białości, stopniowo dodajemy budyń, najlepiej w 3 lub 4 turach. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 30 ml mlek a Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Przełożenie ciasta: blat ciemny (nasączamy do kawą) - 1/2 masy budyniowej - blat orzechowy - pozostała część masy - nasączony blat ciemny - polewa Smacznego
kruche babeczkicieknie na myśl o sałatce z marchewką i twarożkiem z sera feta, koulourakia (bułeczkach) z oliwkami i solonym masłem, hummusie z orzeszkami i kolendrą, dipie z przypalonej cebuli i koziego twarogu z płatkami bonito czy pieczonym buraku z kasza perłową i orzechowym hummusem. Niestety niektóre receptury zawarte w książce wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz kosztownych składników czy też bardziej skomplikowanych
Chilli Czosnek i OliwaPropozycja na weekend - bezglutenowa, przepyszna tarta z gruszkami. Delikatne, kruche ciasto i słodkie gruszki ze złocistą, orzechową kruszonką. Tarta jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free ( klik) 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 3 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free
Kuchnia bezglutenowasztuk): 250 gram mąki pszennej 90 gram zmielonych migdałów 150 gram miodu 50 gram syropu (użyłam syropu orzechowego ale może być klonowy, z agawy itd..) 3 łyżki korzennej przyprawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 85 gram masła 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i z cytryny lukier (1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny) Masło
Mango Papajatorcik z czerwoną porzeczką. Owoce mają cudowny czerwony kolor i cierpki smak, spód ciasta jest kruchy i przyjemnie orzechowy, a wierzch stanowi niezastąpiona, zawsze pyszna beza. Składniki na ciasto: 205g mąki pszennej 105g cukru pudru 1 małe jajko 2 żółtka 105g masła w temperaturze pokojowej 40g mielonych orzechów włoskich Składniki na nadzienie: 250g czerwonej porzeczki, przesypanej mąką ziemniaczaną Składniki
Kuchnia Pani Wiosnyjedziemy z tym. Będzie nam potrzebne trochę rzeczy, mianowicie; 2-3 tabliczki czekolady (ja miałem 2 orzechowe i 1 deserową) garść migdałów (całe bądź płatki) laska wanilii 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 2 łyżki śmietany 3/4 kostki masła 3 żółtka Zaczniemy jak zwykle przy pieczeniu ze mną, od końca. Czekoladę trzeba rozdrobnić na małe kawałki, można
Kuba Gotujemieszanki: ziemne, laskowe, włoskie, nerkowce , pekan , macadamia czy kemiri (może być też mieszanka bakaliowa np. żurawinowo-orzechowa ) Masa budyniowa: 500 ml mleka 1/2 szkl cukru 2 żółtka 2 łyżki (czubate) mąki pszennej 2 łyżki (czubate) mąki ziemniaczanej 250 g masła/margaryny 1 op. serka mascarpone (można pominąć lub zastąpić 200 ml ubitej śmietanki 30%) 30 małych bez do ozdoby
Kto ugości moich gości?idealne na zbliżające się Walentynki. Małe pyszności wypełnione bitą śmietaną… Jeżeli posmakowały Wam moje eklerki z kremem orzechowym , to te słodkie serduszka również przypadną Wam do gustu Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła mała szczypta soli Nadzienie: 500 g śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru czerwony barwnik spożywczy Przygotowanie: Ciasto
Oryginalny smakkawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 - 4 minuty. Odsączyć i obtoczyć w orzechowej panierce. Podawać ze śmietaną. Gnocchi
w mojej kuchnipieczenia, cukier puder i mielone orzechy. Mieszamy. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową. Tortownicę 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 55-60 minut. KREM: 200g masła 1 jajko 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki ciemnego kakao Masło ucieramy w malakserze/mikserze. W rondelku
Moje Kuchenne RewelacjeMałe babeczki wypełnione orzechowym kremem to moja propozycja na umilenie świątecznego czasu a także fajna jadalna dekoracja stołu :) Składniki: babeczki - 250 g mąki pszennej - 125 g masła - 100 g śmietany 30 % - 1 łyżka cukru pudru - 1 żółtko - skórka otarta z 1 cytryny masa - 100 g zmielonych orzechów włoskich - 3 łyżki cukru pudru - 4 łyżki śmietany 30 % Przygotowanie: Wszystkie składniki
Zainspirowana w kuchnisiedzi sobie w ciepełku jesienna tarta orzechowa. Jeszcze przed pieczeniem kusiła swym wyglądem. Zapowiada się wspaniałe popołudnie. Tarta orzechowa składniki przepis na ciasto do ciasta dodałam łyżkę cukru masa: 3 jajka 150g orzechów włoskich - posiekanych 150g brązowego cukru Muscovado 50g miękkiego masła 3 łyżki miodu 1 łyżka maki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie Ciasto przygotowujemy jak w przepisie. Jajka ubijamy
Przysmaki KarolkiPrzepis znalazłam tutaj Składniki na kruche ciasto: - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie typ700) - pół szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 200g masła - 3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru) - 2 żółtka Składniki na nadzienie: - 200g orzechów mielonych włoskich - pół szklanki mleka - 5 łyżek ksylitolu - łyżeczka cukru migdałowego( lub trochę olejku migdałowego) Składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na dwie części i odstawić(...)ksylitol. Mleko studzimy i dodajemy do niego orzechy i olejek migdałowy. Powstanie z tego masa do ciasteczek. Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i posmarować przestudzoną 1/2 masy orzechowej. Zwinąć w rulonik i odłożyć do lodówki na co najmniej 15 minut. Z drugą częścią postępujemy tak samo.Gdy ciasto się schłodzi, pokroić na około 1cm plasterki i poukładać na blaszce
Smaczne Zdrowepatelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz miód, wkładamy plastry pomarańczy ze skórką, wlewamy rum i smażymy około 10 minut do momentu skrystalizowania się cukru. Wystudzone ciasto smarujemy rozpuszczoną czekoladą, następnie posypujemy posypką z orzechów a na środek układamy skarmelizowane pomarańcze. Ciasto chowamy w chłodne miejsce. ciasto przed pieczeniem ciasto zaraz po upieczeniu karmelizujemy pomarańcze chlebek bananowo-orzechowy
Bon Appetit Małgorzatyrozrobienia mąki) 1 kostka margaryny, bądź masła 0,5 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę. Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą
Kuchenne aromatymargaryny 250 g wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym wiórki kokosowe podłużne biszkopty ok. 14 szt. herbatniki maślane ok 26 szt. Przygotowanie: Biszkopt - Na spód tortownicy o wymiarach 24x24 wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisiel cytryny, przesiać. Ubić jajka(...)upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta wyłożyć 1/2 masy kokosowej, następnie wyłożyć herbatniki maślane. Potem posmarować 1/2 puszki masą kajmakową o smaku orzechowym i przykryć pozostałymi herbatnikami maślanymi. Na herbatniki wyłożyć pozostałą masę kokosową pamiętając zostawić trochę masy na posmarowanie boków torcika. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, na który rozsmarować pozostała masę
Ciastka - domowe słodkościDawno nie było nic słodkiego, przepis wypatrzyłam tutaj . Masę z migdałów można zastąpić masa orzechową tak samo zrobioną składniki masa migdałowa 1 szklanka (100g) zmielonych migdałów (lub orzechów) 1/2 szklanki (100g) cukru szczypta soli skórka z 1/2 pomarańczy starta 100g masła, pokrojonego w kostkę, w temperaturze pokojowej 2 duże jaja, w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki rumu 1/8 łyżeczka(...)francuskiego w rulonie, paczka xxl, 375g) Glazura 1 żółtko mleko 1 łyżeczka przygotowanie W średniej misce, lub w misie miksera, połączyć mielone migdały, cukier, sól i skórkę pomarańczową. Dodać masło i mieszać aż się całkowicie połączy . Dodać po jednym jajku, razem z rumem i ekstraktem z migdałów. (Mieszanina może nie wyglądać zupełnie gładkie, co jest normalne.) Przykryć i schować
Stare Garyszklanka mąki pszennej tortowej ¾ szklanki cukru 125 g masła 82% 125 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 listki żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki kawy cappuccino –z magnezem lub orzechowa 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka gęstej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słodzonego(...)łyżka cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej postaci. Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch, następnie miksujemy z samymi żółtkami, białka ubijamy osobno na gęstą, sztywną pianę, mąkę pszenną mieszamy z kawą oraz proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej
Wanilia i Kardamontwardego żółtego sera 1 średnia cebula 3-4 łyżki masła mały pęczek natki pietruszki (według smaku) sól, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) dodatkowo: naleśniki jajko bułka tarta olej do smażenia Kaszę wsypać na patelnię i na średnim ogniu, mieszając, uprażyć ją na delikatnie brązowy kolor. (Kasza powinna nabrać orzechowego zapachu.) Uprażona kaszę przepłukać zimną wodą, aby pozbyć się mącznego(...)miękkości. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody dodatkowo. (Szerzej o kaszach pisałam już na blogu.) Pieczarki oczyścić, pokroić w niewielkie cząstki. Cebulę obrać i posiekać drobno. Na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Wszystko razem przysmażyć. Uwaga: powinno się usmażyć, a nie udusić. Do kaszy dodać pieczarki z cebulą, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodać
Codzienna kuchnia niecodziennajedynie delicje, które przy krojeniu trochę wysuwają się z ciasta. Następnym razem chyba je pominę, bo wiem, że nie wpłynie to na smak tej pysznej kory orzechowej :)) Ciasto: (u mnie blacha 35cmx20cm, jeśli chcemy grubsze blaty i więcej kremu użyjmy mniejszej blachy) 6 biał ek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru(...)Budyń przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą lub pokrywką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Mikserem utrzeć masło do puszystości. Dodawać po łyżce budyniu, cały czas ucierając do powstania gładkiej masy. Przełożenie ciasta: Masę budyniową dzielimy na 3 części. Układamy: 1 blat ciasta orzechowego, na to rozsmarowujemy pierwszą część kremu, na kremie układamy delicje (każdą delicje moczymy kilka sekund
Walijskie Pichcenieskradną Wasze serca. Składniki (na około 38 złożonych ciastek o średnicy 5 cm) : 2 szklanki mąki 180 g masła 1 jajko 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa figowo-orzechowa ← klik Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz masy figowo-orzechowej ) przełożyć do miski, posiekać nożem i zagnieść. Owinąć folią
Oryginalny smakWafle śmietankowe to moje ulubione wafelki. Bardzo lubię też te o smaku orzechowym i czekoladowym, jednak klasyka najbardziej do mnie przemawia. Mój przepis na wafle z masą śmietanową jest bardzo prosty. Do zrobienia kremu wykorzystuję zawsze masło i mleko w proszku. Masa śmietanowa z mlekiem w proszku najbardziej mi smakuje. Być może to takie super miłe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy
AniaGotuje.plniż w oryginalnym przepisie, więc krem nie ma bardzo intensywnego smaku. Składniki: (blacha 24x24) Biszkopt orzechowy: 100 g mąki pszennej 130 g cukru pudru 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mielonych orzechów włoskich Krem ajerkoniakowy: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 litra śmietanki 30% 4 łyżeczki żelatyny 200 ml ajerkoniaku (w oryginale
talerz przyjemnościpieczenia i octu WARSTWA BRZOSKWINIOWA : puszka brzoskwiń 2 brzoskwiniowe galaretki WARSTWA CZEKOLADOWA : krem do smarowania pieczywa czekoladowo- orzechowy 400 g ( z Biedronki) 2 wafelki w czekoladzie np. Grześki MASA BUDYNIOWA : 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 10 łyżek cukru 2 kostki masła (lub z połowy składników, gdy nie podajemy w formie tortu) MASA ŚMIETANOWA : kubeczek śmietany 30% (330 ml) galaretka
Pani na deserprzykryć na połowę czasu pieczenia. W ten sposób nie przypieką się ani owoce, ani orzechy. Smacznego! Ucieraniec orzechowy z truskawkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 12 Składniki 250 g mąka 120 g ksylitol lub inne słodziwo 4 szt jajko 250 g masło w temperaturze pokojowej 2 garść orzechy posiekane 1/2 szklana truskawki pokrojone Sposób przygotowania Masło ucieramy z ksylitolem
Kucharzycapucharkach układamy warstwami: granolę, owoce, jogurt aż skończą się składniki lub miejsce w naczyniach :). Granola kokosowo-orzechowa 3 szklanki płatków owsianych górskich szklanka orzechów laskowych pokrojonych na pół 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki ziaren słonecznika szczypta soli pół kostki masła 3/4 szklanki miodu 5 łyżek brązowego cukru Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przy wybieraniu trybu warto zastanowić się
wcinaj tookoło 10-15 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyłożyć na deseczkę, oddzielić papier i zostawić do całkowitego ostudzenia. Składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich lub laskowych; 5 białek; 2 łyżki tartej bułki; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; 3 łyżki cukru kryształu; Wykonanie: 75 g orzechów zmielić, pozostałe 75 g posiekać.Białka ubić(...)budyń i ostudzić do temperatury pokojowej od czasu do czasu go mieszając. Masło dobrze utrzeć, dodawać po trochę budyniu cały czas przy tym ucierając. Pod koniec ucierania do masy można dodać troszkę spirytusu do smaku. Ciasto przekładamy kremem: ciasto kruche - krem - ciasto kokosowe - krem - ciasto orzechowe - krem - ciasto kruche. Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową wg własnego przepisu
In my kitchenszczyptę soli 3 jajka 80 ml mleka (można użyć śmietany) 100 g roztopionego masła 300 g startej marchewki (starłam na drobnych oczkach) 1 łyżeczkę cynamonu 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej 35 g orzechów posiekanych (jeżeli ktoś lubi bardziej orzechowe spokojnie może dodać więcej) SPOSÓB WYKONANIA : - mieszamy w misce składniki suche (mąka, przyprawy, orzechy, proszek, sodę
Basia w kuchnipadło właśnie na rogaliki :) Kruche, z ulubionym nadzieniem, w moim przypadku jest to masa orzechowa, którą miałam zamrożoną jeszcze z piernika. Pyszne i dodatkowo dziecinnie proste ! :) Składniki : 50g drożdży 4 szkl mąki 1 szkl śmietany 18% 200 g masła 2 żółtka 1 czubata łyżka cukru pudru szczypta soli dodatkowo : cukier puder mleko do posmarowania rogalików Przygotowanie : Drożdże
charlotte gotujebudyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy go. Następnie rozpuszczamy kawę w niewielkiej ilości wody. Masło miksujemy z cukrem na biały puch, następnie na zmianę dodajemy zimny budyń i kawę. Należy uważać bo masa lubi się zważyć. Przełożenie: Biszkopt orzechowy przekrawamy na pół. Jedną część smarujemy masą i przykrywamy ciastem kokosowym, na którym również kładziemy masę. Wszystko
ciastkarnia na kruchym spodzie