Sałatka gyros. 249żółta, 1 cebula, słoik ogórków konserwowych, mała śmietana 18%, 4 czubate łyżki majonezu, 2 czubate łyżki ketchupu, przyprawa do gyrosa, 550g piersi z kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, pieprz, 3/4 główki czosnku. Przygotowanie: Mięso pokroić w paski, dodać przyprawę do gyrosa ( ja na taką ilość mięsa daję całą paczkę przyprawy, ale można dać mniej), dodać cztery łyżki oliwy
W kuchni u Moniki
Kurczak w porach 237Sposób przygotowania: Ćwiartki z kurczaka nacieramy czosnkiem i posypujemy obficie tymiankiem. Podsmażamy na patelni na złoty kolor. Pory kroimy w półplasterki i dodajemy do kurczaka. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Gotowym bulionem zalewamy mięso. Dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość dusimy około 20 min. pod przykryciem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Pobite gary Barbary
Kurczak pod marchewkową pierzynką 211gęstej śmietany * płaska łyżka curry * oliwa do wysmarowania blaszki Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż, tak żeby powstały 4 kotlety. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy przyprawą do kurczaka. Marchew trzemy na tarce na grubych oczkach. cebulę drobno siekamy. Mięso wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Wykładamy na nie warzywa. Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy curry. Wykładamy na warzywa. Posypujemy startym na tarce na grubych
Pobite gary Barbary
Kurczak curry z mozarella i ananasem i pieczone ziemniaczki z zaatarm 311łyżeczki curry 2 łyżeczki kurkumy sól pieprz oliwa 20 młodych ziemniaczków 1 łyżka przyprawy zaatar (sumak, tymianek, sezam, sól) oliwa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze kawałki ( najlepiej w medaliony). Mięso oprószamy przyprawami, polewamy 2 łyżkami oliwy o dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 min. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, na kawałkach mięsa układamy plastry
DefinicjaSmaku
Roladki drobiowe ze szparagami 324roladkę + dowolna ilość jako dodatek bułka tarta, mąka i jajka + odrobina soli do panierki olej do smażenia Umyte piersi z kurczaka dzielę na pól wzdłuż, każdy płat delikatnie rozbijam tłuczkiem. Na mięso wykładam plaster szynki , posypuje pieprzem cytrynowym i układam wcześniej umyte szparagi ( u mnie surowe) Zwijam roladki i panieruję, najpierw w mące, jajku i bułce tartej
Takie tam pichcenie
Szaszłyki z kurczaka w cydrowo-miodowej marynacie 248kawałków owijamy plastrami boczku i rozpoczynamy nabijanie składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut z każdej strony, podczas smażenia możemy polewać mięso cydrem. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie sos barbecue. Smacznego
My Culinary Art
Kurczak słodko - kwaśny 169często mieszając. Sos. Mieszamy wszystkie podane składniki. Musimy koniecznie go popróbować, aby smak był na pewno słodko kwaśny, wlewamy do kurczaka, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Dusimy około 15min. aż mięso się ugotuje. Dodajemy kiełki fasoli i plastry kasztana wodnego. Sprawdzamy smak, dodajemy ewentualnie jeszcze soli i pieprzu, i ponownie czekamy aż się zagotuje. Podałam z ryżem. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Drobiowe udka a'la Mechanik 233wycinam kość. Gotowy filet z udka kładę na desce i najlepiej wałkiem lekko ubijam (nie tłuczkiem bo nie chodzi o rozbicie tylko o rozpłaszczenie mięsa na jedną grubość). Posypuję z obu stron własną przyprawą do kurczaka i odstawiam na min pół godziny. Na patelni grillowej rozgrzewam łyżkę masła klarowanego i smażę po ok 5 minut z każdej strony. Po obróceniu
Mechanik w kuchni
Pierś z kurczaka zapiekana z ryżem i cebulą (porcja - ok. 420 kcal) 263obiadowej? Ryż! Ryż jest przepyszny, w zasadzie nie przypomina ryżu, bardziej kaszę, rozpływa się w ustach. Na blogu pojawi się niebawem także wersja bez mięsa. Składniki (porcja dla jednej osoby - zdjęcie): 200 g piersi z kurczaka 0,5 kostki rosołowej 0,5 (50 g) cebuli 0,5 łyżeczki (4 g) masła 35 g (2 czubate łyżki) ryżu białego pół łyżeczki
Malowane smakiem
Flaczki wołowe 223kilka razy, aż flaczki będą czyste i pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu. Czyste flaczki gotujemy do miękkości około 1 – 2 godziny. Osobno gotujemy rosół z kurczaka lub wołowiny, co można zrobić na 2 sposoby: 1. Umyte mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Następnie mięso odcedzamy, starannie myjemy zimną wodą (by pozbyć się szumowin), wkładamy z powrotem
Smakowy Raj
Ryżowa zapiekanka z kurczakiem 556100g żółtego sera 1 zielony ogórek szklarniowy sól pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie : Ryż ugotować - najlepiej, żeby nie był rozgotowany . Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w kostkę, podsmażyć delikatnie - tak by mięso było białe na wierzchu jak i w środku , doprawić solą pieprzem i czosnkiem - nie trzeba mocno smażyć piersi ponieważ mięso "dojdzie" w piekarniku. Mięso trzeba
Garnkowe fanaberie
Gulasz z piersi kurczaka. 4150cebula średniej wielkości przyprawy do drobiu, sól, pieprz koniecznie oregano (można dodać pokrojoną w paski paprykę) WYKONANIE: rozgrzać tłuszcz na patelni, pierś z kurczaka pokroić w paski oprószyć mąką, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, mięso smażyć na złoty kolor, podlewając w razie potrzeby bulionem, sos powinien być wystarczająco gęsty, ale w razie potrzeby, lub upodobań można go zagęstnić
Kuchnia Beaty
Zupa Krem Pomidorowa z Bazyliowymi Kopytkami 199pieprzu mielonego kilka listków roślinki tzw. maggi 6 listków oregano 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do garnka z woda wrzucamy piersi z kurczaka. Zaraz po nich liście laurowe, ziele angielskie i oregano. Gdy mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy pokrojoną i umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Gotujemy do momentu
ClauditteMissCooking
Pieczone Szaszłyki 178Składniki: 3 piersi z kurczaka natka pietruszki garść listków bazylii 1 zielona świeża papryczka chilli- Mięso myjemy, kroimy na kostkę i marynujemy w posiekanej pietruszcze, bazylii i chilli z dodatkiem 3 łyżek oliwy. 5 fig 3 papryki kolorowe mix 6 cebul czerwonych 1 cukinia 12 pieczarek Smacznego
ClauditteMissCooking
Szpinakowy makaron z sosem i Awokado 190ząbek czosnku czerwona cebula Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Na rozgrzanej patel ni z odrobiną oleju , podsma żyć pokrojonego w paski kurczaka. Przyprawić, wcisnąć czosnek. Pokrojon ą cukinię i cebulę dodać do mięsa i smaż yć jeszcze z 5min . Wlać sos pomidorowy , doprawić w razie potrzeby. Trzymać na ogniu , aż sos się zredu kuje. Awokado pokroić
Gaździnka warzy