proszku do pieczenia cukier waniliowy Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Miksując wkładać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju. Nie przerywając ucierania, dodawać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Ciasto połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Przełożyć na blachę (20 x 20 cm). Piec ok.30 min w 180 st. C. Składniki na krem : 2 szkl. mleka
Banana Smileswszystko co Cię spotyka ma sens. Nie trać cierpliwości. Składniki na ciasto: 370g mąki pszennej 250g masła w temperaturze pokojowej 370g cukru pudru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50ml mleka 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy 5 żółtek, mleko, przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy mikserem
Kuchnia Pani WiosnyCukier 100 g Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Jajko 2 szt Masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy jajka, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mleko, mieszamy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto jest dosyć rzadkie, tak ma być. Przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki
W kuchennej krainiegram margaryny do pieczenia - 1/2 szklanki mleka - 4 jaja - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - garść żurawiny - garść borówek Margarynę ucieram z cukrem, dodaję jaja, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Starannie wszystko mieszam. Wylewam ciasto na blachę i wrzucam owoce. Piekę w temp. 170'C przez ok. 70 minut (termoobieg). Babeczka bardzo smaczna, a rewelacyjnie smakuje, kiedy podgryza się
Wielopokoleniowomnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem) 200 g mi ękkiego masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 całe jajka 100 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo : ok 400 g wydrylowanych czereśni Wykonanie: Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)czym studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodając po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta
Walijskie Pichcenieczęsto nie robię omletów, więc tym razem chciałam się trochę pobawić i wymyśliłam mini omlety. Składniki: Mini omlety: 2 jajka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia olej Mus truskawkowy: garść truskawek 2 płaskie łyżki jogurtu greckiego(...)miód Sposób przygotowania: Żółtko oddzielamy od białka. Białko ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie żółtko ucieramy z cukrem. Do masy żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Kolejno dodajemy ubite na sztywno pianę, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem jedną łyżką formujemy omleciki. Smażymy do lekkiego zarumienienia z obu stron. Oczyszczone i umyte truskawkami
Truskawkowa Fiestaciasto drożdżowe. Składniki : /w temp. pokojowej/ 200 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 3 jaka 180 g cukru pudru 150 g masła 1 szklanka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej po jednej łyżeczce aromatu migdałowego i waniliowego szczypta soli 100 g całych migdałów gruba posypka cukrowa Wykonanie(...)utrzeć miękkie masło z cukrem dodając stopniowo po jednym żółtku i aromaty. -Ucierając dodawać po trochę mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. -Na koniec dodać skórkę pomarańczową oraz ubitą pianę, delikatnie wymieszać. -Ciasto przełożyć do jednorazowej foremki / poj. 750 g /w kształcie colomby. -Wierzch posypać grubym
Zakamarki mojej kuchnirewelacyjna. Polecam :) Przepis z książki "Moje wypieki i desery". Bardzo dziękuje za inspirację :) SKŁADNIKI: CIASTO: 220 g mąki pszennej 200 g masła 2 jajka 120 ml mleka 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna (cały sok i cała skórka) zielony barwnik (tylko kilka kropel) KREM: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)nich miksować całość. 5. Dodać do dużej miski sok z jednej cytryny i startą skórkę. 6. Cały czas miksować i dodawać na przemian wcześniej przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. 7. Następnie dodać kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać. 8. Nagrzać piekarnik do 170 stopni. 9. Przygotować formę o średnicy 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć
Serce zamknięte w formie pysznościpołowy ( góra i dół ). Górę delikatnie odkładamy , w dole wydrążamy małą łyżeczką ” wanienkę : , do której trafi krem. Robimy to dokładnie , ale delikatnie. W rondelku gotujemy szklankę mleka , w reszcie rozrabiamy proszek budyniowy. Wlewamy do gotującego się mleka , słodzimy i doprowadzamy do zgęstnienia. Do gorącego dodajemy posiekaną kostkę do pieczenia Kasię i dokładnie rozprowadzamy , by się rozpuściła. Wrzucamy podprażone
Ostra na SłodkoSkładniki na 12 babeczek: 1,5 kubka mąki pszennej 125g masła 100g jogurtu naturalnego 2 jajka 3/4 kubka cukru 0.5 kubka mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 3 łyżeczki kakao w proszku Przygotowanie: Miękkie masło z cukrem miksujemy na jasny krem. Następnie do masła dodajemy jaja, mleko i jogurt, ponownie miksujemy. Po tym przesiewamy mąkę z proszkiem
Kuchnia Łukaszaszczególnie że był na nie sezon. Przygotowuje się je bardzo prosto, są smaczne i świetnie pasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju roślinnego ulubione owoce (2 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy słodkie ciasto) – ja nie dodawałam Przygotowanie (20-30 min): W pierwszej kolejności(...)wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do miski, dodajemy całe jajko i dolewamy mleko mieszając. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite, bez grudek. Jego konsystencja ma być gęsta, tak aby „ciągnęło się” po zanurzeniu w nim łyżki lub widelca. Smażymy na patelni teflonowej bez dodatkowego tłuszczu na średnim ogniu, aby ciasto wyrosło. Delikatnie przewracamy na drugą
PastelFoodciasto jest bardzo smaczne.No i ta kruszonka którą bardzo lubię. Składniki: 1 kostka margaryna 1 i 3/4 szk cukier 2 szk mąka pszenna 1 szk mleko 5 szt jajka 2 łyżeczki proszek do pieczenia 3 łyżeczki cukier waniliowy 1 kg rabarbar 5 łyżek cukier 1 szt budyń waniliowy Przygotowanie: Pokrojony rabarbar na 1,5 cm kawałki zasypać cukrem(...)odłożyć na około 20 min.Przed dodaniem rabarbaru do ciasta dodać budyń i wymieszać.Margarynę, cukry i mąkę zagnieść na kruszonkę.Odłożyć 1,5 szklanki kruszonki.Jajka zmiksować z proszkiem do pieczenia i mlekiem,dodać do kruszonki i wymieszać łyżką(nie miksować)ciasto powinno mieć niejednolitą konsystencję .Ciasto wylać na blachę z brzegami wysmarowaną margaryną. Na ciasto wyłożyć rabarbar wymieszany z budyniem
Ala piecze i gotujeTort Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej (zawiera gluten) pół szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki oleju 4 łyżki agawy 3/4 szklanki mleka ryżowego Składniki na krem: pół szklanki kaszy jaglanej 10 łyżek wiórek kokosowych 2 łyżki(...)agawy Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dżem truskawkowy Barwnik BIO Ciasto: Do miski wsypałam mąkę orkiszową, ryżową i gryczaną. Dodałam proszek do pieczenia, olej, mleko ryżowe oraz agawę. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na dwie części. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam część ciasta. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik
nietadietaJabłka z cynamonem w delikatnym, lekko sezamowym cieście i cukrowej posypce – pomysł na ciepłe śniadanie lub deser. 2 jabłka 90 g mąki pszennej 90 ml mleka 1 jajko ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ½ szklanki drobnego cukru do wypieków 4 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka cynamonu olej do smażenia Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na ósemki, a każdą(...)nich przekroić jeszcze na 2 plasterki. Jabłka posypać cynamonem. Jajka zmiksować z mlekiem szczyptą soli. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sezam i jeszcze raz zmiksować. Na patelnię wlać olej (około 1 cm ), rozgrzać go i utrzymywać temperaturę na średnim ogniu. Jabłka maczać w cieście i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik
Trzeci talerzbiszkopt z jabłkami i budyniem Biszkopt z jabłkami i budyniem SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -9 szt kakao -2 łyżki proszek do pieczenia -1 łyżka cukier -3/4 szkl mąka -6 łyżek sól tłuszcz MASA BUDYNIOWA budyń waniliowy -2 opak mleko -3 szkl cukier -4 łyżki margaryna palma-1 kost MASA JABŁKOWA galaretki pomarańczowe -2 opak jabłka -1 kg masło(...)rozmieszać. MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 2 szkl mleka, dodać cukier i kostkę margaryny, zagotować. W pozostałej szklance mleka, rozmieszać budynie. Na gotujące się mleko , wlać rozmieszany proszek budyniowy, zagotować mieszając. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa jabłkowa masa budyniowa biszkopt Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. (function
Kuchnia DanusiIlość porcji: 8 Czas przygotowania: 5 minut + 15-20 pieczenia + 15 ozdabianie Składniki: Na ciasto: 130g masła ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Łyżeczka proszku do pieczenia Na ozdobienie: 100g czekolady białej ( tabliczka) 50g czekolady gorzkiej (1/2 tabliczki) Czerwony barwnik 2 łyżka masła 3-4 łyżki mleka Masło o temperaturze pokojowej(...)mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie ciągle ucierając dosypujemy cukier i dodajemy jajka, jedno po drugim. Dalej ucierając dorzucamy wanilię. Wyłączamy mikser. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy mleko. Całość mieszamy dokładnie szpatułką. Sylikonowe formy* smarujemy lekko masłem, wykładamy ciastem (do 2/3 wysokości) i pieczemy w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Czas pieczenia to około
Kolizje Smakówsłoik powideł śliwkowych lub kwaskowego dżemu Beza: 4 białka 30 dag cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła 3 łyżeczki śmietany 18% Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia i amoniak mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki miękkiego masła i zagniatam ciasto. Formuję kulę, zawijam w folię spożywczą(...)wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225'C na jakieś 10-15 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aby wystygło. Z mleka odlewam pół szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym rozprowadzam proszek budyniowy i wlewam na gotujące się mleko. Budyń przykrywam folią spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec
Ciasteczkowy Potwórcynamonu 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 100 g białej czekolady 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe (po 40 g) 3 łyżki cukru 3 białka 3 łyżki cukru Szczypta soli Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. Dodać cukier, pokrojoną margarynę i śmietanę. Całość dość szybko zagnieść na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie(...)dodać pokruszoną białą czekoladę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na dno tortownicy. 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części rozpuścić budynie. Gdy mleko wrze przelać proszek budyniowy i zagotować. Budyń wyłożyć na jabłka. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Masę przełożyć na budyń. Część ciasta, które zostało
VioletoweKucharzenieupiekę tą prostą i niezbyt pracochłonną babkę (jak tylko nazbieram trochę białek :) Składniki: 3 szklanki mąki 8 białek 2 niepełne szklanki cukru 250g masła 82% (stopionego) ¾ szklanki letniego mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Z białek ubijamy sztywną pianę, po czym dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy chwilę, aż cukier się rozpuści. Następnie wlewamy(...)powoli roztopione, prawie zimne masło i mleko (najlepiej rozpuścić masło i wlać do niego zimne mleko, wtedy będzie miało odpowiednią temperaturę, by dodać je od razu do ciasta), na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do dwóch foremek na babki (około 11 x 25cm), wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą lub grysikiem. Babki pieczemy około
Smakowy RajSkładniki na ciasto:3 jajka 150 g cukru 150 g roztopionego i wystudzonego masła 150 ml mleka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350 g mrożonych wiśniSkładniki na krem: 400 ml mleka budyń o smaku waniliowym 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny(...)oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Po ubiciu wlać powoli roztopioną margarynę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać a następnie na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Przygotować blaszkę
Świat Ciastałyżka cukru waniliowego 1 olejek rumowy spirytusowy 1 - 2 łyżek kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 4 - 5 mandarynek lub 1 puszka mandarynek 2 łyżki wody Krem: 250 g margaryny do kremów 2 budynie waniliowe 1 łyżka cukru waniliowego 1 / 2 litra mleka 3 / 4 szklanki cukru Dekoracja: 1 / 2 tabliczki startej czekolady gorzkiej Przygotowanie: Świerze mandarynki(...)pieczenia przełożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch ułożyć gęsto mandarynki. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. przed upieczeniem po upieczeniu Krem - z mleka, budyniu w proszku zagotować budyń. Wystudzić. Następnie margarynę do kremów utrzeć z cukrem na puszystą masę dodając stopniowo cukier. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka
Ciastka - domowe słodkościszczypta soli 1/2 szkl. letniego mleka kilka nitek szafranu (4-5) Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia, szafran wymieszać z letnim mlekiem. Do masy maślanej dodać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksować masę. Cały czas miksując, na wolniejszych obrotach dodawać 1/3 składników suchych, następnie po chwili połowę mleka
Moje domowe kucharzenie