tego na co macie akurat ochotę. Składniki na podstawowy przepis : (na ok 12 sztuk) 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina aromatu waniliowego 1 szklanka mleka lub maślanki ok 1/3 szklanki roztopionego tłuszczu lub oleju 2 jajka Do miski wrzucamy najpierw suche składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, aromat , a następnie(...)dodajemy mokre składniki czyli olej lub masło, jajka, mleko lub maślankę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką , nie używam miksera. Ciasto ma być lekko grudkowate. Ciastem napełniamy papilotki ułożone w formie do wypieku muffinek, najlepiej do 2/3 wysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę
Aromatyczne Podróżewiórków kokosowychSzczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyGarść niesłodzonej żurawiny1/3 szkl. stewi w proszku lub 3/4 szkl. cukru brązowegoPrzygotowanie:Jajka rozbełtać z oliwą oraz mlekiem kokosowym.Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, cukrem, proszkiem, wiórkami i szczyptą soli.Suche składniki połączyć z mokrymi.Przełożyć do papierowych foremek.Udekorować żurawiną.Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.Jedna babeczka ma ok. 146 kcalBabeczka
Czarnawisienkamąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4 łyżki, banan 4 nieduże, rabarbar 2 szklanki, cukier 3 łyżki jajka "L", olej, mleko, cukier dobrze rózga roztrzepać wsypać mąkę z proszkiem, kakao i rózgą wymieszać tylko do połączenia składników /nie za długo mieszać/ - ciasto ma być dość gęste forma silikonowa z kominkiem 24 cm - na dno nałożyć
W Mojej Kuchni Lubięproszku do pieczenia Przygotowanie : Można zblendować blenderem lub w młynku wiórki, płatki i cukier, można natomiast również po prostu połączyć w kubku wiórki, płatki, cukier i proszek do pieczenia, następnie dodać mleko, jajko i energicznie wymieszać, wstawić do mikrofalówki na około 2-3 minuty (w zależności od mikrofalówki i grubości kubka) będziecie widzieć jak ciasto rośnie, ewentualnie można sprawdzić
zdrowa vege kuchniazimnego masła roślinnego (użyłam kokosowego) duża łyżka cukru 100 g rodzynek 200 g puree z dyni (można zastąpić puree z marchewki) pół łyżeczki soli 2 łyżki mleka roślinnego 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 zblendowany banan Przygotowanie: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać z solą i cukrem. W drugiej misce wymieszać puree z dyni, banana
greenscarfOd dawna planowałam zrobić rogaliki drożdżowe i w końcu udało mi się jak spędzałam urlop z Rodzinką. Przepis stanowczo nie nadaje się dla dwuosobowej rodziny;)! Trzeba
UgotujmyTo.pldelikatnemu kremowi budyniowemu nie można się oprzeć. A Wy znacie, lubicie to ciasto? Ciasto: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao 4-5 jabłek Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem i powoli dodajemy żółtka, a następnie pianę z białek i mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mleko i mieszamy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (23x35 cm) wykładamy na przemiennie ciemne i jasne ciasto, tak by uzyskać wzór szachownicy. Obrane jabłka kroimy w plastry i wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C Krem: 1 budyń śmietankowy 1/2 litra mleka
Cynamonowe szczęściedlatego warto przygotowywać wypieki na bazie mleka i masła”. Składniki (12 szt.): 110 g cukru pudru, 200 g masła, 120 ml mleka, 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szczypta soli, 100 g masy marcepanowej, 5 kropel ekstraktu migdałowego, cukier puder do posypania babeczek. Przygotowanie: Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i łączymy z ciepłym mlekiem, intensywnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą (tzw. suche składniki). Jajka dobrze ubijamy, stopniowo dodajemy ekstrakt migdałowy , cukier z wanilią i cukier puder. Dodajemy masło z mlekiem
Moniki Smakołykiupiec do kawy muffiny czekoladowe , albo upiec muffiny śniadaniowe . Muffinki z porzeczką 12 sztuk Składniki: 130 g czerwonych porzeczek 100 g masła 2 jajka 125 ml mleka 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 50 g białej czekolady, u mnie różowa 2 łyżki cukru pudru szczypta soli do smaku Nastaw piekarnik na 180ºC. Formę(...)muffiny wyłóż 12 papilotkami. Porzeczki opłukaj, osusz i usuń z nich szypułki. Roztopione i przestudzone masło roztrzep z jajkami i mlekiem za pomocą trzepaczki balonowej. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wlej mokre składniki, dodaj porzeczki i delikatnie wymieszaj masę szpatułką. Na koniec dodaj grubo pokrojoną czekoladę i lekko przemieszaj masę. Napełnij papilotki masą
codojedzeniaSkładniki: jajka 3 sztuki, mleko 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, budyń czekoladowy 2 opakowania, wiórki kokosowe 4 łyżki, truskawki(...)mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, łyżeczką masła i wlać budyń wymieszany w 200ml mleka, mieszając zagęścić i dobrze wystudzić jajka "L", olej, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać, wsypać mąkę, proszek, sodę, wiórki kokosowe i tylko parę razy wymieszać dość gęste ciasto silikonowa forma z kominkiem 24cm - na dno dać połowę ciasta i 1/3 część truskawek - jak są duże
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 gram masła 1 szklanka mleka 2 jajka 250 gram twarogu 1 żółtko cukier waniliowy Wykonanie: Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszać. Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko ubić trzepaczką z jajkami. Dodać ostudzone masło. Składniki suche wymieszać z mokrymi. Twarożek, żółtko i cukier waniliowy zmiksować blenderem na gładką masę. Do papilotek wkładać
Kuchnia smakówSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 150g margaryny 2 jaja 1 szklanka cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego (16g) 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 szklanki mleka 1 szklanka startych jabłek Wykonanie: - margarynę utrzeć z cukrem, dodać jaja, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, sól i cukier wanilinowy - podczas miksowania dodać
Smakołyki Berenikipewno do wszystkich uczestniczek akcji. 12 dag masła ½ szkl. cukru 1 jajko 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić je do lodówki na co najmniej godzinę.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wycinać z niego dowolne kształty
Moje domowe kucharzeniesposób jeszcze w innych wariantach! składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki wody 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 2 l mleka 500 ml jogurtu greckiego 5 jaj 1 szkl cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g masła ponadto: sok z całej cytryny skórka otarta z jednej(...)pomarańczy łyżka kakao 1/2 kieliszka spirytusu 75 g posiekanej czekolady polewa: 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady kilka łyżek mleka garść posiekanych bakalii Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Upiec, po wyjęciu z piekarnika upuścić
6niebokruche 250 g cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g karob mielony lub kakao 1 łyżeczka wiórki kokosowe 3 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone 1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżki krem kokosowy: mleko kokosowe puszka 400 ml skrobia kukurydziana 5 łyżek masło lub margaryna bezmleczna 125 g cukier(...)żółtka. Zamiast mieszanki bezglutenowej Mix C można użyć skrobi kukurydzianej (2/3) z drobno mieloną mąką kukurydzianą (1/3). Przygotowanie: ciasto: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego. Wyrobić ciasto, po połączeniu składników dosypać wiórki kokosowe i wymieszać. Wykleić warstwą ciasta
głodny alergik