szatkujemy, dodajemy do cebuli, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na małym ogniu. Kabaczka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w większą kostkę, razem z koncentratem pomidorowym, zielem angielskim, dodajemy do kapusty. Mięso mielimy, oprószamy solą i pieprzem, formujemy małe pulpeciki, dodajemy do całości. Dusimy pod przykryciem 5 min, od czasu do czasu mieszamy. „Nadmiar” płynu odparowujemy (jeśli lubimy dużo sosu
R'n'G Kitchenkwaśny - jest. Ale najważniejsze jest to, że jest pomidorowy, lekko pikantny i wyczuwalnie ziołowy - czyli taki, jaki powinien być prawdziwy sos boloński. Zastosowanie: do makaronów (wystarczy podsmażyć mięso mielone i dodać do sosu), mięs (np. tu ), zapiekanek ( tu ), jako sos do pizzy, jako ketchup a nawet jako składnik jajecznicy. A więc zacieramy rączki i do pracy! ;-) Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyosoby: Fasolka: - 0,5 kg oczyszczonej z końcówek fasolki szparagowej. Fasolkę ugotować do półmiękkości - ma być miękka, lecz nadal delikatnie chrupać przy przegryzaniu. Odcedzić. Pulpeciki: - 30 dag mięsa mielonego - 1 mała kajzerka namoczona w wodzie/mleku - 1/2 pęczka natki pietruszki - posiekanej - 1 małe jajko - 1 płaska łyżeczka soli - 3-4 łyżki mąki pszennej - 3-4 łyżki oleju Wszystkie składniki dokładnie
kawawszklancewyciągamy kaszę, doprawiamy ja curry, a do ostygniętej kaszy. Jeżeli kasza już ostygła przystępujemy teraz do mielenia. Tym razem dokonamy tego za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Po zmieleniu, dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Łyżką stołowa nabieramy ciasto i formujemy kulkę w której to palcem robimy wgłębienie. Dołek wypełniamy szpinakowym farszem i zalepiamy otwór. Tak przygotowane pyzy, wkładamy delikatnie
Markowy smakJemista , zapisywane często jako gemista , to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale ja wolę taką podstawową lekką wersję. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie ułatwił sobie życia. Chcąc być wiernym oryginalnemu przepisowi powinienem użyć do farszu suchego ryżu, który ugotowałby się w potrawie
zadanie-gotowaniedodatków. Przecier pomidorowy użyty do tego dania nadał mu niezwykłej smakowitości. Właściwie to nie potrzebowałam już nic więcej - żadnego koncentratu, żadnego dosładzania, jedynie odrobinę przypraw:). Kotleciki: 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku 1 małe jajko lub 1/2 większego sól, pieprz olej 250g makaronu (dowolny, u mnie małe
Szefowa kuchnijuż wodę i się lekko ze zlocą , przełożyć do garnka z wywarem z kości .Na patelnię z oliwą wsypać warzywa i mięso, udusić warzywa razem z mięsem mielonym,wszystko włożyć do zupy.Ziemniaki obrać , pokroić w kostkę , dodać do zupy i gotować do miękkości.Przyprawić do smaku.Zagęšcić zupę mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDwie łyżki oleju ryżowego rozgrzewamy na patelni lub w woku. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się trochę zrumieni, dorzucamy startą na tarce (na dużych oczkach) marchewkę i wszystko razem dusimy, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Grzybki
Quinoa Raz!Pulpety nie muszą być nudne. Nie wierzysz? przekonaj się! Przygotuj: 500g. Mielonego mięsa drobiowego 1/2 suchej bułki lub ok. 1/3 szklanki bułki tartej 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu Ok 50g. tartego parmezanu Jedno jajko Świeża pietruszka, szczypiorek i rozmaryn Jedna duża cebula Papryka w proszku Sól Pieprz Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy: do mięsa dodajemy rozdrobnioną
MarcinChefkonserwantow, bez żadnych niepotrzebnych składników, którymi niestety nafaszerowane są gotowe sosy w słoiczkach. Każdy może sobie doprawić taki sos dokładnie tak jak lubi. Gorąco polecam! Składniki: 500g mielonego mięsa 800g krojonych pomidorów z puszki (takie, które mają w składzie tylko pomidory) 180-200g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
kuchnia doskibarillacup.pl/zgloszenie/zapiekanka-makaronowa-ala-pizza/ . Jeśli zapiekanka przypadła Wam do gustu, będzie mi miło jak oddasz na nią głos :) Składniki: Na formę o śr. 20cm 150g makaronu np casarecce, penne 300g mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku 150g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 jajko 150g pieczarek kilka różyczek ugotowanego brokuła ok 8 małych pomidorków np. koktajlowych sól, pieprz 1/2 łyżeczki
Kuchnia w czekoladzieDziś podzielę się z Wami kochani fantastyczną pastą z wątróbek kurzych do smarowania pieczywa.Przepis zaczęrpnęłam z bloga klik Pauliny.Nie musicie mieć maszynek do mielenia mięsa wystarczy zwykły blender.Pasta świetnie się rozprowadza na chlebie,j est gęsta i kremowa.Smakuje lepiej niż te paszteciki drobiowe ze sklepu i przynajmniej jest świeży ,a nie przetworzony z pełną gamą konserwantów.Bardzo ten przepis
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipulpeciki w sosie pomidorowym. Wcześniej na blogu prezentowane były pulpeciki w sosie koperkowym . Gorąco zachęcam do wypróbowania obu wersji. :) Pulpeciki w sosie pomidorowym Składniki 40dag mielonego mięsa jajko łyżka mąki 3 łyżki śmietany 18% 2 szklanki wody 1 duży koncentrat pomidorowy sól , pieprz Sposób wykonania Mięso wyrobić z jajem, sola i pieprzem; jeśli masa wydaje
Smaki Nataliiupieczone na grillu są ciekawą odmianą, a posmakują każdemu. Do tego ulubione sosy (u mnie kukurydziany) i szklaneczka zimnego piwka- jak ktoś może ;) Składniki: 8 pieczarek 200g mielonego mięsa wołowego 16 plastrów szerokiego boczku wędzonego (ew. gotowanego) 1 puszka kukurydzy (ok 300g) 1 ząbek czosnku 100ml śmietanki 30% 1/3 łyżeczki startego, świeżego imbiru 1 szalotka szczypta gałki muszkatołowej sól
Kuchnia w czekoladziekaszy, przyprawiacie solą i pieprzem, mieszacie z oliwą i gotowe. Kaszę jaglaną gotujecie, odparowujecie i studzicie. Czosnek i cebulę obieracie i kroicie na kawałki. Wszystko to razem z mięsem mielicie w maszynce i mieszacie. Dodajecie jajko, sól, pieprz, kumin i cynamon. Mieszacie dalej, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujecie kulki. Smażycie je na głębokim oleju w rondelku
GRUBY WAŁEK