mielony - 2500 przepisów (strona:42/167)

Rosyjskie ciasteczka do herbaty 142

herbaty, z konfiturą… oczywiście jabłkową.  Pomysł na ciasteczka pochodzi od Kasi z bloga Gotuję bo lubię, z moimi zmianami.   Składniki:  - 200g miękkiego masła- 1 żółtko- 200g mielonych migdałów- 1 łyżeczka esencji migdałowej- 20g cukru pudru (do ciasta)- 200g mąki tortowej- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- cukier puder do obtaczania ciasteczekDodatkowo(...)konfitura jabłkowa - herbata    Masło ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, dodajemy żółtko i esencję migdałową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz mieszamy z mielonymi migdałami. Do suchych składników dodajemy ubitą masę maślaną i ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę

mojewypiekiinietylko
Marchewka z groszkiem na gęsto 183

wspomnienia z przedszkolnych, szkolnych… i nie tylko – stołówek. Marchewka z groszkiem na gęsto.      Składniki:  - 4 większe marchewki- 1 puszka groszku- 1 łyżka masła- różowa sól himalajska- czarny pieprz mielony- 1 łyżeczka cukru (do smaku)- 1 łyżka mąki pszennej   Obrane i umyte marchewki kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy wodę  (mniej więcej tyle, aby marchewka była(...)jeśli są grudki, przecieramy przez sitko).  Dodajemy groszek,  przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, zagotowujemy. Podajemy na ciepło.Marchewka z groszkiem na gęsto idealnie pasuje do mięs, szczególnie do kotletów mielonych, ale… nie tylko. To szybki, łatwy i bardzo smaczny dodatek do obiadu uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Marchewka z groszkiem na gęsto appeared first

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 219

jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem.    Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe- 1 puszka ciecierzycy- 1 puszka czarnej fasoli- 1 puszka kukurydzy- ok. 40g mielonych migdałów- olej arachidowy- por (młode części)- 1 czerwona cebula- 1 ząbek czosnku- kilka łyżek majonezu- tyle samo jogurtu, co majonezu- różowa sól himalajska- 10 pomidorków koktajlowych- świeża bazylia(...)koperek do przybrania  Ciecierzycę, fasolę, kukurydzę płuczemy i dokładnie osączamy. Wszystko wsypujemy, obok siebie, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy olejem arachidowym. Ciecierzycę dodatkowo posypujemy mielonymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210° C i, co jakiś czas mieszając, pieczemy ok. 15 minut (aż się lekko zezłocą). Majonez (przygotowałam z przepisu na blogu) mieszamy z taką

mojewypiekiinietylko
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 145

Możecie zanieść do pracy i umilić sobie i kolegom dzień  Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z melasą Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1,5 łyżki mielonego lnu7-8 łyżek ciepłej wody0,5 szkl mąki gryczanej0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej2 łyżki mąki jaglanej5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego2 łyżki masła orzechowego0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaprzyprawa

CoolinarniePL
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 137

żadnej sytuacji. Ciasto:3 i 3/4 szklanki mąki pszennej200g masła4 łyżeczki cukru-pudru1 łyżeczka soli50g drożdży1/2 szklanki kwaśnej śmietany4 żółtka1 całe jajko(+ zostawiamy białko do smarowania) Nadzienie:250g mięsa mielonego 1 czerwona papryka200g pieczarek1 duża cebula6 łyżek sosu teriyaki od De Care 1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie(...)składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy.3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy

Szefowa kuchni
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 185

tortownicę o średnicy 20 cm)syrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości 6 cm)1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej6 ziaren czarnego pieprzudodatkowo:6 gruszekciasto:180 g miękkiego masła100 g cukru3 jajka2 łyżki melasy180 g mąki pszennej20 g kakao1,5 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka proszku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie i zdrowe babeczki na prezent 243

życzeniem iść drobny upominek. Ot co skromne babeczki... nie dość że pyszne to bardzo odżywcze. Przejdźmy do konkretów: mąka jaglana, mąka kokosowa, mąka żytnia 2000, mąka wiesiołkowa, mielone migdały, otręby orkiszowe, olej z orzecha włoskiego, jajko EKO i orzech macadamia - oto nasze babeczki. Kwasy omega 6, błonnik, witamina E czy wartościowe białko to tylko niektóre cechy tych babeczek. Polecam

Kuchnia PROzdrowotna
jabłka pieczone z kaszanką... 137

sztuki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jabłka 3 sztuki cebulę pokroić w kosteczkę i na oleju gorącym ją zeszklić, posypać pieprzem mielonym do cebuli dodać kaszankę obraną z flaka i pokrojoną w plastry, mieszając usmażyć kaszankę z umytych jabłek ściąć czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazdo nasienne nożem spiczastym uważając

W Mojej Kuchni Lubię
Kartacze z mięsem 238

mielonego mięsa wołowego2 kg ziemniaków0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki bułki tartej 2 żółtka2 duże cebuleskwarki do okraszeniasól, pieprz, majeranek do smakuKartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień odsmażane na tłuszczyku.Ziemniaki(...)maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać.Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować

Świat Domowej Kuchni
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 381

słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.Kurczak:2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka,2 jajka,pół szklanki mleka,mąka pszenna,sól, ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru,olej do smażenia.Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki.Jajka roztrzepać z mlekiem(...)syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 209

średnie ryby:2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli,1 płaska łyżka ziaren kolendry,1 płaska łyżka mielonego imbiru,1 płaska łyżka rozmarynu,pieprz grubo mielony, sól - do smaku.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc jak ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy ilość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybki obiad 322

Pieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4

NA MOIM TALERZU
Makaroniki - esencja Paryża 136

białek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia)220 g cukru pudru80 g drobnego cukru do wypieków120 g obranych ze skórki migdałów (lub od razu mielonych)12 g kakao oraz zielony i czerwony barwnik spożywczy w proszku lub paścieBiałka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką(...)lśniącą pianę. Obrane migdały wkładamy do malaksera z cukrem pudrem, aż do uzyskania mąki. Następnie przesiewamy, gdyż każde większe kawałki migdałów utrudnią nam pracę. Można również kupić już mielone migdały i tylko połączyć je z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę, tak, aby piana nie opadła

Food Square

Proponowane wyszukiwania