mielone z pieczarkami - 2861 przepisów (strona:159/191)

Krokiety ze słodką kapustą i grzybami suszonymi 186

Krokiet to potrawa, która składa się z zapiekanego naleśnika z farszem. Farszem może być kapusta kiszona lub słodka z grzybami suszonymi, pieczarkami, warzywny farsz mięsny, mięsno-grzybowy czy mięsno-kapuściany. Moje poprzednie krokiety były z farszem mięsno-kapuściano-pieczarkowym. Teraz zrobiłam jarskie z farszem ze słodkiej kapusty z suszonymi grzybami(...)wycisnąć wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz przesmażyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. • Na każdy naleśnik kłaść czubatą łyżkę farszu i składać krokiety – zawijać

To co kocham
Makowe ciastka francuskie 224

jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek   Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte) oraz smarujemy całą(...)serem Ciastka francuskie z truskawkami Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Łosoś w cieście francuskim Kurczak w cieście francuskim Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską Zupa z kukurydzy z paluszkami serowymi z ciasta francuskiego Wydrukuj przepis The post Makowe ciastka francuskie appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Pasztet z grzybami 168

marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz 1 liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego świeżo mielona gałka muszkatołowa 1 czerstwa bułka moczona w mleku 2 jajka Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka(...)smaków. Także dowolna jest ilość dodanego wywaru-rosołu,jeżeli chcemy uzyskać bardzo mokry,mazisty pasztet możemy użyć więcej lub wcale wtedy pasztet będzie suchy. Zamiast suszonych grzybów można użyć pieczarek

Kolorowa kuchnia Elki
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 168

cukinia zielona 2 ząbki czosnku 2 łyżki  posiekanej natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki mąki z płaskurki (może być rownież owsiana, pszenna, itp.) do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz, słodka papryka, czosnek niedźwiedzi opcjonalnie, ale podkręca fajnie smak: mała garść suszonej żurawiny. olej Wykonanie: Fasolę moczyć w dużej ilości zimnej wody ok. 8-12 godzin(...)przyrumienienia. Reszta, czyli z jakimi dodatkami podamy nasze hamburgery, to już inwencja własna. Ja zrobiłam sos z majonezu, musztardy dijon oraz ketchupu, dodałam sałaty, rukolę, pomidory, rzodkiewkę, pieczarki. Naprawdę dobre i zdecydowanie lżejsze od tradycyjnych, mięsnych hamburgerów. No i skoro dzieci zjadły, to wiecie… Naprawdę muszą być smaczne

gutfut
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 184

również papryczkę (zamiast niej doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku(...)imbirową, a pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej pominąć te składniki, niż zepsuć smak potrawy :)  W wielu sklepach z działem "kuchnie świata" można dostać mielony lub suszony galangal (piszę o nim tyle, bo wiem że może być najbardziej problematyczny w zakupie

Tajskie smaki
Domowa pizza 192

osiągnąć, pizzę trzeba piec krótko w możliwie wysokiej temperaturze, a położone na cieście składniki nie powinny być mokre. Jeśli jednak nie wyobrażacie sobie pizzy bez świeżych pomidorów czy pieczarek, krójcie je jak najcieniej, by woda, którą zawierają, nie wsiąkała w ciasto. Najlepsza jest pizza pieczona w piecu chlebowym, jednak nikt przecież nie ma takiego w domu. Żeby osiągnąć podobny efekt(...)stopni Celsjusza. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w zalewie 150 ml passaty 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 liść laurowy 2 łyżeczki octu winnego sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki włożyć do rondla i zagotować. Na małym ogniu gotować bez przykrycia ok. 15 minut, często mieszając. Sos śmietanowo-czosnkowy: 200 g  gęstej śmietany

W SMAK
Schab w sosie grzybowym 466

pieczeniowym.  No to do dzieła! Składniki: około 0,7 kg schabu bez kości 1 cebula około 4 łyżki mąki 6 łyżek oleju pieprz sól opcjonalnie Vegeta papryka słodka mielona woda 2-3 łyżeczki suszonych, zmielonych grzybów Sposób przygotowania: Schab myjemy i oczyszczamy z grubych błon. Następnie nacieramy schab w całości 1 łyżką oleju, solą (około 1 łyżeczką), pieprzem(...)czekam aż sos zgęstnieje, a nie będzie mączny. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać odrobinę wody.  Tak przygotowane mięso podaję z ziemniakami i dowolnym dodatkiem, u mnie pieczarkami. Mój mąż po zjedzeniu tej potrawy stwierdził, że szkoda, że obiad się już skończył. Życzę smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Dobre śniadanie na dobry dzień 143

warzywa, pokrój je, ułóż na talerzyku i przykryj spożywczą folią. Podobnie zrób z pieczywem i wędliną, o ile trzeba je kroić. Jeśli jesteś kawoszem i pijesz rano kawę z mielonych w domu ziaren, to sprawdź, czy masz wystarczającą jej ilość. Jeśli nie - zmiel wieczorem, rano nie będziesz się denerwować. Po prostu wszystko, co możesz zrobić wcześniej, zrób przed spaniem(...)plasterki ogórki, pomidor, rzodkiewki. Udekorować roszponką i posiekanym szczypiorkiem. Takie kanapki do ugotowanego jajka smakują rewelacyjnie! Jajecznica na kanapkach Składniki: ulubione pieczywo Rama Classic 2 jajka 2 średnie pieczarki sól i pieprz do smaku szczypiorek odrobina oleju rzepakowego Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, obsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Jajka wbić do miseczki, dodać sól i pieprz do smaku, lekko rozbić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bigos mojego Taty 538

czosnkową kiełbasę, jagody jałowca i ziela angielskiego, mocno przypieczone, skarmelizowane mięso. Bigos kocha dziczyznę. Grzyby jakich używamy do bigosu to tylko i wyłącznie podgrzybki i prawdziwki – najbardziej aromatyczne kapelusze. Pieczarki w tym przepisie odpadają – zostawcie je do pizzy czy pasztecików, ale błagam, nie dodawajcie do bigosu. Garnek do gotowania bigosu (użyłam stalowego, 7 litrowego, największy jaki mam w kuchni) smarujemy(...)pokrojonych grzybów. Odstawiamy na później. Kiełbasę śląską i jałowcową kroimy w ćwierć plasterki. Mięso wieprzowe, wołowe i dziczyznę – w kostkę o boku ok. 3cm – traktujemy surowe mięso mielonym pieprzem. Nie solimy go żeby nie zrobiło się suche. Na patelni podsmażamy na niewielkiej ilości smalcu kiełbasę śląską– do mocnego zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, dodajemy do grzybów. Kiełbasę jałowcową tylko kroimy

Karo in the Kitchen
Bożonarodzeniowe śledzie Bromci z grzybami i pietruszką 150

Lata całe nie jadłem śledzi, bo nigdy mi nie smakowały. Do zmiany zdania na ich temat przekonały mnie te zrobione przez moją Przyjaciółkę. Po ich zjedzeniu

W SMAK
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 129

zobaczyć na zdjęciach, a potem zrobić samodzielnie 😊 Składniki na 2-3 porcje: 100 g ryżu 2 duże cebule 2 średnie marchewki 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju 1 łyżka mielonej wędzonej papryki 1 mała młoda kapusta sól do smaku odrobina oliwy do spryskania przed pieczeniem dodatkowo - opcjonalnie: świeże pomidory czosnek ulubione zioła: bazylia, rozmaryn, pietruszka, szczypiorek etc. Jak zrobić(...)papryka. Fantastycznie smakują:  z pomidorowym sosem tradycyjnym lub na bazie naturalnego jogurtu,  z ulubionym ketchupem, z jogurtowymi sosami ziołowymi,  z tradycyjnymi grzybowymi (z grzybów leśnych lub pieczarek),  z sosem mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia - choć w tym przypadku nie będzie już to wersja ani wegetariańska, ani tym bardziej wegańska. Jeśli lubicie takie nietypowe gołąbki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drobiowe szaszłyki z grilla 261

Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kuchnia gruzińska 323

Lobio smakuje w każdym miejscu inaczej. Podawane jest w glinianym naczyniu lub w miseczkachPhali – jednowarzywna sałatkaPhali to pasta warzywna (można w zasadzie zrobić ją z każdego warzywa) z mielonymi orzechami włoskimi, przyprawiona mieszanką gruzińskich przypraw. Phali podaje się na talerzach, miseczkach lub formuje z nich małe kulki. Zazwyczaj dekoruje się je pestkami granatu. Na zdjęciu phali ze szpinaku(...)esencjonalny rosół, który od razu trzeba wypić po nadgryzieniu pierożka. Mięso przyprawiane jest dużą ilością świeżej kolendry. Wegetarianie także mogą cieszyć się smakiem chinkali – dostępne są wersje z pieczarkami, z ziemniakami oraz z serem – w nich oczywiście nie znajdziemy rosołu.Chinkali mają charakterystyczny kształt. Dziubek ułatwia złapanie pierożka ręką w celu wypicia rosołuPieczarki z seremPieczarki są bardzo popularne

Poezja smaku
Zapiekanka ziemniaczana 777

ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką, ale nie obieramy. Następnie kroimy w plastry grubości ok. 1 cm i podgotowujemy(...)stopni i podpiekamy jeszcze 5-10 min. albo aż ser się ładnie przyrumieni. A tu już upieczona. Tuż po wyjęciu z piecyka Do takiej zapiekanki można dodać również podsmażone pieczarki. Będą świetnie pasować. Jest to też świetny pomysł, jeśli macie w lodówce wędlinę, którą należałoby już zjeść, bo inaczej trzeba będzie wyrzucić. Sos można również modyfikować na wiele sposobów

Ratunku obiad