dzisiejszy deser polecam pyszne muffinki z malinami. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Każdemu będą smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 45 dag mąki 1,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 30 dag malin. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka mieszam z mlekiem i olejem. Mąkę mieszam(...)solą, cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. 2. Suche składniki stopniowo dodaję do masy płynnej. Wszystko razem dokładnie mieszam łyżką. Dodaję maliny i delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Piekę 30 minut w temperaturze 195 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasibabeczki z całymi orzechami laskowymi chodziły już za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam to połączyć, czego efektem są dzisiejsze muffinki :) Składniki na muffinki: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 łyżek kakao 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki oleju 1 jajko +orzechy laskowe Składniki
Ciastkozercynawet z ciasta, któremu „przytrafił” się zakalec! Spróbujcie! Na pewno nie pożałujecie! SKŁADNIKI: * pokruszone ciasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych mas i kremów! ) – 400 g * pokruszone herbatniki – 100 g * „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl * cukier – 1/4 szkl * posiekane orzechy- 1 garstka * marmolada truskawkowa – ok. 150 g * masło – 70 g * olej
Ostra na Słodko25 dag truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 200 g gęstego jogurtu naturalnego 100 ml mleka Miksujemy w blenderze na mus truskawki
Humanistka w kuchniopakowania ciasta francuskiego możemy zrobić od 6 do 8 ciasteczek. Potrzebne będą: 1 opakowanie ciasta francuskiego śliwki cukier cukier waniliowy 1 białko + cukier puder do dekoracji Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na małe kawałki. Foremkę na muffinki dokładnie smarujemy masłem. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy lekko na stole, żeby wyrównać wszystkie fałdki i wycinamy kółka o średnicy około(...)Wyciętymi kółkami wykładamy formę na muffinki dokładnie dociskając ciasto do brzegów. Resztę ciasta tniemy na paski o szerokości około 0,5 cm – można zrobić to okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym dużym nożem kuchennym. Na kawałku papieru do pieczenia oprószonym mąką zaplatamy kratkę z pasków ciasta. Gotową kratkę lekko przyklepujemy dłonią, żeby paski dobrze się posklejały i wycinamy
Ciastkozercypieczenia babeczek , ale daje radę :) a co najważniejsze bardzo szybko piecze, bo w zaledwie 6 minut mamy muffinki gotowe. Pozostaje tylko jeszcze je udekorować. Składniki: 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mąki (+ ewentualnie 1-2 łyżki) szczypta soli Sposób
Z notatnikababeczek może być dowolny, możemy użyć naszego ulubionego przepisu na muffinki lub skorzystać z tego poniżej. Kokosowe Muffinki - Babeczki Króliczki na Wielkanoc - Składniki: (ok. 10 muffinek) ciasto: szklanka mąki 110 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka łyżka mleka cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone fix do ubijania śmietany 3 łyżki
Słodka Stronapracy. Muffinki wszystkim smakowały. Upiekłam je w mini wersji, z podwójnej porcji. Idealne na dwa gryzy! Orzechowe muffinki Składniki: 10 muffinek 100 g masła, roztopionego 2 duże jajka 150 brązowego cukru 2 łyżki kakao 60 ml mleka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 g zmielonych orzechów, u mnie laskowe 150 g pszennej mąki szczypta soli 1½ łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka(...)zmiksuj jajka z masłem, cukrem i waniliową esencją. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy jajeczno maślanej. Wymieszaj. Przygotuj 10 małych papierowych papilotek. Dodatkowo umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę palcami, tak aby się utworzyły małe okruszki. Posyp wierzch muffinek kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffinki przez około 15-20 minut. Sprawdź
codojedzeniamajonez i miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąka ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 – 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę maślaną
Domowy Smak JedzeniaNie ma to jak pyszne maślane babeczki wypełnione waniliowym, domowej roboty budyniem :) Dodatkowo udekorowane świeżymi owocami idealnie sprawdzą się na imprezę, urodzinki
Kuchenne WariacjeMuffinki jagodowo-kokosowe - pyszne połączenie! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórek kokosowych 2 jajka 1/2 szklanki mleka 100 g masła 1 szklanka jagód Sposób przygotowania: 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jajku i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem
Na Ciasteczkowych Papierachmascarpone - 200 ml śmietanki mocno kremowej - najlepsza tortowa 36% - 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym Śmietankę ubić z mascarpone. Dodajemy pokruszona chałwę. Łączymy mikserem na gładką masę (p.s. Ja lubię jak zostaje trochę większych kawałków chałwy ;) Schłodzić, po czym ozdobić dowolnie muffinki. Prawda, że pysznie? Smacznego łasuchy
Sajkofanka smakuMuffinki wyszły pyszne, nie za słodkie, wilgotne, z malinami, a do tego zdrowe i czekoladowe! Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych, żytnich, lub mieszanych 2 kopiaste łyżki
coolinarnysuche składniki: mąkę, proszek do pieczenia cukier biały i waniliowy oraz kakao. Do masy czekoladowej wlewamy mleko, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche z mokrymi, mieszając tylko do połączenia się składników. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy przez 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeni polewamy muffinki polewą czekoladową. Do muffinek idelanie pasuje herbatka
Aga w kuchnimasła 1 cukier waniliowy 10dag.masy marcepanowej 2 jajka 1.5 szkl.mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka szczypta soli cukier puder do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Masło utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym.Marcepan pokroić na maleńkie kawałki.Jajka,mleko i marcepan dodać do masła,utrzeć.Wsypać mąkę i proszek do pieczenia,wymieszać.Do papierowych foremek na muffinki nakładamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki