Dzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy
Przepysznik - BLW i nie tylkoCo jakiś czas nachodzi mnie ochota na pizzę. Niestety, w mojej okolicy w każdej pizzerii coś nam z lekka nie pasuje – albo jest za grube
Smaki Na TalerzuLasagne jest daniem, które zawsze podbija serca i podniebienia mojej rodziny;) Z apraszam Was na włoską klasykę , która najlepiej smakuje podczas wspólnego
La grande e la piccola cuocaZe wszystkich burgerów i mięsnych i wegetariańskich ten hamburger jest najprostszy do zrobienia. I jest jednym z najsmakowitszych. Portobello rules! Kotlet z grzybów to oczywisty klasyk
Niedzielny kucharzCześć. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisami na najlepsze marynaty do mięsa i krewetek. Pierwsza – glazura kawowa nada się idealnie do mięsa (steków!) i krewetek. Druga – pomarańczowa, niezwykle aromatyczna – świetnie zagra z krewetkami. W dalszej części wpisu przeczytacie o warsztatach, w których miałam przyjemność brać udział. Były to warsztaty grillowe z Kamisem . Zabrakło na nim kiełbasy(...)piwna marynata w koreańskim stylu braai Pie z boczniakami i wołowiną konfitura z czerwonej cebuli grillowane tofu z chutney z mango i pomidora z sosem winegret z curry pieczone gruszki z sosem miodowo – piwnym placki z ciecierzycy krewetki z azjatyckim pesto papryka nadziewana chorizo (+ wersja wege z ciecierzycą) sandacz z rusztu pieczone marchewki grillowany pomidorowo
Moja pasja smakutańcom nie było końca, zwłaszcza na Kaszubach, gdzie zapusty miały wyjątkowo uroczysty charakter. Konsumowano ogromne ilości mięsa, słodkości i alkoholu. Zgodnie ze starym kaszubskim porzekadłem ten, kto nie jadł mięsa w zapusty, miał być latem zjedzony przez komary. Uroku zabawie dodawał zwyczaj przebierania się za najrozmaitsze postacie i zwierzęta . Na kaszubskich imprezach nie brakło więc niedźwiedzi, bocianów, żandarmów, a nawet(...)wzdłuż i wyjąć kręgosłup. To filetowanie idzie naprawdę łatwo. Małych ości nie trzeba usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane
Kulinarny karnet ChristopheraLatem podzieliłam si ę z Wami moim ulubionym przepisem na włoską parmigian ę z bakłażanem , zapiekankę w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli i
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI (ok. 10 sztuk) Pulpeciki z komosy ryżowej 200 g di komosy ryżowej 500 ml mleka 500 g jarmużu 50 g parmezanu 2
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI 400 g makaronu typu penne 400 g zielonych szparagów 100 g mozzarelli 50 g parmezanu 3 cukinie 3 dymki 2 ząbki czosnku s
La grande e la piccola cuocaU nołs 1 w d ōma sie tego niy robiōło, nawet żołdno ciotka tego niy znała, ale rołz moja Baba znołdła to w jaki ksiōnżce i
Chop w kuchniUwarzynie tego dania je łatwiyjsze, niż napisanie łod niego nazwy po francusku, a jak już je rołz 1 narychtujecie, 2 to potyn bajecie 3 co jakiś
Chop w kuchnipoczątek będą wpisy zbiorowe o książkach idealnych na prezent. Każdy znajdzie coś dla siebie, przynajmniej mam taką nadzieję. Będą książki polskie, zagraniczne, dla początkujących, zaawansowanych, dla tych, co lubią mięso i dla tych, co jedzą tylko rośliny. O każdej postaram się napisać parę słów, żebyście widzieli, dlaczego wybrałam tak, a nie inaczej. Książki będą się pojawiać w przypadkowej kolejności(...)ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami… huehuehue. Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polski Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać. I nagle trafiacie na książkę pana Barowicza i okazuje
ladykitchenkilku odcinków programu Allegry powtórzyliśmy jeden zestaw dań, bo inne albo zawierały składniki niedostępne w Polsce, albo wydały nam się mało atrakcyjne. Sięgnęliśmy po menu – z mielonym mięsem w roli głównej . Z mielonego zrobiliśmy jedzenie na kilka dni – burgery, sos boloński i sheperd’s pie. To było naprawdę pyszne menu, do którego chętnie wracamy. Dania nie tylko bardzo(...)składników lub pomysłów, które będą motywem przewodnim menu. Raz jest to jarmuż, który występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też np. seria lunchy z warzywnym makaronem, albo
Niedzielny kucharzNie wyobrażam sobie lata bez zapiekanych bakłażanów w sosie pomidorowym, przekładanych plastrami mozzarelli, pachnących słońcem i cudownymi aromatami bazylii, oregano i czosnku. Zapiekanka z bakłażanów
La grande e la piccola cuocapoczątek będą wpisy zbiorowe o książkach idealnych na prezent. Każdy znajdzie coś dla siebie, przynajmniej mam taką nadzieję. Będą książki polski, zagraniczne, dla początkujących, zaawansowanych, dla tych, co lubią mięso i dla tych, co jedzą tylko roślinki. O każdej postaram się napisać parę słów, żebyście widzieli, dlaczego wybrałam tak, a nie inaczej. Na końcu postu powiem Wam gdzie się zaopatruje(...)ciekawych połączeń smakowych. No i wiecie – przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami huehuehue Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polskim Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać. I nagle trafiacie na książkę pana Barowicza i okazuje się
ladykitchen