mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:76/110)

Gulasz wieprzowy po myśliwsku 158

Mięso obtaczamy w mące i podsmażamy na rumiano z każdej strony *** *** Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulkę i czosnek. Całość razem podsmażamy, do zrumienienia kiełbasy i zeszklenia cebulki *** *** Całość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy, jagody jałowca, rozmaryn oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut *** *** Po tym czasie do sosu

Blog z Apetytem
Żeberka w miodowej marynacie 231

sosem sojowym i miodem. Żeberka kroimy na kawałki (po jednej kostce). Każde żeberko obtaczamy w marynacie i wstawiamy od lodówki na co najmniej 2 godziny. Zamarynowane żeberka wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na oleju na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron. Wkładamy żeberka do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20 minut. W trakcie pieczenia możemy polać mięso

Dieta bez mleka
Fasolka po toskańsku 222

puszki wraz z zalewą, posiekane liście bazylii, suszoną bazylię, suszone oregano oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotować bez przykrycia, na średnim ogniu, aż do częściowego zgęstnienia sosu, przez około 20 minut. Następnie dodać odcedzoną i opłukaną fasolkę, wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut. Pod sam koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem do smaku(...)wymieszać. Zestawić z ognia. Fasolkę podawać gorącą  z pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Fasolkę można podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem, pieczywem, jak również z mięsem. Z dodatku papryczki chili można zrezygnować. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu i świetnie zastępuje tradycyjną fasolkę po bretońsku. Jest to danie jednogarnkowe. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Curry z kurczakiem, bakłażanem, kapustą pekińską i papryką 239

Dzisiaj na stronie ląduje jedno z moich ulubionych dań, czyli indyjskie curry .  Danie genialne w swej prostocie . Można je robić na mnóstwo sposobów, z mięsem lub nie.  Jego sekretem są odpowiednie przyprawy, które nadają potrawie niezapomniany smak . SKŁADNIKI (na 4-5 osób) 2 piersi kurczaka 1 bakłażan 1/2 kapusty pekińskiej 1 papryka pasta curry (można zastąpić curry(...)proszku) czosnek imbir  kmin rzymski sól  kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany olej ryż basmati Marynata do kurczaka Gotowa mieszanka przypraw + olej lub sól, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet ryżowy (jabłkowy) + olej WYKONANIE Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy minimum 30 minut w lodówce. Warzywa kroimy na nie za małe kawałki. Smażymy kurczaka, pod koniec dodajemy bakłażan

Zofiana
Kotleciki warzywne z kaszą jaglaną podane z sałatą, sosem jogurtowym i świeżymi ziołami 239

słonecznie i ciepło, kiedy to z wytęsknieniem sięgamy po te wszystkie wspaniałości matki natury! Wy pewnie tak jak i My, kiedy przychodzą cieplejsze dni moglibyście obyć się zupełnie bez mięsa i żyć tylko warzywami, dlatego mamy dla Was propozycję na fajny obiad! Nie dość, że ze sporą ilością warzyw, to jeszcze z wykorzystaniem kaszy jaglanej! Te kotleciki są pyszne! Koniecznie(...)oleju do zrumienienia, a następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. W miseczce mieszamy mascarpone z jogurtem naturalnym i dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Do powstałego sosu możemy dodać świeże zioła, bądź ulubione przyprawy.  Na talerzu rozsmarowujemy sos jogurtowy, układamy kilka kotlecików i sałatę. Kotleciki świetnie smakują ze świeżym pieczywem. Smacznego

Plate of Joy
Potrawka z kurczaka 568

szarą pianę i wrzucamy obraną włoszczyznę razem z cebulą. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gdy kurczak będzie miękki, odławiamy go razem z warzywami. Wywar przecedzamy. Wystudzone mięso oddzielamy od kości i skóry. Dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło razem z 2 łyżkami mąki. Zasmażkę zalewamy powoli wywarem i energicznie mieszamy(...)rozbić wszystkie grudki. Gdy konsystencja będzie jednolita, wlewamy z powrotem do reszty wywaru. W misce ucieramy 3 łyżki mąki ze śmietaną na gładką masę a następnie dolewamy trochę gorącego sosu. Mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Do całości wrzucamy kawałki kurczaka i marchewkę. Potrawkę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i cukrem.  Potrawkę z kurczaka można podawać z tłuczonymi

Qchnia po prostu
Aromatyczny gulasz drobiowy z żurawiną 225

szklanki) olej do smażenia  sól i pieprz do smaku ewentualnie pół szklanki świeżej żurawiny i natka pietruszki do dekoracji ewentualnie niewielka ilość mąki do zagęszczenia sosu, ale nie sądzę, żeby była potrzebna Przygotowanie Kawałki kurczaka  podsmażyć na oleju na złoty kolor. Na drugiej patelni podsmażyć na oleju pokrojoną cebulę, aż lekko zbrązowieje. Dodać kurczaka, papryczkę chili, kardamon(...)cynamon i smażyć jeszcze około 2 minut, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Dodać bulion drobiowy, żurawinę, miód i imbir. Doprowadzić do wrzenia i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 15 minut). W razie potrzeby podlać wodą. Źródło

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Skrzydełka Buffalo 274

Miałam ochotę na skrzydełka, ale nie takie jak zwykle. Postanowiłam poszperać w internecie i znalazłam przepis na Mirabelkowym blogu. Skrzydełka wyglądały obłędnie i chociaż są pracochłonne

Pasja Smaku
Indyk w sosie szpinakowo-śmietankowym 221

W moim domu często na stole króluje szpinak pod różnymi postaciami. Uwielbia go moja rodzina ku mojej satysfakcji. To danie jest bardzo proste i szybkie :) Składniki

Delicious Titbits
Kotleciki drobiowe na patyku 150

drobiowe na patyku Przepis bierze udział w konkursie ;)   #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Kotleciki w sam raz na raz, szybkie , smaczne i bardzo ładnie podane. Podawać można z różnymi sosami, ja podałam z keczupem. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Składniki  filet drobiowy - 500 g cebula - 1 szt sól i pieprz bułka kajzerka - 1 szt tłuszcz(...)tarta do panierki keczup łagodny Kotlin do podania. Przygotowanie: Filety zmielić w maszynce. Cebulę obrać, bułkę namoczyć w wodzie odcisnąć. Składniki połączyć, wymieszać z przyprawami. Formować małe kulki z mięsa, obtaczać w bułce tartej, smażyć na tłuszczu. Wyjmować kulki z patelni na ręcznik papierowy, do osączenia z nadmiaru tłuszczu. Kuleczki nabijać na patyczki od szaszłyków, podawać z keczupem. (function

Kuchnia Danusi
Wołowina z marchewką 102

łyżkami cukru. Gotujemy około 25 minut. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, rozdrabniając ile się da. Doprawiamy łyżeczką wegety i pieprzu. Po około 15 minutach, mięso powinno być gotowe, wtedy odlewamy nadmiar oleju i wody która powstała podczas smażenia. Ugotowaną na miękko marchew doprawiamy kolejnymi 2 łyżkami cukru. Odlewamy wodę, tak aby pozostało się dosłownie około(...)szklanki. Do miski wsypujemy 4 łyżki mąki i wlewamy około 5 łyżek wody, roztrzepując wszystko aby powstała gęsta zatrzepka. Wlewamy zatrzepkę do marchewki, ciągle mieszając. Powstanie nam coś jakby sos. Danie gotowe podajemy z utłuczonymi ziemniakami i gotową wołowiną. Smacznego

Klasyka Gotowania
PIERSI KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE 129

podwójna filet z kurczaka   Marynata:   1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy(u mnie rosyjska) 1 łyżeczka ostrej papryki(u mnie wędzona,ale następnym razem dam 2 łyżeczki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu(...)marynatę:czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście  polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste. Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową

Niespełnione zdolności kulinarne
"Cygańskie" gołąbki. 3882

takich. Potrzebujemy 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu.  Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia.   Potem wyjmujemy i sprawdzamy czy można ulepić(...)trochę bułki. Uformowane kotlety/gołąbki  otaczamy mąką i smażymy. Usmażone odkładamy na papierze kuchennym dla odsączenia z tłuszczu. W takiej postaci już możemy serwować. Jeżeli chcemy podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte liście kapusty,  które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy

chleba naszego
Domowe nuggetsy + film 186

przypraw, w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Jest to danie łatwe do przyrządzenia, a przy tym niezwykle smaczne, można je podać z ziemniakami i sałatą lub ulubionym sosem i frytkami. składniki na około 20 nuggetsów 50 dag piersi z kurczaka 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 4 garście płatków kukurydzianych olej do smażenia 1/2 łyżeczki przyprawy curry(...)łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki czarny pieprz sól przepis Umyte piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół a następnie kroimy w ukośne, niewielkie kawałki. Pokrojone mięso wrzucamy do miski doprawiamy niewielką ilością soli, dodajemy czosnek granulowany, przyprawę curry, czarny pieprz oraz kurkumę i mieloną paprykę, wbijamy całe jajko i wszystko mieszamy dłonią. Do drugiej miski wsypujemy bułkę

Smakowite Dania
PYSZNE KOTLETY Z MAKARONEM 515

siekamy w rozdrabniaczu na mniejsze kawałeczki.Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki,szynkę w drobną kosteczkę.Następnie wrzucamy do garnka dodajemy troszkę oleju i podsmażamy chwilkę,później dodajemy mięso mielone i też smażymy chwilkę wszystko razem,studzimy i dodajemy do makaronu.Dodajemy także starty żółty ser,jajka,bułkę tartą i mąkę.Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem(...)masy formujemy kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na ciemnozłoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Kotleciki można podawać z sosem np.pomidorowym lub pieczarkowym ,do tego jakaś surówka i obiadek gotowy. SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Schab duszony w pomidorach a`la pizza 205

smakuPrzygotowanie: Przygotowane mieso pokroic na 6 jednakowej wielkosci kotletow.Na miesie rozlozyc folie z rolki i lekko rozbic z obu stron.Doprawic sola i pieprzem.Przygotowac rondel ,w ktorym bedziemy dusic mieso i duza patenie.W garnku i na patelni rozpuscic po 2 lyzki masla klarowanego.Kotlety obtaczac w mace i smazyc na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.Na rozgrzanym tluszczu w rondlu podsmazyc cebulke(...)czosnkiem.Gdy sie zezloci dodac pomidory z puszki.Do puszki wlac pare lyzek wody,przeplukac i reszte wlac do rondla.Dodac oregano i pozostale przyprawy.Dolozyc obsmazone w miedzyczasie kotlety.Zatopic w sosie i dusic okolo 40 min-do 1 godziny,az kotlety beda miekkie.Pod koniec duszenia dodac smietanke,by zabielic powstaly sos.Bez sa rownie pyszne.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Karnawałowe przekąski. PIECZARKI Z MIĘSEM ZAPIEKANE. 263

sera (u mnie topiony w plastrach) Pieczarki umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekaną pietruszkę, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem(...)stopni. Piekłam ok 45 minut.   Z powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki