żadnej sytuacji. Ciasto:3 i 3/4 szklanki mąki pszennej200g masła4 łyżeczki cukru-pudru1 łyżeczka soli50g drożdży1/2 szklanki kwaśnej śmietany4 żółtka1 całe jajko(+ zostawiamy białko do smarowania) Nadzienie:250g mięsa mielonego 1 czerwona papryka200g pieczarek1 duża cebula6 łyżek sosu teriyaki od De Care 1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie(...)składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy.3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy
Szefowa kuchnitortownicę o średnicy 20 cm)syrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6 ziaren kardamonu8 goździków2 gwiazdki anyżu1 laska cynamonu (o długości 6 cm)1 łyżeczka mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej6 ziaren czarnego pieprzudodatkowo:6 gruszekciasto:180 g miękkiego masła100 g cukru3 jajka2 łyżki melasy180 g mąki pszennej20 g kakao1,5 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżyczeniem iść drobny upominek. Ot co skromne babeczki... nie dość że pyszne to bardzo odżywcze. Przejdźmy do konkretów: mąka jaglana, mąka kokosowa, mąka żytnia 2000, mąka wiesiołkowa, mielone migdały, otręby orkiszowe, olej z orzecha włoskiego, jajko EKO i orzech macadamia - oto nasze babeczki. Kwasy omega 6, błonnik, witamina E czy wartościowe białko to tylko niektóre cechy tych babeczek. Polecam
Kuchnia PROzdrowotnasztuki, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jabłka 3 sztuki cebulę pokroić w kosteczkę i na oleju gorącym ją zeszklić, posypać pieprzem mielonym do cebuli dodać kaszankę obraną z flaka i pokrojoną w plastry, mieszając usmażyć kaszankę z umytych jabłek ściąć czubek z ogonkiem i wydrążyć gniazdo nasienne nożem spiczastym uważając
W Mojej Kuchni Lubięmielonego mięsa wołowego2 kg ziemniaków0,5 szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki bułki tartej 2 żółtka2 duże cebuleskwarki do okraszeniasól, pieprz, majeranek do smakuKartacze to potrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Znana jest również pod innymi nazwami: cepeliny, kołduny lub nawet wodoloty :) Uwielbiam je zarówno zaraz po ugotowaniu jak i na drugi dzień odsmażane na tłuszczyku.Ziemniaki(...)maszynce i dodać do surowych ziemniaków. Wbić żółtka i wszystko razem wymieszać.Następnie przygotować farsz. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować
Świat Domowej Kuchnisłoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.Kurczak:2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka,2 jajka,pół szklanki mleka,mąka pszenna,sól, ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru,olej do smażenia.Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę. Posolić i posypać imbirem. Odstawić na kilka godzin do lodówki.Jajka roztrzepać z mlekiem(...)syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie zastąpić winnym
Codzienna kuchnia niecodziennaśrednie ryby:2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli,1 płaska łyżka ziaren kolendry,1 płaska łyżka mielonego imbiru,1 płaska łyżka rozmarynu,pieprz grubo mielony, sól - do smaku.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc jak ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy ilość
Codzienna kuchnia niecodziennaPieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4
NA MOIM TALERZUbiałek (białka pozostawić na 24-48h na blacie kuchennym bez przykrycia)220 g cukru pudru80 g drobnego cukru do wypieków120 g obranych ze skórki migdałów (lub od razu mielonych)12 g kakao oraz zielony i czerwony barwnik spożywczy w proszku lub paścieBiałka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką(...)lśniącą pianę. Obrane migdały wkładamy do malaksera z cukrem pudrem, aż do uzyskania mąki. Następnie przesiewamy, gdyż każde większe kawałki migdałów utrudnią nam pracę. Można również kupić już mielone migdały i tylko połączyć je z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę, tak, aby piana nie opadła
Food Squaremleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego)4 ząbki czosnku3 łyżki masła1/4 łyżeczki nitek szafranu1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 łyżka ziół prowansalskicholiwa z oliweksól morskaświeżo mielony pieprz3 jajka1/2 szklanki śmietanyPrzygotowanie:Ugotować makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zaharować zimną wodą i wrzucić do dużej misy. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy(...)piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez 30 minut.Sos paprykowy:3 czerwone papryki1 ostra papryczka1 cebula2 ząbki czosnku200 ml pasty pomidorowej1 łyżeczka musztardy (dałem Dijon)oliwa z oliwekświeżo mielony pieprzsólPrzygotowanie:Papryki poprzekrawać na duże kawałki, skropić oliwą i podpiekać w piekarniku lub na patelni grillowej do miękkości. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną
Food Squarecukru do wypieków60 g mielonych migdałówżółty barwnik w proszku lub paścieBiałka należy ubić na sztywno, a następnie dalej ubijając dodawać cukier (kryształ). Powinniśmy uzyskać gładką i lśniącą pianę. Mielone migdały połączyć z cukrem pudrem. Pianę z białek łączymy z migdałowym proszkiem, mieszając wszystko razem bardzo powoli i tylko w jedną stronę, tak, aby piana nie opadła. Do masy
Food Squarenorweskiego z letnimi dodatkami. Zapraszam do gotowania! :)Grillowany łosoś (na 4 porcje):4 kawałki świeżego łososia norweskiego (ok. 600 g)4 cytryny (niewoskowane)4 łyżki pestek granatuświeżo mielony pieprzsól morskaoliwa z oliwekCytryny sparzyć, obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić w kostkę, a następnie osączyć na ściereczce z części soku. Zalać oliwą z oliwek i odstawić w ciepłe(...)minut w 220 st. C.Purée z zielonego groszku:500 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)3 szalotki, posiekane2 łyżki masła2 łyżki kwaśnej śmietanypół łyżeczki suszonego rozmarynuświeżo mielony pieprzsól morskaNa patelni rozpuścić masło. Wrzucić szalotki i lekko je podsmażyć. Następnie wrzucić groszek i smażyć go do miękkości, pod koniec przyprawiając rozmarynem. Zmiksować wszytko blenderem, dodać śmietany, pieprzu i soli
Food Squarefaszerowane moim ulubionym chili con carne i podałem je z sosem guacamole. Może i Wy skusicie się na odrobinę Meksyku w Waszej kuchni? (:Składniki (na 4 porcje):500 g mielonej wieprzowiny (choć najlepiej użyć mięsa wołowego)4 średniej wielkości czerwone papryki2 małe papryczki chili1 puszka czerwonej fasoli1 cebula3 ząbki czosnku300 ml pasty pomidorowej (lub 1 puszka pomidorów(...)minut w temperaturze 200°C. W tym czasie przygotować farsz.Oliwę z masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne
Food Square