Składniki: (na około 8 sztuk) Babeczki: 2 jajka 110 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 110 g masła miękkiego 110
KreatywnePinyWłaściwie nie zdarza mi się robić ciast „z paczki”, ale sprzątając ostatnio moją szafkę z cukierniczymi różnościami natknęłam się na pudełko ciasta Red Velvet
CiastkozercyBez glutenu, za to z białkiem. Idealna przekąska po treningu, albo bez żadnej okazji. Przygotowanie babeczek zajmuje chwilę i trochę dłuższą oczekiwania, aż się upieką :) Jedna
KucharzycaDziś w mojej kuchni szaleństwo wypieków! Po raz pierwszy odważyłam się zrobić muffinki! Niby wszystko prosto i łatwo, ale w internecie znaleźć można wiele różniących się
PastelFoodKiedyś z ciekawości kupiłam pastę daktylową. Przeleżała trochę, zanim wpadłam na pomysł, co z nią zrobię. Pierwsze użyłam do kanapek (ale to takie banalne), więc stwierdziłam
ZofianaDziś w mojej kuchni szaleństwo wypieków! Po raz pierwszy odważyłam się zrobić muffinki! Niby wszystko prosto i łatwo, ale w internecie znaleźć można wiele różniących się
PastelFoodKochani, dziś mam dla Was piękne babeczki na mące bezglutenowej. Doskonałe dla alergików, świetnie sprawdzą się jako słodkie małe co nie co podczas naszego kobiecego
W poszukiwaniu inspiracjiMoja siostra ma urodziny w sierpniu. Ci którzy także obchodzą swoje święto w wakacje, wiedzą, że wtedy z przyjęciami bywa różnie. Wszyscy są w rozjazdach
CiastkozercyTakie muffinki powstały, by nie tylko cieszyć oko, ale przede wszystkim podniebienie! Dla miłośników czekolady i tych, którzy lubią się troszkę pobawić w kuchni! Przepis na
Lawendowe NieboPiernikowe babeczki są miękkie i puszyste, dobre korzenne przyprawy, miód i powidła sprawiają, że są bardzo aromatyczne. Zrobienie ich trwa kilka minut więc można je nazwać
Apetyczna babeczkałyżeczki kakao Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć na jasną, puszystą masę, w trakcie ucierania dodając połowę przewidzianego w przepisie cukru pudru i cukier waniliowy - białka oddzielić od żółtek - do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając/miksując do wrobienia żółtka w masę - skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia - do masy przesiać skrobię(...)cieście) do innej miski - do odłożonej masy przesiać 1-2 łyżeczki kakao, delikatnie wymieszać - do reszty masy dodać 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, również wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej papilotki nałożyć łyżeczkę jasnej masy, obok łyżeczkę ciemnej masy i tak naprzemiennie do skończenia obu mas, wypełniając foremki do około 2/3 wysokości - formę wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki Berenikikilka dni pojawiają się babeczki marchewkowe. Są nawet ok. Nawet – bo brakowało mi w nich porcji wilgoci i dodatkowego smaku poza cynamonem. I tak urodził się przepis na te muffiny. Ustawcie piekarnik na 180⁰C, niech się powoli nagrzewa. Naszykujcie od razu 12 średnich papierowych lub silikonowych foremek na babeczki. Te rustykalne, które są tutaj na zdjęciach, zrobiłam(...)trochę namoknąć żeby zmiękła. To samo zróbcie jeśli zamiast żurawiny używacie innych suszonych owoców. W dużej misce wymieszajcie ze sobą suche składniki – mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, przyprawy, bakalie. Zetrzyjcie na drobnej tarce obrane marchewki i jabłko.W mniejszej misce połączcie składniki płynne – ubijcie albo zmiksujcie jajka z olejem (lub wystudzonym, rozpuszczonym masłem) i sokiem z pomarańczy
Karo in the KitchenOj, a miał być tydzień bez słodyczy... na usprawiedliwienie mogę powiedzieć, że są to najlepsze kruche babeczki jakie dotąd udało mi się zrobić! Przepis znalazłam na
Chocolate Muffin BlogJakiś czas temu na blogu pojawił się sernik na zimno - mój absolutny debiut. Zanim się na niego zdecydowałam przejrzałam mnóstwo przepisów na stronach internetowych, w książkach
Ciastkozercyfantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale i uroczym wyglądem. Wystarczy odrobina kreatywności przy dekorowaniu aby stworzyć prawdziwe malutkie cuda :) SKŁADNIKI ( około 16 sztuk) 1 kg twarogu sernikowego aromatyzowanego wanilią ( z wiaderka) 4 jajka 1/2 szklanki białego cukru 1 laska wanilii (opcjonalnie(...)masłem. Najlepiej zrobić to przy pomocy blendera z zamykanym pojemnikiem. Powinna powstać masa przypominająca strukturą mokry piasek. Ser, jaja i cukier zmiksować na jednolitą masę. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce dno wyłożyć masą herbatnikową. Następnie dopełnić papilotki masą serową 4/5 wysokości. Serniczki urosną, ale potem opadną tworząc na sroku lekki dołeczek, w którym później będzie można
DefinicjaSmakuDla początkujących cukierników nie ma nic prostszego i przyjemniejszego w wykonaniu niż muffinki! Wyrobienie samego ciasta jest banalnie proste i potrzebne nam są do tego właściwie
Sagneska - gotowanie i lifestyle