Zupa ogórkowa z ryżem 201chłodne dni. Lekko kwaśna rozgrzewająca, smaczna zupa. Można ją podawać ze śmietaną. Ja przygotowałam na wywarze mięsnym, ale dla nie jedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna. Składniki 1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść
O kuchni z uczuciem
Pieczony kurczak na butelce z piwem 154Od dłuższego czasu myślałam o zrobieniu pieczonego kurczaka na butelce bo zawsze wszyscy go tak zachwalali i w końcu zrobiłam i ja, wyszedł przepyszny a tak
Kulinarne życie
Nadziewane Roladki z kurczaka 234sera camembert 5 plasterków wędliny - piersi z kurczaka w majeranku 5 pomidorów suszonych sól pieprz musztarda oliwa z oliwek Przygotowanie: Sznycle z kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka, uważając aby nie zrobić tego zbyt mocno i nie rozerwać mięsa. Każdy płat oprószamy solą i pieprzem z każdej strony, a następnie smarujemy z jednej strony musztardą. Na musztardę kładziemy
Taste Therapy
Kurczak w lubczyku, estragonie i pomarańczy 180Składniki: 1 świeża pierś z kurczaka sok z 1 pomarańczy 3 ząbki czosnku sól, pieprz estragon, lubczyk klarowane masło Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić na dowolne kawałki, przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, wymieszać. Usmażyć go na maśle do uzyskania ładnego brązowego koloru. Ziemniaki
Gaździnka warzy
ROLADKI Z INDYKA NADZIEWANE KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ 197Dziś sięgamy po indyka! A dokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki
Ostra na Słodko
Pierś z kurczaka w panierce z sezamem 318pojedyncza pierś z kurczaka, sól, pieprz, 1 jajko, 4-5 łyżek sezamu, 4-5 łyżek bułki tartej, olej. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paseczki, posolić i popieprzyć. Jajko roztrzepać widelcem. Sezam wymieszać z bułką tartą. Mięso panierować w jajku i wymieszanej bułce tartej z sezamem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Smacznego
W kuchni u Moniki
ROLADKI Z INDYKA NADZIEWANE KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ 218Dziś sięgamy po indyka! A dokładnie to filet z indyka – mięso niesamowicie soczyste, delikatne , smaczne, i takie po które z przyjemnością sięga na zmianę z kurczakiem. Mam dla Was przepis na przepyszne roladki z indyka nadziewamy kaszą gryczaną niepaloną oraz cebulką. Podaje z chrupiącymi brokułami tworzą przepyszne danie – idealne na obiad. Smaczne, lekkie i dietetyczne! Takie roladki
Ostra na Słodko
,,Sałatka z winogronem’’ 242winogronu 4 łyżki majonezu przyprawa curry, sól, pieprz 3 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Płatki migdałowe prażymy na oleju kokosowym. Pierś kurczaka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy curry, solą, pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Mięso ostudzamy. Winogrona przekrajamy na pół i wydrążamy pestki. Seler i całe migdały kroimy w kostkę. Liście sałaty lodowej strzępimy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem
Podróż w kulinaria
Filet z kurczaka owinięty plastrami parzonego boczku. 209Składniki: 2 filety z kurczaka 4 plastry boczku parzonego zioła prowansalskie szczypta soli oliwa Filety z kurczaka myjemy, owijamy boczkiem układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Tak ułożone mięso solimy, posypujemy dużą ilością ziół prowansalskich, pokrapiamy oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na 30 - 40 minut (uważamy żeby nie przesuszyć mięsa). Podajemy z sałatką
Moje-pitraszenie
Risotto z kurczkiem o smaku borowikowym . 167sól , pieprz do smaku około 1 litra dobrego bulionu z kurczaka 4 łyżki oliwy Wykonanie : Pierś z kurczaka , umyj , osusz ręczniczkiem papierowym i pokrój w kostkę.W dużym rondlu rozgrzej oliwę , przełóż mięso , startą marchewkę , pokrojony por i przyprawy , wymieszaj i duś na małym ogniu około 15 minut . Następnie wsyp ryż i wlej połowę bulionu
Sama słodycz i szczypta chili
kotlet w musztardowej panierce 197Składniki: pierś z kurczaka czosnek sól 2-3 łyżki musztardy 1/3 szklanki mleka mąka bułka tarta tłuszcz do smażenia Pierś z kurczaka pokroić na kotlety, każdy rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i natrzeć mięso. Mleko wymieszać z musztardą. Kotlety panierować w mące, musztardzie z mlekiem i bułce tartej. Smażyć jak zwykłe kotlety
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
drobiowe kotleciki pani Jadzi 209smakowała. To coś jak połączenie omleta z kotletem. Podane z sałatką z pomidorów były bardzo smaczne. Składniki: 4 filety z kurczaka 4 jajka duża łyżka mąki ziemniaczanej 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Jajka lekko ubić rózgą i dodać mąkę ziemniaczaną. Mięso natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem i dodać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kokardki na obiad 203bulionu ,można dodać wodę .Zmniejszam ogień i duszę przez ok 10 minut . Od czasu do czasu mieszam . w tym czasie umytą pierś kurczaka oprószam solą i pieprzem ,kroje na kawałki , podsmażam na drugiej patelni ok 5 minut (Mięso można podsmażyć pierwsze i przełożyć na talerz i na tym samym tłuszczu smażyć warzywa). Wkładam kawałki mięsa do warzyw dodaje jogurt , duszę
Eli Gotowanie
Poniedziałkowy "fit" - Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem 271łyżki oliwy i podduszamy doprawiając papryką, jarzynką i pieprzem. Marchewkę obieramy i wraz z patisonem ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do kurczaka i podduszamy 5 minut. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, podduszamy 5 minut. Całość zalewamy 1,5 l wody, doprawiamy płatkami pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim. Następnie dodajemy obrane i zblendowane pomidory, całość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pomidorami 219dworze zrobiło się chłodniej więc proponuję rozgrzewającą i sycącą zapiekankę ziemniaczaną z cukinią. Można do jej wykonania wykorzystać także mięso, które zostało nam z dnia poprzedniego. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cukinia 2 kiełbasy Kurczak z sosu Pomidory 1 cebula 2 jajka 1 szklanka mleka 3 ząbki czosnku Sól, pieprz vegeta Wykonanie: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki w mundurkach ( ugotowane
Smaki Ewy