upiekłam już kilka serników, polecam Wam oprócz tego sernik krakowski , który również idealnie sprawdzi się na Święta, sernik nowojorski jest bardziej śmietanowy i kremowy. Sernik z brzoskwiniami jest to dla mnie klasyka sama

dom-agi.pl
Puszysty sernik 428

okazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek..., ale o tym nie będę się rozpisywać, w każdym bądź razie goi się :)Przepis dostałam od siostry,  zaś ona od swojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód(...)rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do  piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko z użyciem dolnej. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku

Delicious Titbits