Brokułowa zupa - krem 251krem właśnie z brokuła. Składniki: 1 duży brokuł 3 - 4 szklanki bulionu 5-6 dużych ziemniaków marchewka śmietana do zaprawienia natka pietruszki sól i pieprz 3-4 kromki czerstwego chleba 3 ząbki czosnku udko z kurczaka Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kosteczki. Brokuł dzielimy na niewielkie części. Gotujemy kurczaka w wodzie(bulionie) i oddzielamy go od kości(...)można gotować bez kurczaka, jedynie na bulionie). Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Lekko przestudzamy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Kromki chleba smarujemy wyciśniętym czosnkiem i kroimy na drobne kawałki. Smażymy na niewielkiej ilości masła na grzanki. Krem zaprawiamy śmietanką i posypujemy pietruszką. Podajemy z grzankami :) Uzależnia
ChilliJemy
Krem z warzyw z czosnkowymi grzankami 162dość często ze względu na prostotę wykonania, oszczędność czasu i przepyszny smak :) Składniki: jeden brokuł 3 ziemniaki 2 marchewki pietruszka sól, pieprz bulion lub przyprawa kucharek (łyżka) 4 kromki chleba 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, marchewkę i pietruszkę oskrobać. Pokroić w niewielkie kawałki i razem z brokułem włożyć do garnka i zalać wodą (bulionem). Gotować do miękkości, zalewając wywarem(...)przykryć warzywa. Bardzo smaczną opcja jest dodanie szpinaku do zupy. Gdy warzywa będą miękkie odlać nadmierną ilość płynu, doprawić i zblendować po lekkim przestudzeniu. Kromki chleba posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć na łyżce masła. Krem podawać z grzankami. Smacznego
ChilliJemy
"Biały barszcz" 178kolejny smak dzieciństwa, który właściwie nie jest nawet przepisem. Chciałam się z wami podzielić smakiem, który zapadł mi głęboko w pamięć i do którego chętnie wracam :) Składniki: Czerstwy chleb (ok 3 kromek) cebula łyżka śmietany szklanka wrzątku sól i pieprz Przygotowanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i solimy. Wrzucamy ją do miseczki. Na cebulkę kroimy lub rwiemy chleb. Zalewamy je gorącą
ChilliJemy
Zakwas na tradycyjny żurek 179zakwasu. 1 szklanka mąki żytniej (t720) 3 szklanki letniej wody 5 dużych ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 2 listki laurowe, ok. 10 ziaren ziela angielskiego duża piętka czerstwego żytniego chleba (ten z foliowych opakowań jest pasteryzowany, nie będzie się nadawał) W misce zalewamy mąkę ciepłą wodą i dokładnie roztrzepujemy, by nie było grudek. Solimy i dorzucamy ziele i listki(...)woli (ja robię pół na pół) i dodajemy do masy. Po wymieszaniu przelewamy miksturę do szklanego, bądź glinianego naczynia (poczciwy litrowy słoik na pewno zda egzamin). Nakrywamy całość piętką chleba i przykrywamy ściereczką/gazą, by przyszły zakwas miał dostęp powietrza. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na tydzień, pamiętając, by co dzień całość zamieszać. Po tygodniu magiczny napój jest gotów
Kuchenna Kontrrewolucya
Puszysta zupa czosnkowa 213pozmieniałam. Pasty oczywiście ostatecznie nie użyłam, a zastąpiłam ją czymś dużo bardziej.. puszystym! Serkiem Almette z czosnkiem niedźwiedzim. 3 litry wywaru z kurczaka 2 główki czosnku 3 kromki chleba 3 średnie ziemnaki 1 opakowanie serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim 1 surowe jajko twardy ser żółty tłuszcz do smażenia przyprawa uniwersalna do zup natka pietruszki Czosnek przeciskamy przez praskę(...)dokładnie rozrabiamy z jedną wazową łyżką ciepłej, ale nie wrzącej zupy. Masę przelewamy do garnka i łączymy płyn z puszystą zaprawą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z kromek chleba odkrajamy skórki, po czym kroimy je w małą kostkę i podsmażamy na masełku na złoty kolor. Ser tarkujemy na dużych oczkach. Zupę z grzankami podajemy gorącą, posypaną serem oraz posiekaną
Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa krem z selera naciowego z serkiem topionym i grzankami 247pewno powstanie. :) I voila! 1 cały seler naciowy 1litr dobrego bulionu warzywnego 50g śmietankowego serka topionego 1 średnia cebula 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego/sok z cytryny świeżo mielony czarny pieprz chleb tostowy tłuszcz do smażenia sól Bulion warzywny zagotowujemy. Seler naciowy kroimy w nieduże kawałki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy siekamy i szklimy na patelni, następnie również łączymy z bulionem(...)przypraw według uznania. Ja dodaję dużo pieprzu czarnego i niezbyt dużo soli. Zupę podgrzewamy na bardzo niedużym ogniu, do momentu, aż serek się rozpuści. Na patelni podgrzewamy tłuszcz, kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i smażymy grzanki. Zupę podajemy na gorąco, posypaną grzankami i posiekanymi liśćmi selera. Jeśli ktoś ma chęć, można również oczywiście zabielić ją śmietanką
Kuchenna Kontrrewolucya
Szparagi na masle z jajkiem i chipsami z szynki 180W tym sezonie szparagowym niewiele do tej pory szparagów zjadłam. Cały czas nie mogę uwierzyć, że już środek czerwca, tak ten czas leci szybko... Przyszła jednak
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pudding chlebowo - jabłkowy i 50-ty wpis:) 194zrobić, kiedy tak smakowało?^^ Rewelacja :) Jest to fantastyczny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa :) I jestem pewna, że byłby również wyśmienity z ciemnym pieczywem czy pszenną bułeczką :) Składniki: 4 kromki chleba 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1,5 szklanki mleka 1 jajko 1 lyżeczka cukru 1 cukier waniliowy 2 jabłka rodzynki, orzechy Kromki chleba pokroić w grubą kostkę i uprażyć
My simple kitchen
Grzanki z gruszką na słodko 205Pychota:) Niektórym z Was to połączenie może wydawać się nieco dziwaczne, lecz mi zasmakowało na tyle, że jeszcze na pewno nie raz powtórzę to śniadanie w sezonie gruszkowym :) Składniki: chleb (moim zdanie, pasuje każdy - czy to ciemny czy najzwyklejszy pszenny) serek o naturalnym smaku gruszka krem toffi ( klik ) Z chleba przyrządzamy grzanki. Następnie smarujemy je serkiem i obkładamy plasterkami gruszek
My simple kitchen
Pizza ze szparagami 269wszystko w gładkie ciasto, uformować kulę i obsypać lekko mąką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, lub do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. W maszynie do chleba: wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre (woda 107,5 ml, oliwa), potem mąka, sól i cukier wsypać w 2 narożniki
Stare Gary
Pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów 215świetnie wspomaga odporność organizmu, zimą rozgrzewa i skutecznie go odśluzowuje - wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, ułatwia odksztuszanie i oczyszczanie zatok. Kasza jaglana ma same zalety - a przygotowanie pasty do chleba z kaszy jaglanej z suszonymi to zaledwie kilka minut! Pasta z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów - przepis: Składniki: 100 g kaszy jaglanej ok. 140 g suszonych pomidorów w oleju (mały(...)niewielką ilością ziół). Całość zblenduj na gładką pastę. U mnie pasta była dość zwarta - dodałam więc 2 łyżki ketchupu, by łatwiej było ją blendować. Podawaj jako pastę do chleba. Kanapkę z pastą z kaszy jaglanej możesz również oprószyć startym parmezanem. Smacznego
Moje Qulinaria
Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem 247To wspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kawa mrozona z bita smietana lub lodami 227Znalazłam resztkę śmietany kremówki w lodówce, było upalne popołudnie. Przyszła więc pora na pyszna kawkę :) Kawa mrożona z bita śmietaną ulubiona kawa zaparzona w połowie ilości
Dzieje kuchennej Wiewióry
Śniadaniowo, czyli pasta z awokado 264naprawdę błyskawicznie:) Dziś przepis na moje ulubione na tej diecie śniadanie, czyli żytnie grzanki z pastą z awokado w dwóch wersjach. Pyyyyyycha:) Tylko dlaczego tak mało;) Składniki: olej kokosowy chleb żytni Wersja I: awokado 4 ogórki koserwowe ulubione zioła (np. bazylia, tymianek, oregano) sól i pieprz do smaku WersjaII (pikantna): awokado papryczka peperoni (1-2 przy większej ilości pali(...)gardle) zioła (bazyliza,oregano) i sól do smaku Wykonanie: Na początku trzeba zrobic grzanki:) Ja podsmażam chleb na oleju kokosowym. Maja wtedy genialny, kokosowy aromat. Awokado obierz, następnie razem z ogórkami (papryczką) pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj na gładka masę (wersję z ogórkiem miksowałam w wyciskarce do soków, masa nie była gładka, były wyczuwalne kawałki ogórka i awokado
pyszne zdrowości
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczonych burakow 284To kolejna propozycja Córci wyszperana w książce "Kipi kasza". W oryginale kotleciki te znalazły się w bułce z mnóstwem pysznych dodatków. U nas pojawiły się jako
Dzieje kuchennej Wiewióry