kostki rosołowej) - oliwa z oliwek do smażenia - przyprawa kuchni włoskiej, lub zioła: oregano, bazylia, cząber, tymianek - łyżeczka cukru - sól, pieprz Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oliwie, dodać mięso mielone i smażyć na bardzo mocnym ogniu aż przestanie być surowe. Dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień, na patelnie dodać pomidory, bulion, posiekany czosnek, cukier i przyprawę włoską(...)pozostawić na patelni do momentu kiedy się zredukuje i otrzymamy odpowiednią, gęstą konsystencję. Na koniec moż na dodać więcej soli, pieprzu lub ziół, w zależności od upodobań :) Podawać z makaronem spaghetti- jeżeli chcemy aby posiłek był "odchudzony" użyjmy makaronu pełnoziarnistego. Posypać startym parmezanem i gotowe
Cook&Lovetortellini ( użyłam LA COLLORE PASTANI ) 1 biała papryka 2 łodygi selera naciowego 1 świeży ogórek 2 łyżki posiekanego koperku 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Ogórka obrać,z papryki usunąć nasionka i pokroić w kostkę. Seler naciowy również pokroić na drobne kawałki. Warzywa wymieszać z makaronem. Majonez
Kolorowa kuchnia Elkiszklanki słodkiej śmietanki 3 dag wędzonki ( u mnie szynka szwarcwaldzka) 2 łyżki masła 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki utartego parmezanu szczypta utartej gałki muszkatołowej szczypta białego pieprzu mielonego Ugotować makaron penne. Odcedzić .Wrzucić ponownie do garnka w którym się gotował i dodać masło i wymieszać. W czasie kiedy makaron sie gotuje pokroić wędzonkę w cienkie paski i podsmażyć
Buniabaje w kuchnicukinia 1 pomidor 1 czerwona papryka 1 cebula 100g mięsa mielonego 100g makaronu spaghetti 1 szklanka wody przyprawy: sos sojowy, pieprz cayenn, czosnek granulowany, papryka słodka, jarzynka bez soli masło klarowane do smażenia Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym szklimy drobną posiekaną cebulę. Między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie dodajemy marchew, pietruszkę(...)paprykę. Wszystko dusimy ok. 5 minut. Kolejno wrzucamy cukinię, pomidora. Wszystko zalewamy szklanka wody. Dusimy ok. 15-20 minut na małym ogniu. Następnie dodajmy mięso mielone i wszystkie przyprawy. Całość smażymy ok. 5 minut. Danie podajemy z makronem spaghetti. Smacznego
Truskawkowa FiestaDodać serki topione. Mieszać do rozpuszczenia. Wlać słodką śmietankę ciągle mieszając. Gdy składniki połączą się dodać żółty ser i gorgonzolę. Dokładnie wymieszać. Całość lekko posolić i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem. Makaron polać sosem. Na wierzch posypać startym parmezanem
Amatorka kuchennaboczku ( wędzony lub parzony ) - 1 papryka czerwona - 100 ml śmietany 12%, 200 ml mleka - 2 jajka - 15-20 dkg sera żółtego - sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona Wykonanie Makaron gotuję w osolonej wodzie troche krócej niz podano na opakowaniu, odcedzam. Boczek, kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, pieczarki w grubsze plastry. Na patelni podsmażam najpierw boczek, kiedy
Kuchnia z widokiem na ogródzapewne za sprawą boskiej dla mnie gorgonzoli :)Składniki:ulubiony makaron (pół paczki) (u mnie świderki ale może być penne)ser gorgonzola (mój był z biedronki)15 dag wędzonego boczku2 garść mrożonej, zielonej fasolkikilka pomidorków koktajlowychnatka pietruszkipor - zielona częśćoliwa do smażeniaświeżo mielony pieprzMakaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni(...)kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz. makaron z gorgonzolą i fasolką
Bon Appetit MałgorzatyJesień za progiem czas na treściwsze dania, nie tylko lekkie sałatki. To czas kiedy w naszym domu pojawia się dużo dań z mięsa mielonego. Szybkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo prosty i szybki makaron. Smak niezwykle wyrazisty i zaskoczy niejedną osobę. Świeży czosnek, mielony pieprz, odrobina słodyczy i mamy połączenie idealne Śmiało próbujcie, 15 minut i obiad gotowy. Makaron z cukinią i boczniakami Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 13 min Czas całkowity 18 min Składniki 250g makaronu piórka 1 łyżka oleju kokosowego 200g pomidorków(...)cukinia duża 5 boczniaków 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki sól 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany) 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz Wykonanie Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pomidorki, cukinię pokrojoną w kostkę i boczniaki pokrojone w paseczki. Dodaj sos sojowy i teriyaki, sól i smaż
Apetyt na Zielonemożna użyć wędzonego łososia) Dwie małe garści szpinaku 3 łyżki serka kremowego (jeśli nie zależy nam na niskokaloryczności dania można zastąpić mascarpone) Odrobina oleju Cytryna Przyprawy: świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Przy odcedzaniu warto zostawić około ½ szklanki. W między czasie rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju. Rybę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy
Kolizje Smakówdopasowane smakowo pierogi czy po prostu zwykły makaron. Sos z mięsem mielonym ze szpinakiem i dużą ilością sera sprawdzą się zawsze. Uwielbiam!Scroll down for recipe in EnglishRavioli zapiekane w mięsnym sosie ze szpinakiem(2-3 porcje)Składniki:250 g ravioli, pierogów lub podgotowanego do al dente makaronu200 g mięsa mielonego (wieprzowina, wołowina, indyk)1 ząbek czosnku, przeciśnięty(...)duża garść szpinaku, posiekanego½ szklanki startej mozzarelli¼ szklanki startego na tarce parmezanuPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż mięso mielone i rozdrobnij je drewnianą łyżką na możliwie małe kawałki.Dodaj czosnek i zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem. Smaż, mięso do lekkiego zarumienienia, przez około 5 minut, mieszając
karmelowyI wracamy do przepisów znanych i lubianych. Przedstawiam wam moją wersje, myślę ze prostą i nieodbiegającą za bardzo od pierwowzoru, czyli cannelloni z mięsem mielonym
Bernika - moj kulinarny pamietnikużyję makaronu lasagna i sama będę zwijać w rulony. Będzie prościej i zdecydowanie szybciej. A kto wie, może doczekam się maszynki do makaronu? Marzenie... :)Składniki:1 kg mielonej wołowiny1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok
Bon Appetit Małgorzatyszpinaku 100ml oleju rzepakowego Garść nasion słonecznika 50g żółtego sera (fajną promocję na żółte sery znajdziecie TUTAJ ) 3 duże ząbki czosnku Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4-5 osób. Nastawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy na miękko według instrukcji na opakowaniu. Odmierzamy 150g szpinaku, myjemy oraz suszymy. Na patelnie wrzucamy garść słonecznika
Kolizje SmakówPomysł na jesienne danie, żaden problem. Dla mnie jesień to dynia, więc jest idealnym składnikiem wszystkich zapiekanek, jednogarnkowych dań. Tym razem połączyłam ją z mięsem mielonym
Bernika - moj kulinarny pamietnik