mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:112/458)

Pakora , chrupiąca indyjska przekąska cebulowa 122

Pakora , chrupiąca indyjska przekąska cebulowa Pakora to pyszna przekąska , bardzo popularna w Indiach. Robi się ją z różnych warzyw najczęściej z cebuli lub kalafiora . Chrupiące , rozkosznie aromatyczne ciasteczka . Doskonale nadają się zamiast chipsów, do piwa , wina , przed telewizorem . Mogą być także wyśmienitym dodatkiem do grilla czy obiadu . Pakora , to jedna z najlepszych rzeczy , jakie znalazłam w kuchni indyjskiej . Polecam , szczególnie(...)można samemu zmielić w młynku do kawy suchą ciecierzycę) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska , łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cukru sól do smaku woda , olej do smażenia Cebulę obieramy , skrawamy cieniutko na mandolinie do warzyw , najlepiej w piórka . Mieszamy z przyprawami , kolendra, cukier,sól , kurkuma . Chilli siekamy drobniutko dokładamy do cebuli . Mąkę

Ogrodnik w podróży
Papryki zapiekane z farszem 209

przygotowaniu, pomysłowe i niezwykle smaczne. Łączy ze sobą warzywa, węglowodany i mięso. Wspaniale wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za papryką, przygotowany farsz można zapiec również w cukinii lub bakłażanie, a smak nadal będzie wyśmienity. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 3 papryki 0,5kgmięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów Cebula 1 woreczek(...)miękkości. Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy na to cebulę. Podsmażamy cebulkę na rumiany kolor. Następnie na patelnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy póki nie wyparuje cała woda. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, oregano ( w sporej ilości) i chili ( w ilości mniejszej). W czasie gdy mięso będzie dochodzić dokładnie myjemy

Kolizje Smaków
Pieczona dorada w pomarańczach 181

posiekałem przy użyciu blendera. Można oczywiście zrobić to za pomocą noża lub tarki do warzyw, z tym, że im drobniej kapusta i marchewka są posiekane, tym lepiej. Do posiekanej kapusty i marchewki czubatą łyżkę majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość bardzo dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Ziemniaki

Wyprawy kulinarne
Gulasz z marchewką i groszkiem 197

Mięso mielone podsmażamy w rondelku na maśle klarowanym, oliwie z oliwek albo oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy marchewkę, groszek i kilka łyżek wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem (groszek w puszce jest już odpowiednio miękki, więc można go dodać pod koniec gotowania). Pilnujemy, by się nie przypalało, dodając wody w razie potrzeby. Gdy warzywa już(...)wystarczy za cały obiad dla niemowlęcia , troszkę starsze dzieci mogą go zjeść z innymi warzywami (ziemniaki, kalafior, surówka itp). Jest to świetna i zdrowa alternatywa dla wszechobecnych i niezdrowych kaszek (czytaj więcej: Zboża szkodzą oraz Kaszki – początek nałogu ) Do przyrządzenia zalecam chude mięso mielone wołowe, najlepiej łopatkę, ponieważ ono najmniej odbiega od dzikiego pierwowzoru. Wieprzowina i drób

PaleoSMAK
Bakłażan po azjatycku 195

trzcinowego 4 łyżki oleju 100-150 g makaronu typu udon czy chow-mein sól morska, świeżo mielony pieprz świeża kolendra do posypania'; document.write(" "); Bakłażanowi odcinamy końcówki i kroimy go w kostkę o boku ok. 1,5 – 2 cm. Posypujemy kawałki warzywa solą, władamy do durszlaka i zostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie płuczemy chwilę zimną wodą(...)wrzucamy bakłażana. Podsmażamy ok. 5 minut, aż kawałki zaczną stawać się złoto-brązowe. Wyjmujemy bakłażana na talerz, dodajemy olej do woka i podsmażamy szalotki. Po minucie dorzucamy chilli, czosnek, mieloną trawę cytrynową i imbir. Podsmażamy razem, mieszając ok. 2 minuty. Dodajemy z powrotem bakłażana i wlewamy bulion z kurczaka. Przyprawiamy mirinem (lub sake), sosem sojowym i rybnym oraz cukrem

Poezja smaku
Papryka faszerowana na szybko – fit przepis dla zapracowanych 117

szybko – składniki dla 4 osób 4 średniej wielkości papryki w dowolnym kolorze 500 g mielonego mięsa – użyłam mięsa z indyka 4 spore, dojrzałe pomidory 1 średnia cebula ok. 200 g ryżu z suszonymi warzywami – używam gotowych mieszanek sól, pieprz, ulubione przyprawy, olej do podsmażenia mięsa opcjonalnie: 200 ml wytrawnego wina

Patchwork
Buraczki z boczkiem na ciepło 157

wielkości 1 mała cebula 1 łyżeczka klarowanego masła 100 g chudego boczku sól, pieprz, cukier, ocet balsamiczny, ½ łyżeczki mielonego kminku 1/3 szklanki słodkiej śmietanki Buraki wyszorować, zalać wodą, ugotować do miękkości. Pilnować, by woda cały czas przykrywała warzywa, w razie potrzeby dolewać wody. Wyjąć, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem

Czerwień i błękit
Noże kuchenne Fiskars- recenzja 168

ręcznie malowaną! No dobrze, ale noży wkoło do koloru do wyboru! Czemu więc Fiskars..? Nie ma dnia byśmy nie mieli noża w ręku. Codziennie przygotowujemy posiłki, nawet jeśli nie są skomplikowane, to przecież posmarować masłem chleb, czy pokroić warzywa czymś musimy. Zwykłe marketowe noże dają radę, owszem, ale tylko przez pierwsze kilka dni, a później bez ostrzenia nie ma szans

Kuchnia w czekoladzie
Zupa jarzynowa z cukinią. 178

brokuła 1 czerwona papryka 1 1/2 cukinii 4 ziemniaki 2,5 l bulionu drobiowego ( przepis tutaj ) papryka słodka mielona Paprykę oraz cukinię (po wydrążeniu gniazd nasiennych) oraz ziemniaki kroimy w kostkę, brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Wszystkie warzywa posypane papryką podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pulpety w sosie brokułowo-kalafiorowym 140

wtedy smakują, nie wysychają. W tej szybkiej wersji sos ma smak brokułowo-kalafiorowy i całe, duże kawałki tych pysznych warzyw. :-) Pamiętajcie tylko by ich nie rozgotować, bo wtedy będziemy mieć w sosie warzywną miazgę.  Pulpety: 1 kg mięsa mielonego 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Sos:  1 cebula

Szefowa kuchni
Kurczak faszerowany ryżem i warzywami 218

główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku olej słodka oraz ostra mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, paprykami i olejem, odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Ryż ugotować

magiczna kuchnia Kasi
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 182

Sól pieprz Łazanki 40 dkg mąki 3 jajka 6-8 łyżek wody Sól Wykonanie: Zupa Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa. Na talerz wykładamy łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO. Łazanki

Smaki Ewy
HAMBURGER Z KANGURA rarytas na Świątecznym Targu w UK 153

smaku przypomina chudą wołowinę. Mięso jest lekko czerwone w środku i bardzo chude. Rewelacyjnie przyprawiony czuć było pieprz grubo mielony. Kolejka była olbrzymia ale nie dziwie się. Za Hamburgera zapłaciliśmy 4F. Oczywiście można było sobie dobrać Gratis Dodatki : warzywa i sosy.  Sam wygląd w środku nie zachęcał do zjedzenia. Ale po dodaniu sosu pomigorowego i świeżego szpinaku

Gotowanie Patki
Placki warzywne (z cukinii) 194

około pół większej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki:  - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram, z cukinii obcinam tylko końcówki. Warzywa ścieram na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Dodaję jajka, przyprawy i mąkę (kilka łyżek

Kuchnia co dnia
Baba ghanoush - pasta z bakłażana 158

dopóty ja będę bakłażanowe pasty robić.  Są idealne na kanapki, np do pracy, czy na kolację z warzywami.     Składniki: 1 bakłażan 3-4 łyżki pasty tahini 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego) sól natka pietruszki oliwa     Wykonanie: Bakłażana nakłuć widelcem, owinąć w folię aluminiową i piec

Sto kolorów kuchni