mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:574/774)

Nafaszerowana papryczka ;) 155

mała marchewka - kawałeczek selera - 2-3 fasolki szparagowe - 1 mała cebula - świeże listki bazylii i oregano - natka pietruszki - 1 łyżka oleju rzepakowego - ok. 50 g piersi z kurczaka - 1 jajko - sól do smaku PS .: Tak na prawdę papryczkę można nafaszerować niemalże każdymi warzywami, wszystko zależy od upodobania i od zawartości lodówki :D Przygotowanie: Potrzebne warzywa obieramy i kroimy(...)konieczne, dodajemy troszkę oleju bądź podlewamy wodą). I tak dusimy ok. 15 minut. Następnie wierzch papryczki ścinamy i wydrążamy z niej środek. Na dole układamy pokrojone w kostkę mięso, lekko osolone, na którego wierzch dodajemy farsz ( być może farszu wyjdzie za dużo, wtedy nie zostanie nam nic innego jak jego skosztowanie :D). Papryczkę przykrywamy jej wierzchem i wstawiamy do nagrzanego

Zdrowie na języku :P
Indyk w sosie w zielonym sosie curry 160

Takie danie można serwować z makaronem lub ryżem. Smacznego Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać pastę curry i chwilkę smażyć aż poczujecie jej intensywny zapach. Cebulki

Kuchnia Pokoleń
Meksykańskie pierogi empanadas 363

masła szczypta soli Jajko do smarowania czarnuszka do posypania Farsz brokułowy 1/2 brokuła 1/2 opakowania fety sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Farsz mięsny 1 podwójny filet z kurczaka 1 kartonik pokrojonych pomidorów 1 cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki oleju kumin, pieprz, sól, curry, chilli, 2 zgniecione ząbki czosnku Sposób przygotowania ciasto Składniki zagniatamy na sprężyste ciasto. Ciasto wałkujemy(...)stopniach ok 20 min do zrumienienia. Farsz mięsny Filet oczyszczamy z błonek i chrząstek i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę. Jak cebulka się zeszkli dodajemy mięso. Smażymy mięso na złoty kolor, dodajemy przyprawy, fasolę i pomidory. Dusimy jeszcze ok 10-15 min. Farsz powinien być gęsty. Farsz brokułowy Brokuł gotujemy na parze do miękkości. Ostudzony brokuł rozgniatamy

Mieszam w Garnku
Warszawska podróż kulinarna do Włoch w restauracji Presto Pizzerii - Trattoria - dobry sposób na poprawę humoru 177

ricottą i pomidorami), włoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam(...)Lokal oferuje im kartę z daniami przystosowanymi do gustu dzieci podawane w mniejszych porcjach. Bruschetta z pomidorkami i bazylią posypana parmezanem Penne w sosie na bazie sera mascarpone z kurczakiem, pomidorami i chilli Crema Catalana J eśli chodzi o smak to dania , które spróbowałam bardzo mi smakowały. Dania są smaczne, dobrze przyprawione, a porcje solidne. Kocham włoską kuchnię, a dania

Projekty ze smakiem
Piersi kurczaka z marchewką i fasolką szparagową 336

jest idealna do dań z kuchni chińskiej. Poniższe danie będzie świetne dla osób, które lubią lekkostrawne posiłki.  Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 250 g fasolki szparagowej zielonej 3 średniej wielkości marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek(...)cienkie słupki. Fasolkę obrać (ewentualnie przeciąć na pół) i ugotować we wrzącej wodzie. Odcedzić. Na dno woka wlać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy będzie dobrze rozgrzana to dodać mięso. Przesmażyć i przesypać na talerz. Na dno woka ponownie wlać trochę oliwy z oliwek. Przesmażyć czosnek i marchewkę. Gdy marchewka zmieni kolor i zmięknie to dodać fasolkę szparagową oraz przesmażone mięso

Ugotować
PAPRYKA FASZEROWANA KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ 210

pierś kurczaka z pomidorami i serem. Składniki:   3-4 papryki czerwone podwójny filet z kurczaka op mozzarelli(kula) 2-3 pomidory ser żółty przyprawy wg uznania Fileta z kurczaka należy umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w mniejszą kostkę.Przyprawić wg uznania- u mnie 2 duże ząbki czosnku i pikantna przyprawa do drobiu.Odczekać chwilę by smaki się przegryzły(...)niewielkiej ilości oleju.Mozzarellę pokroić w małą kostkę,zaś żółty ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach wg uznania.Pomidory sparzyć wrzątkiem,usunąć skórkę i pokroić w kostkę. Usmażone mięso mieszamy z pomidorami ,połową mozzarelli i połową żółtego sera.Możemy doprawić czosnkiem,pieprzem,bazylią. Tak przygotowaną masą faszerujemy papryki,posypujemy resztką żółtego sera i mozzarelli,ewentualnie bazylią. Papryki pieczemy w 180stC

Niespełnione zdolności kulinarne
Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 193

rozgrzewającym dodatkiem świeżego imbiru i papryki.Polecam dla osób lubiących bawić się smakami i zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego(...)cytryny natka pietruszki Sposób przygotowania 1. Makaron gotuję w osolonym wrzątku all dente z dodatkiem szczypty szafranu-ewentualnie możemy zastąpić drogi szafran kurkumą.Odcedzam trzymam w ciepłym miejscu. Mięso myję ,dzielę pierś na dwie części wzdłuż osuszam ręcznikiem papierowym nacieram solą i pieprzem kolorowym z każdej strony. 2. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i obsmażam pierś na rumiano,następnie dodaję

Wanilia i Kardamon
Galaretka mięsna-jajka 460

Pierwszy raz przygotowałam te jajeczka na Wielkanoc kilka lat temu. Rodzina i goście byli mile zaskoczeni tak efektowną przystawką. Nie dość, że doskonale smakuje to jeszcze

Smakołyki Asi
Rolada drobiowa z serem i bazylią 227

sera żółtego ( gouda ) świeża bazylia , pęczek lub mała doniczka sól , pieprz do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej Ser, ścieramy na tarce o grubych oczkach . Filety z piersi kurczaka rozklepujemy , tak jak na schabowe , niezbyt cienko . Rozkładamy na folii spożywczej , tworząc z nich prostokąt ( płasko, jeden przy drugim , tak żeby na siebie zachodziły ) . Solimy , pieprzymy do smaku całą powierzchnię(...)zwłoki w dywan Całość owijamy ciasno folią spożywczą , zakręcając końce i podwijając je pod siebie . Układamy na blaszce do pieczenia , podlewamy wodą , tak ,żeby sięgała na 1 cm wysokości mięsa . Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 C piekarnika i parzymy , obracając co jakiś czas , żeby mięso równo dochodziło . Parzymy , około 60 minut . Wyjmujemy z piekarnika , po przestygnięciu , wstawiamy do lodówki

Ogrodnik w podróży
Krupnik czyli gęsta, sycąca zupa 141

Lubicie zupy? Ja muszę się przyznać, że średnio. Jednak zawsze kiedy nadchodzi jesień, zaczyna robić się ponuro i zimno, talerz ciepłej zupy sprawia mi dużą przyjemność

Polska Zupa
Przepis na Rosół Drobiowy 276

lubimy możemy dodać: kawałek kapusty włoskiej lub młodej – około 120 g 2 grzybki suszone zielenina do posypania rosołu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Rosół drobiowy Przygotowanie: Umytego kurczaka wkładam do garnka. Dodaję pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszone grzybki. Dodaję oczyszczone i umyte warzywa, warzywa kroję na mniejsze kawałki (oprócz kapusty którą dodaję w jednym kawałku). Cebulę obieram tylko(...)wbić na widelec i opiec nad ogniem i następnie dodać do zupy. Całość zalewam zimna wodą. Gotowanie rosołu: Rosół gotuję od 90 minut do 120 minut w zależności jakiego mięsa użyję ale dłużej niż 2 godziny nie zdarza mi się go gotować. Gdy rosół się zagotuje to zmniejszam płomień i gotuję na małym ogniu tak żeby rosół tylko delikatnie się

Uwaga Babcia Gotuje
Rosół Domowy 208

Rosół to zupa idealna jako baza do dań i innych zup. Gościł w moim rodzinnym domu zawsze w niedzielę, więc moje wspomnienia z nim związane są

ChilliJemy
Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie 176

Składniki udka z kurczaka, 4-5 szt miód płynny, 3 łyżki musztarda sarepska, 5 łyżek czosnek granulowany, 1 łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczka pieprz, 1/2 łyżeczki olej, 2-3 łyżki Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Udka myjemy, osuszamy i nacieramy dokładnie marynatą. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy(...)godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Pieczemy udka przez około 1 do 2 godzin w temperaturze 180st, podczas pieczenia kilkokrotnie podlewamy mięso sokiem wytopionym podczas pieczenia lub odrobiną bulionu drobiowego

Gotowanie moimi oczami
Piersi z kurczaka w cieście 177

smaku posiekaną zieloną pietruszką, jak się zacznie je jeść to nie można skończyć ;) zachwycają gości. Tu akurat podane z mizerią więc i na nią podam przepis. Składniki: pierś kurczaka mąka jajko woda lub mleko pęczek zielonej pietruszki łyżka wegety pieprz masło Generalnie dokładnych miar nie mam w tym przepisie bo robię to na oko ;) Pierś myjemy i kroimy w małe(...)posiekaną natką pietruszki (ja daje jej bardzo dużo), dodajemy też wody lub mleka i mieszamy. Ciasto ma mieć konsystencje bardzo gęstego ciasta naleśnikowego, ja mieszam je już razem z mięsem za pomocą widelca. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąkę, jeśli za gęste dodajemy wody lub mleka. Smażymy na maśle na nie za dużym płomieniu. Pierwszy usmażony kawałek smakujemy

Pelusiowa Kuchnia
Udka w glazurze sojowo - miodowej 197

Udka w glazurze sojowo-miodowej Udka, które dziś proponuję, zrobicie błyskawicznie, więc można je spokojnie zaserwować jako codzienny obiad, ale uwierzcie mi, że ich wygląd i

na moim stole...