mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:323/400)

Miodownik z wkładką serową 291

budynie śmietankowe 750g sera białego 250g margaryny (np. Kasia, Palma) 1 szklanka cukru Masa kawowa: 4 żółtka 1 jajko 125g cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki kawy mielonej 300g masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (kajmak- 400g) 2 tabliczki białej czekolady 1/3 szklanki śmietanki 30% kolorowe pisaki, cukrowe posypki Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek(...)krem. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy ze sobą i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w nagrzanym do 160st C piekarniku ok 50 minut. Studzimy najlepiej całą noc w blaszce, a dopiero następnego dnia przekładamy ostrożnie na tackę i odrywamy papier.  (Zdjęcia mi się zawieruszyły ;)) 4. Krem kawowy: Żółtka, jajko

Kuchnia w czekoladzie
Tahini cheesecake 225

dodatkiem pasty tahini i fantastyczną polewą czekoladową - sprawdzi się idealnie na każdą okazję :) Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki na masę serową: 600 g sera trzykrotnie mielonego (np. z Lidla) 100 g pasty tahini 1/2 szklanki brązowego cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na spód: 150 g ciastek zbożowych(...)pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik

Emcia Pichci
Drożdżowe ciasto karmelowe z malinami i kruszonką 136

śmietanki (użyłam 18%, ale może być 12%) 4 dag drożdży, w temperaturze pokojowej 50 g masła, stopionego, lekko ciepłego 3 jajka, w temperaturze pokojowej szczypta soli Kruszonka: 3 łyżki mielonych migdałów, 5 łyżek mąki, 4 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą, wstawić do lodówki. Jajka i drożdże wyjąć wcześniej z lodówki(...)dłoniach, wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia bardzo dużą (jak największą) blachę. Rozłożyć umyte i odsączone maliny i odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 do godziny (można wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 40 st.) Wyjąć na chwilę, na wierzchu palacami rozkruszyć kruszonkę i równomiernie pokryć maliny. Następnie wstawić placek do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec przez około

Czerwień i błękit
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 163

solimy, a następnie posypujemy suszonym oregano i bazylią. Można piec je od razu, można zostawić na 30 minut lub więcej, żeby mocniej przeszły aromatem czosnku. Wstawiamy zamarynowane warzywa do piekarnika ustawionego na 180⁰C, grzanie góra-dół, na drugą półkę od góry, na czas 45 minut do godziny. Skórka zmieni kolor na brązowy, miąższ powinien być miękki i uginać się(...)bazylii 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki 1 kulka sera mozarella 1 spora gałązka grubego szczypioru z cebulką po kilka liści bazylii – u mnie bazylia tajska i zwyczajna sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Pełnoziarnista zapiekanka makaronowa z penne z wołowiną i cukinią w pomidorach. 158

było tak dawno temu, że bałem się, czy wyjdzie...wyszła! I to tyle jej się zrobiło, że chyba nie sposób ją przejeść w dwa dni. Czego użyłem? -500 gram mielonej na moich oczach wołowiny (ligawa) -puszka pomidorów -200 ml śmietanki 30% -2 cebule w piórka pokrojone -8 pieczarek w ćwiartki pokrojone -masło klarowane -cukinia pokrojona w kostkę ze skórką(...)cukinią, kolejno pieczarki z cebulą. Wszystko przykrywamy pozostałą częścią makaronu. Na makaron wykładamy resztę pomidorów. Przykrywamy startym serem i podlewamy resztą śmietanki. Wkładamy bez przykrycia na 30 minut do piekarnika w 180 stopniach góra - dół

BaRepas
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 167

wysokości ok.50cm, najlepiej na dywan, wykładzinę itp. (tak, by upadł dnem formy, nie odwrotnie, on nie ma wypaść z blaszki...). Następnie wstawiamy blaszkę z biszkoptem do wyłączonego, uchylonego piekarnika i pozostawiamy jeszcze na ok.10 minut, lub do wystudzenia. Te czynności można pominąć ale gwarantują nam one równą płaszczyznę ciasta. Ci co pieką biszkopty wiedzą iż stygnąc lubią się one kurczyć(...)przestudzoną warstwę owocową, równo ją rozprowadzamy, przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko przyduszamy. Wierzch smarujemy polewą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą

Smaczne Zdrowe
Zraz zawijany z mielonego. 188

Rolls of minced meat. Składniki. 50 dag mięso mielone 1 cebula 0,5 bułki namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie(...)pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC. Bardziej zaawansowani zrobią to w ręku i obsmażą roladki z każdej strony na patelni. Przesmażone na patelni lub upieczone w piekarniku roladki, włożyć

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 153

kukurydzy z groszkiem (po odsączeniu 285g) 100g tuńczyka w sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Miękką margarynę dodajemy do przesianej mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą(...)połowę farszu, ponownie 2 plastry żółtego sera, resztę farszu, a na wierzch rozdrabniamy i lekko wciskamy kawałki tuńczyka. Wycięte kształty układamy na farszu i lekko dociskamy. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20-25 minut

Kolorowy Przepisownik
Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe. 195

skradły nasze serca, dlatego przepis publikuję od razu. Idealne na jesienno-zimowe popołudnia. Bardzo polecam!!! Składniki na Kanelbullar: na około 12 sztuk CIASTO: 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki soli 150 ml ciepłego mleka 20 g drożdży 50 g cukru 1 żółtko 65 g roztopionego masła      Mąkę mieszamy z kardamonem, solą(...)mnie 12 sztuk) i zwijamy według instrukcji zamieszczonej na  tym filmie . Gotowe bułeczki układamy na blasze i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. DODATKI: żółtko biała, cukrowa posypka      Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym  żółtkiem, posypujemy cukrową posypką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 12-15 minut

Rozpustne gotowanie
Chleb owsiany bezglutenowy 481

mielenia, natomiast efekty są bardzo podobne. 250 g mąki owsianej (kupna) 90 g mąki gryczanej jasnej (nie kupuję mąki, a mielę kaszę gryczaną niepaloną) 60 g mąki ryżowej (również mielę ryż brązowy) 100 g skrobi ziemniaczanej (kupna) 15 g świeżych drożdży * lub 12 g suchych (używam świeżych) 3 łyżki siemienia lnianego złotego 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru(...)wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Wstawić do nagrzanego na 230 stop. C (grzanie góra/dół) piekarnika i piec 1 godzinę. Jest pyszny! Duży! Idealny! Lekko wilgotny w środku, chrupiący na zewnątrz

gutfut
Cevapčići - chorwackie kotleciki grillowane 233

łyżka ostrej musztardy 1 duża cebula biała 1 duża cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 1-2 łyżki vegety (ważne!) 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżka papryki mielonej ostrej lub słodkiej 1 łyżka majeranku 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie - ja daję bo lubimy dość pikantne) dużo czarnego pieprzu do smaku sól do smaku tymianek, cząber(...)spożywczą i zostawiamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 4. Z mięsa formujemy podłużne, wąskie kotleciki (grubości cygara lub kciuka, długości ok. 10 cm) Włączamy piekarnik ma 120°C i wkładamy do niego żaroodporne naczynie lub jego pokrywę (będziemy tam wkładać kotlety, żeby nie przestygły). 5.   Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię grillową, kładziemy partiami ćevapčići, obsmażamy

Kuchnia Prezydentowej
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 179

cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę  z szczyptą soli(...)ściskamy. Następnie układamy, złączoną częścią ciasta do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierz ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Paluchy pieczemy ok. 20 min w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Rada: jeśli chcecie przygotować paluchy z mięsa z indyka to ugotujcie na nim rosół, a będziecie mieć dwa dania. Smacznego

Moniki Smakołyki
Klasyczna lazania z mięsem mielonym 123

okazała się lepsza od mojej. Składniki na dużą blaszkę : • 1 opakowanie płatów lazanii • 300 g sera żółtego w kostce Sos pomidorowy mięsny • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe • 2 puszki krojonych pomidorów • 1 cebula • 2-3 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 3 łyżki oleju Sos beszamelowy • 1 litr(...)płaty lazanii mają z dwóch stron dotykać sosu beszamelowego. • Trzecią warstwę płatów lazanii przykryć sosem i posypać serem żółtym. • Lazania przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut, ale można również piec od razu. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut

To co kocham
Mazurek pomarańczowy 114

inne mazurki to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów pomarańczy dla szukających ciekawego przepisu na mazurek dla fanów marcepanu Składniki na spód: 200g mąki pszennej 50g cukru pudru 50g mielonych migdałów (na mąkę) żółtko 100g masła szczypta soli Składniki na konfiturę pomarańczową: 4 pomarańcze - średniej wielkości łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii 220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane(...)marcepan). Gdy masa będzie gładka nakładamy ją do worka do szprycowania i dekorujemy wokół mazurek, tworząc ozdobny brzeg (dzięki niemu konfitura się nie wyleje). Po udekorowaniu wstawiamy ponownie do piekarnika na 12-15 minut - temp. 190 stopni. Dopiero teraz ciasto powinno nabrać złotego koloru! Wykonanie konfitury: Pomarańcze parzymy i ścieramy z nich skórkę, obieramy i wycinamy z nich białą warstwę

Mania Wypiekania
Ślimaczki cynamonowe (Kanelbullar) 134

sztuk: 40 dkg mąki pszennej + ok. 3dkg do podsypywania 2,5 dkg drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka 5 dkg cukru 10 dkg roztopionego masła szczypta soli łyżeczka mielonego kardamonu ( nie dodałam, zamiast dałam cukier waniliowy) Nadzienie: 10 dkg  miękkiego masła 2 łyżki cynamonu 10 dkg cukru Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek cukier perlisty (gruby kryształ(...)się na spodzie. Pokroić na "kromeczki" o szerokości ok 2-3 cm. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st. c.( termoobieg). Gdy bułeczki podrosną posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem Piec 5-7min,, aż będą rumiane

Maślane ciasteczko
P... Pierogi! (i polska impreza!) 184

wszystkie składniki ostygną. 4.     Szykujemy miskę i maszynkę do mielenia. 5.     Ziemniaki, cebulę i ser wrzucamy kolejno do maszynki i mielimy. 6.     Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą Maggi. Dokładnie mieszamy. Ciasto : 1.     Dosłownie leciutko podgrzewamy mleko w garnku. Dodajemy ciepłą wodę i mieszamy(...)wynagradzają wszystko ! A co wtedy, kiedy zostanie Wam trochę farszu ? Mój teść jadł go z… chlebem i bardzo chwalił sobie smak ! Można też z kolei nagrzać piekarnik, do naczynia żaroodpornego wrzucić farsz, przykryć ziemniakami i serem i zapiekać. Mini gratin a’la pierogi ruskie ;) Pierogi to był ewidentny gwóźdź programu. Jednak zaopatrzona w inne rarytasy widziałam

Kitchens Alphabet
Sernik w kruchym cieście 55

łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g zimnego masła na masę serową: 1kg trzykrotnie mielonego, tłustego sera śmietankowego z wiaderka bardzo dobrej jakości (ja zawsze używam Piątnicy), 4 żółtka i 4 białka (używamy dużych jajek), 240 g cukru, duża szczypta mielonej wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym lub pastą waniliową lub ekstraktem), łyżka skrobi ziemniaczanej (czubata), 2 czubate łyżki masła(...)ścieramy na tarce na duże wiórki). Piec w 180 C około 70-80 minut (jeśli wierzch będzie za szybko się rumienił, można go zakryć papierem do pieczenia). Studzić w piekarniku stopniowo otwierając drzwiczki. Gotowy sernik może się lekko trząść, podczas studzenia stężeje całkowicie. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil

Lekcje w kuchni
Kruche ciasteczka z suszonymi figami / Pinwheels cookies with dried figs 197

soku pomarańczowego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 2 łyżki brandy 2 łyżki kisielu pomarańczowego Delecty 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko Przygotowanie: W małym rondelku wymieszałam figi, skórkę pomarańczową wraz z sokiem, cukier, brandy(...)minut. . Po tym czasie pokroiłam każdy na plastry o grubości 5 mm, rozłożyłm je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszce i upiekłam w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 12 do 15 minut lub do lekkiego zarumienienia. Smacznego! English version Pinwheels cookies with dried figs (about 90 cookies) Ingredients for the filling: 1 cup chopped Bakalland dried figs 1 tbsp

karmelowy
Spaghetti sycylijskie 206

wyglądem i pysznymi składnikami. Niby nic nowego a jednak smakuje inaczej i pysznie. Polecam szczególnie tym którzy nie lubią tortów na słodko Spaghetti sycylijskie Składniki: 2 bakłażany 350 g mielonej wołowiny 1 posiekana cebula 2 zmiażdżone ząbki czosnku 2 łyżki pasty pomidorowej (koncentrat) 400 g posiekanych pomidorów (można dać pomidory z puszki lub passate) 1 łyżeczka sosu Worcester(...)momentu aż będzie elastyczny. Odcedzamy i mieszamy z sosem i serem. Formę wykładamy plastrami bakłażana razem z bokami, wykładamy makaron z sosem i przykrywamy bakłażanem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy na 10 minut. Następnie odwracamy formę i wykładamy makaron na półmisek lub tortownice. Usuwamy papier do pieczenia. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Soczysty udziec z indyka 194

łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego sól 3 ząbki czosnku Udziec świeżo po upieczeniu         Udziec schłodzony     Przygotowanie: Udziec umyć,  wyjąć kość (po upieczeniu będzie łatwiej go pokroić(...)waży 1,5 kg to piec godzinę i 30 minut, waży 1,2 kg to godzinę i 20 minut).  Po upieczeniu, indyka przykryć i zostawić w wyłączonym piekarniku na około 5 minut.   Jeśli lubimy mięso z sosem, to na bazie wytopionego rosołu można przygotować sos. Do części wytopionego rosołu dodać około 1/3 szklanki zimnej wody z rozmieszaną niewielką

Kuchcik gotuje