mięso z kurczaka - 11609 przepisów (strona:448/774)

Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką. 165

Grillowany kurczak. Składniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -4 łyżki oleju słonecznikowego -3 łyżki soku z cytryny -2 łyżki miodu -2 ząbki czosnku -pieprz Sposób przygotowania: Obieramy czosnek i przeciskamy przez prasę. Następnie mieszamy wszystkie składniki marynaty i nacieramy nią mięso. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na patelni do grillowania na średnim ogniu. Sałatka. Składniki: -czerwona papryka -czerwona(...)kroimy w cienkie plastry. Czerwoną paprykę kroimy w grubsze paski i grillujemy na patelni do grillowania. Na talerzu układamy sałatę i cebulę. Następnie polewamy dressingiem i na wierch układamy kurczaka i grillowaną paprykę. Smacznego

Magia jedzenia.
Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 319

niezależnie od ilości zjedzonego curry, cały czas mieć ochotę na więcej. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru(...)Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek, cebulę, imbir i pozbawioną nasion papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane warzywa. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Na patelnię z warzywami dodajemy kawałki kurczaka i lekko podsmażamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik

Smakowity Blog Kulinarny
Smażony kurczak z mango 134

podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Mięso odkładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki kroimy na plasterki, imbir obieramy i siekamy, papryczkę pozbawiamy nasionek i drobniutko siekamy. Wszystko przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie obieramy mango i kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelnię z warzywami wkładamy smażonego kurczaka, dodajemy przyprawy i sos, wrzucamy mango

Kulinarne przygody Gatity
PIERŚ Z KURCZAKA W DOMOWYM PAPIRUSIE 1252

pierś z kurczaka w papirusie" firmy - wiadomej :)  Pierś przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna.  Nakład czasu i pracy - praktycznie żaden, tym bardziej więc zapracowane panie domu powinny skorzystać z tego przepisu.  Podpowiem jeszcze, że najlepiej przygotować sobie taki filet wieczorem, zawinąć w papier z przyprawami, a następnego dnia tylko usmażyć.  Mięso przez(...)blogu  Tysiąc Smaków , i  tutaj   i na wielu innych bogach, ale nie będę już się bawiła w stawianie linków.  Składniki: 1 podwójn y filet z kurczaka sól pieprz ziołowy tymianek słodka papryka pieprz ziołowy olej lub oliwa z oliwek Dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie:  Filet kroimy pół wzdłuż, otrzymując dwa płaty piersi. Przygotowujemy sobie

Walijskie Pichcenie
Rolada z indyka z papryką i marchewką 273

łyżeczki pieprz ziołowy 0,5 łyżeczki marynata do kurczaka z rozmarynem i pieprzem cayenne 1 łyżeczka czosnek 3 ząbki olej 3 łyżki musztarda francuska 1 łyżka do posmarowania Przygotowanie:Marynata: czosnek obrać rozetrzeć z solą włożyć do miseczki dodać pozostałe składniki marynaty i wymieszać . Pierś oczyścić umyć i osuszyć . Mięso porozcinać żeby powstał płat mięsa , lekko rozbić . Połową marynaty posmarować

Ala piecze i gotuje
Pizza na razowym spodzie z kurczakiem, szpinakiem i oliwkami 172

ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 1-2 godziny. Farsz: Piersi z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić je w drobną kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Następnie polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Rozgrzać patelnię, przełożyć na nią mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Gotowe mięso przełożyć na sitko, żeby(...)piekarnika posmarować oliwą i na każdej wyłożyć gotowy placek pizzy. Każdy placek posmarować koncentratem pomidorowym, po czym posypać ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Na pizzach wyłożyć równomiernie szpinak, następnie kurczaka i oliwki. Włożyć do piekarnika i piec 25 minut (ja piekłam każdą pizzę osobno). Po tym czasie pizzę wyciągnąć, posypać serem i ponownie włożyć do piekarnika na około 4 minuty

Passions hobbies life
Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 291

patelni na średnim ogniu. Gdy zaczyna wrzeć, kładziemy na nie paski kurczaka – w miarę możliwości każdy osobno. Następnie zalewamy całość winem i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie bez przykrycia aż do odparowania wina kilka razy mieszając. Gdy wino odparuje, zmniejszamy ogień z powrotem do średniego. Liście szałwii układamy obok mięsa i smażymy całość przez 1, maksymalnie 2 minuty często mieszając. Mięso(...)przykrywamy. W międzyczasie gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki oliwy. Koniec gotowania makaronu powinien przypaść na krótko po zakończeniu smażenia mięsa. Dodajemy wówczas do mięsa i szałwii osączony z wody jeszcze gorący makaron – partiami razem z parmezanem. Mieszamy bardzo dokładnie całość, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Potrawę podajemy natychmiast na ciepło udekorowaną dodatkowymi listkami

Kulinarna Pokusa
Grillowane Kotlety z Indyka 146

Pyszne i zdrowsze niż gotowane są grillowane warzywa (np. cukinia, papryka, pomidory), gdyż zachowują wszystkie cenne substancje, które bezpowrotnie „uciekają” podczas gotowania. Warto pamiętać, by nie spiekać nadmiernie potraw – mięso i warzywa muszą być upieczone, ale jednocześnie pozostać soczyste i kruche." Moja opinia: Jeżeli mój syn mówi mi, że chce kiełbaskę z grilla to mu ją dam. Pod warunkiem(...)mając nawet 1.5 roku chętnie podjadał grillowane piersi z kurczaka czy też łososia. Były one przyrządzone przeze mnie. Uwielbia wszelkiego rodzaju grillowane kotleciki typu burgery- jestem wtedy wstanie przemycić do nich wszystko. W sezonie jesienno zimowym korzystam z grilla elektrycznego.  Kilka zasad grillowania z dziećmi: Przed przygotowaniem myj ręce, mięso, owoce i warzywa. Mięso rozmrażaj w lodówce. W upalny

ClauditteMissCooking
CO MOŻE USŁYSZEĆ WEGETARIANIN (LUB SEMI-WEGETARIANIN)? 221

umieć przyrządzić wszystko, bez znaczenia, czy to je, czy nie. 3. Ryba to też mięso. Brawo! Wygrałeś/-aś tygodniową wycieczkę na Karaiby. Patrz pkt. 1 - nie będę się przecież powtarzać. 4. Nagle stałaś się miłośniczką zwierząt? Pf. Nie o to chodzi. Ty jesz świnki, krówki, kurczaki i króliki, a czy to oznacza, że ich nienawidzisz? Nie. Błagam choć o odrobinę(...)zapominaj, że schabowy, którego jadłeś dziś na obiad, jeszcze kilka dni temu biegał i chrumkał. Oko za oko, ząb za ząb i mamy 1:1. 7. Ryby to nie mięso. Pomijam fakt, że ryby zjadam, rzadko, ale zdarza mi się. I nawet ja, wegetarianka wiem, że to mięso. Bosh, czego Was uczyli w szkole? 8. To, co Ty właściwie jesz

W kuchni Karmel-itki
Pieczone skrzydełka z burakiem i kaszą bulgur 181

Bardzo lubię skrzydełka, buraki i kaszę bulgur. Postanowiłam wszystkie składniki złożyć w całość. Składniki: 2 skrzydełka kurczaka burak 4 łyżki suchej kaszy bulgur + 1 1/4 szklanki wody przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, suszony koperek, papryka słodka, przyprawa do mięsa Sposób przygotowania: Dzień wcześniej panierujemy skrzydełka w przyprawach. Następnego dnia dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w paski

Truskawkowa Fiesta
Szynka z kurczaka z oliwkami. Wędlina z szynkowaru. 250

wędlin z szynkowaru. Bardzo dobrze smakuje w kanapce z bułki i sałatą. Składniki: 1/2 kg piersi z kurczaka zagrodowego 15 czarnych oliwek bez pestek 9 g soli 3 g cukru 1/2 łyżeczki żelatyny szczypta czosnku granulowanego 4 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Połowę mięsa pokroić w małą kostkę. Drugą połowę zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem. Żelatynę, sól

Codziennik Kuchenny
Sałatka z kurczakiem, brokułami i czerwoną fasolą 160

ręcznikiem. Kroimy w średniej wielkości kosteczki. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie możemy użyć jakiejś przyprawy do kurczaka. Ja tym razem użyłem przyprawy „grill klasyczny”, którą dostałem za wyróżnienie w konkursie, o czym pisałem tutaj . Na patelni natłuszczonej oliwą z oliwek podsmażamy mięso, aż ładnie zarumieni się z każdej strony. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy pod przykryciem około

Programista w kuchni
Penne z drobiowymi klopsikami 130

polskimi smakami. Przepis na 2 osoby. Składniki 250 g makaronu penne 250 g filetu z kurczaka 250 ml bulionu drobiowego 125 ml śmietany 18% koperek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Mięso mielimy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, wrzucamy do wrzącego bulionu, gotujemy kilka

R'n'G Kitchen
Krem pomidorowy z pulpecikami 187

posiekane 1 łyżka oliwy 1 łyżka koncentratu 1 ząbek czosnku, drobno posiekany   700 ml wywaru z kurczaka (może być z kostki) garść świeżej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki Składniki na pulpeciki: 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

My Culinary Art
na piersi kurczaka szczawiowa zupa... 163

gram, śmietana gęsta 200 gram, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka ugotowane na twardo 10 sztuk pierś kurczaka zagotować i zebrać szumy-pianę, wsypać włoszczyznę startą na tarce grubsze oczka, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę ziemniaki gotować do miękkości mięsa, pod koniec wsypać kucharka i dodać 2 słoiczki szczawiu, gotować z 5 minut dodać śmietanę 12%, krótko zagotować

W Mojej Kuchni Lubię
Galaretka z wędzonym kurczakiem 174

twardo (przez 4 minuty). Obieramy i przekrawamy na pół. Brokuła gotujemy do miękkości, dzielimy na mniejsze części. Kurczaka kroimy w kostkę. W ugotowanym wywarze warzywnym rozpuszczamy żelatynę. Do filiżanek nalewamy po 2 łyżki wywaru. Czekamy aż stężeje. Następnie układamy jajka, brokuł i mięso. Zalewamy resztą wywaru. Studzimy i czekamy aż galaretka stężeje. Wyjmujemy zastygnięte galaretki. Podajemy z plasterkami cytryny. źródło

Pobite gary Barbary
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM TIKKA 189

Uwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego  Przypominam o  KONKURSIE    SKŁADNIKI dla 4 osób   1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Gotowanie Patki
Sałatka gyros wg Alicji 218

Składniki : 1/2 puszki kukurydzy ( takiej 425 g) mała kapusta pekińska 3 ogórki konserwowe podwójna pierś z kurczaka ok. 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu przyprawa gyros 1 cebula Przygotowanie: Kapustę i cebulę skroić dość drobno, sparzyć na sitku wrzątkiem- odcisąć Mięso pokroić też w drobne kawałki, posypać przyprawą gyros i smażyć na maśle klarowanym, do momentu aż straci surowiznę

Proste Potrawy
CURRY Z KURCZAKIEM I MAKARONEM CHOW MEIN 197

łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Olej kokosowy PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczakiem kroję w kostkę, doprawiam a następnie smażę na oleju kokosowym. Następnie warzywa myję i kroję w słupki. Natkę pietruszki drobno siekam. Wszystko dodaję do mięsa. Dodaję mleko kokosowe oraz pastę curry. Duszę aż sos zgęstnieje. Makaron dodaję do sosu. Mieszam

Gotowanie Patki
OGÓRKOWA 161

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-6 Składniki: Udko z kurczaka, 2 większe marchewki, pietruszka, kawałek selera, 7 większych ziemniaków, 500 g przecieru z ogórków, duża garść posiekanego koperku, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso zalewam wodą (około 1,5 l), gotuję 20 minut.  Dodaję pokrojoną w półplasterki marchewkę, ziemniaki pokrojone

JejKuchnia
Kurczak w kremowym sosie 177

smażenia Ulubiony makaron u mnie kokardki Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroić w  kostkę, oprószyć pieprzem i solą. Cebulę obierać i drobno pokroić. Na patelni podsmażyć cebulkę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i obsmażyć. Następnie dodać zblendowane pomidory z puszki chwilkę razem smażyć, dodać koncentrat. Całość dusić około

W garach u Gosi
Pasta z jajek i piersi kurczaka (na kanapki) 267

sosu paprykowego (klik) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Piersi kurczaka gotujemy w rosole (ja tak zrobiłam) lub smażymy na patelni uprzednio doprawiając solą i pieprzem. Wszystkie składniki kroimy na mniejsze kawałki. Do jajek i mięsa dodajemy sos paprykowy i majonez, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

IMPRESJA SMAKU
Pierś z kurczaka z serem pleśniowym otulona boczkiem wędzonym. 294

Składniki: -piersi z kurczaka -ser pleśniowy -cienkie plastry surowego boczku wędzonego -sól -pieprz Sposób przygotowania: Piersi myjemy, osuszamy, odcinamy błonki itp. Następnie piersi przekrawamy wzdłuż robiąc kieszonki. Oprószamy mięso solą i pieprzem (również w środku). Do środka wkładamy pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Całość owijamy boczkiem (jedna pierś ok. 3 plasterki boczku). Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku

Magia jedzenia.
Klopsiki drobiowe bardzo delikatne w sosie grzybowym z thermomix i nie tylko 394

lekko pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, suszoną chilli czas 5 sek, obroty 7 – dodać kawałki kurczaka, kwaśną śmietanę, sól, paprykę słodką, pieprz, czas 7 sek, obroty 7 – wyjąć z naczynia, nie trzeba dokładnie czyścić, ( ponieważ zrobimy sos w naczyniu) – do mięsa dodać bułkę tartą i szczypiorek, wymieszać za pomocą kopystki, w razie potrzeby doprawić do smaku solą

Kuchnia Pokoleń
Zapiekana bułeczki z jajkiem, kurczakiem i przyprawami 170

chlebaku znajdujemy tylko wczorajsze bułki? Nic prostszego. Wystarczy włączyć piekarnik, dodać jajko, ulubione przyprawy i kawałek mięsa. A już po chwili nasze otrzymamy pyszne śniadanie w postaci zapiekanych bułeczek. Spróbujcie, bo pomysł jest naprawdę prosty. Moje zapiekane bułeczki z jajkiem i kurczakiem doprawiłam do smaku przyprawą arabską od Rafex . Zapiekana bułeczki z jajkiem, kurczakiem i przyprawami

Słodkie okruszki
Sałatka gyros 177

lodówki. Jest prosta w wykonaniu i nie należy do czasochłonnych. Polecam. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie przyprawy do gyrosa 1 cebula 1 puszka kukurydzy około 1/2 kapusty pekińskiej ogórki konserwowe około 3/4 słoika ketchup majonez 1 łyżka oleju Mięso oczyścić z błonek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić na kawałki. Przyprawę do gyrosa dodać

talerz przyjemności
Sałatka z kurczakiem ala meksykańska 229

smaku 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu Sposób przygotowania: Filet z kurczaka kroimy w kostkę wkładamy do miski, oprószamy przyprawą meksykańską oraz do grosa, wlewamy olej, mieszamy łyżką, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso smażymy do miękkości na patelni. Studzimy. Por i cebulę siekamy drobno, tak samo wydrążoną z nasion paprykę. Kukurydzę

Wanilia i Kardamon
Sałatka warstwowa gyros 258

SKŁADNIKI 2 pojedyncze piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa ogórek świeży 2-3 ogórki kiszone ketchup puszka kukurydzy kilka łyżek majonezu papryka kapusta pekińska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Drobno pokrojone mięso posypać przyprawą do gyrosa i obsmażyć na złoto na oleju. Kiedy ostygnie przełożyć do przezroczystej salaterki. Układać na nim kolejne warstwy w takiej kolejności, w jakiej wypisane są składniki

Przepisy Kulinarne
Pomidorowa zupa rybna 206

rybnej pomidorowej. Zupa za sprawą dodanych pomidorów ma delikatny rybny smak. Ja do swojej użyłam szczupaka, bo mięso nie jest tłuste, i dobrze się trzyma podczas gotowania. Polecam! ;) Z przepisu powstały 4 porcje zupy. Składniki: 1,5 kg ryb porcja rosołowa z kurczaka pół szklanki przecieru pomidorowego seler pietruszka 2 marchewki ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty sól lubczyk Ryby

Czerwona Porzeczka
Kotleciki drobiowe z papryką i serem 176

sycące a do tego łatwe w przygotowaniu. Można podać z dowolnymi dodatkami. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki zioła włoskie 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia Mięso pokroić drobno w kostkę. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i również pokroić w drobniutką kostkę. Pokrojone

Monia miesza i gotuje
Roladki drobiowe z pieczarkami 170

Składniki: 4 połówki z piersi kurczaka 25 dag pieczarek cebula 2 łyżki masła 10 dag żółtego sera natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Każdy filet rozkrój na pół aby powstał płat mięsa. Oprósz go solą i pieprzem. Pieczarki pokrój w plasterki, a cebule w kostkę. Cebulę zrumień na 2 łyżkach masła. Dodaj pieczarki, przesmaż, przypraw, przestudź. Wymieszaj ze startym serem

Pychotkaaa
Skrzydełka kurczaka teriyaki. 216

kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego smaku i, co jest najbardziej charakterystyczne, apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody 1 szklanka sosu sojowego

Rozpustne gotowanie
Pasztet drobiowy z kaczką 156

kaszy manny Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone. Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać  wodą i ugotować na małym ogniu do miękkości jak rosół. Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić. Mięso oddzielić od kości, przez maszynkę razem z warzywami i surową wątróbką

Gotowanie jest łatwe
Sałatka makaronowa z kurczakiem, ananasem i kukurydzą 271

również pogotować trochę dłużej), odcedzić i przepłukać, żeby się nie skleił. Wrzucić do dużej miski i przestudzić. Kurczaka usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Ostudzić. Dodać do makaronu. Ananasa i kukurydzę odcedzić, ananasa pokroić na drobne kawałki, wrzucić do miski z makaronem i mięsem. Wszystkie składniki wymieszać z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki

Świat Domowej Kuchni
Salatka z buraczkami 244

kiedyś pisałam bardzo staram się, aby tych składników było jak najmniej. Do dzisiejszego gotowania mieliśmy wykorzystać buraki, mięso i ser. Postanowiłam przygotować pyszna sałatkę makaronowa z buraczkiem, grillowanym bekonem i serem feta. Dla "odchudzenia" tej sałatki bekon można zastąpić grillowana piersią z kurczaka. Salaka jest bardzo smaczna - polecam! Wraz ze mną danie z 3 składników przygotowały

Codzienne Gotowanie
Najlepsza Domowa Pizza Kebab 2468

Następnie kolejno kładziemy warzywa: kapusta pekińska, czerwona kapusta, pomidory, ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch wykładamy kawałki kurczaka. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym i chili. *nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarniku Moje posty

Słodka Strona
Sałatka gyros (przepis 2). 310

konserwowych, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, mały majonez, przyprawa gyros, vegeta - można pominąć. Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z połową paczki przyprawy gyros. Ostudzić. Kapustę i ogórki pokroić. dodać kukurydzę i ostudzone mięso. Jogurt naturalny wymieszać z kilkoma łyżkami majonezu i wyciśniętymi ząbkami czosnku, doprawić vegetą (niekoniecznie) i dodać

W kuchni u Moniki
Roladki z kurczaka 259

Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 3 garście szpinaku * 2 ząbki czosnku * 20 dag fety * łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż aby uzyskać cienki płat mięsa. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na oliwie. Fetę kroimy w podłużne prostokąty. Na środek mięsa wykładamy część szpinaku. Następnie kładziemy fetę

Pobite gary Barbary
Zupa z cukinii z pesto i pomidorami 154

dodać, musicie sami spróbować. Składniki: 1 spora żółta cukinia 3 marchewki 1 cebula 1 pojedyncza pierś z kurczaka 3 ziemniaki mały słoik suszonych pomidorów w oleju słoik pesto ( zielone ) 1 puszka pomidorów 2 ząbki czosnku sól pieprz biały grzanki tarty ser Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy, dodajemy pokrojone warzywa/ owoce ( jeżeli cukinia jest duża należy ją obrać

Smaki Ewy
Pierś z kurczaka w delikatnym sosie 206

łatwe i mało pracochłonne danie, w sam raz do ziemniaków, ryżu lub pieczywa. 1 podwójna pierś z kurczaka 400 g gęstej śmietany 18% (używam z Piątnicy) kilka łyżek oleju 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 łyżeczki miodu naturalnego wegeta, pieprz czarny mielony Umyte mięso pociąć na paski, chwilę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wlać śmietanę. Po chwili zamieszać, dodać musztardę i miód

Praktyczna pl
MANDARYNKOWA PIERŚ Z KURCZAKA POD SEROWĄ PIERZYNKĄ 326

być świeże mandarynki ) ser żółty np. Gouda - 150g sól , pieprz tymianek papryka słodka Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wycinamy kostki i błonki. Pierś kroimy na 4 filety . Przyprawiamy solą , pieprzem , słodką papryką i tymiankiem. Przyprawy dokładnie wcieramy w mięso. Tak przygotowane filety kładziemy na talerz , zawijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie

Bazylia kontra Rozmaryn
Pierś z kurczaka z szynką i serem 216

plastry sera żółtego sól, pieprz 2 jajka + bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka podzielić na 4 porcje. Lekko roztłuc i posypać solą oraz pieprzem. 2. Na każdą porcję ułożyć plaster sera i szynki. 3. Zawinąć roladki 4. Mięso zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce. 5. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu

A Ty Smakuj Mnie
Roladki drobiowe w cieście 171

Tradycyjnie roladę sporządzało się z mięsa wieprzowego, jednak spotyka się coraz częściej rolady robione z użyciem innego mięsa. Ja dziś skorzystałam z kurczaczka. Wnętrze wykonałam dziś też dosyć nietypowo- pomidor, pietruszka, szynka, ser. Całość otoczyłam w chrupiącym cieście. Składniki: 5 filetów z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy Vegeta 3 łyżki masła 5 plastrów szynki 5 plastrów żółtego sera 1 pomidor natka

Tradycyjna Kuchnia
Rosół wietnamski z kurczakiem 150

curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 1 ostra papryczka 1 limonka 25 dag szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry ½ szklanki bulionu drobiowego sól do smaku Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki, cebulę i papryczkę drobno posiekać, a limonkę sparzyć i zetrzeć skórkę na tarce. Podgrzać ½ mleczka kokosowego

Tradycyjna Kuchnia
Kotleciki drobiowo ciecierzycowe 238

Oczywiście jeśli ktoś ba ku temu obiekcje, może skórkę wyrzucić, ma takie prawo ;) Do miski wrzucamy zmielonego kurczaka i resztę składników, wyrabiamy masę przez chwilę, do połączenia się wszystkich składników. Do miseczki wlewamy zimną wodę, łyżką wcześniej zamoczoną w wodzie nabieramy porcję mięsa kładziemy ją na bułce tartej i formujemy kotleciki w formie walca. Smażymy na głębokim tłuszczu do zezłocenia

MamaOskarka
Curry z soczewicą i papryką 217

soczewicą i papryką. Ja podaję go z kaszą jaglaną albo z ryżem. Skladniki 500g kurczaka 2 papryki czerwone 1 cebula 1 chili soczewica curry - przyprawa pół łyżki kolendry pieprz i sól Wykonanie: Na oleju zeszklamy cebulę po czym wrzucamy mięso i paprykę pokrojoną w paseczki. Wszystko podsmażamy około 4 minuty, po czym dodajemy chilli

Lubczyk i Wanilia
Francuskie sakiewki z pomidorkami i kurczakiem 157

mięsa, z którym nie wiemy co zrobić. Ja nie lubię go smażyć do obiadu, dlatego ostatnio wykorzystałam mięso do przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego. Super przekąska i pomysł na zagospodarowanie składników z lodówki :) Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego mięsko gotowane np. z kurczaka starty ser żółty  pomidorki koktajlowe sól, pieprz Z ciasta wycinamy okręgi za pomocą dużej szklanki. Układamy

Mój Smak na Życie
Drobiowy zawijaniec kaszą gryczaną nadziany w doborowym towarzystwie, czyli de volaille po Mężowsku 178

podziwiam za wykonanie. Sprawdźcie Panie czy jest czego zazdraszczać: Składniki (na solidny obiad): 1 pierś z kurczaka ugotowana kasza gryczana (4-5 łyżek) 2 ogórki kiszone  starty ser żółty  2-3 drobno posiekane orzechy włoskie sól, pieprz jajko, bułka tarta Przygotowanie: Mięso dzielimy na kotlety i rozbijamy cienko.Kotleciki nadziewamy kaszą wymieszaną z orzechami. Układamy paski ogórka kiszonego

Kuchnia po mojemu
Polędwiczki z kurczaka z brokułami i jakiem 179

jajka jogurt naturalny feta czosnek sól, pieprz,  papryka słodka, chili, oregano, kminek, goździki, cynamon, kolendra, oliwa Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zamarynować w ulubionych przyprawach i oliwie. Jeśli jest czas odstawić na minimum 30 minut by smaki się przegryzły. Mięso podsmażyć na złocisty kolor. W tym czasie ugotować na parze różyczki brokuła i w osobnym garnku

MarciochaKucharzy
Filet z kurczaka ze szpinakiem 151

maśle, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem . Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przecinamy wzdłuż tak by powstała w nich głęboka kieszonka. Do każdej kieszonki wkładamy wcześniej przygotowany szpinak, a następnie fileta spinamy wykałaczką . Mięso oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w roztrzepanych jajkach z mlekiem i bułce tartej . Smażymy na oleju na małym

Smakowite Dania
Zupa pieczarkowa 156

stronie: http://www.cojemy.pl/przepis-na/zupa-pieczarkowa-nr-2.html Do garnka wlewamy około 2 litrów  wody , dodajemy opłukane udko z kurczaka , umytą i pokrojoną w kostkę włoszczyznę i ziemniaki , kilka liści laurowych , ziele angielskie i pieczarki pokrojone w plastry .Wszystko gotujemy do miękkości warzyw i mięsa , doprawiamy solą i pieprzem . Zupę rozprowadzamy śmietaną i podajemy z natką pietruszki

Smakowite Dania
Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej 340

wyraźnego, ciekawego smaku.  Drobiowe kotlety marynowane w musztardzie chrzanowej SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 1 duże lub 2 małe jajka 1 łyżeczka musztardy KIELECKIEJ chrzanowej  sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, kroimy na cieńsze plastry i delikatnie oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy sól

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kurczakiem grillowanym na rozmarynie, ciecierzycą i marchewką na parze 291

pół. Grillowaną pierś kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wcześniej pozbywamy się łodygi rozmarynu. Roszponkę, marchewkę, ciecierzycę, kurczaka, pomidorki mieszamy ze sobą, polewamy łyżką aromatyzowanej oliwy z oliwek. *Tak przygotowane szaszłyki świetnie sprawdzą się jako przekąska. Nie tylko są świetnym składnikiem sałatki. Mięso jest bardzo aromatyczne

Mango Papaja
SZASZŁYKI 137

dopiero gotować. Ale wymyśliłam :) Postawiłam na drobiowo-warzywne szaszłyki, wprost z patelni grillowej. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule 5 pieczarek papryka czerwona i pomarańczowa sos sojowy sól pieprz przyprawa do grilla A jak to zrobić: Mięso umyć i pokroić w dość dużą kostkę. Zamarynować w sosie sojowym z pozostałymi przyprawami i odstawić

Kuchnia w opałach
Galaretka z kurczaka 208

lyzeczka zelatyny=1 listek zelatyny 1-2 zabki czosnku-opcjonalnie zielona pietruszkasol.pieprz Wykonanie:Kurczaka umyc,podzielic na czesci.Jarzyny umyc i obrac.Kurczaka wraz z wloszczyzna i przyprawami zalac okolo 1 l zimnej wody i ugotowac do miekkosci.Woda powinna tylko przykrywac mieso.Gotowac powoli na malym ogniu,az mieso bedzie samo odchodzic od kosci.Mieso wylowic i odlozyc do wstudzenia.Odlozyc takze 2 marchewki.Zelatyne namoczyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pikantno-kwaśna 205

kroimy w małe paseczki, to samo robimy z pieczarkami i marchewką.Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy kurczaka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Jeśli wolicie możecie zdjąć szumowiny, ja je zostawiam, bo to przecież nic innego jak ścięte białko. Do mięsa dodajemy pieczarki i cebulę. Gotujemy około 10 minut.W międzyczasie w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, przyprawy

Kulinarne przygody Gatity
Kęski drobiowe z piekarnika 328

Kęski drobiowe - mogą stanowić dodatek do obiadu, lub samodzielną przekąskę. 1 podwójna pierś z kurczaka3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka ostrego ajvaru przyprawa typu vegeta, pieprz, odrobina

Praktyczna pl
Roladki z kurczaka z burakiem 203

Roladki z kurczaka z burakiem SKŁADNIKI: filet z kurczaka -1 podwójny burak -2 szt sól i pieprz mąka -2 łyżki bułka -4 łyżki tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Filety drobiowe cienko rozbić,uważając aby nie podziurawić mięsa. Posypać filety pieprzem i solą. Na każdym filecie ułożyć grubsze plastry ugotowanego w osolonej wodzie i ostudzonego czerwonego buraka. Zwinąć filety w roladki,obtaczać w mące

Kuchnia Danusi
Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus 217

kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody jarzynka z małą ilością soli sól pieprz Klopsiki drobiowe: 100 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko 1 mała cebulka 3-4 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób przygotowania: Do garnka

Truskawkowa Fiesta
NASZE WIELKANOCNE MENU 356

będą nasze ulubione potrawy.  Wszystkie wielkanocne pomysły znajdziecie TUTAJ. Oszukane przepiórcze udka, czyli przekąski z kurczaka i paluszków.  PRZEPIS Sałatka "Grzybowa polana" PRZEPIS Jajeczny pasztet wielkanocny PRZEPIS Wielkanocna zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i kiełbasą PRZEPIS Rolada ziemniaczana z mielonym mięsem PRZEPIS Kijowskie kotleciki ziemniaczane (nadziewane mięsem mielonym i pieczarkami) PRZEPISY Pieczeń bawarska PRZEPIS Kotlety a'la zrazy

Przepisy Aleksandry