mleko w proszku - 9321 przepisów (strona:259/622)

490. W świątecznych smakach. 160

proszę, wyszły mi chyba jedne z najgrubszych placuszków w życiu :D  Składniki: (inspiracja) 50g mąki 100g masy makowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia białko/jajko kapka mleka cynamon szczypta soli aromaty np.pomarańczowy, waniliowy, rumowy ew. coś do posłodzenia Jajko miksuje razem z masą makową. W drugiej miseczce łącze pozostałe składniki. Mieszam zawartość obu miseczek

More food, love and dreams
496. Makowe gofry 160

dzisiaj kierunek Warszawa, Stare miasto, lodowisko :3 Składniki: 50g mąki czubata łyżeczka kakaa 70g masy makowej łyżka  rozpuszczonego masła jajko/białko  30ml mleka szczypta soli, cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. aromaty coś do posłodzenia Mokre składniki miksujemy ze sobą. W drugiej miseczce łączymy pozostałe składniki. Mieszamy ze sobą obie miseczki i smażymy gofry w dobrze nagrzanej

More food, love and dreams
559. Kokos, marchewka. Karmelizowana czekolada. 183

wolne. Boże ja ja już chcę świeżych truskawek, malin, borówek, w ogóle lata...  Składniki: 30g mąki 20g maki kokosowej jajko 60ml maślanki 40-60ml mleka* łyżka  roztopionego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mała marchewka starta na drobnych oczkach coś do posłodzenia, szczypta cynamonu Wszystkie składniki mieszamy i smażymy w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. *im więcej dacie

More food, love and dreams
595. Kakaowo-kawowy. 126

przypomniałam sobie o dodaniu soli do chleba po wyjęciu go z piekarnika .. Przepis: 2 jajka 25g mąki żytniej 10g kakaa łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki mleka coś do posłodzenia cynamon, aromat Suche składniki przesiewam do miseczki.Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli., zmniejszam obroty i dodaję żółtko. Delikatnie wsypuje mąkę i wlewam

More food, love and dreams
619. Gofry z .... .ziemniakiem? 148

ziemniakiem będą takie dobre *.* Wytrawnie się coś tu zrobiło, ale jak pysznie :3 Składniki: 100g ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków 50g mąki 70-80ml mleka jajko łyżka rozpuszczonego masła 1/2 proszku do pieczenia szczypta sody sól, pieprz, zioła Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy i łączymy z resztą składników. Delikatnie łączymy z ubitym białkiem. Pieczemy

More food, love and dreams
626. Jaglane gofry. 131

Warszawie, na spektakl "Najdroższy" to naprawdę polecam, świetnie się wczoraj bawiłam. Składniki: 25g mąki 25g* ugotowanej kaszy jaglanej jajko łyżka roztopionego masła 1-2 łyżki mleka(10-20ml)** 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej aromat, szczypta soli, cynamon coś do posłodzenia Wszystkie składniki mieszamy i pieczemy w dobrze rozgrzanej i wysmarowanej tłuszczem gofrownicy. *waga przed ugotowaniem

More food, love and dreams
Szarlotka z budyniem 355

SKŁADNIKI: ciasto: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 3 żółtka, 125 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. krem: 1 litr mleka, 3 budynie waniliowe bez cukru, 5 łyżek cukru, ziarenka z 1/3 laski wanilii. dodatkowo: 7 jabłek, 125 g masła, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka (osobno białka i żółtka), 200 g płatków migdałowych. Przygotowanie:    Miękkie masło zagniatamy

Aga w kuchni
Bajaderka 178

niedługą chwilę :) Składniki na ciasto: 500 g mąki (ja dałam 600-650g) 250 g margaryny 200 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 szkl. mleka 3,2% (ja dałam 2%) 1 łyżka kakao 100 g orzechów (u mnie włoskie) 100 g rodzynek 100 g wiórków kokosowych 1 zapach rumowy (dałam pomarańczowy) 5 łyżek cukru

charlotte gotuje
Nutellowe babeczki 247

bardzo smaczne babeczki. Bo kto z nas nie lubi kremu czekoladowego? Składniki 2 łyki. mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki mleka 2-3 łyżki Nutelli szczypta proszku do pieczenia.  Wszystko umieszczamy w  misce, mieszamy  i wlewamy do  foremek. Pieczemy  20 min w 180 stopniach. Gotowe i pysznie czekoladowe. Polecam

Malinowe Pocałunki
Pijana śliwka 208

temat tego ciasta Składniki: Ciasto: 250 g masła 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 5 jaj 3 łyżki kakao 6 łyżek jogurtu naturalnego łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru kostka masła polewa: 0,5 kostki masła 3 łyżki kakao 4 łyżki śmietany 4 łyżki cukru pudru łyżeczka żelatyny Dodatkowo

ciastkarnia na kruchym spodzie
Stefanka 352

Składniki: Ciasto 3,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru  2 jajka 50 g margaryny 4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3/4 l mleka 7 łyżek kaszy manny 1 szklanka cukru 200 g masła ekstrakt waniliowy lub migdałowy Polewa: pół kostki margaryny  pół szklanki cukru 1,5 łyżki wody 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto Zagniatamy

Gorący kąsek
Bomba piernikowa 145

kandyzowanymi:), ja obowiązkowo dodałam świeżą miętę, bo uwielbiam to ziółko do wszystkich deserów!.   Składniki na bombę piernikową: 4 jaja łyżka masła 1/2 szklanki miodu szklanka mleka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do pierników tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Składniki na bezę: 2-3 białka 5-7 dag cukru

Apetyczna babeczka
Rafaello – ciasto bez pieczenia 59448

wiórek kokosowych od Skworcu  2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki Wykonanie Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje.   Do tak ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać 150 g wiórek, wymieszać łyżką

Z Kuchni Do Kuchni
Fale dunaju 214

smaczny, polecam:)  Składniki na blachę 32 cm na 35 cm 6 jajek 250 g cukru 250 g masła 400 g mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Klasyczne babeczki 178

Składniki (na 12 babeczek): 1/2 kostki margaryny do pieczenia (125g) 2 jajka 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś 5 minut na najwyższych obrotach, po czym dodajemy cukier(...)miksujemy 3 minuty. 2. Mikser przełączamy na średnie obroty. Mąkę łączymy proszkiem, sodą i solą i przesiewamy. Dodajemy w 3 partiach do miksera na przemian z mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty). 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Papilotki wkładamy do formy

My Culinary Art