na ciasto - 2000 przepisów (strona:61/134)

Pierogi z suszonymi grzybami 149

świątecznym stole nie może ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina. ciasto:  2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli farsz: dwie garście suszonych  podgrzybków 2 cebule sól, pieprz pozostałe: 10 dkg kurek mrożonych masło klarowane Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą(...)Cebule tez drobno kroję,przesmażam na maśle, dodaję grzyby, chwile razem przesmażam, doprawiam solą, pieprzem. Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, wlewam wodę i całość mieszam widelcem. Odstawiam aż ciasto ostygnie. Wyrabiam rękoma, dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Ciasto ma być elastyczne. Rozwałkowuje je na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam na foremce do pierogów, dodaję farsz

wesoła kuchnia
Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym 132

kształcie choinek. Oczywiście możecie wybrać sobie dowolny kształt foremek, taki, który Wam albo Waszym dzieciom najbardziej przypadnie do gustu. Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 6 godzin Składniki Ciasto: 125 g mąki pszennej 450 125 g  mąki Pełne Ziarno Pszenna Lubella szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu 70 g cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego(...)kostkę 1 łyżka  przyprawy do piernika Krem czekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce  robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części i każdą wałkujemy

Kulinarne przygody Gatity
Rolada Serowa Z Pieczarkami - Krok Po Kroku 45935

cebulką ) Całość odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy bułkę tarta i jajko, mieszamy i odstawiamy. 2. Filety rozcinamy w połowie i rozbijamy cienko, przyprawiamy i na czas przygotowania ciasta serowego chowamy je do lodówki. 3. Ser ścieramy na średnich oczkach, dodajemy rozkłócone jajka oraz majonez - mieszamy wszystko. 4. Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ją olejem(...)Wykładamy równomiernie ciasto serowe. Pieczemy je w około 170-180 stopniach przez 25-30 min do ze złocenia. 5. Od razu po wyjęciu z pieca, delikatnie odrywamy papier od ciasta serowego. Teraz wykładamy na niego ściśle filety, tak na 3/4 długości oraz rozkładamy farsz pieczarkowy. Następnie zaczynamy z wyczuciem zawijać całość w roladę. Następnie zawiniętą roladę, zawijamy w papier

Gotowanie...to proste !
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 189

babki jest dla mnie idealnym wypiekiem przeznaczonym na "długie leżenie"  😊 Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których nie musimy zjadać obowiązkowo w 1 dzień, bo potem tracą zdecydowanie na smaku. I tak jest z piernikiem.  Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie(...)łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych 2 całe jajka u mnie dodatkowo: 100g suszonej żurawiny Wszystkie składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.  Po wystudzeniu polać polewą czekoladową

Walijskie Pichcenie
Piernikowe ciasteczka z ajerkoniakiem 189

Pyszne ciasteczka piernikowe na Boże Narodzenie . Składniki: ciasto 3/4 szklanki (168g) niesolonego masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka (144g) brązowego cukru 1 jajko 3 łyżki (45 ml) melasy 2 1/4 filiżanki (293g) mąki pszennej 2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta goździków zmielonych 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli polewa ajerkoniak 2 łyżki(...)przez 3-4 minuty. Dodać jajko , melasę i wymieszać do dobrego połączenia składników. Suche składniki połączyć w osobnej misce , a następnie dodać do utartej masy i wymieszać na gładko. Ciasto będzie lepkie. Zawinąć ciasto w folię -jak kiełbaskę – i jak mamy już ładny kawałek ,to odwijamy i kroimy plastry gr.0,5cm Piec przez 8-9 minut, aż środek ciasteczka jest

w mojej kuchni
Waniliowe ciasteczka. Vanillekipferl. 155

cukru  100 g masła (w temp. pokojowej) ziarna z 1 laski wanilii szczypta soli cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz. Z ciasta formować półksiężyce. Ciasta układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180° przez ok. 10 minut. Po upieczeniu posypać cukrem

zadanie-gotowanie
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 186

można dodać także swoje inne ulubione bakalie. Ten zawijaniec dobrze przechowywany długo  jest  świeży, ale gwarantuję, że szybko zniknie. Nasz został zjedzony jeszcze ciepły .  Składniki: na ciasto: 500 g mąki tortowej 1 jajko 125 g masła  1 łyżka cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18% 50 g smalcu 35 g drożdży 1/4 szklanki letniego mleka szczypta(...)łyżeczka maku  Mak sparzyć wrzątkiem i trzykrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ziemniaczane kuleczki z serem 1132

mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy(...)małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym

VioletoweKucharzenie
Ziemniaczane kuleczki z serem 1132

mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki - wszystko zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy(...)małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym

VioletoweKucharzenie
Piernikowy domek z #Decoradą 159

pieczenie. Na końcu dekorowanie. Spora ilość lukru królewskiego, barwniki i moja ulubiona posypka od Delecty Karmelowa:). Na całe szczęście moja córeczka bardzo zaangażowała przy dekorowaniu domku. Przepis na same ciasto piernikowe jest proste a dodatek białej czekolady sprawił że świetnie się z nim pracowało. Zatem jeśli macie trochę czasu i chęci, szczyptę entuzjazmu i cierpliwości to zapraszam do przedświątecznej zabawy(...)sól.  4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji,  5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy  kształty zgodnie z poniższym szablonem.  7. Elementy

vaniliowoczekoladowa
Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki 206

się nie zagotował, wsypać przyprawę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Do przestudzonego miodu dodać jajka, rozpuszczony tłuszcz, proszek (lub sodę) i kakao. Całość wymieszać i dodać do mąki, wyrobić ciasto. Tak przygotowane ciasto nadaje się bezpośrednio do przygotowywania pierników, można też je odłożyć do lodówki na dowolny czas (byle nie do samych świąt;) Porcje ciasta rozwałkować na placki grubości

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 169

dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu(...)dysponujesz świeżymi daktylami, wystarczy obrać je z pestek i zmiksować. Gotowe. Powinna byc dość gęsta, jak plastelina. Lekko zwilżyć dłonie olejem i uformować kulki, które będą nadzieniem ciasteczek z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki. Uformować cienki placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami tak, by odbił się wzorek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowe z wiśniami 2323

Świąteczne ciasto makowe od serca z sercami dla rodziny. Ciasto jest bardzo dobre i proste do zrobienia. Zachwycimy nim rodzinę, znajomych. Biszkopt makowy: 6 jaj wielkość M 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku 2/3  szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pianka: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka wiśniowa galaretka: 400 g wiśni(...)proszkiem,dodaję mak i stopniowo wsypuję do ubitych jaj mieszając delikatnie łyżką od spodu. Blaszkę o wymiarach 30*40 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nie ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni i piekę 30-35 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu kroję na pół blat pionowo. Galaretkę wiśniową rozpuszczam w szklance wody. Galaretkę zostawiam

wesoła kuchnia
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 204

Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym to tradycyjny wiosenny deser rodem ze Śląska Cieszyńskiego. Zwane tam "naleśnikami cesarskimi", ponieważ smakołykiem tym podobno zachwycił się cesarz Franciszek Józef I, kiedy był  w Cieszynie w czasie wielkich manewrów wojskowych w 1906 r. Naleśniki stały się jednym z jego ulubionych deserów. Na Śląsku Cieszyńskich tradycja smażenia kwiatów czarnego bzu jest w dalszym(...)jajko 2 łyżki cukru 150 ml cydru olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy jajko, miksujemy i stopniowa dolewamy cydr. Gotowe ciasta powinno być gładkie (bez grudek) i dość gęste, jak na racuchy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty bzu trzymając za łodygę zanurzamy w cieście, po czym kładziemy na rozgrzanym tłuszczu

Smakowity Blog Kulinarny
Pierożki smażone z ricottą i suszonymi pomidorami 186

pierożki to bardzo smaczna i chrupiąca przekąska. Można je zajadać na ciepło i na zimno, same lub z różnymi dipami. Ja zrobiłam do pierożków najprostszy dip keczupowo-majonezowy. składniki: ciasto 225 g mąki pszennej duża szczypta soli 2-3 łyżki oleju ok 90-100 ml letniej wody farsz 250 g ricotty 6 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona cebula(...)sól,pieprz oraz olej do smażenia Do mąki dodać sól, olej i wodę. Zagnieśc elastyczne ciasto, odstawić. Przygotować farsz. Do miski przełożyć ricottę. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Pomidory osączyć z oleju i również drobniutko pokroić. Pokrojone składniki dodać do ricotty. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem.Ciasto cieniutko rozwałkować. Z ciasta wykrawać szklanką koła o średnicy

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania