innych łakoci. Doprowadza to do zmartwień, nerw, a w skrajnych przypadkach nawet szału opiekunów, którzy usilnie próbują utrzymać dobry poziom odżywiania takiej osóbki ;) Najprostszy sposób na ten problem? Obiad na słodko - wartości odżywcze podane w atrakcyjnej formie. W tym konkretnym przypadku będą to ćwiartki kurczaka pieczone w marchwi i ananasie. Składniki (na 2-4 porcje): 2 ćwiartki z kurczaka(...)kroimy w ćwiartki, a ananasa w kostkę i układamy w folii do pieczenia. Obsypujemy lekko pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na to układamy nasze ćwiartki. Nie podlewamy wodą - ananas i mięso puszczą wystarczająco dużo sosu. Pieczemy w temp 180 - 190 stopni przez około godzinę. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną, Kuskusem lub kaszą jęczmienną. Smaczne, proste i trafia w gust "słodyczowych" Łasuchów
Kuchnia po mojemuUwielbiamy nasze robotnicze obiady! Zwłaszcza kiedy ciężko pracujemy. Dzisiaj jemy może trochę tłusto, za to potem dajemy się wziąć w obroty i spalamy wszystko w pocie czoła na budowie. A budujemy świetną rzecz, o której niebawem… Składniki: 4 grube plastry karkówki 2 średniej wielkości jabłka 2 cebule 2 ząbki czosnku ziele angielski, 3-4 listki laurowe, słodka papryka, pieprz(...)łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka masła 1 szklanka wody Wykonanie: Karkówkę solicie i układacie na patelni. Cebulę i czosnek obieracie, siekacie na drobne kawałeczki i dodajecie do mięsa. Jabłko myjecie, obieracie, kroicie w ćwiartki, usuwacie pestki, potem kroicie na plasterki i też dodajecie do mięsa. Posypujecie wszystko listkami laurowymi, zielem angielskim, słodką papryką i dusicie około
GRUBY WAŁEKPo długiej nieobecności, spowodowanej natłokiem pracy i załatwianiem spraw, prezentuje wam wyjątkowy gulasz na ciemnym piwie. Proponuje podanie z ziemniakami lub ciemną kaszą. Składniki: ok. 1
Konrad Gotujegęsta by dało się swobodnie formować nierozwalające się kotlety a jednocześnie nie zbytnio sucha, jeśli więc potrzeba dodajemy więcej bułki tartej. Gdy mamy już taka odpowiednią konsystencję formujemy z mięsa kulki które następnie delikatnie rozgniatamy tak aby były płaskie i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Smażymy ja na oleju na mocno brązowy kolor. W międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem frytek zgodnie(...)razem wszystko podgrzewamy w piekarniku tak aby bułka zrobiła się lekko chrupka a ser się stopił. Podajemy z ketchupem i wcześniej przygotowanymi frytkami. Zdaje sobie sprawę że taki obiad nie powala ani ceną ani czasem przygotowania ale jest smaczny więc pomyślałem że wrzucę. Koszt
Tanie przepisy studenckiesolą, ale ostrożnie, bo kiszona kapusta lubi być już nieźle kwaśna. Moja jest. Dodajemy trochę pieprzu i można dać ze 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Odstawiamy na bok. Krok 3 Mięso wkładamy do dużej miski. Dodajemy ugotowaną kaszę, jajka, bułkę tartą i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą. Krok 4 Farsz nakładamy na liście i zawijamy(...)koniec je zdejmiemy. Bez pokrywki kiszona kapusta nam się wysuszy i przypali. Krok 5 Pieczemy 2 godziny w 180*C. Porcja wystarczy Wam co najmniej na 2 rodzinne obiady. Najlepsze są na drugi dzień, kiedy już przejdą smakiem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLSkładniki: 2 kg boczku wieprzowego - surowego, bez kości 1 główka czosnku polskiego 1 opakowanie majeranku 1 opakowanie czosnku granulowanego 10 liści laurowych 1 mała kostka masełka
ClauditteMissCookingŚwięto Niepodległości, więc tradycyjnie już tego dnia przygotowałem w tradycyjnie polski sposób gęś. Nieskromnie stwierdzę, że zdecydowanie wolę taką tradycję, niż podpalanie tęczy, czy bójki z
Wyprawy kulinarneZainspirowana dobrymi radami z książki "Dobra kuchnia od A do Z" postanowiłam zrobić mini gołąbki w liściach winogron. W tej książce znalazłam właśnie pomysł
Aga w kuchnizamrażarce znalazłam dwa kawałki łopatki. Jeden kawałek postanowiłam upiec. Dobrze się złożyło, bo niedawno kupiłam sobie kolejną książkę "Obiady rodzinne". W niej właśnie znalazłam przepis na Wieprzowinę Pieczoną z Warzywami. Wyszło pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 6 ząbków(...)sól pieprz Wykonanie: Zioła, marchew, pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy
Blondynka Gotujeimprowizacji w kuchni. Efekty naszej twórczej wariacji wokół fileta z indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady z indyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę, do nadzienia oraz do pieczenia), bulion (pół szklanki, zobacz uwagę poniżej). sól, świeżo(...)garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko. Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Morele, rodzynki, orzechy posiekać i oprószyć startym na małych oczkach cynamonem (połowa laski wystarczy
Delicious Titbitsjadł ten wie, że obie potrawy świetnie smakują. Ja jednak nie sięgam do tradycyjnych receptur. Postanowiłem wam pokazać, co u mnie trafia na stół przy okazji imprez, czy też obiadów. Czasem na moim stole ląduje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Danie z natury ma pikantną nutę. Pieczenie języka wywołują dwa składniki – sos sriracha, a także konserwowe papryczki jalapeno. Jeśli dostaniecie(...)wrzucamy na patelnię mieloną wołowinę. Całość solimy i pieprzymy, a także dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i cztery łyżki sosu worcestershire. Tak smażymy do momentu aż zniknie czerwony kolor mięsa na patelni. Wtedy dodajemy przecier pomidorowy, a także 2 łyżki sosu sriracha (ewentualnie sproszkowanej papryki chili). Całość smażymy aż zacznie się równomiernie gotować na patelni. Trzymajmy tak naszą wołowinę około
Kuchennyviral.plZabierałam się za nią już jesienią tamtego roku... ale zeszło do lata. Zawsze coś stanęło na drodze, później najzwyczajniej o niej zapomniałam. Zresztą dostęp do świeżych
Kuchnia w czekoladzieŚwiąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe
Niezły MłynekNiezwykle proste danie na niedzielny obiad. Nie wymaga stania przy garach a może stanowić miłą odmianę od schabowych czy mielonych, szczególnie jeśli ktoś nie ma piekarnika😊 Doskonałe również na zimno, na kanapki. Składniki: szynka w jednym kawałku ok 1,5 kg 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego 2 duże cebule przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Szynkę oczyścić ze zbędnych(...)patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć szynkę na złoto z obu stron. Następnie dodać ok 200 ml wody, przykryć i dusić ok 30 minut - 40 minut do miękkości mięsa. Ja sprawdzam to termometrem do mięsa - odpowiednia temperatura mięsa gwarantuje jego ugotowanie czy upieczenie. Cebule pokroić w grube piórka, wrzucić na szynkę a całość posypać 2 łyżkami suszonego majeranku. Przykryć
Ze smakiem bez glutenuUwielbiam dania jednogarnkowe . Proste i w miarę szybkie w przygotowaniu, a do tego nie brudzimy innych naczyń Dziś polecam wam gulasz z kurczaka w sosie na bazie pesto . Idealny obiad dla całej rodziny. Gulasz możecie podać z ulubionymi dodatkami np. kaszą, makaronem, ziemniakami, świeżym pieczywem, a nawet sam z zestawem surówek. Spróbujcie. Zachęcam Was również do odwiedzin strony Greckie Przysmaki(...)łyżki słodkiej czerwonej papryki – u mnie od Greckie Przysmaki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu około 4-5 łyżek oleju (ilość zależy od wielkości garnka i ilości dodanego mięsa, w razie potrzeby można dolać oleju) około 1/3 łyżeczki soli ziołowej 8 łyżek (pełnych) pesto pomidorowego – użułam tego (klik) od Greckie Przysmaki 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka suszonej bazylii
Słodkie okruszki