mięso duszone - 8529 przepisów (strona:427/569)

PIERŚ Z KURCZAKA Z PAPRYKĄ, PIECZARKAMI I CEBULĄ 231

Pyszne i proste danie z kurczaka w sam raz do ryżu jako danie obiadowe. Można też gorące włożyć do słoika i zajadać do chlebka

Zrób to smacznie
Wegetariańskie gołąbki z kaszą 298

Gołąbki – jakże znana i z reguły lubiana w Polsce potrawa. Praktycznie każdy kiedyś je jadł, z reguły w wersji z mięsem i ryżem. Bardzo popularne są również gołąbki z różnymi rodzajami kasz. Oczywiście jeść czy nawet lubić gołąbki to jedno, a umieć je przygotować – to drugie Dlatego mamy w planie zaprezentowanie tu nie jednego, ale nawet kilku rozmaitych(...)technikę wybrać. Tutaj zdecydowaliśmy raczej na duszenie, co wynika zarówno z użytych składników, jak i z faktu, że w ten sposób przyrządzimy nasze gołąbki w nieco krótszym czasie. W przypadku duszenia gołąbków, do farszu warto użyć nieco niedogotowanej kaszy lub ryżu – nawet pomimo owinięcia w kapustę ziarno wchłonie bowiem płyn, w którym będzie duszone. Jeśli od razu dodamy

Kulinarna Pokusa
Zupa marokańska Harira 222

Zupę ta pierwszy raz jadłam w Maroku. Gęsta, pożywna i mocno rozgrzewająca. W mojej wersji nie ma mięsa, jest za to tofu wędzone, które sprawia że czuć zapach wędzonki. Ja tą zupę uwielbiam, mam nadzieję, że harira będzie także częstym gościem na Waszych stołach. Składniki : szklanka soczewicy czerwonej   szklanka soczewicy zielonej puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy przygotowanej tradycyjnie(...)kostkę: cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir. Podsmażamy na małym ogniu przez około 3 minuty,  mieszając aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien być średni, warzywa powinny nabrać tylko miękkości i przejść przyprawami. następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki, passatę pomidorową, soczewicę zielona i czerwoną, tofu pokrojone w większe kostki

Apetyt na Zielone
Cieciorka z warzywami 190

Pyszna cieciorka w towarzystwie chrupkich warzyw, całość doprawiona do smaku sosem sojowym. Warzywka pyszne jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięska. składniki: 2 puszki

Monia miesza i gotuje
Medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzem. 396

Polędwiczka to bardzo delikatne i chude mięso- można ją przyrządzać na wiele sposobów. Dziś przygotowuję ją w boczku lub szynce szwardzwalskiej w serowym sosie z zielonym pieprzem. Taka próba przed świętami- szukam pomysłu na świąteczny obiad.W każdym razie to danie będzie w centrum mojego świątecznego stołu. A Wy jakie macie pomysły??? SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe (0,5kg. każda(...)białego wina lub łyżkę, dwie octu winnego-smażymy do odparowania, wyjmujemy na chwilę polędwiczki, kruszymy ser pleśniowy intensywnie mieszając, aby nie przypalić sosu, wlewamy śmietankę, wkładamy ponownie polędwiczki i dusimy 15-20 min. na bardzo małym ogniu- gotowe! Podajemy z ziemniakami, ryżem lub makaronem-jak kto lubi

Kuchnia Beaty
Słodka lazania – z serem i śliwkami 185

To moja pierwsza lazania na słodko:) Zrobiłam ją z musem śliwkowym i serową masą. Wierzch zapiekanki wieńczy fantastyczny sos, który koniecznie musicie spróbować:) Najbardziej ucieszył się

Smaki Na Talerzu
Roladki schabowe i kluski śląskie 150

Roladki i kluski śląskie to tradycyjny obiad, który pewnie często serwujecie swoim bliskim. Jest przy tym trochę roboty ale efekt zadowala nawet najbardziej wybredne podniebienia. Moja

Smakołyki Asi
Leniwe z rukolą, boczkiem i sosem paprykowo-pomidorowym 185

Już kilka razy stanęłam przed dylematem, co zrobić z nadmiarem roszponki czy rukoli. Zazwyczaj z rukoli powstaje pesto, a roszponka ląduje w koktajlu. Tym razem trochę

Czerwień i błękit
Kacze udka, aromatyczne z majerankiem i czosnkiem. Soczyste z patelni. 186

Kaczkę, czy kacze udka zawsze piekłam w piekarniku. Ale ostatnio zakupiłam tylko cztery sztuki udek, więc uznałam, że przygotuję je na patelni. I był to bardzo

Kuchnia z widokiem na ogród
Wieprzowina duszona w mleku kokosowym z karmelem 212

Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1

My Culinary Art
Sataye z kurczaka z imbirowym sosem 146

Sataye to nic innego jak orientalne szaszłyki, a te są niezwykle proste do wykonania – paski mięsa z piersi kurczaka nabite na drewniany patyczek. Dopełnieniem dania jest makaron z fasoli Mung, który nie wymaga gotowania, i spaghetti z cukinii. Kropką nad i jest słodko-ostry sos ze świeżego(...)obrany i pokrojony w kostkę imbir oraz pokrojoną białą część trawy cytrynowej. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 minut. – Dodać wypestkowane śliwki, przykryć i dusić sos następne 5 minut. Gotowy sos zmiksować na gładki mus, doprawić solą i pieprzem. – Sataye z kurczaka podawać z makaronem fasolowym i spaghetti

To co kocham
Curry z batatem, dynią, ananasem i czerwonym ryżem 183

zimowy misz-masz z batatem, dynią i ananasem w roli głównej. Curry z języka tamilskiego - kari - oznacza po prostu sos. Curry - popularna potrawa Azji południowo-wschodniej to warzywa, ryby, mięso lub inne główne składniki podane w sosie. Curry to także mieszanka przypraw, które stanowią swoistą bombę prozdrowotną. Dzisiejsze curry udowadnia, że zimowe jedzenie może być kolorowe, pełne witamin i zdrowia(...)patelnię dołożyć pokrojonego w kostkę batata, dynię i paprykę, przesmażyć razem przez kilka minut. Zalać mlekiem kokosowym i gotować 10 minut dołożyć ananasa (jeśli groszek mrożony, to teraz) i dusić następne kilka minut, aż sos zgęstnieje. Jeśli wolisz rzadszą konsystencję możesz dolać trochę wody. Doprawić sosem rybnym, olejem sezamowym, sokiem z limonki, solą i pieprzem w międzyczasie ugotować ryż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekka zupa warzywna z indykiem. 173

Wystarczy w przepisie użyć indycze mięso i już robi się jakoś bardziej dietetycznie. Serio. Lista zalet jest długa, a w ekstremalnym skrócie można przedstawić to tak: stosunkowo niska kaloryczność zestawiona z dużym bogactwem składników odżywczych. I o to nam właśnie chodzi w tym tygodniu (i chyba nie tylko ;))! Jeżeli do tego dodamy zestaw różnorodnych warzyw, najlepiej domowy bulion oraz zdrowy(...)kostkę i podsmażyć na oliwie do lekkiego zrumienienia.  Dodać drobno posiekany czosnek i mieszając smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać pokrojone w kostkę selera, marchewkę i paprykę oraz zioła. Dusić razem kolejne 5 minut. Dodać bulion, jarmuż, ryż i pokrojone w kostkę pomidory (skórkę i nasiona można usunąć). Gotować na małym ogniu około 25 minut, lub do miękkości warzyw

zadanie-gotowanie
LECZO Z CHORIZO 128

Leczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z warzyw oraz mięsa (najczęściej kiełbasy). Chyba każdy je zna 😉 U mnie w domu rodzinnym, zawsze latem, gdy na działce u babci pojawiały się warzywa, królowało leczo z kabaczkiem i kiełbasą. Cała rodzina go uwielbiała. Ja do tej pory za nim przepadam bo właśnie kojarzy mi się z latem i wakacjami(...)chwilę podsmażamy. Cukinie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórkę. Kroimy na mniejsze kawałki. Cukinie oraz pomidory dodajemy do garnka i dusimy, aż warzywa się rozgotują. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, cukrem, ketchupem oraz solą. Podajemy z pieczywem

Kuchnia MagdaLeny
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowym 151

Bo kto nie lubi, gdy na talerzu jest smacznie, szybko i pożywnie ? :) Czyli makaron w kremowym sosie śmietanowo - serowym, z kawałkami soczystego kurczaka i chrupiącego, zielonego

Malinowo w kuchni
Kulebiak z kapustą i grzybami 201

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Inspiracja z blogu: Gotowanie jest łatwe.   Kulebiak - potrawa kuchni kresowej. To duży, pieczony pieróg nadziewany farszem z mięsa (czasem z ryb) z dodatkiem jarzyn, ryżu i przypraw.  Pochodzi z Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów(...)zarumienić. Dodać kapustę (opłukaną max 3 razy, w zależności czy mocno jest kwaśna). Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.  Wsypać kminek, przyprawy smaku i dusić do miękkości. (W razie potrzeby podlać dodatkową wodą.)  Pod koniec płyny dobrze odparować.  Do wystudzonej kapusty dodać jajko i dokładnie wymieszać. W między czasie przygotować ciasto. Do miski

Di gotuje
Wątróbka drobiowa z cebulką 271

Wątróbka drobiowa z cebulką, jedno z moich ulubionych dań ale typu "raz na jakiś czas" :) Przepis "wyniosłem" z domu i do dziś w żaden sposób niemodyfikowany

Mechanik w kuchni
Węgierska zupa pomidorowa 175

Pikantna, bardzo rozgrzewająca zupa pomidorowa. Pełna warzyw i mięsa doskonale nadaje  się na jednodaniowy obiad. Szybka do zrobienia i naprawdę smaczna. Z prawdziwym, węgierskim aromatem mielonej papryki, wędzonego boczku i pikantnej kiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :)  Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra(...)kostkę cebulę i posiekany czosnek, lekko poddusić. Rozgrzać bulion w garnku. 2. Dodać paprykę pokrojoną w dużą kostkę, smażyć wszystko 2 minuty, mieszając. Następnie dodać pomidory pokrojone bardzo drobno, dusić pod przykryciem 5 minut.  3. Przełożyć zawartość patelni, rozmaryn i przyprawy do garnka z gorącym bulionem, gotować na małym ogniu 5 minut.  4. Dodać koncentrat i kiełbaskę pokrojoną

Kuchnia Prezydentowej
Roladki z kurczaka z kasztanami, żurawiną i serem lazur 158

Filety z kurczaka to chyba u mnie najbardziej pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania(...)wierzchu posypujemy delikatnie solą. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy roladki z każdej ze stron. Wyciągamy wykałaczki i przekładamy do rondelka. Dolewamy do rondelka odrobinę wody i wino i dusimy ok 10 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki